Mám nárok na nějaké sociální příspěvky?

elsissn
19. zář 2016

Ahojky,
Chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na nějaké příspevky ( přispěvek na bydlení, na dítě, porodné, apod.). Jsem studenka vysoké skoly, kterou jsem teď 1.10. Přerušila, jsem živnostník od října 2015 a vydělávala jsem pouze 2 mesíce, potom dall už bez výdělku a zaměstnanec měsíc ( nemám ukončenou ani zkušební dobu) a jsem na rizikovým těhotenství. Takže pobírám pouze nemocenskou, která je 7.150,-. Předtím jsem nikdy nepracovala. Nárok na mateřskou nemám. Žiju u přítele. Známá mi řekla, že když doložím roční příjem přítele, tak si mohu nastavit rodičovskou na tři roky a jelikož nejsme svoji, tak nevím zda se mohu řadit jako matka samoživitelka. Jsem v 6. Měsíci těhotenství. Na úřadu mě odbyli, tak bych chtěla být připravená, až tam půjdu znovu. Děkuji moc za odpověd.

snehurka845
19. zář 2016

Ano rodicak mozes volit cez priatela. Matka samozivitelka nie si, kedze zijes s priatelom. Inak matka samozivitelka ma narok akurat na dlhsiu matersku, na tu Ty nesplnas podmienky, inak na ic ine. Na porodne budes dokladat aj priatelove prijmy, takisto na pridavok na dieta. Prispevok na byvanie , mas trvaly pobyt u priatela?

elsissn
autor
19. zář 2016

@snehurka845 nene nemám, mám stále u rodičů. To je přesně to co jsem si myslela... A trvalák něco může změnit?

uzivatelkalucie
20. zář 2016

Trvalý pobyt je jedna z podmínek pro nárok na příspěvek na bydlení.

astyna
20. zář 2016

@elsissn

Samozřejmě - to se pak posuzují jiné osoby, hlavně počet a jejich příjmy. Když budeš bydlet jen v 2 lidech, nárok budeš jistě mít. Ale ještě se posuzuje nějak výše nájemného - např. zda si nemůžeš dovolit levnější...

xpila
20. zář 2016

@snehurka845 Samozivitelka rozhodne nemá nárok na delší mateřskou, ta je pro všechny stejná.

elsissn
autor
20. zář 2016

Takže bych si musela dát trvalko k příteli😊 pokud to dobře chápu

panickatlamicka
20. zář 2016

@elsissn jo a nebo at zazada o pnb on, aniz bys tam ty trvalak mela. Kdyz si ho tam das, budou pocitat jak tvoje, tak i jeho prijmy. Zazada-li si on, bez tveho tp, budou pocitat jen jeho prijmy.

snehurka845
20. zář 2016

@xpila mas pravdu,na Slovensku maju osamele matky o nieco dlhsiu, u Vas v CR vsetky rovnako