Známá utrácí a pak si chce půjčovat

magdalenax
31. říj 2017

Ahoj všem zde. Děvčata, ve čtvrtek minulý týden jsem byla s kamarádkou ve městě. Akorát jsme měly namířeno do nákupního centra. Na parkovišti jsme potkaly další kamarádku (znám ji také dlouho, ale pro mne spíš známá). V jedné ruce ruku syna (asi 6 let), v druhé tašky a mířila k autu. No, nějaké to slovo jsme prohodily a ta moje kamarádka se jí ptala, - copak, to už vlečeš vánoční dárky? - Ale ne, kdepak, byla jsem ..tam a tam, koupila jsem si džíny za super cenu, ze třech tisíc na 1800 "zlevněný", pak ještě jmenovala ani nevím co, vše "zlevněný" ze třech tisíc a více na maximálně 1500. Završila to tím, že si ještě udělala radost a koupila si parfém za 2500. Ta moje kamarádka ji na to jen odkonstatovala, že i přes ty slevy to nebyla zrovna cena na smajlík, načež ona povídá,- ale mě je to jedno, zítra mi ten můj přinese výplatu, tak to do zítra vydržíme, něco v lednici je, hlady neumřeme.
Tohle bylo jak jsem psala ve čtvrtek. V pátek večer té mojí kamarádce volala, zda by jí nemohla půjčit pět stovek, důvod - že její chlap ještě nemá na účtě výplatu. Kamarádka jí řekla, že jí může poskytnout maximálně dvě stovky, že od účtu, kde peníze má, nemá kartu do bankomatu a že pokud si dobře pamatuje, tak jí dluží ještě 150 korun asi rok a půl, ale že na to raději zapomněla. Samozřejmně, že volala i mě, tel. č. nestřídám, tak to nebylo těžké, ale mě volala asi před dvěma hodinami. Neví však jednu věc, a to tu, že můj syn dělal ve stejné fabrice, kde pracuje ten její chlap a peníze byly vždy na účtě dřív, než vůbec dostali pásky. a to kolem dvanáctého v měsíci a minulý týden byl skoro konec měsíce.
Prý nemá pro kluka na jídlo..., ale to, co ve čtvrtek utratila a jmenovala, to bylo snad za osm tisíc. Nabídla jsem ji, že jim nakoupím a pak že uhradí nákup, ale světe div se to se jí moc nelíbilo. Jo, a ještě si postěžovala, že malej dostal poznámku, že neměl pastelky a sešit.
Kamarádka mi jednoznačně řekla, že jí nic nakupovat nemám a ani půjčovat, - zná ji lépe než já, že z ní budu každou korunu tahat léta, a že ty dvě stovky, o kterých se zmínila, věděla dobře, že jí stačit nebudou, ale je mi dost líto toho dítěte.
Půjčit, nebo ne ? - Třeba i formou nákupu?

ivular
31. říj 2017

Přečetla jsem si příběh aniž bych se podívala na zakladatelku a už v polovině mně blesklo hlavou, že toto jsi musela psát Ty;)))
Tak jsem zvědavá, jestli Ti to někdo zbaští;)

magdalenax
autor
31. říj 2017

@ivular Panebože, to jako myslíš vážně? Moje kamarádka se s tou dotyčnou zná od školy. A já jsem asi nějaký kretén, kterému je líto dítěte?!

maciceksta
1. lis 2017

A co resis? Nakup odmitla, a ty bys jela a nacpala ji to? Kamaradka ti jasne radi, nic nepujcovat, tak se tim rid, at sebe nedostanes do problemu. Nej kamosce bych urcite pomohla, ale nebudu pomahat nekomu nezodpovednemu koho neznam. Mozna ji spis doporuc nejakeho psychologa, jestli nahodou nema trochu problem, tim asi prospejes vic...

ivular
1. lis 2017

@magdalenax Kretén nejsi, jsi člověk s velmi bujnou fantazií;) Doporučuji sepsat knihu "Smyšlené příběhy o bláznivých kamarádkách" - vždyť jen tady na MK máš už nejmíň pět kapitol;)

magdalenax
autor
1. lis 2017

@maciceksta Máš pravdu, sice mi je líto dítěte, ale jak to řekla i ta moje kamarádka..., má snad rodinu, která jí může pomoci a pokud jí nepomůže rodina (resp. rodiče), tak to bude mít nějaký důvod.
A asi jsi trefila i do černého s tím psychologem. Nevím, jak je tomu tedy u ní s těmi nákupy je, ale chronické nakupování všeho možného je nemoc

jitka0a
1. lis 2017

@magdalenax Řídila bych se radou kamarádky. Ty se s ní moc neznáš, tak proč jí chceš něco nutit. Kdyby potřebovala nakoupit, tak to vezme, ale očividně chtěla peníze a né nákup. Pokud není schopna koupit ani malému pastelky a sešit, tak to bude složitější. Pokud nemá peníze, tak ať jde vrátit to co si koupila předešlý den, to by jí já řekla a bylo by to.

magdalenax
autor
2. lis 2017

@jitka0a No, tak tohle nás ani jednu nenapadlo, dobrá rada pro příště, díky

stuplakova
2. lis 2017

@magdalenax Tak proč nevrátí co si koupila, když jí chybí peníze na jídlo a koupila si hadry asi za osm tisíc? To nemohla ani stihnout vyprat si myslím. Jinak takovou podobnou osobu znám taky a já bych jí nepůjčila, jednou jsem to udělala a stejně se to k tomu dítěti nedostalo a matka si koupila něco pro sebe.

jitka0a
2. lis 2017

@magdalenax No vidíš. To má dobře uložené peníze a je to jeden den co to koupila, tak si myslím, že problém to vrátit by být neměl. Chápu tě a mě by taky bylo líto toho dítěte, ale co s tím dělat? ☹

magdalenax
autor
4. lis 2017

@jitka0a Je to "vyřešené". Dneska si s ní moje kamarádka dala u ní doma kafe a dozvěděla se, že si vzala nějaký ten úvěr snad u providentu, nebo kde. Vrtíme nad tím hlavou, ale není tomu tak, co nám tvrdila, že manželovi nepřišla výplata. On jí totiž ty peníze nedal, když viděl, co a za kolik nakoupila. Jejich syn se asi musí lišit, - to jsme dodnes nevěděly totiž, že v tom nákupu měla pro něj k ježíšku zlatý řetízek, jako by takovéhle věci zajímaly tak malé dítě. Zda nákup vrátí a vyplatí půjčku nevíme, ale chce to po ní i její manžel.
Její dcera je naprosto v pohodě, dokáže vyjít s tím, co vydělává skoro v pohodě, i když prý také někdy před výplatou kupuje jen to nejnutnější, ale jen když nemá nějaké jiné nutné výdaje.
To, že je podruhé vdaná jsem také netušila. Její první manžel se s ní rozvedl právě kvůli utrácení peněz, vrchol byl prý tehdy, když si šel do své staré peněženky, která mu sloužila jako záložna a místo toho, aby tam našel padesát tisíc, tak tam našel kulový a těch padesát tisíc měl v záloze na případné další výdaje spojené s rekonstrukcí bytu, nebo domu

jitka0a
8. lis 2017

@magdalenax Tak to to teda vyřešila no. To se vůbec manželovi nedivím, že chce aby to šla vrátit, já bych jí to taky řekla. Ještě když ty peníze nevydělala ani ona. No řetízek mu bude na nic si myslím, nevím co by z toho měl teda. Silně pochybuju o tom, že by to šla vrátit a vyplatit, ale to už je jejich věc a je to první krok do záhuby, pokud to nebude platit. ☹

magdalenax
autor
8. lis 2017

@jitka0a No, jak to napsat jinak, než že je pitomá. Z tohohle nekouká nic jiného, než další rozvod. Některý jsou prostě nenapravitelný. Ivča (ta kamarádka moje) je na ní neskutečně naštvaná, protože - no takhle, pohádaly se. Ona nedokázala pochopit prostě, že platí nájem a ještě přispívá na bydlení doma, protože je jednou nohou tam a druhou jinde, a i kdyby ne, tak prostě proč..., že. Navíc je před svátkama a každýmu se hodí každá koruna

magdalenax
autor
8. lis 2017

@jitka0a Jo, a ještě perlička..., to se chtěla zúčastnit vánočního sedánku, na který nikdy nepřinesla ani křupky za osm korun.....

jitka0a
8. lis 2017

@magdalenax No já bych to řekla i horším způsobem 🙂. Jasně že z toho nic dobrého nekouká, ale to už si na to musí přijít ona sama. Kamarádka se jí vůbec nemusí ospravedlňovat, proč jí nepůjčí. Kdyby se nechvástala kolik utratila, ale takhle je to něco jiného. Nemám na jídlo, tak vrátím hadry a zlato a šmytec, tady není co řešit. Nedivím se kamarádce, že je naštvaná, taky bych byla.

jitka0a
8. lis 2017

@magdalenax 😀 a ten má být kde? U kamarádky? Jako sorry, ale poslala bych jí asi někam.

magdalenax
autor
8. lis 2017

@jitka0a No, býval u ní, ale už jsme se asi dva roky nesešly, prostě to nedovolovaly různé záležitosti - zdraví, čas, nemoci dětí...., nás se třeba sešlo i patnáct. Některé sice jen na chvíli, ale to je jedno. Ta přinesla vínko, ta zase brambůrky..., chlebíčky, cukroví, takový prostě dámský mejdan. Ona nikdy nepřinesla nic, alespoň o tom tedy nevím a Ivča si také nepamatuje, jen pamatujeme obě, že co šlo, tak si pod záminkou, že to už nemá kdo ani jíst odnesla domů, co šlo, - si ulevím, - kráva jedna

jitka0a
10. lis 2017

@magdalenax Tak to je masakr. Tak proč jí něco neřeknete? Jako zadarmo by chtěl každý všechno o tom žádná. Jako já bych pochopila, kdyby na tom byla špatně a neměla finance, tak bych jí to i sama dala. Moje kamarádka zůstala sama se dvěmi dětmi a dluhama na krku, tak se jí snažím pomáhat, ale ona taky nesedí doma a snaží se si aspoň něco vydělat. Ale pokud někdo utratí 8000kč za oblečení a blbosti a pak si stěžuje, že nemá na jídlo. No promiň. Navíc když jdu na večírek je jasné, že něco přinesu.

magdalenax
autor
10. lis 2017

@jitka0a Ona mi kamarádka otevřela oči rychle. Povídá mi - jo, ty budeš chodit do práce, ještě dělat zakázku doma..., ona by peněz měla dost, kdyby nebyla blbá! Klidně jí ty peníze příště rovnou dej (povídá mi zrovna včera) a abys ještě věděla, - když si byla v nemocnici, byly jsme spolu u Zdeny, tu znáš a také víš, že její muž má dietu a nesmí pečivo. Zdenka přichystala takové malé chlebíčky a chuťovky a tomu jejímu udělala obložený talířek, aby také něco mohl. I přes upozornění, že je to pro manžela, Zdena to ještě dala před něj, tak to prý stejně užírala. S prázdnou prý tedy nepřišla, přinesla jí jeden karafiát a mýdlo z déemky za 30 korun. - měla narozeniny..... .
Nic, já s ní také končím, s kačenou nesoudnou

jitka0a
13. lis 2017

@magdalenax Tomu teď moc nerozumím, jaké že ty budeš chodit do práce a klidně jí ty peníze máš dát? To ti řekl kdo? to jsem moc nepochopila. Však ať jde ta kamarádka makat, malý chodí už do školy, tak má času spoustu na to aby mohla být v práci a vydělat si. Takoví lidí jen berou, ale nic nedají.

magdalenax
autor
13. lis 2017

@jitka0a To byla ironie od té mé kamarádky, ona se nejen se mnou, ale s nikým nemazlí. I když také sama ráda pomůže, o to né, ale na rozdíl ode mne má větší hranice, - komu pomoci.
A ona a chodit do práce? To jako nevím, nevím. Ona je totiž modelka...., se jednou před lety prošla po nějakém molu s kobercem v rámci nějaké reklamní akce, v super oblečení a hned je to asi Claudie Schifer, nebo kdo... . Jako ano, je to hezká ženská, ale v rámci jejího věku. Pořád leze někam na focení a castingy a je tak blbá, že si myslí, že ve věku snad 42 či kolik jí je, se snad někde uchytí. Ale tohle je mi šumák, jestli se válí doma, nebo ne, to je její věc, stejně jako nějaké úvěry, to je také její věc, ale ať s prominutím nenasírá přátele okolo s tím, aby jí půjčili (napsala bych ještě dovětek, ale ten si domyslíš)

jitka0a
15. lis 2017

@magdalenax Jo tak, ironie z psaného není moc poznat 🙂. To je dobře, aspoň si nenechá n...t na hlavu. Jo tak takové primadony ani dělat nikdy nebudou. Tak pokud nevypadá aspoň jako Claudie, tak pochybuji, že si škrtne. Ale to už je její věc i ty půjčky jak říkáš, to je jejich život. JJ domyslela jsem si ho.

magdalenax
autor
15. lis 2017

@jitka0a Jsem dost na nevhodné výrazy vůči druhým opatrná, ale po dnešku bych té dotyčné řekla, že je kráva. Nikde nic nevykládala, ale byla natolik drzá, že poslala email té mojí kamarádce Ivče, která, než mi email přeposlala, tak mi volala a rozčílením sotva dýchala.
Nikdo prý nedokáže pochopit, že ona má ambice, které nechce zahodit, že se s důvěrou obrátila na několik kamarádek, zda by jí prostě na tři nepůjčili pár - podotýkiám - pár korun, když manželovi ještě výplata nedošla (či jak, ale já vím, že to není pravda), že prostě využila výhodných nákupů atd.
Nejlepší byl závěr, že jí to všechno stejně jen závidíme, Ivče napsala konkrétně, že je nula (což tedy nevím, měla několit let zavedenou firmu), že jí závidíme to, že si může to a tohle dovolit.... .
Prý, když už něco koupí, nebude s tím chodit do krámu zpátky, jako nějakej debil - to také napsala.
Kamarádka vzteky nevidí a já se nedivím. Od rána do večera makat a pak ještě číst takový emaily.
Ale já jsem byla vstřícná, nabídla jsem ji zprostředkovaně brigádu...

jitka0a
23. lis 2017

@magdalenax Upřímně si myslím že taková ženská nikdy pracovat nebude, tak nabídka nějaké brigády nemá cenu. Však ona na to příjde, že modelku dělat nebude, ale to už bude asi pozdě. Vůbec se kamarádce nedivím že byla vzteky bez sebe. Já bych jí do emailu napsala svoje od srdce a asi takovým způsobem, že by se mnou už nepromluvila 🙂. Lže kamarádkám, tak co je to za kamarádku?! Pokud by to byly dobré kamarádky, tak by jim mohla říct pravdu, i kdyby byla jakákoli. Z čeho by to chtěla těm kamarádkám vrátit? To by byly jen další lži.

magdalenax
autor
24. lis 2017

@jitka0a Máš pravdu

magdalenax
autor
24. lis 2017

Snad to vyjde a sejdeme se příští týden (bez téhle hvězdy), tak uvidíme

jitka0a
27. lis 2017

@magdalenax Já si to fakt myslím. Myslím že nemá asi cenu jí nadále řešit, ona se nikdy nezmění a s kamarádkou máte jen nervy. Ať vám to s kamarádkou vyjde to setkání 🙂

magdalenax
autor
2. pro 2017

@jitka0a No, tak nám to setkání nějak nechce vyjít, já když nejsem v práci, tak je v práci kamarádka, ale to je jedno.
Co jsem se ale dozvěděla, tak tu dotyčnou lemplici a rozhazovatelku financí ten její současný chlap už prý nehodlá dále nijak podporovat, ale že si prý může vybrat. Buď se bude starat celkově o domácnost, nebude utrácet, nebo po novém roce podá návrh. To, co koupila snad minulý týden musela vrátit (co vrátit šlo), ten provident uhradil, aby z toho nebyl nakonec jiný průšvih a dal jí prostě, jak se říká nůž na krk. No, tak není se čemu divit..., on přišel domů, ona seděla u počítače a nějakácizí paní tam uklízela, samozřejmě, že né zadarmo.

jitka0a
4. pro 2017

@magdalenax No tak to vám časem nějak vyjde. A osobně se tomu manželovi vůbec nedivím a docela se divím, že jí to do teď trpěl. Je fajn že to zaplatil, ať není problém jak říkáš. Je dobře že si dupnul a začal s tím něco dělat. Ona může být ráda, že jí dal šanci, kde by takového našla, dneska je moderní se hned rozejít a nic se nepokoušet zpravit. Ona je doma a paní jí chodí uklízet? tak to bych jí hnala sviňským krokem teda.

magdalenax
autor
4. pro 2017

@jitka0a Mnooo, dneska je to přece normální, že mají paní na úklid..., ne? Je tomu asi 4 roky, když jsem slyšela od přátel mých rodičů, že jim snacha, která byla doma celý dny řekla, že v normálních rodichách mají služku a že by se měl jejich syn snažit vydělávat víc peněz, aby na ni měla. Všude byl prý takový bordel, jako by se akorát nastěhovali.
Ale vrátím se k té dámě, která sází na to, že je hezká a myslí si, že když se za ní chlapi otáčí, že není bůhvíjaká hvězda. Hele, ale ještě další perla, ale to nebylo od téhle dámy. Ta moje kamarádka, když měla ještě obchod, tak k ní přišla nakoupit nějaká zákaznice, bylo to den před Štědrým dnem a Ivča jí povídá, to je blázinec, co...? - A ona na to reagovala, - ani ne, já to mám na háku. Cukroví jsem koupila od sousedky, co peče na kšeft, polívku mám, zbyla ze včera bramboračka od tchyně, koupila jsem dvě kila bramborovýho salátu, k němu usmažím rybí prsty a ať mi rodina s celýma svátkama skočí na záda...! Ivča zůstala normálně štajf, reagovat ani nereagovala, protože si myslela, že si paní dělá legraci, ale bohužel, nedělala, ten bramborový salát s těmi rybími prsty jí prosvítal přes tašku.
No, jsme na ni zvědaví, jak to bude teď dělat, a máš pravdu, že jinej chlap by to ukončil, jenže je to taková ta povaha, co se vzdá bez boje

jitka0a
6. pro 2017

@magdalenax No tak se služkou bych je hnala, ženská co sedí celý den doma a není schopna ani uvařit nebo uklidit? Neříkám že je to jen práce ženské, ale když je doma chlap tak taky uvaří a uklidí když je třeba. Ale to bych jí hnala sviňským krokem teda. Aby chlap makal víc aby ona měla na uklízečku? Tak ať jde makat ona, aby měla na uklízečku, takové lenivé ženské úplně nesnáším, bych je nakopla s rozběhem 🙂. Já si ráda uklízím sama je to pro mě odreagování 🙂, ještě když je úklid takový, že můžu něco vyhodit a je místo 😀. Ona si asi myslí že krása je všechno, ale i ona bude jednou stará a sešlá a krásná už nebude.
No tak to se kamarádce nedivím asi bych taky stála s otevřenou pusou. Bramborový salát zásadně nekupuju a dělám si doma sama, milujeme ho 🙂, kupovaný nesnáším, to vyloženě plave v majonéze. Jo hodně lidí si kupuje cukroví, ale když jsem u nás viděla ty ceny, tak za 450 kč si napeču hromadu cukroví. Jasně chápu někdo na to nemá buňky a nebo se mu to nedaří a neumí to, ale ta vůně v kuchyni když se peče je super 🙂