Manžel má možnost pracovat v Německu, máte zkušenost?

hledamenm
1. lis 2016

Ahojky maminky,

máte některá zkušenost s manželem v zahraničí? Konkrétně jezdil by do Německa na 3-4 týdny a 2 týdny v ČR. Ona je to super příležitost za krásné peníze, kterou mu naservíroval až pod nos jeho kamarád, který tam již 2 roky je.

Jenže zrovna plánujeme rodinu a už jsem se dost těšila, teď to chce odložit protože chce být s náma. Já si na to troufám, říkám si alespoň nebudu tady úplně sama. Bydlíme v RD s jeho rodiči, moje mamka bydlí pár km od nás, sestra má taky malé mimi, takže nudou bych určitě netrpěla.... Ale přece jen je to ta moje polovička 😒

Peníze potřebujem jako sůl, tady vyděla nějakých 15 tis. (bydlíme na Ostravsku a v práci je zatím rok), je třeba rekonstruovat dům atd....

Poraďte holky ☹ máte někdo takovou zkušenost?

Děkuji !! 🙂

hanulkasa
2. lis 2016

Ahoj. Muj muž pracuje v UK. Je 14 dní tam a 14 dní doma většinou. My čekáme mimi v lednu, po ivf. Já po mimi moc toužila a s tímto způsobem života jsem byla asi moc na to upnuta a nedařilo se. Nechtěla jsem už čekat. Manzel by se na trvalo domu měl vracet v průběhu příštího roku. Také chystáme rekonstrukci bytu. No není to úplně jednoduchý život, ale my jsme spolu takto už začínali. Je fakt že jsme si vzácnější a těšíme se na sebe. Ukáže narození miminka, jak to půjde dál.

liliprili
2. lis 2016

Ahoj, tak s timto mam zkusenosti docela bohate, manzel jezdi do Nemecka uz ctvrty rok. Obvykle je tyden tam, tyden doma, ale dost casto se mu pobyt v zahranici protahne na tri a vice tydnu...chapu, ze pro praci v zahranici mluvi jasne pro predevsim finance. U nas to neni jinak, je smutne, ze u nas za stejny cas vydelaval sotva polovic, pak se vsichni divi, ze Cesi odchazi za praci pryc.
Asi nema cenu resit tu veskera pro a proti vztahu na dalku, zalezi na mnoha individualnich okolnostech. Nam to naprosto vyhovuje, nasli jsme si v tom vyhody a hlavne jsme zvykli takto fungovat. Tesime se na sebe, vazime si casu, ktery spolu muzeme travit, zaroven mame dost prostoru sami pro sebe. Na druhou stranu, tim ze nikdy neni stoprocentni jistota, jak dlouho bude pryc, neni mozne si cokoli naplanovat, styska se nam po sobe, je to narocnejsi na komunikaci...Presto jsme si vybudovali uzasny vztah zalozeny na duvere.
Pro nas byl tento pracovni rezim castecne i duvodem, proc zalozit rodinu hned. Manzel s nami bude moct travit spoustu casu, tasi se, ze se aspon ten tyden bude moct starat "na plny uvazek" 😀
Je dobre, ze zminujes i svou rodinu, je totiz docela dulezite mit kolem sebe lidi, kteri ti pomuzou, kdyz je treba (a manzel samozrejme jako naschval zrovna pryc), a mas s kym travit volny cas...protoze co si budem rikat, nekdy je to dost narocne byt na vsechno sama, bude se ti styskat atd.
Zatim jsem optimista, ale uvidime, jake dalsi zkusenosti nam to prinese az bude miminko na svete 😀
Je to dulezite rozhodnuti, ktere toho spoustu zmeni, ale neni nemenne! Kdyz vam to nebude vyhovovat, tak si manzel praci proste zmeni. Vim, ze to neni jednoduche, ale penize nejsou vsechno a rozhodne nevyvazi spokojeny, fungujici vztah. Takze kdyz do toho pujdete, nezapomente, ze penize byly a budou a rodina je nejdulezitejsi.
My jsme dokonce do budoucna uvazovali i nad variantou prestehovat se do pohranici, ze by v Nemecku pracoval trvale...Nezvazovali jste i vy zmenu bydliste (treba jen v ramci CR), kdyz prace u vas neni?

berynka
2. lis 2016

@hledamenm Zkušenost mám, manžel je v Německu pár let. Šestý den přilétá a šestý odlétá. Takže to je z mého pohledu paráda. Dřív jezdil na víkendy a nebo cyklus 12dní práce 7 dní volno a to bylo teda dlouhé :-/.
Musela jsem si zvyknou, že si v podstatě vše musím obstarat sama. Ale určitě se to dá.
Plat je velká motivace vytrvat a do budoucna se uvidí. Pobíráme i Kindergeld na obě holky a v Německu vyřizujeme i daňové přiznání.
Náklady na život v DE jsou samozřejmě vyšší, plat by měl být takový, aby zohlednil i náklady na bydlení. Řekla bych, že tak plat od výše 2500e vykompenzuje to, že rodina není pohromadě.

hledamenm
autor
2. lis 2016

@liliprili jeee to je krásné, gratuliji k miminku a tak nějak to cítím ja. Jen se děsím toho jak si budou všichni klepat na hlavu že si porizujeme dítě když tu partner není. Ale dítě jsme plánovali dřív než se mu naskytla tahle příležitost. Navíc ja dělám 12h směny denní noční, když přijede stejně bych musela do práce. Nebo bych si musela hledat jinou práci, máme ještě k tomu dva psy a nevím jak bych to s takovyma smenama zvládla ☹ Takhle bychom na něj všichni čekali doma....kdybych neměla kolem sebe rodinu a přátelé tak bych uvažovala jinak, ale takhle nemám strach... nevím možná jsem šílená možná sobecká... kdyby zůstal tady bestak by si musel hledat fusky aby sme to zvládli a stejně by na nás neměl čas :-/