Kam musím na úřady před narozením miminka?

mimar
31. bře 2015

ahojky chtěla bych se zeptat kam šude musím na úřady před narozením miminka a jak dlouho dopředu před porodem se vše vyřizuje.
děkuji předem za rady.

elvira
31. bře 2015

Já jsem volala jen pediatře, jestli mě vezme. Jinak rodný list se vyřizuje až po narození, totéž i pojišťovna.
Jedině se zaregistrovat do porodnice.
Víc mě nic nenapadá, co by se vyřizovalo před...
Jo a 6-8 týdnů před termínem nástup na mateřskou.

jitavrtule
31. bře 2015

Před porodem stačí předběžně domluvit pediatra (panč ten tě po porodu přijde s mimčem zkontrolovat domu). Je lepší to začít zařizovat dřív než později, ne všichni dětští lékaři berou nové pacienty, tak ať máš pak klid.
Pokud jsi pražská a chceš rodit v Praze, pak je nutné se včas zaregistrovat k porodu v dané porodnici - bývá to kolem 14tt - někde osobně, někde elektronicky. V mimopražských porodnicích se většinou neregistruje a stačí se domluvit až ke konci těhotenství (většinou od 36tt dál už chodíš do porodnice do poradny, takže zhruba od 35tt je asi dobré si tam zavolat co a jak? Přesně nevím, jsem z Prahy).
Pokud nejste s tatínkem mimina svoji, pak vás čeká ještě výlet na matriku a podepsání Souhlasného prohlášení o otcovství - tím dokumentem zaprvé zajistíš otce do RL plus se dohodnete na příjmení (jinak má dítě neprovdané ženy automaticky příjmení po matce). Můžete to zařídit na jakékoliv matrice, není to závislé na místě bydliště. Prohlášení pak musíte doručit do porodnice, někde to preferují i pár týdnů před porodem, jinde stačí k porodu - to si zjisti podle toho, kde budeš rodit. Samozřejmě toto lze řešit i zpětně až po porodu, ale mně by se třeba v šestinedělí ouřady teda obíhat nechtěly.....
Pokud máš nárok na mateřskou, pak si před nástupem (těch 8-6 týdnů před termínem) musíš z gyndy vyzvednout potvrzenou Žádost o Peněžitou Pomoc v Mateřství a odevzdat ji svému zaměstnavateli, ten ji spolu s finančními podklady pak posílá na socku. Žádná časová lhůta jak moc předem to odevzdat zaměstnavateli není, ale je dobré se s ním domluvit
Pokud nárok na mateřskou nemáš, budeš si žádat o rodičovský příspěvek na příslušném Úřadu Práce podle místa trvalého pobytu, ale to jde až ve chvíli, kdy už máš v ruce rodný list dítěte, tedy po porodu.
Jinak mě nic nenapadá, co by se ještě muselo zařídit předem.