Mám nárok na mateřskou, když ruší mé pracovní místo?

nataleena
9. pro 2017

Ahojte, som tu nova a chcela by som sa vas spytat na matersku dovolenku ak mate skusenosti: Cakam babatko a termin mam 16.4., teoreticky by som mohla na matersku nastupit v unoru, ale pracujem v obchode, a nasu pobocku rusia takze mam vypoved podpisanu k 31.12. Ide o to, ze teoreticky splnam vsetky podmienky - pracujem dlhsie ako rok a takisto budem menej ako pol roka nezamestnana (ochranni lhuta ak som to spravne pochopila), ale narazila som na clanok ze od roku 2008 matersku neuznavaju zenam, kt. Su pred jej cerpanim evidovane na urade prace tak ci mi niekto neviete poradit? Inu moznost ako urad prace nemam, v 6.tom mesiaci ma nikto nezamestna, takze som trochu zufala ak mi matersku neuznaju ked ostanem nezamestnana nie vlastnou vinou. Zijem v Cesku, tak sa ospravedlnujem za slovencinu, ale cesky by som to napisala s milion chybami 🙂 vopred dakujem za vsetky odpovede

pavlin888
9. pro 2017

Ahoj : PPM je dávka vyplácená na základě nemocenského pojištění zaměstnanců. Jednou z podmínek je tedy to, že v době zahájení PPM (oněch 6 – 8 týdnů před porodem), je žena zaměstnána, nebo alespoň v ochranné lhůtě, která je až 180 dní od skončení zaměstnání. Jinak musíš mit jeste odpracovano 270 dni. A jinak co nemocenska, nez pracak?

nataleena
autor
9. pro 2017

Ahoj, dakujem za reakciu. 270dni odpracovanych mam a kedze vypoved mam spisanu na 31.12. Budem samozrejme nezamestnana ovela menej ako 180dni, takze narok na matersku by mi mal vzniknut tak ci tak, chapem to spravne? Ospravedlnujem sa za hlupe dotazy len sa tomu vsetkemu snazim porozumiet :(

pavlin888
9. pro 2017

Ano chápete to spravne 🙂

j.a.n.i
10. pro 2017

@nataleena Ano, nárok na mateřskou mít budeš a je úplně jedno, co budeš dělat v tom mezidobí, klidně můžeš být registrovaná na UP, na nárok to nemá žádný vliv.

danvitka
10. pro 2017

Tak to by mě taky zajímalo splnuji vse, krome toho ze v legislative je uvedeno, ze na PPM nema narok zena ktera je pred nastupem evidovana na prac urade....smlouva v praci mi vyprsi cca v 5 mesici a jinou moznost nez pracak opravdu nemam....takze to by.me ted taky zajimalo, ltera z vas byla na prac urade a dostala materskou?

pavlin888
10. pro 2017

S tim uradem práce nevim, to bych kecala, ale nejlepší mate zavolat si na OSSZ, taky jsem tam ted resila zanik firmy a ja na nemocenske, pani byla skvela, vse mi vysvětlila a ještě poradila.

elwe
10. pro 2017

Jestli se můžu taky zeptat, podmínku mateřské budu splňovat asi dost na těsno, jak je to s těmi 270 dny? Je to 270 dní za poslední dva roky včetně víkendů, takže vlastně stačí být zaměstnaná 9 měsíců, nebo se počítají jen pracovní dny, tudíž asi 20 dní v měsíci?

pavlin888
10. pro 2017

@elwe stací tech 9 mesicu,nemocenska se do toho pocita taky

elwe
10. pro 2017

@pavlin888 díky moc 🙂

danvitka
11. pro 2017

Tak pokud to někomu pomůže tohle jsem se teď dozvěděla. S tím pracovním úřadem teda nevím, ale možnost je tu taková - pokud plníte všechny podmínky, odpracované dny, ochranná lhůta...je tu možnost jít na nemocenskou ještě v době trvání prac. poměru, poté až Vám skončí smlouva, automaticky Vám vyplácí dál nemocenskou OSSZ, hned poté mateřskou a rodičovskou 🙂

nikoulinka
11. pro 2017

Presne jak radi holky vyse. Ja aby mi to vyslo, nastoupila pred skoncenim pomeru na nemocenskou. Ta se zapocitavala do tech 270 odpracovanych dni. Od ukonceni pomeru jsem stihla porodit do 180 dni (ochranná lhůta) a narok na materskou jsem mela. Rodila jsem v dubnu 2016

j.a.n.i
11. pro 2017

@danvitka No, možnost jít na nemocenskou - na nemocenskou chodí ty, které mají nějaké zdravotní problémy, ta není (či neměla by být) na přání, jen protože někomu končí smlouva... A hlavně to nemá na nárok na mateřskou sebemenší vliv.

pavlin888
11. pro 2017

@j.a.n.i Jako souhlasim s tou nemocenskou,radeji v praci, nez lezet, ale pokud nekomu chybi dny do tech 270,tak se do toho ta nemocenska zapocitava,tak nepiste ze to tak není.

j.a.n.i
11. pro 2017

@pavlin888 Není, protože nemocenská se započítává pouze za dobu trvání pracovního poměru, nikoliv po něm, tudíž jít na nemocenskou protože končí pracovní poměr nikomu dny do těch potřebných 270 nenažene... Tedy moje formulace, že nemocenská nemá na nárok žádný vliv je zcela správná.

pavlin888
11. pro 2017

@j.a.n.i Pokud nastoupi před ukoncenim o tom je tu rec. Jinak krasne svatky.

j.a.n.i
11. pro 2017

@pavlin888 I pokud nastoupí před ukončením pracovního poměru, tak se ji započítává pouze ta doba do ukončení pracovního poměru, ten zbytek už ne. Takže z pohledu nároku na PPM nemá žádný smysl na tu neschopenku nastupovat.

pavlin888
11. pro 2017

@j.a.n.i peču cukrovi nemam cas a pokud jste z OSSZ nebo socky zalozte si web,budeme chodit pro rady 🙂

nikoulinka
11. pro 2017

@j.a.n.i nemate pravdu. Ja nastoupila na nemocenskou pred skoncenim pracovniho pomeru. A pocitala se mi nemocenska za celou dobu 😒

pavlin888
11. pro 2017

@nikoulinka Presne. Ono se to nepocita jen tehdy když zanikne firma,minuly tyden jsem to vše resila na OSSZ,pani mi poradila plno super věci, az jsem koukala. Jinak jeden plech spaleny jako každý rok 😀

j.a.n.i
11. pro 2017

@nikoulinka Mám pravdu, nemocenská ve chvíli kdy už netrvá pracovní poměr se do těch 270 dnů pro nárok na PPM nepočítá.

lenoulinkaa
11. pro 2017

@nikoulinka http://socialni-poradna.eu/materska-v-pripade-s... tady se píše to, co říká @j.a.n.i . Nezamestnana ale nemocná není pojištěna. Tudíž se ta doba nepočítá. To by potom ochranná lhůta ztrácela smysl.

pavlin888
11. pro 2017

Zeny at se každý postara o sebe a vyresi si vse na uradech a mame všichni klid,je rozdil jestli davam vypoved ja ,ci zamestnavatel me,nebo zanikla firma.

somalicats
11. pro 2017

Ukončení pracovního poměru je jedno, jak se provede, a @j.a.n.i má pravdu. Počítá se jen ta doba, kdy trvá pracovní poměr, pak už žena zůstává na neschopence, ale nepojištěná, takže nemocenská chodí dál, ale ty dny se už do nároku na PPM nepočítají.

j.a.n.i
11. pro 2017

@pavlin888 Ne, z pohledu nároku na mateřskou v tom žádný rozdíl není... a jinak se klidně o sebe postarej, ale nech nás ostatní poradit, těm, kteří nevědí.

pavlin888
11. pro 2017

@j.a.n.i urcite mas pravdu a ja klid 🙂

j.a.n.i
11. pro 2017

@pavlin888 Jo, mám pravdu, tak nevidím důvod, proč ty správné informace v diskuzi neuvést.

danvitka
12. pro 2017

Tak ještě jednou já :D bohužel(dik) v našem státě něco jako nemocenská na přání (ne)funguje :D nevim kde vznikla ta informacni nepresnost, ale ja netvrdila ze to na materskou ma vliv, ale ze se da takto postupovat přecházet z fáze nemocenské, do mateřské, následně rodičovské i v případě ztráty práce 🙂 ale pořád mi stejně není jasné jak je to s tim pracovnim úřadem, byť by ochranná lhůta ztracela smysl...jo mimochodem na úřadech jsou stejně mimo jak my :D

j.a.n.i
12. pro 2017

@danvitka S UP je to tak, jak jsem psala, klidně na něm můžeš být, na mateřskou budeš mít nárok, pokud se vejdeš do ochranné lhůty, to že jsi v mezidobí na UP nijak nevadí. A tedy nevím, který stát máš na mysli, ale zrovna v ČR mám u těhotných pocit, že tu nemocenská na přání funguje až moc často.

danvitka
12. pro 2017

Ale je to hodně oboustranné...jak ze strany tisniveho pocitu matek, i doktoru a v neposledni rade vedení, které není schopno preradit na lehčí práci (netahani krabic apod) 🙂