Jak trávit Vánoce? Rodiče se rozvedli

xveronikaxx
7. lis 2013

Já letos vůbec nevím, co s Vánoci..
Naši se loni rozvedli, každý má nového partnera, které já teda moc nemusim (ani tátovu partnerku, ani máminýho partnera).
Mladší brácha je z rozvodu pořád ještě špatný, prarodiče zas aby nebyli uražený, že si vyberu jen jednu stranu (rozvod dost zamával se vzájemnými vztahy babiček a dědečků, dřív byly všechny oslavy dohromady a normálně se bavili).
Sama doma s přítelem to taky není ono - pro mě jsou svátky hromada dárků a minimálně 8 členů rodiny (dříve to bylo tak, že lichý rok rodina táty, sudý rodina mámy)...navíc máma je komplet bez peněz (dotujeme jí já i brácha)...
Alespoň že přítel nechce trávit svátky s jeho rodinou, to už bych si fakt šla hodit kostkou, ke komu jít..

Jak to máte vy? Jak budete, Vy bezdětní, trávit Vánoce?

ivular
7. lis 2013

@xveronikaxx Já dítě sice mám, ale kde a s kým budeme trávit Vánoce si taky neumím představit.. A vlastně se toho docela bojím.. Ach jo ☹

yagga
7. lis 2013

@xveronikaxx Tak pokud chceš trávit čas s prarodiči tak zachovej pravidlo jaké bylo do doby před rozvodem, na kom je nyní řada? a domluv se i s bratrem... Zdůrazni, že máš ráda oboje prarodiče, a že v tomto směru se nic nezměnilo a chceš alespoň částečně zachovat to co bylo. My sice dítě už máme a tak trávíme vánoce ve třech, ale na svátky odjíždíme k mé mamce a pak k manželovo rodičům. A nebo hoď vše za hlavu a odjeďte s přítelem na romantické vánoce do hor a budeš mít klid od všech. Protože nejhorší jsou rozhádané vánoce.....

xvink
7. lis 2013

Tak já mám rodiče rozvedené už dlouho... Náš vánoční repertoár: odpoledne k manželovým rodičům, pak domů, kde máme večeři a stromek a na pohádku jedeme na další stromek k mojí mámě. A 25.12. jsme i se ségrou na večeři s rodinou táty. Takhle to zní sice dost hekticky, ale mě to tak v ten den vůbec nepřipadá, a je bezva, že vidím všechny.

elvira
7. lis 2013

Tak to já jsem se těšila, až budeme první a každé další vánoce s přítelem, později manželem sami. 🙂
Naši byli rozvedení taky, ale táta nestál o to, trávit vánoce s kýmkoliv a máma bydlela s bráchou, my jsme se zbytkem rodiny chodívali na Boží hod k manželovým rodičům, na Štěpána jsme se se sourozenci sešli u mamky mojí.
Jestli jsou vztahy kvůli rozvodu vyhrocené, tak vždycky někoho nas....
Takže jsem ti asi moc neporadila. 😀

chris_n
7. lis 2013

@xveronikaxx my budeme na Vánoce u tchána (bude nás tam víc, scházejí se tam skoro všichni sourozenci - i nevlastní). S mojí rodinou se uvidíme jedno odpoledne (není moc času) a pak pojedeme za příbuznými na Moravu.

katchula
7. lis 2013

@xveronikaxx Stejně se nikdy nezavděčíš všem, udělejte si štědrý den, tak jak ho chcete mít s přítelem 😉
My co jsme spolu začali žít, tak trávíme štědrý den sami (nejdřív jen ve dvou, poté s dítětem ve třech). Na první svátek jedeme k jedněm rodičům a na druhý svátek k těm druhým. Vy to tedy s rozvedenými rodiči budete mít náročnější, ale jak tu někdo píše, dají se stihnout za den i dvě návštěvy 🙂

lotosek
7. lis 2013

Já právě nechci slavit Vánoce ve dvou, takže to řešíme už od začátku tak, že každý stráví večer u rodičů (každá nápomocná ruka v domácnosti se jistě hodí a připravovat hostinu pro dva je blbost) a na noc se sejdeme buď doma, nebo u které rodiny je zrovna volná postel na přespání. 😀 Do silvestra se pak snažíme ponavštěvovat zbytek rodiny.

leni78
7. lis 2013

Vánoce ? Jasně že sama s přítelem <3

zuzi.111
7. lis 2013

Já beru Vánoce jako rodinné svátky. Střídáme s manželem moje a jeho rodiče. Prostě k jedním přijedeme 23.12., jsme tam do 25.12 a pak se přesuneme k těm druhým. Když jsme u nás, tak vlastně prožívám svoje Vánoce takové, jak byly, když jsem byla malá a moc si to užívám. Asi by mi to chybělo. Jednou jsme si s manželem udělali jen náš štědrý den 23.12. ale prostě to nebylo ono 🙂.

snehurka25
7. lis 2013

Naprosto tě chápu, já jsem také vždy slavila Vánoce v hodně lidech (jeden rok nás bylo jen pět a byly to docela smutné svátky). Loni jsme to tehdy ještě s přítelem udělali tak, že jsem byla se svojí rodinou (naši jsou taky rozvedení, ale Vánoce slaví zatím pořád spolu), přítel se svojí a já jsem se někdy kolem desáté zvedla, jela jsem vyzvednout přítele a udělali jsme si ještě jeden Štědrý den u nás doma. Což letos nehodlám absolvovat, jednak protože jsem těhotná, jednak protože jsme už manželé a chceme být hlavně spolu. Manžel souhlasil s tím, že budeme u našich (bude tam i moje sestra s rodinou a otec jejího manžela) s tím, že pozveme i manželovy rodiče. Myslím, že nepřijdou, a trochu mě to mrzí, protože tím pádem budou letos poprvé sami (manželova sestra se svojí rodinou to o Vánocích střídá a letos jsou zrovna u těch druhých rodičů). Zdá se, že to máme vyřešené, ale stejně nad tím trochu přemýšlím - aby byl můj manžel spokojený, aby nebyli tchánovci smutní (ale to budou...) no a v neposlední řadě naprosto sobecky přemýšlím o příštích Vánocích, protože já nejsem ochotná to střídat (a manžel to ví).

ninive211
7. lis 2013

My budeme asi jako poslední dva roky u manželových rodičů, protože manžel je jedináček a jinak by byli sami. K našim pojedeme na druhý den - ti budou u dědy a zároveň ségry se švagrem na baráku. Takže naši Vánoce tráví se ségrou, sami nejsou. Ráda bych to slavila i s nima, štve mě to, kdyby to bylo v rámci města, tak v pohodě, ale na Štědrý den budeme v Brně a na Boží hod a Štěpána v Boskovicích.
Až budou děti, budeme asi konečně slavit Vánoce sami jako rodina, k tchánovcům půjdeme třeba na Štědrý den na oběd a pak domů, zatím děti nejsou, takže takto.

kamino
7. lis 2013

U nas jsou Vanoce take hekticke..nasi jsou take rozvedeni,tak to nazyvame tour de Vanoce. Udelame si pritelem a jeho rodici obed a darky spolu,odpoledne se zastavime u babicky,(cca 25km )),pak prijedeme k me mame (( 70km),tam dojela i ma sestra (200km),druhy den navsteva u druhe babi,15km a odpoledne u taty s pritelkyni (30km) a vecer navrat dom...dalsi den dojede k nam pritele sestra s manzelem a detmi a tim to konci. Musim smeknout pred prckem,lonske Vanoce mu bylo necelych 6 mesicu a zvladl to na jednicku.

xveronikaxx
autor
9. lis 2013

@yagga celkem se mi líbí tvůj nápad zachovat Vánoce tátova strana a mámina strana (teď už tedy i s jejich novými polovičkami)... jen se obávám, že pak to bude znamenat, že celá příprava pro min. 8 lidí bude vždy na nás... to se z toho asi zcvoknem :D
Jinak Vánoce na horách, to asi ne... pro mne je to moc takové smutné jen ve 2, to už jsem zažila a bylo to takové... no.. nemělo to tu správnou atmosféru... Navíc, my bydlíme hodinku od Ještědu autem, takže není problém kdykoliv vyrazit.. .

@xvink, @elvira , @chris_n , @katchula , @katchula , @lotosek , @leni78 , @snehurka25 , @ninive211 , @kamino
jinak všem moc děkuji za příspěvky, fakt jsem po přečtení dospěla k názoru, že teda vezmu na sebe roli pořadatelky, každýmu nakážu ať něco přiveze, ať my pak nemusíme dělat cukroví, saláty a rybu pro 8-10 lidí. Alespoň je uvidím všechny a nemusím nikoho objíždět a bude to zas jak dřív... jen teda nebude u stromku táta+máma, ale můj rodič a jeho partner... no snad to zvládnem všichni 🙂 moc děkuji

yagga
9. lis 2013

@xveronikaxx jsem ráda,že jsem alespoň trochu pomohla. Budu ti držet palce ať to dopadne dle tvých představ a možnosti rodiny.

blahova_andrea
9. lis 2013

já jako bezdětná, ale zadaná trávila vánoce buď jen s přítelem nebo jsme byli každý u svých rodin a nebyli jsme spolu. vánoce nejsou jen ten jeden den, dá se to různě rozdělit.

romcovaklarka
9. lis 2013

@xveronikaxx My jsme i za "bezdětna" trávili Vánoce sami. Resp. Štědrý večer. Máme takovou tradici, kterou vlastně znám z dětství, že to tak dělali naši - že na Štědrý den jsme spolu jen naše malá rodinka (my dva, nebo dnes už i s dětmi) a pak na Boží Hod a na Štěpána se jde na oběd napřed k jedněm rodičům a pak ke druhým. Naši jsou taky rozvedení, ale už dlouho a vycházejí spolu i se svými partnery a navíc bydlí kousek od sebe, takže se většinou sejdem u jedněch všichni 😅

prcek91
9. lis 2013

my už za bezdětna trávili štědrý den samy spolu..a až svátky se šlo k jedněm a druhejm rodičům..

janakkk
9. lis 2013

Nevím, jestli ti poradím, sama moc nevím, co s našima vánocema dělat.....moji rodiče jsou rozvedeni(Brno), pritelovi rodice jsou rozvedeni(Přerov + Rožnov pod Radhoštěm), pred mesicem jsme se rozesli i my s přítelem...a všichni by chteli malýho na štědrej den!! Paráda!!!!!! 😝 😝 takže můžu jen poskytnout pochopení a pocit, že v tom nejsi sama.

leni78
10. lis 2013

@snehurka25 Ty budeš trávit vánoce u vasich a tvuj manžel s tebou jo ? 🙂 chudak ne ? a jeste kdyz víš, ze on nebude moct byt příští rok u svých rodičů a ty s ním... Máš ho vůbec rada ? Buď buďte sami, nebo se stridejte kazdy rok u jedněch rodičů. Tohle si myslim nedopadne dobre.

marukm
10. lis 2013

@xveronikaxx

My letos poprvé budeme s manželem sami (děti nemáme), doteď jsme každý byli se svojí rodinou, ale k našim už bychom se nevešli (tam budou prarodiče) a s manželovými rodiči jsme na nože. Ale moc se těším. A jak už tady padlo, Vánoce nejsou jen jeden den. My slavíme vlastně celý týden v kuse (24. sami, 25. rodiče, a pak moji prarodiče na Moravě).🙂

blka
10. lis 2013

@xveronikaxx Děkuji za tohle téma. Pokud nevadí, neporadím, ale taky se zeptám.

Já také nad vánoci přemýšlím. Co máme syna, tak jsme je trávili tak, že jsme na večeři byli sami, rozdělali si dárky a večer přišli obojí prarodiče, aby se Mareček pochlubil dárky a rozdal, co mají babičky a dědečci u nás. Jenže, moji rodiče se loni rozvedli a já opravdu netuším, jak to udělat. Mamča má přítele, ale nevím, jak to s ním má - jestli budou spolu na štědrý den nebo ne, taťka bude zřejmě sám, což mi je blbé, aby byl sám, ale já bych tu štědrovečerní večeři chtěla mít rodinnou. A pak je pozvat oba - nevím, jestli by oba dorazili, pokud ano, tak už vidím ty opatrné pohledy, aby se na sebe náhodou nepodívali a kdyžtak ze slušnosti prohozených pár vět ☹

snehurka25
10. lis 2013

@leni78 Máš takhle univerzální návod na řešení všech životních situací? 😉 Nezlob se, ale o vztazích a způsobu trávení svátků v našich rodinách fakt nic nevíš, tak prosím nesuď. Manžela ráda mám (překvapivě 😅 a i když Vánoce lidi včetně nás hodně řeší, nemyslím si, že by náš vztah měl kdykoli v budoucnu ztroskotat na neschopnosti se dohodnout zrovna o tomhle. Každopádně díky za péči.

snehurka25
10. lis 2013

@blka Máme to v rodině podobně, dokonce dvakrát - je určitě víc způsobů, jak to řešit (žádnej ideální, zvlášť když to srovnáš se zavedeným stavem 😠. Osobně bych rezignovala na čistě rodinou večeři a pozvala tátu k nám (mámě bych to vysvětlila), ale chápu, že to nemusí fungovat u každého (ostatně už jen z téhle diskuse je vidět, jak se liší představy o Štědrém večeru u jednotlivých rodin). Táta by byl jinak opravdu sám? Jeho rodiče, sourozenci nebo další děti nejsou? Ještě můžete 24. večer rozkouskovat, mít časnou večeři jen se synem, pak přijde táta a nakonec máma s přítelem... Jinak švagr to dělá tak, že 23. má večeři a dárky s jedním rodičem, 24. je se svou manželkou a dětmi a 25. s druhým rodičem.
První Vánoce po rozvodu se zdají vždycky trochu na pytel, ale podle mě se většina lidí snaží nekazit svátky sobě i ostatním a aspoň částečně "změkne". Vašim určitě taky hlavně záleží na Marečkovi, takže to určitě vyřešíte nějak uspokojivě. Držím palce 🙂

blka
10. lis 2013

@snehurka25 Děkuji za odpověď. Taťka sourozence nemá, nevím, jestli by ho pozvali rodiče k nim nebo on je k sobě, ale nevím, jestli by to přijmul. Problém je, že mamčiného přítele zná akorát můj syn, mně ještě představený nebyl - mamča má asi strach a já se v tom zatím plácám, nevím, jestli bych se s ním chtěla poznat. Kdybych je potkala, tak ano, ale nějaká strojená schůzka nebo tak, nevím no 😒 . Rozkouskovat by to možná šlo, ale zase nevím, kdy by k nám přišli manželovo rodiče. Ach jo, je to pech.

leni78
10. lis 2013

@snehurka25 Myslela jsem si, ze se te dotknu, to jsem nerada. Ale nedalo mi to, ten popis vaší rodinné situace o vanocich je šílený.

xveronikaxx
autor
26. lis 2013

@blahova_andrea pro mne (možná bohužel) jsou Vánoce jen ten jeden den, ty ostatní dny jsou sice taktéž svátky, ale už je nepovažuji za takové ty Vánoce s velkým V 🙂
@janakkk díky díky, u nás se to docela vyřešilo, hodila jsem řeč se všemi.. jak to nakonec dopadlo u Vás?
@marukm jak říkám, pro mne Vánoce jsou vlastně jen ten večer, zbytek už nepovažuji za Vánoce, ale spíš za takovej prodlouženej víkend.. jinak mě ty Vánoce jen ve dvou neoslovily..jsem prostě navyklá mít kolem sebe spousty lidí a když jsme to zkusili sami, tak jsem měla takový tíživý pocit vzadu za žaludkem a bylo mi tak nějak smutno...
@blka nevím jestli už máš nějak vyřešeno, každopádně u nás to dopadlo následovně - potom, co jsem si promluvila se všemi, jsme došli k názoru, že nejlepší bude zachovat tradici jedna strana rodiny a další rok druhá strana rodiny. Tento rok to tedy vychází na tátovu stranu, budu tedy u babičky (tátovi maminky) s bráchou, se svym partnerem, dědou, tátovou ségrou a jejim manželem, tátou a asi jeho partnerkou (tam ještě visí otazník, jestli nebude ona chtít vánoce trávit se svými dětmi - její přítomnost mi nikterakt nevadí)...to se odehraje na Štědrý den - večer... během dne budu u máminy strany rodiny, kde bychom se měli sejít všichni z této strany.... máma nakonec bude s přítelem na vánoce večer sama (její rozhodnutí). No a 25.12. se pojede za rodiči a sestrou mého přítele... takže tak, vše vyřešeno ke spokojenosti všech... ufffff 🙂

holubice.petra
26. lis 2013

den před vánoci jedeme k mému taťkovi...na vánoce přijede sestra s rodinou a mojí mamkou k nám...a den po štědrém dnu se setkáváme všichni z manželovi trany u tchánovců 😀 takže my máme tři štědré dny za sebou 😎 jo u rozvedených rodin to je těžký ale dá se to prokombinovat když se chce...

hehena
27. lis 2013

můj muž má rozvedené rodiče dlouho. a těžké je to ze všech stran, včetně toho, že poblíž nás bydlí jen tchýně. zbytek je daleko, tchán přes 200 km, moje rodina 160... manželovi prarodiče 80 km. a třeba tchýni a jejího otce musíme ještě k tomu zvát zvlášť, nebo doteď to tak bylo, neb měli mezi sebou konflikt, který trval asi 3 roky, ale když se tu sejdou oba, tak je to prostě katastrofa :(. než jsme měli děti, tak jsem jezdili po všech čertech my a musím říct, že jsem z Vánoc měla fakt velký kulový a to je ještě slabý slovo a bylo mi to kočování z duše protivný, furt někde trajdat, přespávat tam a zas pokračovat jinam, vánoční atmosféra fakt nula :-/... co máme děti jezdí spíše všichni k nám. nějak chápou, že je to jednodušší pro všechny a já nějak doufám, že to tak půjde dlouho, krom vyjímek, že bysme třeba jeli s dětma na vysočinu za sněhem. sice je to peklo, neb všichni většinou dojedou dopoledne, takže několikrát se u nás vyváří pro X lidí, jak oběd, tak odpolední pohoštění, takže je to dosti nákladný a pokud někdo něco doveze, tak naprostou drobnost, jako třeba trochu cukroví na ochutnání..... ale zas to beru tak, že cesta sem taky dost stojí.... předchozí roky to bylo fajn, teď máme ale menší bydlení, tak jsem sama zvědavá, jak tu přežijeme ty nájezdy, snad se neušlapem... 🙂)

každopádně horší to bude pro vás snad jen letos, přeci jen je to nová situace. během dalšího roku si všechno snad sedne a třeba se jednou budete scházet zas všichni, i kdyby s rodičovými novými partnery... zní to sice sci-fi, ale stát se může cokoliv... držím palce!

hehena
27. lis 2013

@blka pokud přítele mamky neznáš, rozhodně bych se neseznamovala na štědrý den. pro mě by to bylo narušení rodinné atmosféry. prostě neznámej element. co si o tom myslí manžel? myslím o průběhu vašeho štědrého dne?

hehena
27. lis 2013

já bych třeba ráda trávila vánoce s rodiči, jak mými tak manželovými. ale naši jsou docela komplikovaní... s mamkou je to dost těžký a táta zas na každý návštěvě zabere celou sedačku, televizi ohulí a my sedíme furt na tvrdých židlích, musíme se překřikovat. takže díky jejich povahám prostě nechci. můj muž to s jeho máti taky neměl nejjednodušší, a na druhé straně tchánova manželka nás nějak moc dvakrát asi nemusí nebo co... takže můj muž právě přišel s tím, že chce trávit štědrej den jen s náma a ostatní ať dojedou jak se jim bude chtít, klidně mimo svátky, prostě aby i oni měli vánoční pohodu a netrávili ty nejhezčí vánoční dny na cestách...