Můžu dát výpověď v práci, když jsem na RD?

hanulka184
7. zář 2017

Ahoj. Jsem na rodičáku, který mi končí v lednu 2018. Naskytla se mi nová práce, kde bych mohla nastoupit už od 1.listopadu 2017. Vlastně déle na mě čekat nebudou :-/ Takže první otázka zní: můžu dát původnímu zaměstnavateli výpověď když jsem na RD? A pokud bych mohla a na RD bych stále mohla být, tak pak navazuje druhá otázka...Pokud bych do nového zaměstnání od toho listopadu nastoupila, tak musím v tomto případě také ukončit předčasně rodičák? Nebo můžu normálně chodit do práce a přitom dobrat a dokončit rodičák? Malé je přes 2,5 roku ( v lednu jí budou 3), takže do školky už bude moc chodit " na plný úvazek" nebo jak bych to nazvala 🙂 Přihlášená už je. Jen měla začít chodit až od nového roku a začala by chodit už o dva měsíce dříve... 🙂 Samozřejmě se chystám zajít si na sociálku a poptat se na to všechno, ale nejdříve to zkouším tady, abych už něco málo věděla a byla připravená 🙂 Moc předem děkuji za odpovědi

swetlusska
8. zář 2017

rodičovský příspěvek - peníze budeš pobírat dál, na něj práce vliv nemá.
Výpověď dát můžeš - výpovědní doba je 2 měsíce, takže jedině ukončení pracovního poměru dohodou...

morningstar
8. zář 2017

A bezi vypovedni doba i na rd nebo zacne běžet až po ukončení?

editah222
8. zář 2017

@morningstar výpovědní doba začíná běžet i na RD. Když dá výpověd dnes, tak bude výpověď ní doba běžet říjen a listopad a bude ukončena 30.11.. 1.12. můžeš nastoupit do nového zaměstnání.

@hanulka184 takže zůstává opravdu jen ukončení prac.pom.dohodou.

hanulka184
autor
8. zář 2017

@swetlusska Moc děkuji za odpověď 😉

somalicats
8. zář 2017

@hanulka184 Rodicovsky prispevek a rodicovska dovolena jsou dve ruzne veci. RP normalne doberes bez ohledu na zamestnani. Na RD jsi predpokladam u soucasneho zamestnavatele nahlasena do toho ledna 2018. Takze vypoved normalne podej, vypovedni lhuta Ti pobezi i behem RD, a Ty muzes od listopadu normalne nastoupit do nove prace. To, ze jsi u jineho zamestnavatele na RD nebo ze Ti tam bezi vypovedni lhuta, na novou praci a na nastup do nove prace nema vliv.

hanulka184
autor
8. zář 2017

@editah222 moc děkuji, nejspíš to tak provedu 🙂 Jen ještě otázka.... Když dám ukončení prac. poměru příští týden, tak můžu tam napsat že to chci k datu 31. října? Když od 1. 11. mám nastoupit do nového zaměstnání....?

somalicats
8. zář 2017

@editah222 Pochopitelne ze muze nastoupit do noveho zamestnani uz od 1.11., kdyz je u stavajiciho zamestnavatele na RD. Takze i kdyz ji vypovedni lhuta pobezi ty dva mesice, tak v tomto pripade to nema na nastup do nove prace vliv.

vilibalda
8. zář 2017

@hanulka184 Somalicats to napsala úplně dobře. Klidně můžeš nastoupit do nové práce a ve staré ti poběží výpovědbí lhůta, během které budeš u starého zaměstnavatele vedená jako na RD.

editah222
8. zář 2017

@somalicats omlouvám se, jasně, že jo.
@hanulka184 holky mají pravdu, výpovědní doba běží během rodičovské dovolené. A normálně můžeš nastoupit do jiné práce.
Já tu svojí odpověd vztáhla k otázce od morningstar a už se nezamyslela dál.

bacika
8. zář 2017

Jo dohodni se s bývalým zaměstnavatelem, to si myslím, že by mohlo být v pohodě. Ačka za to, že by jsi nepřišla ti nehrozí. A co se týče rodičáku, tak ten si můžeš normálně dobrat až doku nevyčerpáš peníze. O ten nepřijdeš a nemusíš nic ukončovat.

hanulka184
autor
8. zář 2017

@bacika
@editah222
@vilibalda
@somalicats
@swetlusska
Holky, všem moc děkuji za odpovědi. Dneska už jsem sesmolila dohodu o rozvázání prac. poměru a příští týden se to chystám jít odevzdat. Snad mi zaměstnavatel vyhoví a pustí mě bez problému 🙂 Ještě si tedy raději pro sychr zajdu v pondělí na tu socku, ale vám všem moc díky. Pomohly jste mi. Alespoň vím, na čem jsem 😉 Hezký večer všem 😉

veveruse14
12. zář 2017

Zdravím, mám podobný dotaz: rodičák mi končí v dubnu 2018, u zaměstnavatele mám smlouvu na dobu neurčitou, ani já já ani on nepočítáme s tím, že bych po rodičáku nastoupila zpět. Momentálně mám nabídku na jinou práci, již od příštího týdne, jde o půl úvazek, takže u původního zaměstnavatele určitě nestihnu dát výpověď. Můj dotaz:Jsem nějak omezena v tom, jaký typ smlouvy s nimi mohu uzavřít?

uzjetotak
20. zář 2017

@somalicats Jé, mohu mít také dotaz? Vlastně z diskuse výše mi vyplývá, že asi znám odpověď, jen se potřebuji ujistit o její správnosti 🙂
Má situace: U svého původního zaměstnavatele jsem hlášená na RD do prosince 2018 a obě strany počítáme s tím, že se k nim v prosinci 2018 vrátím. ALE zároveň jsem si teď našla jakožto přivýdělek na RD jinou práci na poloviční úvazek, u jiné firmy, kde mi dali smlouvu na HPP (20hodin týdně, doba určitá). Je v tom nějaký problém? Dozví se původní zaměstnavatel, že mám poloviční úvazek jinde? Vadí to někomu a něčemu? Původnímu zaměstnavateli, u kterého jsem vedaná na RD, neplánuji nic hlásit, jelikož se k němu v prosinci 2018 chystám vrátit.

altice
20. zář 2017

hanulka184 mohu se zeptat tu výpověď někde najdu třeba na netu potřebují to podat taky.dekuji moc

stuplakova
20. zář 2017

Já se holky zeptám, kdybych byla ve stejné situaci a výpovědní doba by skončila toho 31.11 a do nové práce bych mohla nastoupit od 1.12, nemohla bych nastoupit od 1.11? když bych byla na rodičáku, tak ačka by nikdo nepsal.

hanulka184
autor
21. zář 2017

@altice Já to napsala takhle jednoduše a v práci to stačilo jim to 😉 (viz první foto) A nebo pak můžeš napsat trošku jinak (viz druhé foto), ale měla by stačit ta jednodušší varianta. Jinak na netu taky určitě najdeš vzory jak se píše dohoda o ukončení pracovního poměru 😉

blahova_andrea
21. zář 2017

@uzjetotak můžeš podepsat co chceš. můžeš mít kolik chceš prací na jaké chceš smlouvy.

bacika
26. zář 2017

@veveruse14 Já si myslím, že nijak omezená by jsi v typu smlouvy být neměla, když budeš nastupovat jinde a malé bude mít už dva roky a více? Budeš ho dávat do školky? Pokud ty i minulý zaměstnavatel nepočítáte, že se vrátíte, tak mu jen zanes dohodu o ukončení pracovního poměru a je to.

veveruse14
28. lis 2017

Dobrý večer, oživuji diskuzi: už jsem se tady ptala, ale situace se trochu změnila. Jsem na rd do dubna 2018, teď jsem získala novou práci, ale je to hodně narychlo, nástup 1.12. a vím to ode dneška. 30.11. jdu k zaměstnavateli rozvázat pracovní poměr ideálně dohodou, protože si myslím, že ani on se mnou po rd už moc nepočítal (jistě to ale nevím) takže teoreticky by nemusel přijmout dohodu. V tom případě jeslti to chápu z výše zmíněného správně bych musela podat výpoveď a běžela by mi klasická 2 měsíční výpovědní lhůta, což by na rd bylo v klidu, nemusela bych tam chodit a mohla bych normálně pracovat v nové práci. JEnže teď mě tak napadlo - co zápočtový list který přirozeně v nové práci chtějí?ten bych dostala od starého zaměstnavatele až po uplynutí té 2 měsíční lhůty nebo jak to je?

blondynka400
28. lis 2017

@veveruse14 standartně zápočtový list dostaneš až po ukončení PP. Ale není to nic, bez čeho nový zaměstnavatel nemůže žít. Za mne řekni pravdu, když se budou shánět, není na tom nic špatného....

veveruse14
28. lis 2017

@blondynka400 super,díky moc😉