Nevzali mi dítě do školky

ilema
9. čer 2022

Ahoj všem, jdu se spíše vykecat a nějak utřídit myšlenky. Už jsem letos psala, že mi nejspíš nepřijmou dítě do školky. Celkem jsem podala devět přihlášek do naší i sousedních obcí, sedm do soukromých školek a dětských skupin a ejhle nikde mi dítě nepřijali a ani během roku nepřijmou, protože nebyl nikde první pod čarou. Jsem v koncích, všechno se zdražuje, musím jít prostě do práce, jenomže to si mám dítě hodit na záda? Sem tam může pohlídat babička, ale je nemocná a nemůžu jí tam to torpédo cpat každý den. Zůstat doma na rodičovské bez peněz a chodit někam večer na brigádu nám moc nepomůže. Muž pracuje, ne že ne, ale musela bych najít něco jen na večer a to se jaksi nedaří, po takových brigádách se dívám už skoro rok. Prosím neraďte, ať muž změní práci, je to konzerva a dělá tam už dvacet let, je to dělnická profese, takže ve zlatě a drahém kamení se netopíme.

marcicek84
9. čer 2022

@ilema tak pis poslancum a vlade co s tim chteji delat,kdyz se vsechno pry zvlada,at ti poradi...ani Ukrajince neni kam dat...a tady se tvari jak kazdy muze jit pracovat...bez babicek tezko...kdyz se neozveme,tak to lepsi nebude ani za rok ani za dva...

misulka84
9. čer 2022

@marcicek84 přesně tak, čím vic maminek se přidá, tím lépe a furt je tim bombardovat

marcicek84
9. čer 2022

@misulka84 je to cim dal horsi s temi misty,u nas brali kazdy rok 56 deti,letos jen 40!!! A hlasilo se jich tam 84 (samozrejme nektere i dvoulete a s jinym trvalym pobytem,ale vzdy bylo pravidlem,ze brali jeste zarijove a rijnove a listopadove a letos nic a ty mamky do prace na podzim nastoupit museji,jinak jim nedrzi zamestnavatel uz misto a co maji delat,vsude je plno a to se v okoli otevrely nove 3 lesni skolky!!!) a starosta napsal lidem srdceryvne,ze drzi jednu tridu kdyby bylo treba pro uprchliky,mame uz 4 kteri by mohli do skolky a 4 do skoly,to musi v te skolce blokovat 16 mist???

tahejhula
9. čer 2022

@marcicek84 dělají to i odklady, je jich čím dál víc. Čtyřicet je dobrý, tady školky braly třeba taky polovinu. Směřuje to tam, že se povolí normy a ve třídě bude 35 dětí, což bude na úkor kvality.

elwe
9. čer 2022

Budou dítěti tři roky do konce prázdnin? Pokud ano, mělo by mit nárok na školku a vy se můžete obrátit na zřizovatele, aby mu místo zajistil. Málokdo to ví, moc se toho nevyužívá, ale podle zákona by to tak mělo být. Teď nemám čas se o tom rozepisovat, ale byla o tom diskuze loni a možná pořadí někdo zkušenější.

marcicek84
9. čer 2022

@tahejhula ale nekam ty deti rodice umistit museji,takze bud se kapacity rozsiri novou vystavbou nebo bohuzel zo dopadne jak pises,to by u nas vzniklo 28-30 mist,ale mam strach,ze se zas bude praktikovat,cim vic nemocnych deti,tim lip...

tahejhula
9. čer 2022

@marcicek84 ale to je víceméně v plánu, že se oběhne i hygiena, aby se kapacity mohly nafouknout. Že je to nesmysl, na který doplatí děti, to už odpovědné příliš nezajímá.

vikinkav
9. čer 2022

@elwe to si taky myslim, nepsala bych poslancum ale obci, jakozto zrizovateli. @ilema Jinak nam rekli ve skolce, ze vezmou 30 deti a 3 leti budou mit letos smulu a nakonec mi vzali kvetnovou, prijali 42 deti, takze ja jsem byla od zacatku zklamana, a pak prijemne prekvapena. A muzu se zeptat jaky region?

martt
9. čer 2022

@marcicek84 Jak už tu někdo psal největší problém jsou ty odklady. V loni u nas ve školce bylo 20 předškolních děti a 15 z nich mělo odklad a zůstávali ve školce což hodně zamává z volnými místy.

marcicek84
9. čer 2022

@martt ja nevim co to je za moda s odklady,nereknu kdyz je vazny duvod,ale u tolika deti si nejsem jista
@tahejhula ja si to dokazu predstavit jen,kdyz k tem detem daji dalsi ucitelku,jinak moc ne,ale slibovali vystavbu kapacit a myslim,ze se pro to neudelalo dosud nic...

aneta15
9. čer 2022

@ilema já před několika lety řešila družinu. Druhak se mi nedostal. Ja dělala na směny, obě babičky v práci a manžel jezdil večer. Takže jsme to dělali tak, že přišel ve 12 domů a byl na mobilu nebo na televizi a já mu kazdych 20 minut volala. Odvolala jsem se ve družině a na měste. Starosta mi řekl, že neví, že je problém a ať sepíšeme petici, že to bude řešit. Tak jsem jak blbka napsala petici, sehnala požadovaný počet podpisu a odnesla to na radnici. Nestalo se vůbec nic, jen mi pak známá učitelka řekla, že se o mě ve sborovne říká, že jsem problémová matka 🤦‍♀️, která hledá problemy, kde nejsou. Z města mi přišel dopis, že nemají prostory a nemají učitelky a nemají peníze. Pak na čarodějnice, aby se město ukázalo udělalo ohňostroj jak na Vaclavku na Silvestra.

tahejhula
9. čer 2022

@marcicek84 to nafukování se týká Lex Ukrajina.

veroniquecz
9. čer 2022

@marcicek84 mám doma prvnacku, ve skolce jich zustalo 15, vcetne nasi slo do skoly 5. Odkladovi rodiče se mi divily, proč ji dávam do skoly, protože covid. To stejne poradna - nebyl problem napsat odklad kvuli zmene rodinne situace - narození sourozence. A pak se div, že nejsou místa..... A když ted vidím kam se posunula za ten rok a ti odkladovi vubec, tak je to mazec.....

eviicka
9. čer 2022

@tahejhula nemusí, zase neházejme na Ukrajince všechno, u nás děti mezi třetím a čtvrtým rokem nemají šanci a ve školkách není jediné ukrajinské dítě.

Hodně dělá demografická křivka v některých lokalitách - zejména kde je hodně nové zástavby a pak ty odklady. Těch je opravdu moc.

ada22
9. čer 2022

Tak ohledně odkladů. Mám červencové dítě, které loni nechtělo o škole vůbec slyšet. Dělat s ní pracovní sešit nebo trénovat logopedii bylo peklo. A v 6 a půl najednou zlom a začala spolupracovat do školi se těší. Takže ne všechny děti jsou v šesti na školu zralé. Je hloupé, že při školách jsou málokdy nulťáky. Ten mi doporučovala jak logopedka tak i poradna, ale u nás by to znamenalo každý den celkem dojíždění a ztrátu kamarádů.
@ilema určitě v okolí nebudeš mít problém jen ty. Co založit nějakou skupinu matek, kde by jste si vzájemně hlídaly.

tahejhula
9. čer 2022

@eviicka já ale nic neházím na Ukrajince, proboha. 🤦🏼‍♀️ Sleduji, jaká doporučení chodí školkám.

ilema
autor
9. čer 2022

@ada22 neumím si to dost dobře představit, ty matky za prvé neznám, takže bych asi ani nechtěla svěřit dítě úplně cizí osobě, druhak já bych hlídat nemohla, dělám normálně od osmi do pěti a předpokládám, že i ty matky co potřebují udat děti, chtějí jít do práce 🤷🏻‍♀️

krisstina93
9. čer 2022

Taky mi nevzali dítě do školky, po rozhovoru s ředitelkou mi akorát potvrdila, že je to rok od roku horší a ta místa prostě nejsou. I soukromé školky jsou zamluvené na rok dopředu. Jak tu někdo psal Ukrajince, pro ty se u nás ve školce otvírá celá extra třída, to najednou jde, ale že by otevřeli novou třídu navíc i pro naše děti, to už je nereálné. Jestli už dítěti byly 3 roky, obrať se na zřizovatele a musí vám nějaké místo najít, ale taky záleží kde vám to místo najdou no. Nebo shánět práci, kde bude firemní školka.

marcicek84
9. čer 2022

@tahejhula tak o lex Ukrajina vim,ale starosta nam vsem obcanum mesta napsal otevreny dopis k tomu,visi na webu, drzi pro ne celou malometrazku pro 16 deti a napsal k tomu,ze deti mladsi 3 let do trid letos nevezmou,ze jsou nesamostatne (jako jestli neco udela mesic az dva oproti srpnovemu diteti si nemyslim,jelikoz na tom i ty mladsi kolikrat jsou lip,to je kus od kusu...problem je,ze meli pro ne tu malometrazku,kde nabrali jeste ty podzimni deti a k nim meli chuvu a ted lex ukrajina a nic,ale s pompou napsali,ze pro 2 lete Ukrajinske by misto nasli (mohly se hlasit 2 dvoukete,jedno 4 lete a jedno 5 lete,vic jich tu nemame) a to me teda dost nadzvedlo ze zidle uz,ve vlastnim state zaciname byt diskriminovani a tu chuvu da k tem Ukrajincum,proto nevezme letos ty podzimni,ale v principu byt letos matka podzimnatka,tak nevim asi bych uprimne vypenila.V principu on vlastne nic u podzimnich resit nemusi,na druhou stranu nemuze vzit dvoulete Ukrajinske a ceskym dat sbohem a satecek,hlavne,ze nikdo nebude nikoho diskriminovat,a uz to mame tady...ale je otazkou,zda se tam ty dvoulete prihlasily,nicmene porad je problem blokace cele malometrazky pro mladsi deti kvuli 4 Ukrajinskym detem a co kdyby nahodou,zamer je kasny,poberou tam Ukrajince z okoli i s jinym mistem pobytu a to je taky mimo,kdyz mistni jakoze odmitli...jakoze u nas to mezi maminkami celkem vre,uz chteji sepisovat i petici,tak jsem zvedavs jak to dopadne,my mame jeste 2 roky cas a moznost zamestnanecke skolky u me v praci a jeste babicky bude-li pri sile,ale to kazdy bohuzel nema.

bbarshaa
9. čer 2022

@tahejhula Ono to nebude “jen” na úkor dětí, ale i pedagogů. Já jsem pracovala jako učitelka v MŠ před RD a už se tam vracet nebudu. Obrátila jsem se jiným směrem.
Upřímně- plat neodpovídající, rodiče rok od roku větší peklo, tím pádem i deti.
Sama na 28 deti, když se jich sešlo víc co byly vedeny “volnou výchovou”, bylo to skutečně peklo…
A ona je dobra myšlenka otevřít další školky, ale to by v nich musel taky mít kdo učit. 🤷🏻‍♀️

tahejhula
9. čer 2022

@marcicek84 a vždyť když to namíchají, tak české děti nerozumí ukrajinským a naopak, učitelky už obvykle rusky neumí, začínají se ozývat, že děti z Ukrajiny jsou tím frustrované a začínají být agresivní nebo naopak apatické, to všechno je logické. Prostě někdo myslel, až to vymyslel...

tahejhula
9. čer 2022

@bbarshaa některé učitelky také stojí za to, to je oboustranné. Vidím jak rodiče na hřištích, tak mám informace ze školek, jsme malé město, tady se provalí kdeco. Ale tohle je prostě nesmysl. Můj syn taky nebude zrovna dítě, které se ochotně připojí k jakékoli aktivitě a není zvyklý jednat na povel bez vysvětlení a komunikace.

marcicek84
9. čer 2022

@bbarshaa uprimne kvalitni ucitelky nemivaji problemy,ale pak tam jsou ty,co jeste maji zazity snad minuly rezim a tam se nepohlo vubec,je to sila pak,treba nechat dite jit ve snehu v backurkach?Nebo proste posvlikat decka pred spanim a udelat pruvan a po spani to same,vsat ony vam lehnou a bude jich min a predskolni vzdelavani to je vysmech,to fakt jsem vic naucila dceru sama rok pred skolou...ja vlastne ani nevim,zda chci dat druhe do te mistni slavne skolky...ale mozna ani nebude moc vyber nikde jinde...

marcicek84
9. čer 2022

@tahejhula no tak pak potrebuji ucitelky z Ukrajiny,ale oni je namichavaji proto,aby se naucily jazyk,my se jim prece prizpusobovat nebudeme,museji oni,museji dostat nejake zakladni jazykove kurzy a rodice ucit deti cesky,jinak to vazne nepujde...ja myslim,ze to teprve zacne skripat od zari ve velkem a vsude...

tahejhula
9. čer 2022

@marcicek84 no právě se ozývají hlasy, že mnozí z nich zrovna snahou nepřetékají.

bbarshaa
9. čer 2022

@marcicek84 Tak to je mi líto, že mate takové zkušenosti. 🙂 Já s dětmi problémy neměla, vždy mi třída po několika měsících fungovala. Ale některé matky měly patrně pocit, že tam je jejich ratolest sama.
A nevím jak je to jinde, měly jsme docela přísně normy vzdělávání, které jsme musely plnit, psaly rozsáhlé diagnostiky na každé dítě (cca 25 stran). Pokud by byl tedy nějaký vývojový problém, aby se řešil.
Já jsem asi citlivá povaha a bylo to pro mě více demotivující i skrze naše vedení.
Myslím si, že tento systém udrží ale ve školství jen opravdové nadšence a nebo pak ty “staré školy” ucitelek na které si prave stezujete. 🙂
To je ale samozřejmě jiné tema. Jen jak jsem psala, on se bude muset začít řešit jak problém s prostorami, tak ale i personální absence.
@tahejhula Souhlasím, sama jsem viděla některé kolegyně ke kterým bych opravdu své dítě nechtěla dávat… Bohužel jich je obecně celkem hodně.

konidana
9. čer 2022

@ilema podala jsi 9 přihlášek. I kdyby každý podal jen dvě, tak polovinu dětí nevezmou, protože se čistě teoreticky hlásí děti na dvojnásobný počet míst. Zachovej klid a podej odvolání. v půlce srpna to obvolej, zda se někde místo neuvolnilo. a pak posledního znovu a 1. týden v září opět, a tak dále.... Určitě vás někde vezmou.

ilema
autor
9. čer 2022

@konidana nevezmou, syn byl všude minimálně pátý pod čarou, já se na rovinu ptala a bylo mi řečeno, že si ani volat nemusím, že přijali pouze "domácí" děti a v pořadníku mají svoje děti z obce. V jedné soukromé mi ředitelka řekla, že se letos dostaly na řadu děti, které byly dýl jak dva roky v pořadníku a v další zase, že to nemusím ani zkoušet, že mají 25 zamítnutých přihlášek.

ada22
9. čer 2022

Hele i tak bych to zkusila znovu v srpnu obvola. Nic za to nedáš.

jjasmina
9. čer 2022

@ilema a kolik je dítěti?