Jídelníček tříletého žravého dítěte. Máte inspiraci?

journals
5. únor 2022

Ahoj, můžete mi pro inspiraci prosím popsat jídelníček vašich tříleťáků + jak často jí?
My doma neustále řešíme jídlo a už jsem z toho neskutečně unavená. Tady se spíš řeší nejedlíci, ale my máme doma přesný opak. Syn by jedl pořád, přejídá se, má tendence jídlem zahánět nudu. Každý den řešíme pláč, řev a hysterie když mu jídlo nechceme dát (musí se občas utnout, přejídá se). Váha je ok, patří spíš k těm hubenějším, má rychlé spalování - to beru, ale ty neustálé hádky kvůli jídlu jsou už fakt vyčerpávající. Já už prostě nemůžu, nedělám nic jiného než řeším jídlo, vařím, nakupuju. Nesmysly nejíme, vařím řekla bych zdravě, ovoce a zeleniny má hodně. Za den toho sní víc než já, těhotná.

veruuu_kubesovic
5. únor 2022

Co nachystat větší porci?

journals
autor
5. únor 2022

@veruuu_kubesovic O porci to spíš není, často si přidává. On vyloženě potřebuje jíst často.
Já vím, že to zní strašně blbě, matka Herodes, ale já už jsem z toho tak unavená. Je schopný dojíst oběd - nemalou porci a do 10 min se zase hlásit o jídlo.

westie
5. únor 2022

A v cem je problem? Ze chce jist neco nezdraveho? Nebo je mu spatne, kdyz se preji?
Nejde se s nim domluvit, ze jeho potrebu jidla chapes, jen se musi drzet zdravych veci a mit na stole zeleninu a ovoce? Ve trech letech uz by toto mohl chapat a kdyz mu doprejes jist ve chvili, kdy chce, treba by akceptoval jist, co mu pripravis.

journals
autor
5. únor 2022

@westie Nic nezdravého nedostává, sladkosti mu nedáváme. Nemá problém jíst to, co je, problém je množství a četnost. Zahání tím nudu. Měl to tak od malička. Kojení co 40 min a podobně. První příkrmy? Žádný problém, bral cokoliv a ve velkém množství už od mimina.
On prostě dokud je, tak bude jíst a pak mu je samozřejmě špatně. Domluvit se s ním nejde. Jde o to, že on by klidně snědl dvě papriky a za 10 min přijde, že chce zase jíst a loudí banán. Dojí oběd, řekla bych velkou porci a po čtvrt hodině přijde s tím, že chce hrušku. A takhle vypadá celý náš den. Nají se než jdeme ven, přijde po půlhodině ze zahrady a zase chce jíst. A já už fakt nevím co dělám špatně, třeba něco dělám špatně.

Budu ráda, když mi někdo napíše jak vypadá jídelníček u stejně starých dětí.

koncita
5. únor 2022

jídelníček mých dětí raději psát nebudu, ale co ti vadí? Že se přejí do nevolnosti? Protože pokud jí zeleninu, ovoce, prostě co mu dáš a nemá problém s váhou, tak jinak bych z toho problém teda nedělala...

hani_na
5. únor 2022

@journals Já řeším to samé, denně brek a ještě, ještě, ještě. Syn je hrozně na jídlo, snažím se dělat vše co nejzdravější - ovesné vločky místo mouky, cukr mininálně, pribiňák domácí, žitné placky, jen voda, žádné sladké pití.. Nikdy nechtěl UM, ale i tak měl v půl roce jen z kojení trojnásobek porodní váhy. Hodně jedeme zeleninové polévky a vývary k večeři. Jinak je to boj, já nemůžu nikam vyrazit bez jídla. A hodně ho proháním, kočár minimálně, hodně pěšky nebo odrážedlo, plavání, cvičení. Já sama se musím hodně hlídat, abych měla normální postavu, holt to má po mně. Navíc nejsme s manželem nijak vysocí. Prostě my jsme domácnost bez jupíku, brumíku a kinder čokolád a i tak je trošku udělanej🤷

journals
autor
5. únor 2022

@koncita Ano, vadí mi, že se přejídá a je mu špatně a neřešíme nic jiného než scény kvůli jídlu - viz co píšu výš. Teď jsme byli 14 dní zavření kvůli covidu doma a bylo to peklo, neustálé hysterie kvůli jídlu. Mě moc nepřijde normální že chce jíst když nemá hlad - v tomto měřítku. Kdyby to byla scéna jedna za den, ale ono je jich x a je to únavné.

koncita
5. únor 2022

@journals tak pak jedině zoufale zkoušet odvádět pozornost k jiné činnosti no....ale chápu, že je to na palici. Palec si necucá? Nehty si nekouše?

journals
autor
5. únor 2022

@hani_na Tohle je u nás, akorát on je fakt hubeňour, typ postavy vysoký a hubený. Jupíka a brumlíka v životě neměl, to nezná. Mě ani tak nevadí mouka, ani cukr - v jistém měřítku, ale vadí mi ten objem a četnost.

journals
autor
5. únor 2022

@koncita Snažím se, ale on je zrovna typ který se zabaví dost těžko, sám dost minimálně a ne vždy mu ve třech letech můžu a chci být za zadkem :-/ někdy je to psychicky náročný, když už podesáté slyším že chce "papat". Od rána - co otevře oči hned odchází do kuchyně sednut si ke stolu a hned musí jíst. Do půl hodiny vyžaduje druhou snídani atd.

Teď poslední dobou si začal dávat ruce do pusy když je hodně soustředěný. Nehty si nekouše, palec si necucá.

koncita
5. únor 2022

@journals chodí do školky?

journals
autor
5. únor 2022

@koncita Nechodí

journals
autor
5. únor 2022

Doma máme jednu teorii, ale nevím, jestli to není moc přitažené za vlasy. Narodil se sice v termínu, ale byl vyvolávaný (dopadlo to akutní sekcí) s podezřením na, mimojiné, špatné fungování placenty a nedostatečné vyživování. Měl 50cm, 2500g.
Může si do budoucna takto něco nést z prenatálního období?

westie
5. únor 2022

A nezkousela jsi to proste pustit a nechat na nem? Dat mu dost ovoce a hlavne zeleniny a nechat ho byt? A jsi si jista, ze nema hlad?
Ja mam opacnou zkusenost, ale sli jsme na to vlastne stejne - syn nejedl, porad jsme to resili, kazde jidlo bylo peklo pro nas vsechny. Tak jsme to nechali byt a syn zvladl jeden den skoro nic nesnist, neco vypil. A druhy den rano byl tak unaveny, ze nemohl jit do skolky. Povidali jsme si o tom, co se stalo a jak to muzeme delat jinak. Syn na zaklade sveho prozitku pochopil, ze jist potrebuje.
Treba si tvuj syn dokaze najit takovy rezim taky sam. Ale mam pocit, ze ty to za nej nevyresis, ze si to musi zjistit sam.

koncita
5. únor 2022

@journals no, těžko radit. Snad jen opravdu nekompromisně dodržovat pravidelná jídla a nediskutovat. Když necháš na stole třeba v misce cherry rajčátka nebo nakrájenou zeleninu, sní jakékoliv množství najednou nebo bude postupně pořád uzobávat?

koncita
5. únor 2022

@journals s tímhle bych to asi nespojovala, spíše je to prostě naturelem jedlík

journals
autor
5. únor 2022

@westie Nezkoušela a zkoušet nebudu. Občas něco takového zkusí babička která mu neodepře a pak je mu samozřejmě špatně a stěžuje si, že ho bolí bříško. A ne, o hladu to není na 100%. Chápu, že pro někoho kdo zažívá opak je těžké si to představit...

@koncita Sní všechno co bude v misce. Cherry rajčata by jedl klidně na kila. Pokud něco nechá, je to otázka třeba těch 10 min než vyluxuje všechno.

koncita
5. únor 2022

@journals hm, v tom případě asi bohužel jedině jídlo na příděl 😀 zní to hrozně, ale mám s dcerou něco podobného, ale ta teda bohužel problém s váhou má ☹

journals
autor
5. únor 2022

@koncita Jojo, to už má tak nějak teď, jinak to nejde.
On právě s váhou problém nemá a mít zřejmě nikdy nebude. Naopak spíš vypadá jako nejedlík. O to hůř to pak vypadá, když jdeme po ulici a já mu jídlo nechci dát - protože třeba zrovna dojedl.

stepanka1993
Autor odpověď smazal
Zobraz
journals
autor
5. únor 2022

@stepanka1993 A jak se k tomu stavíš ty? Odvádíš pozornost, dáváš "prázdné" kalorie, přiděluješ porce, nebo naopak neomezuješ?

stepanka1993
Autor odpověď smazal
Zobraz
antoinet
5. únor 2022

Měli jsme podobný případ v rodině, časem z toho byla obezita. Řešením byla jasná pravidla, přesně daný počet jídel za den a nastavený budík - jedlo se, až zazvonil, dřív ne a dítě to vzdá, když pochopí, že s rodičem nelze smlouvat.
No a pak zkusit najít jinou zábavu, na doma i na ven, aby dítě přišlo na jiné myšlenky a hlavně mělo z něčeho radost.

journals
autor
5. únor 2022

@antoinet obezity se nebojim, to u nej nehrozi. Venku zabavit jde lehce, doma, ted pres zimu hur.

journals
autor
5. únor 2022

@stepanka1993 ja verim, ze se to se skolkou zlepsi. Snad ho to casem prejde. Nechtela bych, aby si do budoucna nesl zvyk ze se nuda zahani jidlem :-/

stepanka1993
Autor odpověď smazal
Zobraz
lutu11
5. únor 2022

@journals jakmile utnete nudu, nebude jist. Ted je na Vás, čím jinym mu vyplníte dny. Bohuzel vypadá, že v jidle nachazi uspokojení. Tudíž, doporučuju plánovat pro nej aktivity na každej den. U me SE osvedčila chuze po vyletech. U detí ale do jistého veku vede hriste, hernicka s jinyma dětma, plávaní. Proste pokazde něco skvelé, nové. Dítě pak bude tak nadupané zážitky že si na jidlo ani nevzpomene. Mne prijde, že si jidlem něco kompenzuje.to je dobrý pocatek obezity v pozdejsim veku.

journals
autor
5. únor 2022

@lutu11 obezita u nej opravdu nehrozi.
Aktivne zijeme - chodime na plavani 2xtydne, 1x tydne ma jiny krouzek, po vyletech jezdime take porad, jsme stale v terenu. Ale v zime je to samozrejme horsi a nudu si kompenzuje jidlem. Ja nejsem schopna mu delat rizeny program 24/7. Plavani, hriste prochazka - to je fajn, ale jde prave o ten zbyly cas. Jasne ze v bazene si na jidlo nevzpomene, ale ve sprse, v satne, v aute ano.

jako_mala_holka
5. únor 2022

A já ti rozumím, dcera je taky docela jedlík a toho co píšeš, se docela bojím... Naštěstí jí zdravě, co jí dám, tak až na pár věcí sní, u babiček to musím hlídat, protože každý má radost, jak krásně jí a tak jsou takové tendence jí cpat, pak jsem zas samozřejmě za hroznou matku, že jí nechci dopřát...chci, ale ne dva kusy vánočky, nebo čokoládu, atd... V 18m měla 14kg, tlustá není, jen je těžká, nevím, jestli to nemůže mít po manželovi, ten to má podobně... Těším se, až bude teplo, teď ji to venku moc nebaví (a mě taky ne), někde v herně by to bylo lepší, ale tam zas nemůžeme... Je to nanic 🙄

95newmommy2020
5. únor 2022

Já tě chapu. Kamarádka má 2,5 letou hubenourku, co vypadá, jak kdyby ji nekrmila. Ale ona, co 6 minut chce pití, nebo jídlo. S tím, že to hned vypije, sní a být venku znamená plnej batoh svacinek, doma porad plna lednice a je z toho docela unavená. Protože všechno se točí jen o jídle, mleku. Je ještě kojena, tak to vezme jako svacu taky někdy.
Zatím ji nic moc nepomáhá, odvést pozornost funguje jen na jednotky vteřin. Pak jsme zase u jídla. Doufá, že se to srovná s věkem.