Krevní skupiny - já jsem Rh+ a přítel -

karol1996
10. zář 2018

Zdravím, chtěla jsem se zeptat jak je to s krevními skupinami, někde jsem četla že Rh faktory mohou dělat problém. Já jsem 0+ a přítel B- , krevní skupinu miminka nevím, ale to je asi ještě brzy (18+1) - dá se vůbec zjistit před porodem? Jak je to s tím? Mám se bát? Je to me první těhotenství. Děkuji za odpovědi 🙂

loole
10. zář 2018

@karol1996 problém je, pokud je to naopak. Pokud bys měla ty Rh - a partner +. Po porodu by se zjistovalo, jak to má miminko a pokud by mělo + (a ty to -), dostala bys injekci a to je všechno.

cinam
11. zář 2018

@karol1996 přesně tak, pokud ty máš + tak není vůbec potřeba nic řešit 😊

brookmichaela
11. zář 2018

Já mám RH faktor - pritel + malej po narozeni + ale injekci jsem nedostala. Pry se to resi pri druhem porodu.

bledulka84
11. zář 2018

@brookmichaela a nedostala jsi ji uz v tehotenstvi? Kolem 28tt? Ted uz to casto pichaji preventivne takto brzy. Protoze pokud jsi ji nedostala vubec (ma se pichnout do 48h po porodu miminka s rh+) pri dalsim tehotenstvi ditete s plusovym faktorem muzou tvoje protilatky zpusobit potrat.

ruzicka06
11. zář 2018

@karol1996 Moc se v tom nevyznám. Ale co mě bylo řečeno, tak se řeší jen případ, když má žena v těhu rh faktor negativní. Pokud máš +, tak se to prý řešit nijak nemusí. Takto mi to říkala moje dr.

xenie131
11. zář 2018

Ja mam 0- a manzel ma 0+. Kdyz se narodili pred 10 lety dvojcata mely oba 0+. Dostala sem injekci po porodu. Ted mi kolem 28tt delali test na protilatky a dostaka sem zase injekci. Prcek ma opet 0+ takze me ceka jeste jedno preockovani. Tak jako tak bych se poptala. Ale pokud ma naminka rh+ tak se nic neockuje

andelka
11. zář 2018

@brookmichaela tak to slyším prvně. Ano,sice komplikace nastávají až při druhém či dalším těhotenství,ale injekce se dává hned po prvním porodu dítěte s Rh+. Mně ji dali po potratu,kdy se Rh miminka nevědělo,a předchozí děti mám Rh- ,takže to byl jakoby první kontakt s dítětem s potenciálním Rh+.

andelka
11. zář 2018

@karol1996 pokud ty máš + tak se neřeší nic. Řeší se pokud by matka měla Rh-. Takže buď v klidu.

brookmichaela
11. zář 2018

@bledulka84
@andelka Holky ted jste me uplne vydesily! Takze kdyz budu chtit znovu otehotne mam sklony k potraceni? Vzpetne si vzpominam ze nejakou injekci v prubehu tehotenstvi jsem dostala.

andelka
11. zář 2018

@brookmichaela každé Rh- matce se do 72 h po porodu ( měla by se dávat i po potratu a jiných zákrocích, prostě kdykoliv hrozí smíchání krve matky a dítěte) má dát injekce s anti D. Aby bylo ochráněno další těhotenství. Jediná výjimka je,když dítě má taky Rh-. Vždycky mi pár hodin po porodu přišli říct,jakou ks má miminko,a že tedy injekce nebude. Po potratu mi ji dali automaticky ráno před propuštěním,a měla jsem jít po 8 měsících ještě na kontrolu protilátek. Jenže to už jsem byla dávno zase těhotná,a protilátky se kontrolovaly při prvních odběrech na gynde. Jestki jsi Rh- a dítě Rh+ tak jsi ji musela dostat po porodu. Dneska se Rh - matkám dává injekce navíc preventivně ve 28 tt,aniž by se vědělo jakou ks dítě v břiše má.

andelka
11. zář 2018

Co jsem teď četla,tak obvykle se teď dává injekce už v těhotenství ve 28 tt,ale po porodu taky znovu, pokud je dítě +. Ale pár holek mělo jen tu v těhotenství.

bledulka84
11. zář 2018

@brookmichaela no jen tech plodu s pozitivnim faktorem, ale kdyz jsi ji dostala v tehu, bude to v poradku. Ja ji nedostala v tehu (muj gynekolog, prestoze je na to nejaky predpis, ze se to ma pichat uz v tehu, tomu neni naklonen), ale az po obou porodech, obe deti maji rh+, ja minus.

andelka
11. zář 2018

@bledulka84 já ani tu preventivní nechci. Když budou protilátky ok. Obě děti mají Rh po mně,a anti D jsem dostala letos v únoru po potratu. Tak chci počkat až po porodu,podle reálné ks mimca.

vecerinka
11. zář 2018

ja 0- muž B+ deti mji 0+, me v tehu kontrolovali protilátky a po porodu jsem dostala injekce u obou deti, preventivni injekce na protilátky mi prijdou zbytecne když se to kontroluje a to je v poradku.

priefi
11. zář 2018

@karol1996 problem by byl, kdybys Ty byla minus, ty jsi plus, tak jsi v pohode 😉

karol1996
autor
11. zář 2018

Děkuji všem za odpovědi 🙂 už jsem klidná 🙂

kaneshiro
11. zář 2018

Mám A - , manžel B +, malý AB +. Po porodu jsem dostala injekci.

novamamina
11. zář 2018

@brookmichaela takt on je docela na houby. Ta injekce by se měla dát už v tehu a pak druhá po porodu.

renatajsemja
13. zář 2018

Já když byla na operaci kvůli mimoděložnímu,tak mi rovnou píchli injekci,protože já jsem negativní,takže i kdyby manžel měl pozitivní,už by to paseku neudělalo.

newwi
13. zář 2018

@andelka ahoj,mam rh - a ve 28tt mi nikdo zadnou injekci nedaval... po porodu ano,ale behem tehotenstvi nic...

katgatoo
25. led 2019

Jsem taky minusak a dostala jsem v těhotenství i po porodu. Dcera je +.

diana00
16. lis 2023

@katgatoo já jsem 0 Rh- už jsem dostala injekci. A 30.11 mám jít znovu na odběr že to chtějí znovu.To už stěmi odebráním jsem měla ve 4mesici. Ale jak čekáme první tak se bojím

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru