Koupání v létě u dítěte s atopickým ekzémem?

janice8
23. dub 2015

Ahoj ,ráda bych se zeptala,jak to děláte s dětičkama,které trpí na atopický ekzém v létě,kdy je období koupání venku? Můj syn (16 měsíců) má atopický ekzém, na nohách,částečně ruce,trošinku obličej,nemokvá to,jen přesušené mapy červené. Můžu ho v létě posadit do bazénku a napustit mu tam vodu z kohoutku? Ta je přece také chlorovaná? Nebo ji nějak převařím? Dám mu tam koupací olej Linola? Nebo vůbec dítě nemáčet? A jak do veřejných bazénů? Mohu s ním do bazénu,kde je slaná voda? Nebo vůbec? Jak to řešíte? Mám strach aby mu to nějak neublížilo,děkuji moc za pomoc :-*

kettynka1234
23. dub 2015

Ahojky, moje malá měla také atopické ekzém. Od té doby co jezdíme do Chorvatska, je bez něj. 14 dní u moře dělá zázraky. Poprvé jsme k moři jeli ve 21 měsíci. Jezdíme na Pag, kde je voda od té soli hustší 🙂 Po celý rok máme klid

mooncaa
23. dub 2015

Děti mají atopický ekzém, jako kdyby kvůli ekzému se celý život nemohli koupat, co by to bylo za život. Vodu milují, takže návštěvy bazénu kvůli ekzému neomezuji. Kupodivu chlorovaná voda jim moc nevadí, ale osypávají se po bazénech se slanou vodou (většina dětí se tak osypává podle provozovatele).
Nej voda pro ekzematiky byla vždy v termálních lázních - Maďarsko, Slovensko.

veruska007
23. dub 2015

Za sebe (měla jsem silný atopák od malička, mám stále, děti mají malinko): koupání v bazénku na zahradě naprosto v pohodě, pokud vadí voda, tak ji nechat přes noc odstát nebo filtrovat konvicí - ale to mi přijde zbytečné. Návštěva bazénu - pokud je to do živého nebo vypadá příliš odpudivě, tak ne, jinak vcelku ok, akorát i na koupališti dost promazávat, vždy hned po návratu na deku. Velký pozor na přírodní koupaliště, rybníky... velmi často jsem dostala infekci. Ve slané vodě mě ekzém dost štípal, jak na bazéně, tak v moři - ale je pravda, že po dovči u moři se mi ekzém i astma vždycky dost zlepšily. Jen na místě se mi to často dost rozjelo - ale pak to stálo za to, zimní zhoršení nebývalo tak zlé.
Prosím tě, hlavně do bazénku nedávej koupací olej - vždyť to strašně klouže, ještě se Ti přerazí 😅¨. Já s tím mám špatnou zkušenost i ve vaničce.

zo_ja
23. dub 2015

Moře je určitě super, kdybyste měli možnost třeba last momen vyjde za dobrý peníz, a víš, že nebude rušit třeba kvůli nemoci, když budete nachystaný...
Jinak za mě z vlastní zkušenosti: bazény jsou chlorovnaý a je to DOST problém, takže jsem tam ani nechtěla, vadilo mi to jak na oči, tak hlavně pak na tu kůži natolik, že jsem tam jako dítě nechtěla.
Slaný bazény mi na to nevadí.
Nejlepší je koupání v přírodní vodě, ale tekoucí. Je chladnější, takže se tam žádný bakterie tolik nemnoží jako v bazénech, a dobrý je, když tam není tolik lidí. Leckterá větší hlubší přehrada, v místě kde není lidí zaráz moc, řeky jsou dobré i když studené, z toho mu nic nebude. Lomy pískovcové atp. hluboké bývají ok. Záleží, co máte v dosahu.
Rybníky a stojaté vody ne, to je obecně problém.

Po bazénu každopádně dobře umýt a promazat.
Na koupák bych šla do nějaký vesnice, kde je 10 lidí a ne do města, kde je to na stojáka - tam se toho dá chytnout tolik, že tam nechodíme.
Termály jsou dobrý nápad, je to blíž a cenově by to nemuselo být závratný, zvlášť jestli můžete jet třeba v červnu - bude už hezky a ještě před sezonou.

kikimaruska
23. dub 2015

Já když sem poprvé jela k moři ve 12 letech s atopákem, tak sem si pak skoro 3/4 roku lebedila, že mi skoro úplně vymizel, moře určitě doporučuji. Chlor ve vodě bazénové už teda ne 😉 . Mladší synek (25 měs) má atop.výsevy na tvářičkách v obličeji a na bříšku a také se letos poprvé chystáme k moři.

eevaaj
3. čer 2017

zrovna teď přemýšlím nad tím koupáním. Malej (11 měsíců) má taky atopák a zrovna na rukou hnisavý 😒, měli jsme framikoin a teď vysušujeme jakousi žlutou mastí. Ještě pořád má trošku mokrý rukáv tak nevim zda ho vůbec do toho bazénku dávat. Dnes tam byl chviličku a když jsem ho vyndala, mínil se vzteknout - moc se mu to líbilo 😀

Jakou zkušenost s tím máte? Koupat/nekoupat?

ladyhacek
3. čer 2017

Nejsme exematici, ale mám kamarádku co její syn ano - Chodili do bazénku v létě snad každý den jen ho pak hodně namazala.
Druhá kamarkda má syna a ten je velké exematik a v létě se normálně kupat chodí , ale to mu jež 6 let.

______________________--
mimo otázku - já jsem te´D hodně studovala net (,,tak jsem chytrá´´ 😀 ) máte zjištěnou nějakou potravinovou alergii? Dost často exém s ní souvisí > nejčastěji lepek či mléko. Kamarádka mají vejce. Synovi teď zjistili alergii na mléko a já jsem si před tím šimla, že měl červené ,,fleky´´ > exém? za ouškem > mazala jsem ale pořád nic - teď když jsem vynehcali to mléko tak smai zmizeli aniž bych mazala .
Atopické exém nezmizí - al emůže se vysazním dané potraviny zmírnit - i jsem to tady na MK četla > proto předám dál 🙂

malinkaelinka
3. čer 2017

Jako dítě jsem měla příšerný ekzém, skoro celé tělo, sluníčko a moře pomáhalo hodně, na chalupě do bazénku mi mamka ve velkém sypala mořskou sůl, zprvu stipe, ale pomůže 🙂 koupala jsem se i kdekoliv jinde, jen jsem se pak musela pořádně promastit, pak mě tedy naštěstí strýc ekzému zbavil a mám klid, ale moře a sluníčko, to vždycky hodně ulevilo a zahojilo

plastelina
3. čer 2017

Hm, tak jsme zrovna začali stravu bez mléčnych výr. :( malá ( 4 týdny) má šílené vyrážtičky v obličeji, a červený nevysvětlitelný flek na zátylku...:( zatim mazeme imazolem od dr, a sice to aspon vysusi a nemokva :( muzu se zeptat, za jak dloihou dobu po vysazeni mlecnych vyrobku se to uklidnilo? Diky, jsem z toho nestastna, malinka a tak trpi :(

plastelina
3. čer 2017

Viz prosim prispevek vys 🙂

plastelina
3. čer 2017
ladyhacek
3. čer 2017

@plastelina dieta se doporučuje 2-4 týdny minimálně . během toho by měl nastat rozdíl > synovi se to ztratilo do těch 2 týdnů (někdy stačí týden a mělo by být vidět zlepšení) kdžy nenastane tak zkust lepek, vajíčko, prostě další potravinu. Po té,, diet zkusit v menším množství zase nasadit aby se vidět reakce zda to nemoholo být něčím jiným pokud se objeví tka je jasné z čeho to je. Někdy je alergiie na laktózu někdy ABKM > tzn vše? (zas tak moc se nevyznám) syn má čistě mléko - obden dostává jogurty. ALe DR by to měla zjistit z krve (ale u tak malých dětí nevím - syn má dva roky a my byli na odběru krve)

plastelina
3. čer 2017

@ladyhacek díky moooc.. 🙂 tak náse dr usoudila ze kdyz nepomuze omezeni v jidle, tak nas posle na alergologii.. uz si nevi rady.
Ja se modlim at uz se to zjisti, malinka za to nemuze a ja si vycitam ze ji ublizuju a ani mevim jak

ladyhacek
3. čer 2017

@plastelina Nejčastější alergen > mléko, lepek, vajíčko, sója (řekal, bych že i v totmo pořadí) > ale může to být ve finále cokoliv. Když jsem začala s příkrmy tak se malý osypal po meruňkách které říkají že alergen nejsou a můžou se dát poprvé > byli agresivní - za měsív v pohodě (poprvé sjem dala domácí přesnídávka, po druhé kupovanou a po té se neosypal 🙂 )
Nevím co jíš, ale agresivní může být čerstvá paprika, dost častý alergen je rajče, celer (takže pozor na vývar, svíčkovu...)
Když zeleninu zkusial bych jíst spíše, mrkve, okurky, cuketu ... (ty jsou méně častým alergenem) Pozor na džusy a šťávy hlavně pomeranč je také dost agresivní > proto se při kojení džusům vyhýbat. Ovoce spíše domácí né zahraniční (krom banánů)

plastelina
3. čer 2017

@ladyhacek
Nejím skoro nic :D
No, jen pro zajimavost, napisu co jim: ovoce- jabka ( zpocatku loupana, ted uz na to kaslu, co mi dr rekla, ze nemusim loupat) a banany. Susene merunky, datle a svestky rano do jahlove nebo pohankove kase. Sladila sem pouze medem, uz nesladim.

K obedu palacinky ( samotne!! :D ) testovina, ryze, brambory ( vse malo soli a minimum koreni ) kureci, kruti, hovezi, veprovy (bez cibule, cesneku),
Obcas libovou sunku.
Jim malo zeleniny:( , bojim se ji kvuli male. Obcas listovy salat.
Zadne zeli, zadny celer, brokol, hrasek,... papriku ani nevyhledavam ani milovane rajce si uz nedam.
Pecivo pouze stare.
Vejce tedy jím!
No a ted pár dnu nic z mléka ( ani to, co obsahuje stopy mleka, nebo susene podmasli atd) pila jsme Caro, ale tam jsou ty stopy mleka tak z nepiju), Obcas si ted dam slabounky velvet s ryzovym mlikem.
Nedam si ani susenku, coko..
Z koreni kmin, bobkovy list, tymian, trocha soli, minimum pepre.
Piju magnesium neperl, vodu z kohoutku a caj kojici ( i ten sem uz omezila ted 'v lete' ) , snazim se pit hodne ale jaksi mi to nejde.

Na strome nam zraji tresne a ja slintam a nevim zda muzu nebo radsi ne... 🙂

Pro klid miminka udelam vse.

lusynkova
3. čer 2017

Přihodím svou zkušenost (a zkušenost několika desítek maminek z MK i jiných webů). Často se pod AE skrývá neodhalená kvasinková infekce kůže, která je způsobena stravou (přemírou cukru a bílé mouky). Lékaři ji zpravidla nepoznají a dávají diagnózu AE. Kvasince se daří ve vodě, vlhkém, mastném, teplém. Po koupání je proto nutné kůži ne promastit, ale naopak vysušit.
Ráda poradím více přes zprávy.

ladyhacek
3. čer 2017

@plastelina nikdy by mě to nenpadlo, ale nedávno tady na MK psala jedna paní, že má obě dcery s AE > po zkušenosti s mladší nejdela skoro nic - tedy to na co přišli u ní > ale ta mladší se pořád nelepšila a přišli jí na alergii na brambory ☹ > vůbec nevím co bych jedla já a nezávidím Vám.
Ať je dceři brzy lépe

marla86
3. čer 2017

@plastelina pletu se sem ted mimo tema koupani... ale chci reagovat protoze presne v 4 tydnech dcerce zacali uplne stejne problemy - tvaricky a zatylek. Nasadila jsem eliminacni dietu - celkem brutus, ale do 10 dnu mela po ekzemu, fakt ani stopy ;) ted postupne pridavam potraviny abych prisla, ktera to zpusobila. Takze jen muj postreh, nemusela jsem mazat nicim, tteba by vam taky pomohlo ;)

kacenka1111
3. čer 2017

@ladyhacek taky jahody, jablka ...Mrkev...Je toho mraky, malý má ještě med, rybíz...Ten rybíz je teda hodne, nejvíc med, to stačí stopové množství...

marla86
3. čer 2017

@plastelina jeee ted koukam, ze drzite stejnou dietu kako ja 😀 omlouvam se, az ted ksem.si to precetla.cele ;)

plastelina
3. čer 2017

@ladyhacek hm, dekuji :( verim ze se z toho 'vylizeme'. Verim 🙂

plastelina
3. čer 2017

@marla86 a co jste jedla/ nejedla? Díky 🙂

plastelina
3. čer 2017

@janice8 omlouvám se že jsem se 'vetřela ' do Vaší diskuse

marla86
4. čer 2017

@plastelina no nejdruv jsem nejedla skoro nic, jen ryzi a kruti maso, ryzove chlebiky a pila roibos.. takhke jsem to vydrzela asi 10 dnu a ekzem uplne zmizel, coz byl dukaz ze to zpusobilo neco z jidla, no a postupne pridavam potraviny, kazdou dva tri dny, vzdycky cekam, jestli to s malou meco udela a zatim zaplatpanbuh nic, takze to urcite bude nejaka blblst - rajce apod. Postupne jsem zkoisela btambory, ruznou neagresivni zeleninu, jablka, lepek a mlecne vyrobky... ale jde to pomalu, ted uz nastesti jim jakstaks, ale cca mesic jsem byla na ryzi a brokolici s drubezim :/

plastelina
4. čer 2017

@marla86 tak to je super. A nechybeli v mm nejake ziviny? Ja se toho bojim,ze kdyz vysadim hodne vyrobku, ze prijdu o mleko nebo ze mala nedostane potrebne ziviny..

pajula123
4. čer 2017

@plastelina omlouvam se za vtirnuti do diskuze 🙂 v mm nechybi nic,detatko si to vezme na ukor maminky. Ja jsem na bezmlecne diete kvuli tomu,ze syn ma ABKM a reaguje mi i na mnou snezene stopove mnozstvi treba v pecivu,presto chci kojit co nejdele-on ma a bude mit z mm vapniku dostatek,ja ho sobe doplnuji v tabletkach (plus jim hodne brokolice,maku atd.).

plastelina
4. čer 2017

Takze kontrolujes stitky v podstate u vseho.. ? A treba Caro, kde pisou, ze 'muze obsahovat stopove prvky, i to je pro maleho spatny?

pajula123
4. čer 2017

@plastelina jj,zkoumam vsechno. Kde pisou muze obsahovat stopy,to si ja dam,malemu jsem zatim nezkoumala.

plastelina
5. čer 2017

@pajula123 diky. My dnes k obedu nudle s makem 🙂 este mam v planu makove mliko domaci zkusit, tak uvidime... 🙂 s tou dietou, bude to boj, ale musime to dat.

marla86
5. čer 2017

@plastelina prý si mimčo vezme všechno co potřebuje, ten nedostatek bych eventuelně pocítila já, ale beru vitamíny a ted už jim víceméně normálně ;)