Endometrióza? Nemám žádné příznaky

leni09
28. bře 2018

Ahoj holky. Snažíme se 4 roky o miminko... mám z sebou 2 neúspěšné IVF a 2krát KET .... A prý když se nám nevede, měla bych jít na laparoskopii, jestli třeba nemám endometriozu nebo srůsty... Ale já nemám žádné příznaky ... tak se chci zeptat, jestli vám některé taky diagnostikovali endometriozu i když jste neměli absolutně žádné příznaky? Děkuji.

hance89
28. bře 2018

Ano mě, našli mi tři ložiska. Ale udivuje mě, že tě na to posílají až teď. Já na tom byla ještě než jsem šla do Caru

leni09
autor
28. bře 2018

@hance89 Já jsem teď přecházela na další IVF do nového CAR. Měla jsem všechny výsledky v pořádku...jen trochu nižší zásobu vajíček... problém byl stanoven u manžela... No a v novém CAR mi teprve řekli, že když to teď nevyjde, tak budu muset na laparku... trochu si začínám myslet, že třeba tohle bude problém, když se nám pořád nedaří...

hance89
28. bře 2018

@leni09 aha. Právě než my šli do Caru, tak jsme oba podstopili vyšetření. Přítel spermiogram, (už tam se zjistilo , že má pomalejší spermie) a urologii. A já tu laparku ikdyž už se vědělo, že přítel je má pomalejší. Jinak taky vše okolo bylo v pořádku. Je celkem možné, že problém je v tom. Ale já otěhotněla i s endometriozou. Po asi 4 inseminacich a dvou ketech. Ale aspoň, že tě v tom novém caru na to upozornili. Kde jsi předtím chodila jestli se můžu zeptat?

nikuu
28. bře 2018

@leni09 Ahoj, my jsme se snažili o mimco 4 roky. Problém u manžela, velmi špatný spermiogram. Ale i tak mě poslali na začátku a hysteroskopii, kde odhalili ložiska endometriozy, do té doby jsem vůbec netušila ze něco takového může být. Neměla jsem žádné příznaky. Pak následovaly 3 cykly ivf, kdy mi vždy před cyklem dávali cca 1-3 měsíce antikoncepci, která měla ložiska utlumit. Když se nepovedlo ani 3 ivf a ket, poslala mě dr z car do podolí na laparoskopii. Tam mi dr řekl, že nedokáže předem říct, jak bude rozsahly zákrok, že ta ložiska uvidí až přímo při operaci. Pak říkal, že tam toho bylo docela dost ( měla jsem nakonec po laparoskopii 4 diry) a že odstranil co slo a že by bylo potřeba otěhotnět co nejdřív. To bylo v srpnu. V říjnu jsem pak jela na měsíc do frantiskovych lazni a v unoru otehotnela prirozene. Teď čekáme druhe a také úplně bez zásahu dr...

leni09
autor
28. bře 2018

@hance89 Já jsem z Plzně, takže jsem automaticky využila jedno ze dvou našich center... Ale nebyla jsem tu spokojená, tak jsem přestoupila do Prahy do Gennetu na Letné. Tady mám právě po ivf a prvním neúspěšným ET... máme ještě 6 mrazáčků, tak bych asi teda chtěla jít do toho laparka, abych zbytečně "nevyplácala" pokusy, když by byl problém v tomhle... Trochu se ale děsím té léčby... že to bude dlouhé a náročné a třeba zase bez úspěchu..

leni09
autor
28. bře 2018

@nikuu No, koukám, že když mi něco takového objeví, bude trvat ještě dost dlouho, jestli se vůbec zadaří. Nikdy mě nenapadlo, že budu muset něco takového řešit, když mám všechny výsledky pěkný, cyklus pravidelný a ms bezbolestnou... Na internetu jsem četla, že hlavním příznakem je právě velká bolest při ms... a to já vůbec neznám... Ale je fakt, že to mám hodně málo... jestli třeba to není problém...

hance89
28. bře 2018

@leni09 určité jdi, máš pravdu kdyby byl problém v tom ať si zbytečně nevyplacas mrazacky 🙂 zákrok je otázka jednoho dnu, ráno jsem přišla a druhé ráno odcházela. A léčba záleží no. Mě neléčili. na vizite mi řekli, že teď se můžu zase snažit. A až v Caru mi doktor řekl, že stejně mám ty loziska, tak nešťastně, že žáden doktor by nešel do odstranění, protože by mu mohla ujet ruka a zadelat mi na další problém. ( Měla jsem ložisko na močové trubici) no a o léčbě antikoncepci mi nikdo nic neřekl.
Každopádně hlavu vzhůru 😉 tento pokus se určitě podaří.

nikuu
28. bře 2018

@leni09 tak ono záleží, jak to bude vypadat. Což bohuzel nejde bez laparoskopie zjistit. Mně po ní dr řekl, že odstranil všechno co šlo, ale že třeba kolem jednoho vaječníku se bál aby ho nepoškodil. Myslím, že mi taky hodně pomohly ty lázně, hlavně teda psychicky. Byl to neskutečný relax a pohoda a čas jen pro sebe.

lachtanice86
28. bře 2018

@leni09 no a než se nechat hned řezat když nemáš příznaky, tak si nechat vzít krev a zjistit hodnoty tumor markery, tedy ca 125?

nikuu
28. bře 2018

@hance89 tak ona to asi není žádná extra léčba tou antikoncepci, ale v car mi dr řekla, že by to mělo ty ložiska utlumit vlivem těch hormonů. Ale těžko říct. Nejlepší léčba je prý těhotenství..coz jsem tenkrát považovala spíš za vtip než radu..

lachtanice86
28. bře 2018

Jinak já mám endo od 20let a letos mi bude 32. Předloni jsem vysadí ha kvůli dítěti. Po roce co jsem ji nebrala jsem neměla bolesti ale na kontrole velikou cystu. Takže ihned laparo, endo v celé dutině břišní i na střevu. Potom nasazen vissane na půl roku. A teď normálně snaha

leni09
autor
28. bře 2018

@lachtanice86 No, zkusím se zeptat doktorky, jestli by mi to nechala udělat. Děkuju

lachtanice86
28. bře 2018

@leni09 není za co. Mně endo kontrolují po léčbě, podle hladiny ca 125.

hance89
28. bře 2018

@nikuu no mě pak říkali, že ty loziska se tím nějak vysuší, ale že ve většině případů se stejně objeví znova. A to jak potom odstranění a nebo antikoncepci. Jo zní to vtipné

jednaholkaa
28. bře 2018

@nikuu Muzu se zeptat.. na histeroskopii ti nasli endometriozu? Teda kdyz se ti koukli do delohy jo? Ja myslela ze to muze byt jenom na vajecnicih, dutine brisni atd, takze laparoskopicky se to zjistuje.. ze je to prave delozni slinice mimo delohu.

anavie
29. led 2023

@nikuu ahoj, mozem sa opytat, tebe odhalila endometrioozu hysteroskopia ?? Neodhali ju iba laparo?