Jak vysvětlujete dětem Ježíška vs. biblický příběh?

cekypetra
26. lis 2022

Zdravim vas,

jak vysvetlujete malym detem biblicky pribeh? My nejsme verici, ale deti jsou zvydave a ptaji se na betlem, Jezise v jeslickach, atp...jak vysvetlite detem, ze Jezisek v jeslickach je ten ukrizovany Jezis na krizi? Jak muze byt mrtvy, kdyz jako miminko/dite nosi darky?

To, ze u nas je Jezisek, v Americe Santa a v Anglii Father Xmad, jsme zvladli...proste Jezisek by sam za 1 vecer nestihl obletet svet, tak v kazde zemi nadeluje nekdo jiny.

U nas Jezisel bydli v nebi a ma skritky pomocniky, jezdi na kouzelnych sanich, je to maly chlapecek a nadeluje.

Nicmene zacinaji padaz dotazy, jestli je to ten ukrizovanej, atd atda ja uz se zacinam mirne potit a tapat.

Taky jak zjednodusene umerne veku odvykladat velmi zakladni biblicky pribeh...

Nejake rady? Jak to mate u vas?

klokanka31
26. lis 2022

@cekypetra My po několik generací vnímáme Ježíška jinak, ne jako toho z kříže. A co si tak pamatuju, nikdy nikoho nenapadlo ani v dětství ptát se na biblický příběh a betlém...Doufám že naše malá na tom bude stejně 🤔

martt
26. lis 2022

@cekypetra Pro začátek říkám, že nejsem věřící. Ale naše děti, když se takhle ptaly. Jsme říkali , že Vánoce jsou když se narodil Ježíšek , jako oslava jeho narození. Pak , když byl dospěli, tak ho zradily a ukřižovali. A pak se stal zázrak a Ježíš znovu ožil. Je to hodně upravený ani nevím jestli to takhle je v bibli( doufám, že mne tu neukamenuji) , ale naším dětem tohle vysvětlení stačilo. 🙂

andelka
26. lis 2022

Úplně bez problémů. Děti chápou rozdíl mezi zobrazením Ježíška v jesličkách na Vánoce a ukřižovaného Ježíše ( velikonoční příběh). Vstal z mrtvých, je v nebi, je nesmrtelný, pořád všude s námi, kouzelný, všemocný..takže není problém . Na Štědrý den se oslavuje jeho narození, na Velikonoce zmrtvýchvstání.

alkena
26. lis 2022

Intenzivně to řešily holky 4 roky zpátky:

"Šestiletá a tříletá se u snídaně dohadují, jestli je Ježíš(ek) dítě nebo dospělý. (Ač nejsme věřící, téma ukřižování a zmrtvýchvstání se u nás řeší docela často.)
Unaveně se do toho vložím, říkám, že Ježíšek se narodil jako miminko, vyrostl a pak pak ho ukřižovali a umřel.
Na to ta starší, "Takže vlastně vůbec neexistuje?"
Nó, dobře jsem si naběhla.
První, co mě napadne, "No, to je jakoby si řekla v kostele, že neexistuje Ježíš. On jako člověk umřel, ale pak vstal z mrtvých a koná zázraky. A o vánocích v podobě malého Ježíška koná zázraky a nosí dárky lidem, kteří oslavují jeho narození.""

cekypetra
autor
26. lis 2022

@klokanka31 tak to vam tak trochu zavidim. Syn se ptal uz cca 2 roky zpet. A sam prisel s tim, ze malej Jezisek v jeslickach je ten, co teda nosi ty darky. No a ted uz to neoddelim. Kdyz se ptal na betlem, kdo je kdo, co jsou tri Kralove, tak jsem mu to ve zkratce odrikala. Na Velikonoce je pak ukrizovani, syn si to spojil a bylo.

cekypetra
autor
26. lis 2022

@martt to jo, to ja taky takhle podobne rikala, ale jak ted vysvetlit, jak je to s tim nosenim darku, kdyz velkej ukrizovanej Jezis je v nebi a malej nosi darky a je to vlastne tataz osoba.

cekypetra
autor
26. lis 2022

@andelka to jo, to je jasny...jak ale muze jako malej nosit darky, kdyz ho jako velkyho ukrizovali? Videno optikou deti...

klokanka31
26. lis 2022

@cekypetra A co to vysvětlit že je Ježíšek jakoby duch?

ele_nka
26. lis 2022

@cekypetra moje odpověď by byla: já nevím jestli je teď malý nebo ne, nikdy jsem ho neviděla. Ale tobě taky vždycky budu říkat Toníku i když budeš už velkej kluk... 🤷‍♀️

cekypetra
autor
26. lis 2022

@alkena ty jo, to je dobry pojeti...kdyz ja uz si nabehla, protoze Jezisek zije v nebi, ma tam skritky a andelicky pomocnicky...takze tezko to vracet, ze se do podoby miminka vraci jen na Vanoce, chjooo

cekypetra
autor
26. lis 2022

@ele_nka to je dobry! Dekuju.

cekypetra
autor
26. lis 2022

@klokanka31 to by se baly 🤣 ale dekuju za snahu.

daasqua
26. lis 2022

To byla presne ta nelogičnosti, nad kterou jsem hloubala v 4,5-5,5r (nevím přesně, ale tipují spis 4,5)...a tenkrát jsem na Ježíška a dárky přestala věřit, protože mi to prostě nesedlo. Ale nijak mě to neovlivnilo a neberu to jako lež nebo zradu.

andelka
26. lis 2022

@cekypetra naprosto normálně. My si ho představujeme jako miminko, malého Ježíška, protože vánoce jsou oslava jeho narození a takhle je zpodobněný,v betlemech a pod. Ale je nadpřirozený a v jaké podobě nosí dárky se vlastně neví. Vždyť ho nikdo neviděl.

andelka
26. lis 2022

@daasqua moje děti takhle hloubaly před pár lety, asi tak kolem 5-6 roku, a na Ježíška věří ( nebo chtějí věřit) dodnes, je jim 10 a 12. Samozřejmě už polemizují a jsou nahlodani,ale stále spíš vymýšlí proč Ježíšek je, než proč nemůže být.

ele_nka
26. lis 2022

Mě se hrozně líbilo vysvětlení Ježíška mojí věřící babičkou. Díky němu na něj vlastně věřím do teď a nemám špatný pocit, že děti nějak obelhávám.
Tvrdila, že Ježíšek je v nás, tak jak v kostele přijímáme Ježíše máme v sobě i Ježíška. Pro ni to nebyla vlastně bytost, ale samotná jeho podstata, dobro v lidi, vánoční atmosféra, chuť udělat někomu nezjišťně radost. Oslavujeme vlastně jeho narození tím, že se určitým způsobem stáváme jím.

klokanka31
26. lis 2022

@cekypetra Tak svým způsobem je to i tak strašidelné, že se najednou objeví někdo kdo nechá dárky a zase zmizí...😊

veruuu_kubesovic
26. lis 2022

@cekypetra
nijak? Nejsme věřící tak jaký by to mělo význam, děti nejsou ani pokřtěné...
Mám 8letou a dodnes tohle neresi, věří že Ježíšek existuje, představuje si ho jak nějakého "skřítka", co tajně vpluje do našeho obýváku po štědrovečerní večeři a nechá tam dárky, víc řešit netřeba když nejsme věřící 🤔

martt
26. lis 2022

@cekypetra A co takhle? Na Vánoce se" přeměňuje na malého Ježíška" , protože oslavuje své zrození a obdarovává ostatní, protože, když se narodil tak mu nosily ostatni take dárky a ted chce udelat radost tem hodnym. To by mohlo projít ne?

bonavoxa
26. lis 2022

Nevím, zda to vůbec jde zjednodušit. Vždyť je to Tajemství Boží lásky k lidem. Bůh poslal na svět jednorozeného Syna, aby usmířil se sebou padlé lidstvo. Mzda za hřích je smrt. Na kříži Ježíš zaplatil nejvyšší cenu. Třetího dne vstal z mrtvých, jak předpověděli proroci v Písmu. Král všeho se narodil jako nejchudší z nejchudších, v Betlémské jeskyni. Podobal se nám ve všem, kromě hříchu. Možná by pomohla informace, že v nebi neexistuje čas, tak jako my ho vnímáme tady. Proto vedle jeslí může být i kříž. Ježíšek jako dítě i dospělý. Vše se znova odehrává v Eucharistii. Děti mají většinou čisté duše, tím lepší prostor ,, uchopit," duchovno.

andelka
26. lis 2022

@ele_nka já to takhle plánuju vysvětlit dětem až na to přijde. Ježíš je vlastně láska,dobro, radost, a je to v každém z nás. Díky tomu se lidé mají rádi, myslí na sebe,chtějí druhému udělat radost..a k tomu ta atmosféra vděčnosti a radosti z jeho narození, památka na to, připomínání a napodobování.

ele_nka
26. lis 2022

@andelka mám to v plánu úplně stejně. Já díky tomu, neměla vůbec pocit, že by mě někdo obelhával.

klokanka31
26. lis 2022

@bonavoxa Tohle bys opravdu chtěla říkat dítěti?

intonace
27. lis 2022

Tohle je složitá otázka,ale zároveň úplně jednoduchá. Záleží na tom jak to každý vnímá v sobě. Když jsem byla malá tak neexistoval vánoční stromeček. Byl doma až ve chvilku kdy zazvonil zvoneček. Znamenalo to zapálené svíčky a prskavky u stromku který tam nestál a pod ním dárky (jako starší jsme už věděli co je za tím prostěradlem 🙂) Dlouho jsme věřili, že jsme nestihli Ježíška.Bylo nám řečeno,že je to Ježíš který na sebe o vánocích bere podobu dítěte aby udělal radost všem hodným lidem dárky. Možná to je divné,ale bylo to hezké. Jedna z mála hezkých vzpomínek na dětství.

intonace
27. lis 2022

A ještě postřeh od neteří. Záleží o čem mluví ve školce a škole. Každá rodina to má jinak. Chce si to s dětmi povídat co říkají kamarádi ať nemají pocit, že jim někdo lže.

bonavoxa
Autor odpověď smazal
Zobraz
bonavoxa
27. lis 2022

@klokanka31 Naše děti s tím zatím právě nemají problém. Narozdíl od dospělých. Ale kdyby měly, vypíchnu právě tu informaci o čase. Ono je to jiné, Když vnímají a prožívají celý liturgický rok, než když se to ,, napálí " najednou na Vánoce a Velikonoce. Dnes začíná Advent. To je měsíc přípravy, ztišení, očisty, očekávání. To svět kolem téměř zrušil, kdekdo má už stromek, protože ,, atmosféra ". A ta do Vánoc vyprchá. S přípravou a čekáním to má úplně jiné grády a smysl. To jen ten pohled z ,, druhé strany', když většina psala, že věřící nejsou. V tom je pak zásadní rozdíl v celém pohledu na biblický příběh, jeho prožívání a interpretaci.

jane46
27. lis 2022

Moji dceru uz druhy rok drzi predstava, ze je Jezisek jezek, syn neco jako duch ci skritek (6 a 4,5). A kdyz koukame na Betlem nemaji problem s vysvetlovanim te biblicke verze... Ukrizovaneho dospeleho Jezise jsme tedy zatim nezkoumali, ale ja jim rikam, ze Jezisek muze vypadat tak, jak si to kazdy predstavuje a ze pro me je to treba kouzelna zare a pro nekoho andel ci miminko. Vubec to nesouvisi s tim, co se delo s Jezisem, ale jen s tim zazrakem jeho narozeni, tehdy vzniklo to kouzlo a rikame tomu Jezisek na jeho pocest. Nebereme to jako ducha mrtveho.