Nahota v saunách. Jak ji vnímáte?

25. říj 2024

Jak vnímáte nahotu v saunách? Nevadí vám, užíváte si ji, nebo vadí, ale překousnete ji, nebo radši kvůli tomu do saun ani nechodíte?

Já beru nahotu jako něco intimního, co sdílím se svým partnerem a je mi docela nepříjemný se tam pohybovat nahá, nebo mít kolem sebe další nahé lidi.

martinka0209
27. říj 2024

Já do sauny jdu jenom s partnerem,je to spojené i s vyrivkou,takže soukromé 🙂

xer
27. říj 2024

Neni mi to prijemny ani u me ani u ostatnich. Chodim jen do saun kde se chodi v plavkach. Nastesti vsechny nase oblibene hotely maji vsechny sauny plavkove.

blondynka400
27. říj 2024

@merope zkus Saunii Krakov. Sauneři jsou tam super a bývá i docela volno, ne jak na ostatních větších pobočkách.
@babulinkab tak pak je to ale chyba obsluhy, že to neřeší a nechá být 🙂

blondynka400
27. říj 2024

Pro stydlíny máš privátní saunu a nebo si pak najít textilní, ale to máš s nižší teplotou a není to úplně ono.
Já třeba dnes v sauně byla, sprcha každá zvlášť , šatny rozdělené pro muže a ženy, ochlazovací bazének stranou, občas jsem někoho nahého zahlédla, ale nic tragického. Nejvíc mne jeden skenoval, když jsem seděla v prostěradle na baru 😀

levandule_k
28. říj 2024

Anonymko, no jak to téma zpracovat. Asi jako každé téma, které nás tíží. Pro mě vždycky klíčové si připustit, že mám tenhle problém, správně si ho pojmenovat a jít do hloubky.
Můžeš zkusit psychologa, s kterým to téma probereš a on ti třeba položí nějakou otázku, která tě navede, proč ti to tak vadí. Můžeš se zkusit porýpat sama v sobě, proč to tak máš? Intuitivně dle tvého příspěvku bych se zeptala, proč nahota je vnímána u tebe jako něco ryze intimního, máš potřebu větších hranic vůči okolí? Chceš mít s partnerem v něčem ryze svůj prostor a to je třeba ta intimita, kam nikdo jiný nepůjde? Vadí ti pouštět si lidi k tělu? Máš potřebu něco skrývat a nahota vše odhalí? Zranil tě někdo někdy v životě takovým způsobem, že si potřebuješ vytvářet hranice oblečením? Jak vnímali nahotu a intimitu tvoji rodiče? I taková poznámka vůči tvému tělo v dětství, dospívání může způsobit to, že nahotu vnímáš jako něco nevhodného, cítíš se v tom blbě. Co tvoje sebevědomí, bojíš se, že někdo bude hodnotit tvé tělo? Můžeš na to jít obecně, začít si zvyšovat svoje sebevědomí, např. zkusit si přečíst pár knížek z osobního rozvoje, dělat věci v kterých seš dobrá.
Pak se dá vyzkoušet i něco alternativního např. kineziologie, rodinné konstelace, ale na tohle člověk musí být.

Také si pamatuji na jeden díl Sexu ve městě, Charlotte měla velký problém s odhalováním ve veřejné sauně, ale šla ze své komfortní zóny do dámské sauny a jedná paní jí povídá, pro Vaše prsa bych vraždila. Tahle věta jí strašně potěšila, dodala sebevědomí a veřejnou saunu si začala víc užívat.

Já osobně bych si teď dala prostor ve smyslu, tak mi vadí nahota v saunách, holt to mám teď tak, tak si najdu veřejnou saunu, kde se jde v plavkách. A začala to zpracovávat viz. výše. Pak je můžeš zkusit postupně se "otužovat", najít si veřejnou suanu bez plavek, kde není tolik lidí. My jsme jezdíme s partnerem občas do Aqulandu Moravia, když tam jedeš v týdnu a nejsou zrovna prázdniny, tak je v sauně méně lidí. Občas se mi stalo, že sauna, která má kapacitu 20 lidí, tak tam byli 2-3 lidi. Nebo bych to řešila tím, že budu mít dvě prostěradla např. ve finské, kdy v jednom budu zamotaná a druhé mít pod nohama, když budu chtít jít do vyššího patra.

dashyyy
29. říj 2024

miluju sauny, miluju teplo, nevadí mi nahota, ale vadí mi lidi.. já si chodím odpočinout, relaxovat a meditovat a nepotřebuju poslouchat jak se tam Maruška hádá s Pepíkem co budou dneska večeřet 🤣🙈 - čerstvá zkušenost z Brna.. no nás covid donutil si udělat saunu doma a to je takový bájo, jen já teplo a zvuky přírody.. jinak sauny, já vím od známého, že se tam chodí lidi účelně sbližovat a rozpoznává se to pomocí barevných náramků - o tom jsem fakt neměla páru, jinak jsem si nevšimla nikdy žádných oplzlých čumilů, že by mi to fakt vadilo nebo bylo nepříjemný.. zase na druhou stranu, pokud se někdo stydí, tak si to pak nemůže užít.. já teda zahazuji prostěradlo ve všech saunách, hodím ho pod sebe a když můžu tak ležím nahá na něm, případně sedím a lehce schovám spodek, když je sauna fakt plná, ale to se mi naštěstí nestává

barmil
29. říj 2024

@dashyyy zrovna jsme včera byli doma v saune a vzpomnela jsem si na tohle diskuzi..úplně normálně jsme všichni měli rucnik jen pod sebou a při tom vedro si nedokážu představit, že bych byla zahalena..

traveller007
29. říj 2024

Nahota je pro mě něco intimního, ale v sauně to beru, jako že je to vlastně "dress code" toho místa. Navíc jsou tam nazí všichni, takže to není tak, že na mě ostatní čučí. Chodím tam asi jako ostatní návštěvníci pro ten proces saunování, který je pro tělo nejzdravější když není do ničeho zabalené, nikoliv abych si všímala ostatních. Ještě mě zaujalo, že v některých saunách v ČR třeba říkají, že máte mít prostěradlo i pod chodidly nebo za zády, když se opíráte, či do něj můžete být zabalení. Ale loni jsem byla ve Finsku a každý den jsem chodila do pravé finské sauny - chodily tam denně místí starší dámy, topilo se tam v kamnech a po saunování se šly všechny zchladit do jezera hned vedle sauny. A všechny měly jen pidiručníček cca 50x50 cm, na kterém seděly, jinak nic, kdybych jej měla pod nohama, za zády nebo byla v něm, tak jsem za exota. A ještě jedna věc mě zaujala - tady je saunování jako relax, většinou tichá zóna. Tam je to něco, jak když se sejdou tetky na kafe. Finsky neumím ani slovo, ale dle nadšené gestikulace, hlasitosti a tónu hlasu tam vždycky probraly všechny nové drby 😀

veroniquecz
29. říj 2024

@simkrk my třeba chodíme tam, kde je saunová část nahá s prostěradlem a bazénová s plavkami. Za mě super.

veroniquecz
29. říj 2024

@babulinkab tak to já se klidně ozvu a řeknu jim, že jsou v tiché sauně, když kafrají.

veroniquecz
29. říj 2024

@dashyyy kde v Brně jsi byla?

dashyyy
30. říj 2024

@barmil já taky ne, úplně se mi to příčí 😀 a plavky ty vůbec.. když si člověk vezme, co ze sebe vyplavuje, tak to nechci mít na sobě v plavkách
@veroniquecz jezdíváme s manželem do Santonu, teď jsem dostala tip na Atlantis, tak příště zkusíme ten

babulinkab
30. říj 2024

@veroniquecz tak já se taky ozvu, ale je mi to z duše nepříjemný někoho "okřikovat"