Očkování na covid. Neměli by se teda testovat i ti očkovaní?

14. zář 2021

V poslední době se všude říká, že i ti očkovaní můžou koronu normálně chytnout. Pár takových lidí i znám, kteří se nakazili i když už jsou očkovaní. Ale nejde mi teda do hlavy, jak se lidé s očkováním můžou ohánět bezinfekčností, nemusí se testovat atd. Vždyť můžou nákazu šířit vesele dál, nehledě na to, že oni si sami myslí že jich se to prostě už netýká, a vesele si i v obchodech chodí bez roušek. Já tomu nějak nerozumím. Neměli by se teda testovat i ti očkovaní?
A ještě k tomu jak lidé asi nepřemýšlí. Nedávno jsme jeli kolem testovacího místa, kde byla pořádná fronta lidí čekajících na test. A všichni bez respirátoru. Tak já nevím, k čemu jim je že třeba budou mít negativní výsledek, ale v té frontě se zatím mohli nakazit? Mám pocit že lidi neuvažují...

izzylka
14. zář 2021

Žádné očkování nezaručí, že se nemocí nenakazíš 🤷🏻‍♀️
Jinak ano, spousta očkovaných si myslí, že se jich covid už netýká, ale opak je pravdou.
Ale mluví se o tom málo, protože pak by se jim na nějaké očkování všichni vyprdli 😅

mimi1004
14. zář 2021

A proč anonymně? Venku být respirátory nemusí, tudíž ani u testovacích míst. Ti lidi mohli jít třeba jen proto, aby mohli jít do restaurace tedy preventivně. Nakazit se můžeš kdekoli, třeba na venkovním festivalu, kde taky nikdo roušku či respirátor nenosí. Pokud se bojíš, chraň sebe, máš na to právo, ale nech ostatní na pokoji a neřeš je.

marcicek84
14. zář 2021

Uz je to dlouho a kazdemu to je jedno,to ja takhle si stojim pred skolou,nez prijde dcera chodi do prvni tridy a da se mnou do reci maminka,ze mela nemocneho syna min.tyden tak se ptala nanruzne veci,mela tam i dcerku tak 2,5 roku,po 15 min. co se mnou mluvi bez respiraroru z ni vyleze,ze syn nakazil dceru,ze jeste neni uplne zdrava a ona lehla 2 dny predtim a ted sotva funguje,ja pupek jako krava pred porodem a vubec ji to blbe nebylo...normalne na bacily chytlava nejsem,venku respiratory neresim,ale tak zrovna tohle mi prislo dost mimo,by si clovek rekl,ze s nim mluvi zdravy clovek,kdyz vidi to bricho,ale mamince to nebylo blbe ani za mak...Tak jsem pochopila,proc nechteji rodice poustet do skoly,asi by tam takovych pripadu bylo vice a pekne se by se to tam roznaselo.
Jinak si myslim,ze testy ockovanym zacnou po volbach,je to docela nevyhnutelne,jen ted se zase jede takova libiva politika.Ono je i otazkou,zda to ockovani neco vyznamne resi u delty,prijde mi,ze to tak moc nevypada a pak si prectrs clanek,ze nejdriv chtrji lidem davat vakciny na starsi mutace,ze kdyby upravili a vyrobili vakcinu na deltu,ze by lide ty stare nechteli a oni by je muselo vylit,takze za me byznys a podvod na lidi...

leniczka23
14. zář 2021

Osobně neznám nikoho očkovaného, kdo by se oháněl bezinfekčností, vetsina těch očkovaných se ockovala převážně ze strachu z vážného průběhu covidu. Rozhodně si nemyslí, včetně mě, že se nás to už netýká. Pár známých mám, co chodí v obchodě bez roušky a jsou to přesně ti neočkovaní😉
Tohle co se děje, nad čím ty se rozcilujes, ale nastavili ti nahoře. To zvýhodňování očkovaných.
Sama očkovaná jsem, roušku do obchodu nosím, ale už jsem i zapomněla a šla jsem bez. Venku to na mě nikdo nedostane ať jsem, kde jsem.

agneska7
14. zář 2021

Tohle nechápu taky , a teda já osobně očkované beru snad jako ještě větší ryziko jelikoš mají přístup všude a kovid můžou zvesela šířit🙈 tato doba nejspíš ani pochopit nejde 😵🤡

rozitta
14. zář 2021

Očkovaní můžou onemocnět, můžou Covid přenášet - to se všeobecně ví. To už nikdo nezastírá. Dokonce ho můžou přenášet úspěšněji, než ti nenaočkovaní, protože nebudou mít díky očko žádné nebo minimální příznaky a nebudou mít potřebu ležet doma v posteli. Přínos v očkování je v tom, že u nich prý nebude mít nemoc vážný průběh kvůli kterému by skončili na ventilátoru. Je zvláštní jak je ten Coronáč vybíravý. Já chytnu každou nemoc, x krát do roka ležím jak lata. I Coronu jsem dostala a průběh mírný. Známý je sportovec, otužilec a jí zdravě a málem si ho odnesla zubatá 🤔

tynka9
14. zář 2021

@rozitta myslím, že je prokázané, že očkovaní tolik kovid nešíří, protože u nich nebývá taková virová nálož

marcicek84
14. zář 2021

@tynka9 To uz je prave davno vyvraceny mytus,naopak siri uplne stejne jako neockovani a navic bezpriznakove,diagnostika pozitivity je proto velmi pozdni a proto je ockovany pro spolecnost vetsim rizikem nez neockovany a pravidelne testovany clovek.Zkratka se lidem zacalo na jare lhat,ted uz jen hraji na to,ze by ockovyni nemeli mit tezky prubeh,ale je otazkou co priznaji zase po dalsim pul roce...

j.a.n.i
14. zář 2021

@leniczka23 Tak zas z hlediska těch nahoře je potřeba naočkovat co nejvíc lidí, takže je logické, že se je něčím snaží zvýhodňovat. Na druhou stranu, pokud se opravdu dostaneme do stádia, kdy to u drtivé většiny lidí nebude mít vážný průběh, tak proč by se měly řešit nějaké testy.

petrasipkova1
14. zář 2021

neznám nikoho kdo by si myslel, že se ho to netýká, jen lidi už časem trošku otupili, a je to pochopitelné. Jinak jsem se očkovala s tím, že snad jako astmatik, který se úspěšně zatím covidu ubránil, mám díky očkování šanci na lepší průběh a že třeba díky tomu neohrozím mojí dcerku také astmatičku. To další byl jen bonus, bezproblémové cestování celé léto apod.

alice180
14. zář 2021

Proč teda ty neockovany jsou ? Když se potkají dva očkovaný dostanou rýmu,když dva neockovany skončí s rourou v krku.

tynka9
14. zář 2021

@marcicek84 hledala jsem a máš pravdu, nálož muže být stejná, ale je to asi měsíc stará info, takže dávno to úplně není. Jinak bych úplně netvrdila, že je to lež - spíš nebyly informace. Pořád má ale očkování dost přínosů a značně pomáhá minimálně jako ochrana nemocnic před dalším zahlcením.
Ps ockovaná jsem, ale i přes to respirátor pořád v uzavřených prostorech nosím, stejně tak většina lidí z mého okolí. Naopak s odmítáním respirátorů se mnohem víc setkávám u neočkovamých známých.

autor
14. zář 2021

@mimi1004 Já vím že venku nejsou respirátory povinné, a že jdou lidi třeba na testy preventivně. Ale jsou lidi i bezpříznakoví, a zrovna u testovacího místa se dá očekávat že tam bude někdo nakažený. A přece když už se jdou testovat, tak chtějí zůstat dál negativní, a ne že si to odtamtud přinesou.

j.a.n.i
14. zář 2021

@tynka9 No, nálož může být stejná (nicméně pokud si to dobře pamatuju, tak statisticky byla menší), ale už jsem četla, že někde dělají studii, jaká část s té nálože je schopna replikace a podle předběžných výsledků zas u očkovaných bylo schopno statisticky replikace méně virů. Takže samozřejmě se mohou nakazit (někteří) a samozřejmě mohou nemoc roznášet (někteří), nicméně ta pravděpodobnost je přece jen menší. Plus tedy je ještě otázkou, zda každý, kdo má pozitivní PCR test je opravdu nakažený, neb to klidně už mohou být jen mrtvé zbytky. Prostě ve chvíli kdy to přestane zahlcovat nemocnice, tak nemá smysl řešit kdo je bezpříznakově pozitivní, řeší snad někdo, kdo má bezpříznakově stafylokoka nebo nějakou podobnou mrchu.

autor
14. zář 2021

@j.a.n.i No jo, jenže když se očkovaní nemusí testovat, tak nejde dohledat kolik jich je nakažených, kolik mohli např. v hospodě nakazit dalších lidí...

carameels
14. zář 2021

Jsem naočkovaná a nemyslím si teď o sobě, že jsem pán světa, co nemůže nikoho nakazit. Respirátor pořád nosím, nedovolila bych si jít do obchodu nebo kamkoliv bez něj. Mám doma 5měsíčního syna, covid jsem dostala v těhotenství a do teď (téměř rok) mám pořád čichové halucinace. Proč jsem se nechala očkovat? Doufám, že pokud mě to ještě někdy potká, bude všechno mírnější. A to podotýkám, že jsem neměla nijak vážný průběh. Málem jsem to zaměnila s těhotenstvím. Jenže na mě se také nalepí hned kde co, takže jsem se očkovat zkrátka nechala a budu doufat, že to případně pomůže.
A pokud bude stálé “bonus” k tomu, že se nebudu muset testovat před každou návštěvou restaurace, bazénu… tak to bude super.

marcicek84
14. zář 2021

@tynka9 no ono se o tom mluvilo i pred ockovanim,takze ten kdo se zajimal o tom vi,ze pak najednou zacali lidem do eteru poustet lez o tom,ze ockovani chrani druhe,me to presvedcilo k tomu,se neockovat,nemam rada lzi a manipulace,k cemu je vlada teda potrebuje,kdyz je to tak uzasne?Nicmene ted mi postrada smyslu se ockovat temi starymi vakcinami,kdyz prece muzou tu vakcinunu upravit na deltu a dat lidem posilujici davku dle aktualne kolujiciho viru,jenze ono neni vule,museji vyprodat nejdriv to stare,takze byznys ne ochrana zdravi a ockovani si myslim,ze maji min. dalsi 2 davky jiste a mozna i patou,kdyz uz to EU nakoupila,tak to museji nekomu napichat,ale porad mi unika proc dokola ockovat na ty stare kmeny koronavuru,ktere uz tu ani nejsou...i ta bezinfekcnost na tom postavena je naprosty nesmysl...nicmene koronac tu asi bude vazne naporad a mutace budou vznikat vsude na svete a po delte prijde mí atd. atd.

irmamala
14. zář 2021

Boha jeho.... Vždycky když se začnu radovat, že už lidi přestali šílet a učí se s covidem v poklidu a bez hysterie žít, tak se tu objeví příspěvek, že se netestuje, že se nenosí roušky, mrazáky na ulicích nejpozději v listopadu..... Už s tím fakt jděte do vagíny a zavřete se doma, tam budete jistojistě v bezpečí a daleko od všech těch nezodpovědných naočkovaných.

mamikry
14. zář 2021

My jsme v rodině očkovaní všichni dospělí. Přesto všichni dál nosíme respirátory nebo nano roušky. Pokud jedeme někam, kde se potkáme s lidmi, pak chodíme preventivně na testy. Očkovaní se nakazit mohou, ale nemusí. Znám dva případy, kdy byla rodina nemocná, a očkovaný nemoc nedostal, jednalo se ale jestě o britskou mutaci, delta bude mít podle všeho větší úspěsnost. Očkovaná jsem hlavně kvůli těžkému průběhu a z obavy, že pokud dáme viru prostor mutovat, kdo ví, mohl by začít víc napadat i malé děti. Toho se ted s odmítaním očkovaní bojím o to víc, protože nedostatečná proočkovanost by se taky mohla projevit tak, že se vir začne víc snažit. Každopadně ač opatření dodržuji, už se za ty, kdo se očkovat nechtějí, necítím odpovědná. V tuhle chvíli se chráním hlavně kvůli blízkým a dětem. Ty ale patrně stejně nákaza ve škole a školce čeká, snad bude probíhat bez kompikací.

mamio
14. zář 2021

Holka holka... proč když seš taková uvažující si nezjistis informace... očkování jsou proto ,aby nedostali těžkej průběh,to prvně a za druhé jako přenaseci Covidu jsou malo nebezpečni než neočkovaný...a proooč? protože se vir neuchyti pořádně a očkovaný přenese malou virovou nálož... tož proto...😏jinak respirátor nosím na hubě furt a nemám s tím problém...

merope
14. zář 2021

Osobně mi to klíčové přijde, že stát potřebuje motivovat lidi k očkování (kvůli přetížení nemocnic) - a nevyžadovat testy je to nejlepší řešení. Lepší 1 naočkovaný než 10 testů (z hlediska šíření), takže netestovat očkované je prostě motivační.

autor
14. zář 2021

@mamio Ale pořád nebezpeční jsou taky.

j.a.n.i
14. zář 2021

@mamikry Hele, u nás se deltou nenakazil ani neočkovaný ani ten s jednou dávkou a naopak naše dítě se nakazilo ve škole, kde se všichni testovali, takže asi tolik v tomu, k čemu ty (zejména antigenní a samo) testy jsou.

mamikry
14. zář 2021

@j.a.n.i To nerozporuju. Antigen testy jsou na houby, zvlast ty ve skolach. My chodime na PCR. Antigen jenom, kdyz je to narychlo.

j.a.n.i
14. zář 2021

@mamikry No, takže je celkem logické, že nemá smysl s nima testovat očkované. A ten kdo chce PCR, tak si na něj dojde, i když nemusí.

mamikry
14. zář 2021

@j.a.n.i To nevim. Nemam zadne relevantni info, jak takova testovani dopadaji.

lenulacek
14. zář 2021

Nikoho takového neznám/
Můj manžel je ockovany a neustále nosí respirator.

evika_1105
14. zář 2021

@agneska7 rYziko ceho? Ze prijdou k tobe domu s pravidly ceskeho pravopisu?

jjasmina
14. zář 2021

Neznám žádného očko, kdo by se ohanel tímhle. Nicméně takhle si to nastavila vláda, jinak by k očko šel málokdo

alice180
14. zář 2021

@jjasmina no to si nemyslím kolem mě se nechali všichni, protože nechtějí skončit v lepším případě na ventilátoru. To je zas statistika vycucana z prstu.