Jak odpočíváte nebo co si dopřejete ve volných chvílích?

svetlanalana
29. pro 2019

Zdravím. Je mi 32 let, jsem maminkou tříletého chlapečka. Všimla jsem si na sobě takovou vlastnost, že neumím odpočívat. Stále něco dělám, hodně přemýšlím o čím, na co by se nemělo zapomenout, co bude ještě potřeba udělat, vypadám a cítím se unavená ovšem neumím odpočívat. Potřebuju ale nějak načerpat energii, abych byla příjemná, milá a obecně vnímala ten život nejen jako soubor splněných povinnosti, ale i krásných klidných chvíli a splněných snů. Z rodiny to tak mám, že máma pořád něco dělala, na sebe úplně zapomněla, vypadala jako unavená smutná ženská bez energie a úsměvu. Stále stresována, byla ve shonu, že se něco nestíhá. Lehnout si na chvíli byla pro ni ztráta času, zajít do obchodu si něco koupit pro sebe ani náhodou. Jít na kafe n bo pokecat s kamarádkou neexistovalo. Tohle mi na ní vždycky vadilo a vlastně teď se chovám podobně. Jak odpočivate? Co si dopřejete pouze pro sebe, abyste se regenerovala, udělaly si radost? Co už umím- zajít si občas do kavárny, polezet pár minut, číst si něco na internetu, dát si vanu. To je vše. Chci začít o sebe pečovat v tomto směru, potřebuju nějaké tipy. Děkuju.

orisek56
29. pro 2019

Nevim... Jsem na tom stejn a neumim se zastavit. Osobne...u mr to spis uz bude psychicky problem,,ja tim pred necim utikam, respektive hodne se trapim, tak se radsi honim abych na spoustu veci a na svuj zivot nemyslela. Takze nevim jak se naucit odpocivat a hlavne se radovat ze zivota. Rada si tu prectu nejake tipy.

bera28
29. pro 2019

Já miluji čtení knížek, takže úplně nejradši odpočívám takto. U toho mám navíc jistotu, že budu sama🙂 Pak ráda chodím na masáže, to je taky dobrý relax. Pravidelně 1x měsíčně na kosmetiku, kdy mám hoďku jen pro sebe. Za relax a odpočívání považuji i pravidelnou hodinu badmintonu s kolegyněmi z práce. Když mám doma děti (máme střídavku), je to s časem samozřejmě horší, ale na čtení si udělám čas téměř každý den. O to víc si užívám volna bez dětí.

cell
29. pro 2019

Až teď, když jsou děti konečně větší. Chodím na kosmetiku pravidelně (a fakt je to na pleti znát), snažím se chodit plavat (cíl je 1x týdně ale ne vždy se podaří), cestou z bazénu dobré kafe a procházka a jen já sama 🙂. Taky si chci zajít koupit něco na sebe, neb mám pocit, že chodím pořád ve stejném

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@bera28 děkuji za tip. Objednám se na masáž, často jsem na to myslela, že by bylo dobré si na ní někdy zajít, ale pak nebyl čas, spiš tahle - ten čas na to jsemsi nikdy nenašla a zárověn jsem si to nemohla dovolit (radeji koupim neco, co ma vetsi prioritu)

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@cell to se krasne cte, ze se to jde naucit. Pokud bych si take chtela zajit ke kosmeticce, tak co mam objednavat? jake sluzby? Nikdy jsem nebyla a vubec se v tom nevyznam. Nejake osetreni pleti? Kolik cca to stoji? Dekuji

jjasmina
29. pro 2019

@svetlanalana Tak hlavně zaleží jestli plet potřebujete čistit, ono to čištění je trochu bolestivé, takže já si to davam i se zaverečnou masáží obličeje a dekoltu. Prvně bych si zjistila nějakou kvalitní kosmetičku. Nedávno jsem chtěla zkusit někoho jineho a z její italské kosmetiky se mi druhej den udělaly 4 bedary 😀 Jinak cena je taky ruzna 500-800

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@jjasmina dekuji. Plet jsem nikdy nejak necistila, jen umyvala vodou :D takze by to asi chtelo.

kridav
29. pro 2019

Taky se to učím nic nedělat. Ale nejlepší je domácí práce rozdělit. Kolikrát řeknu manželovi aby něco udělal a já nedělám nic. A kolikrát mi i on vynada, že neumím odpočívat a nic nedělat.

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@kridav ted zrovna po Vanocich jsme se s manzelem o tomto bavili, ze bychom si nejak rozdelili ty domaci prace, aby se take zapojoval do chodu domacnosti. Vypsali jsme si vsechny povinnosti a urcili si, kdo co a s jakou vrekvenci bude delat. Mame to na nastence a jiz 3 dny se podle toho ridime, muzu rict, ze se mi ulevilo a muzu volne dychat, pred tim, kdyz skoro vsechno bylo na mne jsem mela pocit, ze na mne neco tlaci, ze nemuzu si dovolit chvilku odpocinout, protoze ta prace nepocka a nikdo ji krome me neudela

kridav
29. pro 2019

To je pravě to, že si myslíme, že je to vše jen na nás. Třeba já hrozně špatně nesu, když manžel vaří, protože to dělá úplně jinak než já, pak to chutná jinak, ale pak si i tak pochutnam a řeknu si, že je fajn, že jsem to nemusela dělat já.
Mám 3 děti, z toho 2 už velký tak doma hodně pomáhají, a od ledna chci aby i ten 5 lety měl nějakou svoji povinnost.

mrav
29. pro 2019

Obecně platí prokládat práci fyzickou a duševní. Tedy i si něco pěkného přečíst- vždyť život nejsou jenom povinnosti. Ale chápu, že s tak malým dítětem je to problém. Co dát třeba dítě na chvilku na hlídání a udělat si den jen pro sebe?

nnnadja
29. pro 2019

Přišla jsem na jednu zajímavou věc. Odpočívat jsem se naučila, až když odešel muz😁 dřív neexistovalo, abych si např lehla k TV.. A jen koukala, nebo si četla, spala... Teď to dělám. Prostě vše počká a když mám chuť si lehnout, lehni si.. To samozřejmě není navod😉 jinak můj relax, protože se věnují v podstatě pořád jen dětem, že si ctu(hodně a pořád, dokonce jsem začala chodit do knihovny), jdu se psem na dlouhou prochazku(sama) a pak se snažím chodit na jógu, tam kdybych mohla strávím veškerý svůj čas, bohužel se mi to dari tak 1x za měsíc, ale dávám si to jako předsevzetí, že 2xtydne musím... No když mi vyjdou peníze, tak se severu a jdu si koupit nějaké hadříky..

nnnadja
29. pro 2019

@svetlanalana víc takových mužů 😊

surikata131
29. pro 2019

Joga případně jiné cvičení nebo sport, ale ta jóga je dobrá na relaxaci těla i mysli. Pak třeba sauna, wellness, kosmetika, nějaká kultura (divadlo,...)

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@mrav maly chodi do skolky, takze mam cas pro sebe, jen ze ja ho vetsinou vyuziju na uklid, pradlo nebo na praci z domu

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@nnnadja chtela bych se k tomuto dopracovat - chci/potrebuju si lehnout, tak si lehnu. Mozna bych take zacala cist, ale mebavi jen psychologicka literatura a fantasy... Co se tyce jogy, lze zacit tam chodit cloveku, ktery vubec neni sportovne zalozety, to znamena, ze nevim, jestli budu moct delat to, co se tam dela, kdyz jsem nikdy nic takoveho nedelala? Nebo ani nesportovala?

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@surikata131 jak casto to delate? Myslim ty vsechny cinnosti?

surikata131
29. pro 2019

@svetlanalana teď mám 2měsíční mimčo tak moc ne :D cvičim jógu doma. Jinak driv kosmetika co 6 tydnu cca, jóga 1x týdne 1hod,divadlo,sauna obcas

hanih
29. pro 2019

@svetlanalana Já nejradši odpočívám buď u čtení nebo u háčkování. To jsou dvě činnosti, u kterých dokážu spolehlivě vypnout a nemyslet na to, co je ještě potřeba udělat, co mám připravit na zítra do školky, co budeme jíst apod. Teď se chci ještě naučit plést 🙂 Jinak chodím pravidelně na nehty, často na procházky (vodím dceru do školky kilometr pěšky, pak zas kilometr zpátky, mladší mi u toho většinou vytuhne v kočárku, tak to vezmu třeba i oklikou, abych si prodloužila trasu), teď v zimě si párkrát v týdnu zacvičím (v létě to nestíhám, protože makám na zahradě). Cca jednou za čtvrt roku si uděláme s mamkou "dámskou jízdu" - zajdeme si po obchodech, na kafe, na nějakou zajímavou akci... Vzhledem k tomu, že mladší dcera je stále hodně kojená, vozíme s sebou i mého tátu, který holky hlídá a stará se o ně, je s nimi třeba v herně nebo na hřišti a za mnou přijdou, až když je potřeba nakojit nebo přebalit 🙂
Co se týká jógy - často bývá nabízena zkušební lekce, kam si můžete dojít a vyzkoušet, jestli vám to sedne. Určitě bych se zkusila domluvit s instruktorkou. Já dřív taky chodila, ale u nás jsou ty kurzy v nevhodnou dobu, tak je nestíhám, ale cvičím doma podle Fitfab strong.
Jo a taky ráda čtu fantasy 🙂

nnnadja
29. pro 2019

@svetlanalana s jogou může začít kdokoli. Jen je potřeba vybrat si tu co mu sedí. Jin jóga-velmi klidná, pomalá, relaxační. Hatha jóga - určitě taky fajn pro začátečníky... Pokud nesportujete nepoustela bych se do astangy(určitě to nepíšu dobře) a bikeam(hotjogy) - ty jsou dost náročné.. V Brně bude skvělá nabídka urcite😉

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@hanih dekuju 😍 Jaka je Tva oblibena kniha fantasy? Bych si neco koupila

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@nnnadja super, mockrat dekuju za vysvetleni

lv
29. pro 2019

Mám to hodně podobně, pořád v poklusu, stresu, pořád není něco hotový (což reálně vím, že nejde, i že si děti nebudou pamatovat z dětství, že byla vytřená podhlaha), navíc se svými nemalými zdrav. potíži je to pro mne dost únavné, vyčerpávající a jak vidím, jsem protivná, ne usměvavá.. Tuším, že za tím je z části jakási vize, že když bude vše hotové, jak má být i můj život takový bude, v pořádku. Z domu tohle nemám, takhle lítám až poslední roky.. Dokonce teď, jak mám celozavodni dovolenou už je mi to doma dlouhý. No a co se tedy snažím dělat - sportovat nemůžu, tak chodím alespoň na kosmetiku, pravidelně, má zlatý ruce, její masáž je lepší než orgasmus ☺️. A i víkendu, ve volnu si chodim po obede zdrimnout, nebo prostě jen ležet.

gracey24
29. pro 2019

Mám z domova zažité podobné nastavení,mamka věčně uhoněná,na sebe si nikdy nic nekoupila a nějak ve mě zůstal pocit,že utrácet za cokoli pro sebe je špatný a zbytečný. Můj manžel je naprosto opačného názoru a já se posledních pár let učím najít mezi tím nějaký kompromis🙂 Takže jsem začala chodit jednou týdně do sauny,jednou za šest týdnů na kosmetiku a teď ještě jednou za tři měsíce ke kadeřnici,občas si koupím něco na sebe.. Na masáži jsem dlouho nebyla,ale jednu dobu jsem chodívala celkem pravidelně. Moc fajn je běh nebo stačí i dlouhá procházka o samotě🙂 Cvičím občas i doma,ale to ta hlava nějak nevypne,ale i tak je to fajn pocit,že jsem pro sebe něco udělala🙂 a jinak u nás chodí děti brzy spát,takže máme večer dost volnýho času a stihnu většinou nějakej úklid i pak chvíli klidu u filmu. Na čem ještě chci pracovat,to je to nastavení v hlavě. Pořád mám v hlavě ten seznam úkolů a povinností,pořád se cítím trochu provinile když jdu někam bez dětí nebo když utrácím za něco pro sebe. Ale i na tom jsem zapracovala a snad se to časem ještě zlepší🙂

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@gracey24 moc drzim palce 🙂

hanih
29. pro 2019

@svetlanalana Já miluju Neila Gaimana - Nikdykde, Dobrá znamení, Kniha hřbitova, Hvězdný prach, Mezisvět, Stříbrný sen, Koralina, Oceán na konci uličky. Taky Terry Pratchett a jeho knížky ze Zeměplochy jsou super. Moc se mi líbí i třeba Jméno větru a Strach moudrého muže od Patricka Rothfusse, ale vydal dva díly ze tří a ke třetímu se už kolik let nemá, tak nevím, jestli ho doporučovat 😀

svetlanalana
autor
29. pro 2019

@hanih děkuju 😇 Jsem na ně zvědava a začnu číst

erikamaj
29. pro 2019

dělej něco, při čem víš, že ti vypne mozek, například mně výplně mozek při cvičení nebo když dělám něco kreativní .. když čtu knihu, vím, že si neodpočinou, protože mi nevypne mozek .. nebo já si ještě ráda pospím 🙂

codal
29. pro 2019

Chodím zpívat do sboru, vypadnu z domu, jsou to dvě hodiny, kdy opravdu nepřemýšlím nad dětma, úklidem, jsem jen já atd. Podle mě, pokud neumíš odpočívat doma, je fakt potřeba vypadnout ven a pokud to neumíš spontánně, tak prostě pravidelně, jednou týdně cvičit, jednou týdně sraz s kamarádkou, nějaký koníček, masáž, kadeřník, nehty, cokoliv, co tě laká, ale opravdu mimo domov, aby člověk nebyl na blízku dětem a nesvadělo ho uklízení a dohánění restů. Prostě napriklad každou středu od ctyr do sedmi nebýt doma k dispozici a být jem sama pro sebe..

piskle89
29. pro 2019

Já jsem se naučila v době, kdy syn spí, odpočívat. Čtu si, ležím, spím, brouzdám po netu. Vůbec v tu dobu nepracuju. Večer vana, knížka. Potom ráda chodím na kosmetiku, masáž, ke kadeřnici, na nehty.
Jednou měsíčně jdeme s kamarádkou na většinu dne pryč - oběd, bazén, kafe... Nebo se ségrou na koncert atd.