DNA test - obrátiť sa na súd ešte pred pôrodom?

karinri
17. zář 2009

Ahojte...potrebovala by som pomoc..cakam dietatko a som vo 8 mesiaci,otcom dietata je poliak a preto neviem co mam robit.tvrdi ze mala nie je jeho a ze ma doklad o tom ze on deti nemoze mat,ja som ho nepodviedla,takze viem ze malicka je jeho..chcem Dna a tiez aby si na malicku platil..neviem ci sa uz teraz mozem obratit na sudy aby sa dostavil na DNA hned ako sa mala narodi...viem ze sudy sa tahaju velmi dlho a ja by som to chcela mat za sebou,ale ja neviem kde sa mam obratit a co mam vlastne robit,kedze je polskej narodnosti,bojim sa ze potom mi bude malicku bravat a to by ma uz naozaj polozilo...dakujem za pomoc a odpovede... ☹

vm72
17. zář 2009

karin - no nevím.Bojíš se,že Ti bude malou brát,ale právě že když se dokáže přes ty testy že je dcera jeho a bude Ti na ni platit,tak na to bude mít právě nárok.Takže si to rozmysli.

mirka414
17. zář 2009

no aspon kym budes kojit nehrozi,ze by ti ju mohol bravat,ale tak daleko este niesi.najprv treba porodit a potom uvidis ako sa yachova.skus ist do temz DNA.Je tusim jedna taka v paragrafoch a tam sa docitas viac ako postupovat.
ale priprav sa na papierovacky cez dva staty.

allen1
17. zář 2009

Moje kamarádka má holčičku a její bio otec je belgičan, rok po narození malé on zažádal o testy DNA (ač malá je opravdu jeho a podoba 100% ) Na výsledky testů a vyjádření čeká kámoška ROK! Tuším, že se testy DNA mohou dělat až po půl roce, ale nevím jistě...
Jinak aby on si ji mohl brát sebou do cizí země, tak určitě za tvého doprovodu a to min. do dvou let, po dobu kojíení jak píše Mirka to nehrozí.

berenika39
17. zář 2009

ahoj, opravdu ti tak záleží na tom, aby platil a byl "otcem"? pokud už se ted tak postavil ke svému dítěti, sotva se něco změní. není to asi člověk, který by ti stál za stresy, papírování, nervy s půjčováním dcery, prostě za pozornost? neulevilo by se ti, kdyby ses nadechla a prostě si řekla - dokážu to i bez něj, nestojí mi za to, budu spokojená máma a jeho at hryže leda tak svědomí? když se malá narodí a neuvedeš otce, můžete si žít spolu spokojeně a jednou potkáš někoho, kdo vás bude mít opravdu rád.

nevím, jaký máte s nastávajícím "otcem" vztah, ale pokud je to jak píšeš, smaž ho ze života a alimenty si po půl roce můžeš třeba nahradit nějakým přivýdělkem při mateřské. btw, nikde není napsáno, že když mu soud vyměří alimenty, bude je platit.

moc držím palce, a věř, že být sama s dětátkem je sice někdy dřina, ale stejně krásná...

katty6
17. zář 2009

Ahoj Karin,souhlasim s berenikou! mas to dost slozite a bohuzel ted jeste pred porodem je potreba si zvazit jak to udelas. Pokud se tak zachoval a ty o nej nestojis, tak ho ani neudavej jako otce. V budoucnu bys se vyvarovala stresu ohledne pujcovani dcerky, jeho souhlasu na to aby dcera s tebou cestovala po zahranici a spoustu dalsich papirovani, penez a nervu. Na druhou stranu vuci dceri to mozna neni fer, ale kdyz vyroste tak by to urcite pochopila.. neni rodicem ten kdo porodil ale vychoval a urcite i pri teto variante by se nasel nekdo kdo by ji byl dobrym otcem.
Je ovsem dobre si s nim o tom vsem promluvit a probrat vsechny moznosti, rici, ze nemusis ho uvadet jako otce at si teda rozmysli co a jak, protoze by cesty zpet nebylo (je to i jeho zodpovednost tak at si to take vyzere a premysli).
Kazdopadne mas pred sebou tezke rozhodnuti, drzim ti moc a moc palce a vim, ze to vse zvladnes a ceka te uz jen radost z dcerusky..

berenika39
17. zář 2009

... a navíc komplikace s jeho národností, bez ohledu na evropskou unii, všechno bude na dlouhé lokte bez jistoty uspokojivého výsledku pro tebe. všechen ten čas a energii, peníze, které tě to bude stát - advokáti,poplatky.... bych věnovala maličké, ta si to zaslouží.

anatanka
18. zář 2009

karinri: Ja bych do toho teda nesla. Nema zajem, tak bych rozhodne nic nehrotila a ackoliv treba chces dokazat, ze mas pravdu a jsi v pravu, tak to radsi zkousni a jako otce ho neuvadej V budoucnu by ti to mohlo hodne zkomplikovat zivot. Ta tisicovka alimentu mesicne za to nestoji.

atrami
22. zář 2009

karinri,
musíš sa rozhodnúť čo chceš. Je dobré už teraz sa poradiť s právnikom, ako zabezpečiť platenie a kontakty s dieťaťom. Zároveň budeš vedieť, čo ťa to všetko bude stáť. Na internete je určite nejaký právnik, ktorý Ti poradí aj formou mailu.
V porodnici sa Ťa budú pýtať na meno otca, ak nieste manželia, pravdepodobne treba jeho vyhlásenie, že je otcom.
Držím palce!!!

aleachim
22. zář 2009

karinri, souhlasím s holkama, že jestli chceš, aby byl uveden v rodném listě a platil alimenty, musíš počítat s tím, že se tím stává rodičem a má tedy i právo si dcerku brát. Pravdou je, že když budeš kojit, tak ti ji nebude moct odvést, nicméně pokud bude na otce zvyklá, bude si ji časem moct brát i sám a pravděpodobně soud bude souhlasit, aby si ji bral do Polska třeba na víkend nebo prázdniny (samozřejmě až bude starší). Navíc jak psala berenika, tak nikde nemáš jistotu, že alimenty bude platit a jejich vymahatelnost je špatná v rámci ČR natož v zahraničí. A pozor, když platit nebude, stejně mu nebude nezaniká rodičovské právo. Dál to má také to úskalí, že když si pak najdeš partnera, který by si třeba chtěl dcerku osvojit, tak k tomu otec musí dát souhlas a není vyjímkou, že pak "otcové" dělají drahoty, protože chtějí bývalé ublížit. Zvaž tedy zda ti ty 2-3tis. stojí za tahanice po soudech s nejistým výsledkem a možnými tahanicemi v budoucnu.

sue
24. zář 2009

...no ono baby, jednak si ju ten chlap môže neskôr vyhľadať, jednak si ho určite vyhľadá dcéra a jednak život slobodnej matky nie je bohviečo... ďalšia vec, peniaze sa jej vždy zídu, takže veľkodušné rady ako začať odznova bez neho podľa mňa nie sú na mieste 😔

aleachim
24. zář 2009

sue, ono je to složité. Nestavěla bych to jen na těch penězích, když nebude chtít platit, tak ta vymahatelnost přes hranice bude asi dost obtížná. A pokud jde o vztah otec - dcera, tak znám spoustu případů, kdy si otcové berou dítě jen proto, aby deptali bývalku a nejvíc tím trpí právě to dítě. Ale nikdo znás nezná celou situaci, takže je těžké to soudit.

sue
24. zář 2009

Aleachim, áno, lenže dcéra sa tak či tak bude chcieť dozvedieť kto je jej biootec... nehovoriac už ani o tom,ak on o pár rokov vyhľadá ju a čo sa bude diať na súde, keď začne on rozprávať aká je to matka, že neoznámila otcoci,že s ním čaká dieťa, prípadne, že sa narodilo...dal by ssa z toho celkom spraviť cirkus... že aká je to žena 😒

aleachim
24. zář 2009

sue, ona mu to ale řekla a on tvrdí, že není jeho.

sue
25. zář 2009

Aleachim, áno, ale situácia sa dosť mení s pribúdajúcimi rokmi života (najmä u chlapov) a stále treba myslieť na to dieťa...ktoré ho isto bude chcieť vyhľadať.

aleachim
25. zář 2009

sue, to v žádném případě nepopírám, jen píšu, že to není lehké a taky ti oponuji, že není pravda, že mu to neřekla, on to ví. To jestli ho ona bude chtít vyhledat, jej jiná věc. A propos, nevíš, zda on ji pak neodmítne, tak jako teď její matku.

sue
25. zář 2009

To je pravda, ale na 99% to dieťa bude chcieť spoznať otca. Pred tým, že je on jej biootec už nikdy neutečie, to sa nedá vymazať´, skôr sa treba s tým zmieriť a vyťažiť čo najviac pozitívneho z toho. Nehovoriac o tom, že keď s ním spávala a žila, tak asi nebude až taká zrúda ako sa nám tu teraz javí 😉

karinri
autor
10. říj 2009

A som tam kde som nechcela byt...chcela som z toho vycuvat,pretoze malu mu nechcem davat ale on povedal ze ma da na polsky sud a chce dna testy...o co mu ide...NEVIEM..mam zo vsetkeho taky strach,bude to tazky boj a ja sa tam budem musiet trepat aj s malou...je to peklo co mi pise a ja som uz z toho zufala..