Dojíždění od 6. třídy. Jakou máte zkušenost?

15. srp 2022

Rozhodujeme se, že by syn zkusil od 6. třídy jít na jinou školu. Buď gymnázium, nebo na ZŠ s rozšířenou výukou matematiky, fyziky a chemie. Problém je, že bude muset dojíždět denně 60 minut ráno a 60 minut odpoledne. Město je 20 km, ale autobusy jezdí "vyhlídkové trasy" po okolí. Budou dny, kdy se bude vracet třeba v pět. Nejdřív bude jezdit ve tři, i když bude mít jen 6 hodin.
Zažila jsem to až od SŠ a neskutečně mě to štvalo. Pořád někde na cestě, doma jsem byla málo. Ale kamarádka byla třeba naprosto spokojená, že se ve vlaku učila a odpoledne doma už měla pohodu. Chápu, že to má každý jinak. Jde mi spíš o věk.
Jak to zvládaly vaše děti kolem těch 12 let? Litovali jste, že jste daly děti na jinou školu? Vím, že dojíždí menší děti, ale většinou to není tak, že by strávily 2 hodiny denně na cestě, plus počítám, že se bude muset na gymplu ještě doma víc učit.

bara88
15. srp 2022

Já si teda spis nedovedu představit kdy bude mít čas na koníčky a kamarády

jaja01k
15. srp 2022

Já jsem dojížděla od 5. třídy, v té 5. mi to ještě moc nevadilo, protože nás bylo víc dětí z vesnice. Od 6. třídy jsem byla na gymplu, a to už mě to štvalo. Kamarádky se po škole mohly cestou domů někde společně poflákat, já musela spěchat na vlak.
Dvakrát denně hodinu v autobuse… to mi přijde dost.

autor
15. srp 2022

@bara88 bude si muset najít kroužek ve městě. I když teď má 2 kroužky a oba v takovém čase, že to bude stíhat i s dojížděním.
Kamarády neřeším, těch moc nemá a ty co má, vídá o víkendu.

hankaviki
15. srp 2022

Zdá se mi to hodně.. zbytečně zatěžující.

tulipdona
15. srp 2022

V žádném případě. Zbytečně zatěžující.

antoinet
15. srp 2022

To nedá, vážně. Znám od nás z vesnice středoškolačku, co takto dojíždí na střední a naštěstí jí z toho skoro dva roky ukrojil covid, jinak byla neustále na zhroucení. To cestování bere čas, ale především energii, obrovské množství.
Teď má ta holčina před sebou poslední rok a půjde na intr, jinak by nezvládla přípravu na maturitu, ale v 18 už se to dá.

rnika
15. srp 2022

Já jsem také dojížděla od 5. třídy - protože u nás byla škola pouze do 4. Nijak mě to nestresovalo, ale je teda pravda, že čistá cesta vlakem byla na 10 minut - cestu z domu na nádraží a pak ve městě nepočítám - asi to také tu hodinku celkem dalo, protože jsme bydleli na samotě. Ale hodina jen v dopravním prostředku mi přijde skoro dost.

konidana
15. srp 2022

Od nás běžně dojíždějí děti od 5.třídy na 8 letá gymnázia do Prahy nebo na druhou stranu do Poděbrad, Kolína či Nymburka. Určitě je to cesta na hodinu, a to jen pokud pak dítě nejede ještě MHD přes Prahu. Jen vlak podle jízdního řádu jede 40minut. Záleží na dítěti. Moje děti by dojíždět nechtěly a rozhodně chtěly zůstat na nejbližší škole(1 km pěšky). I škola i kilometr dál nebo dokonce v sousední obci by byla problém.

autor
15. srp 2022

@antoinet od nás tak jezdí všichni. Neznám nikoho, kdo by se hroutil. Ti starší si to i užívají, že vypadnou. Dá se tak i učit na maturitu. Prošli jsme tím tady skoro všichni.
Výhoda je, že autobus mu staví 100 metrů od domu a 100 metrů od školy.

glimmer
15. srp 2022

Naše děti dojíždějí od 2. a 4. třídy. Dojíždějí od dvě vesnice, je to cca 10 - 15 minut jedna cesta. Pokud neměli odpoledku, tak stíhají bus ve 13. hodin, dcera už bude mít letos odpoledku, tak bude jezdit až busem v 15.hodin. Ale zase ráno mají výuku od 7:15, protože hodně dětí dojíždí, ta ranní bus tam je před 7, tak to mají takto upravené.

konidana
15. srp 2022

ale pokud se to netýká školy, tak kluk je od 10 let schopen a ochoten dojíždět za kamarádem vyhlídkovým přímým busem, který jede také hodinu. Většinou tedy aspoň na jednu noc, teď o prázdninách, ale stíhal to i po vyučování a večer zpátky. To jsme mu ovšem museli zatrhnout, protože pak z přemíry zážitků nedával další den ráno odchod do školy.

bara88
15. srp 2022

V tom případě nechápu na co se tady ptáš?

prejeta_zaba
15. srp 2022

My jsme na gympl dojížděli snad všichni a nevadilo nám to. Nicméně, spíš než délka trasy, by mě zajímalo, co se stane, když jí třeba autobus ujede. Nebude muset čekat 2 hodiny na další? 🤔 To je dost vopruz. Jinak proč ne. Čas na koníčky si najde v pohodě i tak, kámoše bude mít právě ve škole nebo i v tom autobuse bývalo často dost srandy. Lepší vzdělání (tím pádem snad i kvalitní kolektiv) za to rozhodně stojí. 🙂

martt
15. srp 2022

Tak záleží jaké máte i časové spojení. Dceru kamarádka dala na gympl od šesté třídy. Od nás to je hodinu autobusem. Musela vstávat ve ctvrt na šest aby stihla v 6 autobus. Školu měli od 8. Domu prijizdela kolem 18:00. Takže svým způsobem žádné svoje osobní volno. Protoze když přijela musela jít hned dělat úkoly. U kterých seděla třeba do 8. A pak šla spát. Totálně ji to sebralo rok dětství a na víc byla docela dost vyřízena. Po roce ji dávali zpátky na základní školu. A holka je zase v pohodě.

zirafka11
15. srp 2022

Asi bych toto řešila se synem. Hodně udělá i to, zda bude dojíždět sám anebo např. s nějakým spolužákem/kamarádem. Já hodinu tam a zpět jezdila jen na vysokou, učit se/číst si v buse nemůžu, jinak zvracím. Takže to pro mě byl naprosto proflákaný čas, nehledě na čekání na bus a změnu jízdních řádů zásadně k horšímu.

westie
15. srp 2022

Ja pujdu asi proti produ, ale mne to jako diteti vyhovovalo, rada jsem dojizdela, stravila jsem cas ctenim, ucenim, poslouchanim hudby, premyslenim o svete a cekani na autobus jsem si kratila chozenim po meste nebo v knihovne, v obchodech. Vubec mi nevadilo prijet domu az odpoledne.
A nase deti budou chodit do skoly, kde se od prvni teidy konci kazdy den ve tri a pak chteji jeste krouzky.

honatko092
15. srp 2022

Podle odpovědí vypadáš rozhodnutá a nechceš slyšet nic než potvrzení tvého rozhodnutí. Já jsem dojížděla od šesté třídy a v té šesté třídě to ještě bylo ok. Ale pak jsem z toho tři roky byla nešťastná. Kamarádi šli spolu domů, já spěchala na autobus. Měli společné zážitky, já pořád něco nestíhala. Taky jsem přijela domů v 5, pak jsem se učila (v buse se mi ze čtení dělalo zle) a pak už byl večer. Někdy jsem jela ze školy hned do hudebky a to pak bylo šílené - čas na oddych nula. Když jsem ve 14 začala randit s klukama ze školy, tak jsem mamku proklínala, že mi toto udělala (nebyl po škole čas ani na to pitomé rande, kluci bydleli daleko). Dost jsem začala ve 14 vyvádět a trhat se (pozdní příjezdy domů, rebelie ve škole apod). 🫣

autor
15. srp 2022

@bara88 na zkušenosti těch, co tím prošli. Jak to zvládaly děti, kdo toho lituje a už by do toho nešel.
@prejeta_zaba autobusy jezdí často. Minimálně 1-2 za hodinu.

@zirafka11 syn chce. Bude jezdit sám. Od nás moc děti na gympl neodchází. Vím, že se bude hlásit jedna holčina, ale ta sem dojíždí, takže už jí je jedno, kam bude jezdit.

@honatko092 ale já se neptám, co máme udělat. Ptám se na zkušenosti. Jestli se tu neobjeví něco, co nás nenapadlo, když jsme to řešili. A ano, na 90% máme jasno.
Důvod přechodu je opakovaná šikana a to, že naprosto nezapadá do třídního kolektivu.

honatko092
15. srp 2022

Chápu, ale tím, že nebude mít dost prostoru na to, aby trávil čas s kamarády mimo školu (asi budou všichni daleko), tak nevím, zda to vyřeší problém, že nezapadá do kolektivu...já jsem o to zapadat do kolektivu bojovala celé 4 roky, a to jsem extrovert a přátelský člověk, který se rychle skamarádí. Jen jsem neměla prostor navazovat tak hluboké kamarádské vztahy a dost mi to chybělo.

autor
15. srp 2022

@martt bude vstávat v 6:00, v 6:50 mu jede autobus. Teď vstává taky v 6:00 a taky v 6:45 musí vycházet, aby byl ve škole včas. Začínají v 7:45 a do školy to má pěšky 30 minut svižné chůze. Od druhého stupně 40 minut chůze. Takže ráno žádná změna.
Domů se bude vracet kolem té třetí - denně, víceleté gymnázium nemá první 4 roky odpolední výuku, mají 5x týdně 6 hodin.
Na druhém stupni mají 3x týdně taky do tří (u nás).

martulka6188
15. srp 2022

Ja jsem taky dojizdela na osmilety gympl hodinu. Teda v ramci mesta, ale cesta na zastavku + prestup + cesta ze zastavky ke skole. Nevadilo mi to, ze zacatku jsem si i pripadala dulezite. Kdyz potom prisla doba nejakych randicek a poflakovani po skole, tak jsem proste prijela domu pozdeji, nemela jsem problem s tim, ze mam kamarady daleko od mista bydliste. 2x tydne jsem po skole jela rovnou na sportovni krouzek a teprve potom domu, takze jsem se vracela treba kolem seste a v tomto teda byla nevyhoda, ze jsem v ty dny s sebou tahala hodne veci - do skoly jsem mela tasku navic s vybavenim na krouzek a na krouzku mi pak zase "zavazel" skolni batoh. To je teda vec, ktera me jako dite stvala, ale nemenila bych.

pampeklec
15. srp 2022

Pokud je na současné škole situace taková jak popisuješ, vůbec bych neváhala. Dojíždění může být pruda, může to být ale skvělé, záleží jak to syn uchopí. Třeba ho to motivuje k rychlému získání řidičáku později, třeba si najde kamarády ve městě na přespání, třeba přečte hromady knih... nebo taky ne. Jestli je to ale jeho rozhodnutí, není podle mě důvod hledat problém.
Ještě mě napadá, trochu mimo téma, ale já jsem si kamarády našla až když jsem začala jezdit na předmětové soutěže, soustředění k nim, odborně zaměřené tábory a podobné aktivity. Ani ze základní školy ani z osmiletého gymnázia žádné kamarády nemám a ani jsem moc neměla. Ne, že bych se s nikým nebavila, ale nikdy to nebylo vyloženě pevné přátelství, ani na mimoškolních akcích třídy (párkrát mě někdo pozval na oslavu narozenin a podobně) jsem neměla pocit, že tam patřím. A to jsem nikam nedojížděla a nejsem ani extrémně divná, myslím, jen jsme si prostě nesedli vzájemně tak moc.

mandala
15. srp 2022

Přijde mě to daleko, ale pokud je s tím syn svolný, tak bych asi povolila. A bližší škola není ?

knuffel
15. srp 2022

Pokud je problém opakovaná šikana, je potřeba dobře vybrat školu, aby před ní učitelé nezavírali oči a byli ochotní a schopní to řešit, jinak si moc nepomůže ani na gymplu.

autor
15. srp 2022

@knuffel na gymplu předpokládám, že dětem bude jedno, že má samé jedničky a větší znalosti. Na gymplu té šikany je většinou méně.

@mandala bližší gymnázium není. Ono 20 km není moc. Jen autobus jezdí dlouho.

thalia
15. srp 2022

Dojížděla jsem od šesté třídy (od 10 let) do okresního města asi 25 km na víceletý gympl. Cesta trvala cca 35-40 minut plus cca 10 minut ještě pěšky ke škole. Vstávala jsem 5:45, protože bus jel tuším 6:25. Ze základky nemám prakticky žádné kamarády, ale zato z gymplu je to úplně o něčem jiném. Sice jsem taky vždy hned spěchala domů a nikam s ostatními nechodila, ale přesto jsem tam normálně zapadla - a to jsem 1000% introvert. Celkově jsme byli skvělý kolektiv a až do kovidu jsme se scházeli poctivě rok co rok (tj. víc než 20 let). Cestování mi nevadilo, většinou jsem si četla, byla jsem velký čtenář, a ráno se dost často učila. Ráda jsem sedávala vepředu a pozorovala řidiče a cestu 😀.

knuffel
15. srp 2022

Jo, pokud to je útěk a bude to brát jako vysvobození, potom i to cestování zvládne. 👍

ilonne
15. srp 2022

Dvě hodiny na cestě je za mě dlouho. Štvalo mě to i jako dospělou, natož kdybych byla puberťák.

marimanta
15. srp 2022

Dcera tak jezdí, ráno nasedne před domem v sedm, jeden přestup, kilometr dojít do školy a tak tak v osm je tam. Zpět teď v šesté byla doma občas ve dvě, někdy ve tři, někdy ve 4, ale zato zase musí jít 2 km po silnici, sem nic neuajíždí. Stíhala i 3x týdně kroužek vedle ve vsi (2x rovnou že školy, 1x s otočkou) doma.
Tady to ale dřív nebo později čeká všechny, nějaká střední je nejbliž 10 km, myslím obchodní. Jinak vše 20 - 30 km...

mata2hari
15. srp 2022

Přidám svou zkušenost,dojížděla jsem na střední školu (vím,synovi je méně) 25 km cca 50 minut jedna cesta. Autobusů jezdilo málo,popř.vlak,ale od něj 3km pěšky domů nebo stopem.. a fakt mi to NIKDY nevadilo. Taky nebyla jiná možnost,střední u nás není a nebyla. Jezdila nás parta 6 holek,takže mi nevadilo,že nemám zážitky s ostatními spolužáky (obchodka-28 holek a jen 4 kluci,ženský kolektiv je pro mě noční můra,takže naprosto žádná újma z nedružení se 🤣). Navíc nejlepší kamarádky jsem měla doma a jezdily do školy jinam. Pokud je v tom šikana,neváhala bych,zvládat se to dá a syn evidentně zapadne líp mezi “sobě rovnější”. Bude ho to štvát třeba v zimě,když je brzy tma,ale to se nedá nic dělat..velkou výhodu u Vás vidím v tom,že busy jezdí často 👏🏻