Dotaz na ty, co chodí pravidelně do kostela

lpch
31. črc 2022

Dobry den! Mam dotaz na ty, co chodi pravidelne do kostela, jak to maji s ucasti na svatem prijimani. Vyrostla jsem v tom, ze k prijimani muzu jit, kdyz jsem po zpovedi a nespacham tezsi hrich. Vzdy platilo, ze kdyz vynecham v nedeli msi svatou a dalsi tyden do kostela pujdu, uz nemuzu k prijimani. Ted jsem zacala chodit na mse do nove farnosti a hledela jsem, kolik lidi slo k prijimani - prakticky vsichni. A tak si rikam, jestli nemam nejaky prisny vyklad tech pravidel. Nemam se koho zeptat a poradne se mi nepodarilo nic vygooglit. Snad timto dotazem neporusuju pravidla.

caboonek
31. črc 2022

Myslim, ze tak jak se meni doba a je vse volnejsi, i v cirkvi opadla prisna dogmata… Ale nebala bych se zeptat primo kneze, pokud si ty nejsi jista a citila bys to jinak

jeyre
31. črc 2022

@lpch Beru to jako ty. Jakmile nejdu na nedělní mši (pokud k tomu není opodstatněný důvod), tak až do další zpovědi k přijímání nechodím. Taky bych se zeptala kněze.

cilkat
31. črc 2022

A co na to říká vaše svědomí? Je jedna vynechaná neděle opravdu tak závažným hříchem, aby vám Bůh odepřel svou přítomnost? Přijetí svátosti není jen o nějakých pravidlech, ale o osobním vztahu s živým Bohem, který jistě chápe, že při zápalu plic nepůjdete chrchlat na spoluvěřící, ne?
Ano, přijde mi tenhle výklad opravdu hodně přísný... O jeho "platnosti" bych uvažovala ve chvíli, kdy na mši nejdete z důvodů jako je lenost a podobně... U skutečných důvodů (nemoc např .. ale třeba i cesta někam nebo nutnost se starat o člena rodiny), my to přijde přehnané. ... Ostatně... například poutníci prý byli z tohohle pravidla vždy vyňati (což mi sdělil tuším jeden kněz, když jsme se po dvou týdnech v horách dostali k jeho kostelu a chtěli jít na mši.)

trilien
31. črc 2022

@lpch ide o to, či je nedeľná omša vynechaná z důvodu, že sa človeku napr. nechce, alebo sa jej nezúčastní z vážnych důvodov. Pri vážnych důvdoch to nie je ťažký hriech, ale ľahký a v dnešnej dobe sú omše vysielané online, príp. v rádiu, prípadne je možnosť isť v sobotu (platnosť na nedeľu od 15:00), takže sa to dá vždy nejako riešiť a predpokladám, že mnoho veriacich to takto aj rieši. Ja keď nemám možnosť návštevy rímo-, grecko kat. kostola, tak idem napr. do evanjelického, pravoslávneho. Konzultovala som to s kňazmi, aj takáto omša je platná. 😉

bonavoxa
31. črc 2022

@lpch Opravdu nejde o nějaký přísný výklad pravidel. Hřích je dobrovolné a vědomé přestoupení. Jde opravdu o svědomí a okolnosti. Nejít v neděli na mši svatou je těžký hřích, pokud jde o lenost, pohodlnost...Když můžu do obchodu, ven, můžu na mši. Nemocný tam nepatří. Hlídání člena rodiny....většinou to řešíme prostřídáním se. Ve městě je více možností, na vesnici se dá jít v sobotu večer s nedělní platností.
Online přenosy nejsou plnohodnotnou účastí, jen nouzově, při nemoci, vážném důvodu.
Těžký hřích je překážkou vždy , tady je nebezpečné koukat po okolí nebo liberálnějším přístupu, hledat pro sebe nějakou výjimku.
To je vždy ta krátká cesta do pekla. Pozor na to, lidé přirozeně inklinují k výmluvám, takže nejde o názor, ale o pravdivý pohled svědomí.

veroniquecz
31. črc 2022

@bonavoxa jasně, takže když nejdu do kostela třeba kvůli tomu, ze nemám hlídání a prcek by tam dělal bugr, tak je to těžký hřích…. Ach jo 🙄🙄🤦🏻‍♀️ Naštěstí my máme velice vstřícného pana faráře, a neřeší to, by mě zajímalo kde a kolik lidí to má jak to popisuješ…..

veroniquecz
31. črc 2022

@lpch ptala bych se přímo svého faráře. Každá církev to má jinak, každý farář to bere jinak .

bonavoxa
31. črc 2022

@veroniquecz Psala jsem, že záleží na okolnostech. My taky v určitém věku nechodili, když například byly děti úplné miminka...oni nebyli žádní spinkací, že by to vydrželi. Nebo když byla špatná noc a já odpadávala únavou. Ani, když se postavili na nohy a jen chodili a padali. Nebo jsme se střídali. Teď je to už v pohodě, ale bez hnutí teda nesedí...a je potřeba s nimi občas jít někam za roh. Postupně si ale zvykají. To snad každý rodič dokáže zhodnotit.

elu
31. črc 2022

@lpch měla jsem to X let stejně zažité jak ty.... Dneska už vím, že přijímání není za odměnu, ale je to lék... A kdo jiný, než nemocný by se měl léčit 😄.... A když to vezmu dogmaticky, tak jednou ročně ke zpovědi stačí 😄... Ale to už je nadsazkA

marulu
1. srp 2022

@lpch mela jsem to stejne jako ty, ale taky jsem pak zjistila, ze lidi kolem mě chodi i kdyz nekdy na msi sv. nejdou. Dlouho jsem to v sobe zpracovávala a asi v poslednim roce jsem to začala vnímat podobne jako @elu, ale dodnes si tím nejsem jistá, na mše se snazim chodit pravidelně, ale obcas proste nejdu a nemam pro to uplne zásadní důvody. Uz dlouho se chystám to probrat s nejakym knezem, ale nemám staleho zpovednika a kdyz k nekomu prijdu jen jednou, tak se neodvazim. Jsem moc rada, zes tohle tema otevrela.

lpch
autor
1. srp 2022

Dobry den vsem! Moc dekuju za podnetne odpovedi. Me svedomi mi prave rika, ze bych mela zustat sedet v lavici a k prijimani nejit, pokud jsem nebyla predtim v nedeli v kostele a nemela pro to vazny duvod a ani jsem nemohla jit treba v tu sobotu. Asi bych doted nad tim nejak nepremyslela, ale tim, ze jsem zacala chodit do jineho kostela, tak je strasne neporovnatelne to, kolik lidi jde pri msi k prijimani. V lavicich zustalo sedet naproste minimum lidi. Kdezto v predchozim kostele chodilo k prijimani tak cca pulka. A tak me to primelo premyslet - mam jen stesti na to, ze jsem zacala chodit do kostela, kde ti lidi to berou opravdu vazne a do kostela opravdu chodi pravidelne kazdou nedeli? Anebo cely zivot ziju v mylne predstave. Coz by mi v dusledku lito, kdybych zjistila, ze jsem na sebe byla prilis prisna a prijimani si odpirala i v situaci, kdy bych na nej mela pravo. Ale z vasich odpovedi jsem naznala, ze to mam v sobe nastaveno spravne a neni tedy duvod to menit

enmuhan2
7. zář 2022

Zdravím, přesně tuto otázku řeším. Syn začal hrát fotbal a co 14 dní má fotbalový zápas v době mše. Zápasů se chceme účastnit a syna podpořit. Takže pro nás celou rodinu by to znamenalo, že půjdeme pro příjmání jen po zpovědi a pak už nemůžeme...Ke zpovědi chodíme cca 1x za 2 měsíce. Kostel navštěvujeme 1x týdně (2x měsíčně v neděli, 2x v pátek). V týdnu, kdy má fotbal navštěvuje páteční mši, sobotní mše s nedělní platností se u nás neslouží. Přesně jak píšeš, většina lidí z vesnice k příjmání přistupuje a vím na tuty, že pravidelně na nedělní mše nechodí. Takže zvažuji, že k příjmání chodit budeme... Také jsem bojovala dlouho s antikoncepcí, kterou mám (Mirena), která prý není bariérová. Takže používáme ještě kondom, aby bylo zajištěno, že nedojde k "potratu". Více dětí nechceme už i z důvodu věku, ale hlavně se chceme o naše děti zodpovědně postarat a finančně zajistit. Jsme superplodní, takže nějaké metody plodných a neplodných dní absolutně nepřichází v úvahu, obě děti jsme zplodily neplánovaně na první dobrou...

elwe
7. zář 2022

@enmuhan2 a nemůžete jet na mši jinam, nebo jinam v sobotu večer?

enmuhan2
Autor odpověď smazal
Zobraz
enmuhan2
7. zář 2022

Tak uvažujeme nad tím, že bysme šli do vedlejší farnosti...ale už je to problematické, už musíme jet autem a toho času taky není. Vedle v obci je sobotní s nedělní platností, ale děti obvykle spávají u prarodičů nebo naopak u nás spávají v sobotu synovci (mám jich 8), je to jediný podvečer/večer kdy se setkáváme s rodinou a to bych nerada rušila. Raději bychom se navíc účastnili bohoslužeb v naší farnosti, kde máme už jistou "komunitu" ☹