Následná léčba a vyšetření po zánětu ledvin

mecoun
12. kvě 2015

Ahoj maminky,
moje dcera (nyní 22 měsíců) prodělala již 2x zánět ledvin, v obou případech jsme byly týden hospitalizované a po druhém zánětu jí předepsali zajišťovací léčbu - Nitrofurantoin (bere již 6 měsíců) a poslali nás na vyšetření - statická scintigrafie. Dnes jsme na něm byly a dopadlo prý dobře, poté co nás ale propustili z nemocnice se mluvilo o vyšetření, které vyloučí, že nemá reflux a že se jí moč nevrací do ledvin. Nemáte s tím prosím zkušenost? Prodělali vaše děti zánět ledvin a jak to probíhalo?
Předem děkuji za rady, tipy,...na co se ještě mám připravit.

slunickova123
12. kvě 2015

Vysetreni na reflux se jmenuje mikcni cystoureterografie a je to vlastne rentgenove vysetreni vyluc.ustroji s kontrastni latkou, ktera se zavadi do moc.mechyre. pak se rentgenuje a pri moceni je videt, zda se moc vraci nebo ne..vetsinou lehke stupne refluzu se s vekem upravi samy, ty tezke obcas vyzaduji operaci. Reflux moci je rizikovy faktor pro infekce ledvin, takze s timto vysetrenim bych neotalela. Tu zajistovaci lecbu urcite berte...a hodne pit....

leonik
12. kvě 2015

@mecoun náš syn byl léčený na zánět ledvin v 5.týdnu po narození. Bral skoro dvě měsíce ATB, za měsíc na to jsme byli na mikční cystouretrografii, právě kvůli tomu refluxu. Ten se u něho nepotvrdil. Za další tři měsíce jsme byli na DMSA vyšetření, kde mu napíchli do žíly kontrastní látku a za tři hodiny mu dělali RTG ledvin. Tam bylo taky všechno v pořádku, pak už ho dále nesledovali.

mecoun
autor
13. kvě 2015

Dekuji za odpovedi a mohu se zeptat jak je to vysetreni detmi snaseno? Dcera se strasne boji lekaru a ikdyz si ji chteji jen poslechnout,tak vyvadi a strasne place,takze si neumim predstavit,jak by tohle zvladla..

slunickova123
14. kvě 2015

Skoro vsechny deti se boji...zvladnout se ti musi;) my jsme na to zvykli;)

mecoun
autor
14. kvě 2015

@slunickova123 Vidim, ze mluvim s odbornikem, tak toho jeste vyuziji 🙂)) velmi dbam o dcery hygienu, nepouzivam vlhcene ubrousky, ale myji ji vzdy pod proudem vody, do piti ji nutim (to je bohuzel kamen urazu, nechce moc pit, sotva dame dohromady pul litru denne ☹ ale + ovoce, zelenina a polevky, to ji hodne)...jsou jeste nejake rady, jak se o dite s takovymi problemy starat? je jeste neco co pro ni vic mohu udelat?

slunickova123
14. kvě 2015

@mecoun bohuzel moc.me toho uz nenapada - ty mocove infekce nejcasteji zpusobuje strevni bakterie Escherichia Coli, takze dbat na ty hygienu, coz delate...a dovysetrit mozniu dalsi pricinu- reflux. Pokud to byde v poradky, nic moc jineho se asi delat nyni neda. Existujw preparat Urowaxom, ten zlepsuje imunitu proti e.coli, ale neni podle me pro deti;(

mecoun
autor
14. kvě 2015

@slunickova123 Právě jsme měly dvakrát tuhle bakterii E.Coli, bohužel se mi nedaří dceru naučit na nočník, stále má plíny (ale za měsíc jedeme k moři a doufám, že tam až bude celý den běhat bez plín se to změní! 🙂). Myslíte, že fakt, že má plíny u těch zánětů může hrát roli? Tajně doufám, že tím, že plíny mít nebude, by mohlo celý problém vyřešit...ale to se asi nedá takto říct, že?

leonik
14. kvě 2015

@mecoun tak hůř jsem to vyšetření nesla asi já ☹ zvlášť když mu to první dělali někdy ve dvou měsících 😒 u toho druhého vyšetření mu nemohli napíchnout žílu na hlavě kvůli té kontrastní látce, tak až napotřetí se trefili 😖 pravda je, že asi všechny děti se bojí, neví co je čeká..Z těch plín to taky může být, protože holčičky mají močovou trubici mnohem kratší naž kluci a tak se jim tam infekce zavlékne snadněji..

slunickova123
14. kvě 2015

Jak pise @leonik , myslim ze odplenkovani by to mohlo zlepsit...

mecoun
autor
28. kvě 2015

Tak máme za sebou vyšetření DMSA, které dopadlo dobře, nejsou prý na ledvinkách vidět žádné jizvy, na kontrolním sonu nám paní doktorka řekla, že nevidí důvod poslat nás na to vyšetření, které by prokázalo reflux a že můžeme zkusit i vysadit tu zajistovaci lecbu (v cervenci, po dovolene), že výsledky jsou v pořádku. Tak doufám, že to máme již vše za sebou a zánět už se nám vyhne.
Jsem za to ráda, ale nakonec mne to dost překvapilo, že to vyšetření nemusíme absolvovat, myslela jsem, že to s DMSA statickým a sonem nesouvisí. Co vy na to 🙂 @slunickova123?

slunickova123
1. čer 2015

@mecoun tak kdyz je to v poradku, to je hlavni. Kazde pracoviste ma sve postupy. At to zvladate i bez leku;)