Kolik toho vaše děti napovídaly ve 14ti měsících?

kaczka85
2. pro 2011

Ahojky, chtěla bych se zeptat, kolik toho Vaše dětičky napovídaly ve 14 měsících? Dcerka "povídá" dost, ale většinou (pro mě ) nesmysly... Na něco ukazuje a jednou to ve své řeci pojmenuje tak a podruhe zas jinak... Pred prvnima narozeninama hezky rikala mama, tata... ted ne, vsichni jsou dada... Tata rekne jen kdyz ji reknu, at to rekne, mama rekne jen kdyz jde do tuhyho 😀 Nerika ani haf, ani cici, ani nic jineho, knizky si prohlizi rada, ale jak k ni prijdu, ze ji neco budu ukazovat a povidat, tak knizku zaklapne a jde si po svem :-/ obcas se mnou u knizky vydrzi, ale kdyz ji ukazu - To je haf... Kde je haf? tak bud ukaze na neco jineho nebo si zacne zas neco zvatlat... Jak jste ucily sve deti mluvit? mate nejakou radu?

lenka5731
2. pro 2011

neučila jsem mluvit, mluvit začala sama.
nějaké "kde je haf, ukaž haf", to jsme nikdy neprovozovali. pro ná s to byl od začátku pes 😉
začalo to samo spontánně, od necelého roku začala sama používat hodně slov, v roce a půl mluvila ve větách, ve dvou letech v souvětích plynně (zhruba tak nějak).

ale na mluvení má času dost, nech ji žít. 🙂 jen si s ní nenásilně povídej a uvidíš, že to přijde samo.

ined77
2. pro 2011

ahoj 🙂 ,
u nás to bylo podobné....byla doba kdy malý něco říkal a říkal to pěkně a pak to přestal říkat.u nás rozmluvení trvalo docela dlouho.ve větách (jednoduchých) začal synek mluvit až okolo 25.-26. měsíce.
já jsem s ním stále mluvila, ukazovala, pojmenovávala...i když se zdálo, že ho to nezajímá.takhle malé dítě ještě neudrží pozornost nad knížkou, takže to že si jde po svém je v pořádku 😉 .
je docela dobré na dítě nežvatlat, nešišlat, mluvit pomaleji a srozumitelně, ale hlavně mluvit....u některých to trvá, některé mluví už na roce.každé dítko je jiné a tvoje maličká má ještě spoustu času 😉 .

berenika39
2. pro 2011

V té době neříkal srozumitelného asi nic. Možná citoslovce, máma,táta, bába.
Když ještě půl roku počkáš, bude to tak akorát. nech brouka žít. když ji budeš něco učit, bude to jen kontraporduktivní 😉 . Na takové to "řekni" reagují děti obyčejně negací. Na just neřeknou, pak se z toho vypěstuje obstojná alergie na tvoje výzvy a problém je na světě. zrovna tak jí nemůžeš chtít číst a prohlížet s ní když ty chceš, ale až si sama řekne a bude na to zralá. je brzo. Stačí, když bude mít knížky k dispozici, nech je všude po bytě, aby k nim měla přístup, v tom věku může klidně jen obracet listy, úžasná zábava v roce. mluv na ní normálně, jen popisuj běžné činnosti, venku ukazuj, aby sdílela pozornost, aby se sama "ptala", co jí zajímá. Ale učit ji mluvit je zbytečné. Na to dojde později sama, pokud bude mít dost podnětů. můžeš jí poprosit, aby ti něco pdala, aby něco donesla, ale prostě jen v rámci provozu, ne jako učení...oni to poznají🙂.
Vydrž, všechno přijde, všechno má svůj čas.

fram
2. pro 2011

náš syn měl univerzální slovo "eta" . Výhoda byla, že když byl venku, vypadalo to, že říká auta a když na něho promluvila nějaká ženská , myslela si, že jí říká teta 😀 😀 Ještě ve 2,5 letech nedal dohromady souvětí, max. 2 slova a neuměl říct bába (říkal bamba) a děda (denda) 😀 a to jsem se mu fakt věnovala, hodně jsme četli, mluvila jsem na něho,ale kašlal na to. A věř mi,že teď už mluví normálně (je mu 14) 😀 a vůbec nezáleží na to, kdy se rozmluvil. Takže buď v klidu 🙂

anieanne
2. pro 2011

U nás nejvíc jede "táta", a pak "ta" ( tady, tam ), "ha" ( haf, hají, hačí, hais ) a "e-e". Pak se občas zadaří "áto" ( auto ), a když má hooodně dobrou náladu, tak "cici" ( čiči ). Mno a úplně nejlíp mu jde "mňam" 😀

brisalek
2. pro 2011

Souhlasim s berenika39. Porad na ni mluvit o beznem provozu vse komentovat a hodne cist rikanky a zpivat pisnicky. Nase mala take v e14 mesicich rikala tak 3-5 slov a nejake zvuky zvirat... Pak pridavala tak 2-3 slova za mesic. Rozmuvila se okolo 2 let a ted uz mluvi v vetach, zacina sklonovat, casovat...umi rikanky, pisnicky. Kazdy ma svuj cas. Jeden synovec mluvil v roce, v roce a pul uz ve vetach a rikal basnicky ve dvou uplne plynne a srozumitelne, jeho bracha do 23 mesicu nerekl ani slovo ve 38 mesicich mluvi uz na tabulkove urovni pro jeho vek.

andelka
2. pro 2011

Můj zatím říká jen mama, tata, dada, baba a teda ještě haf na psa. Jinak když něco chce, tak má různé varianty eh a hm a ukazuje rukou. On to má každý jinak. Od známé dvojčata, holčička mluví super, maminko, babičko...málem ve větách a snad umí i R a chlapeček je na tom asi stejně jak ten můj. do tří let času dost. Taky to bývá ve skocích, dlouho nic a pak pokrok.

kristyn.g
4. led 2020

Mám syna 12 m a říká brm brm tim označuje všechny potřeby. Od auta po pití, jídlo, dudlík... Jinak nic. Ani máma ... To řekl jeden čas ale přestal. Holčičky jsou napřed mi přijde...