Dýně Halloween. Co vše využít z vnitřku dýně?

pribylovapetra
17. říj 2021

Zdravím, nikdy jsem nedlabala dýni,ale člověk míní a děti mění. Takže mám pár technických dotazů a prosím o radu.
Vydlabala jsem teď vnitřek,ty špagatky se semínky. Jde to nějak využít nebo se to vyhazuje? Jako jestli to teba rozdělit a z dýně něco udělat a semínka schovat? Šlo by pak z nich něco vypěstovat?
A ta pevnější oranžová část, ta už je ztracená když z toho má být strašidlo nebo to mam zkusit nějak vydlabat? Ono to totiž moc nejde.
Děkuji všem.

klokanka31
17. říj 2021

@pribylovapetra Já vždycky vydlabala ten vnitřek,vyhodila,a do dýně vyřezala obličej. Toť vše 🙂

agneska7
17. říj 2021

Taky vydlabu a vyhodím , ono taky záleží jakou dýni máš , jakoupila dýni přímo na Helloween což je nejedla ..... Jinak se připojím
Holky jak to udělat aby to hned nechytlo plíseň ? Máte nějaký trik nebo se to děje všem ? ( Nám vždy chytne plíseň tak cca za 3 dny po vydlabání

klokanka31
17. říj 2021

@agneska7 Nám chytla plíseň taky hodně brzo,proto už na dýně kašlu 🤔

whitechocolate
17. říj 2021

Seminka lze uchovat a příští rok vypěstovat další takové dýně, ale je to velmi plodné, takže z jednoho semínka nám vyšlo cca 20 dýní. Jinak jedlé jsou všechny dýně, jen tyto mají málo dužniny, proto se píše, že nejsou vhodné na vaření. A jak psáno výše do týdne to zplesniví, takže se to nedá ani využít ke konzumaci.

pribylovapetra
autor
17. říj 2021

No je to normální dýně. Jedlá je,tak je mi líto vše vyhodit.

pribylovapetra
autor
17. říj 2021

@whitechocolate muzu poprosit o radu co s těmi semínky teď? Nechat usušit? Jsem nějaká vybrala a chtěla bych to zkusit příští rok zasadit. I když velký výnos nečekám, jsem houby zahradník. Letos se mi podařilo vypěstovat 1 (slovy jednu) cuketu, všem ostatním to roste jak plevel.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
whitechocolate
17. říj 2021

Já je jen umyla a usušila na topení. Jinak toto roste jak plevel, to zvládne opravdu každý.😉

agneska7
17. říj 2021

@whitechocolate Kazdy ne 😂😂😂😂 já jsem ten případ kterému neroste nic 🙈

sigyn
17. říj 2021

@pribylovapetra
Když chci aby dýně dlouho vydržela, tak se snažím vydlabat co nejvíce té dužiny (to měkké), ale musí se opatrně, aby se neproloupalo skrz kůru.
Semínka oddělím od vláken a dám sušit na plechu na topení, a pak dávám našim hlodavcům.
Jinak letos byla obecně na sázení špatná sezona - dlouho chladno, hodně pršelo, u nás slimáci sežrali všechno - od máty, petržel až po slunečnice, takže věřím, že příští sezonu už to vyjde ;)

pribylovapetra
autor
17. říj 2021

@sigyn u nás taky ti hnusni slimaci žrali co mohli a to toho na zahradě moc nemáme. Kdyby nebyli,mohla jsem mít ty cukety aspoň 3 🙂

zuzekk
17. říj 2021

@kelerub jak to prosím tě loupeš? Vůbec mi to nejde..

janina228
17. říj 2021

Přesně tak, jestli to je dýně normálně k jídlu,tak z dužiny udělat polívku 😉.. no a s tou plísní by mě taky zajímalo co dělat..ono když do toho člověk dá svíčku,tak proces ještě asi podpoří, co🙈

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
bigbig
18. říj 2021

Moje kolegyně Američanka ten vnitřek se semínky vždycky upekla, myslím s olejem a solí a pak jsme to křupali na halloween party. Bylo to moc dobrý, ale mě se to nikdy tak nepovedlo. Asi měla nějaký trik aby to neměla tvrdý.

zuzekk
18. říj 2021

@kelerub semínka

kelerub
18. říj 2021

@zuzekk zubama 😀

zuzekk
18. říj 2021

@kelerub 🤪