Jak probíhá léčba deprese u psychologa?

radkan91
4. lis 2018

Ahoj,chtěla bych poprosit,jestli by mi někdo mohl přiblížit,jak probíhá sezení u psychologa při léčbě deprese,jakym způsobem psycholog pomůže? Obecne informace jak to probiha znám, ale mě zajímají skutecne zkušenosti člověka,který se sám osobně lecil. Děkuji 🙂

urtica
4. lis 2018

Jak u kterého. Psycholog se nejprve seznámí s Tvým způsobem života, s Tvými vztahy, s rodinnou historií. Pak se snaží rozklíčovat zhoubné programy, které opakuješ a které mohou podporovat rozvoj deprese a dobrat se s Tebou k jejich příčině. Některé věci mohou být zakopané hodně hluboko - může se jednat o věci, které jsi sama vytěsnila (traumata) a k těm se snažíte společně dostat a vzpomenout si na ně - to může být velmi náročný a nepříjemný proces. A nakonec hledáte cesty, jak depresi předejít, naučit se nové způsoby jednání a chování, určité preventivní kroky, jak rozpoznat , že se blíží a co v takovém případě dělat. Bohužel ne každý psycholog je schopen dostat se až k jádru problému, většina těch, u kterých jsem byla, spíš klouzala po povrchu. Mně osobně bylo řečeno, že deprese je agrese obrácená proti sobě, často se pojí s neschopností nastavit si hranice, takže jsem se hodně učila pracovat s hněvem, vztekem apod.

konidana
4. lis 2018

@radkan91 psycholog pomůže tim ze te vyslechne , vcítí se do tebe a v rozhpvorech s ním příjdeš na jiné lepší způsoby jak řešit sve problémy, ci běžné situace. Aby mela psychitwrapie efekt, je třeba najít psychologa , ktery ti sedne i lidsky, je ti sympatický a ideálně máte i podobné názory na život ,zájmy, či životní zkušenosti. Hledání toho pravého může trvat dele ale rozhpdne se vyplatí. Je dobré dat na doporučení kamarádů, tobě blízkých ci známých lidí. Ka dochazela v uplunulych 2 letech postupne asi ke 3 psycholožkám. Každá mi pomohla, ale kak jsem videla stagnaci tak jsem hledala dál . Dokonale mi sedla až ta poslední, která se zabývá kognitivně behaviarni terapií. To je nácvik jednaní ale i myšlení(pozitivniho nebo jinak produktivniho) v daných situacích.

ivular
4. lis 2018

@radkan91 Pokud by šlo o nějaký konkrétní problém a z něj plynoucí "depku", pak by psycholog postupoval tak, jak píšou holky nade mnou. Pokud by ovšem šlo o skutečnou dg. depresi (tzn. z důvodu biochemických změn v mozku), odeslal by Tě psycholog za psychiatrem, který by Ti kromě terapie pravděpodobně napsal antidepresiva.

urtica
4. lis 2018

@ivular Já měla skutečné deprese - léčila jsem se u psychologa i u psychiatra. U psychologa mnou popsaným způsobem, psychiatr předepisoval AD. Ale věřím, že slabší forma deprese se dá zvládnout i bez AD.

konidana
5. lis 2018

@ivular
@radkan91 samozřejmě je nejlepší obojí dohromady. Psycholog i psychiatr,který napíše léky-antidepresiva. Samotná psychoterapie stačí jen u lehkých depresí.

radkan91
autor
5. lis 2018

Děkuji za vaše reakce,člověk si neumí úplně představit,jak to chodí 🙂

rubi
Autor odpověď smazal
Zobraz
rubi
8. lis 2018

Mas zpravu

emisska
Autor odpověď smazal
Zobraz