Odběr choriových klků (CVS) - máte zkušenosti?

ko87
27. pro 2016

Ahoj, kvůli vysokému riziku DS z prvotrimestralniho screeningu jsem na čtvrtek objednaná na odběr choriových klků k Mudr. Břešťákovi do Prahy. Jsem dost nervózní a tak sháním nějaké osobní zkušenosti z tohoto vyšetření. Nejlíp, kdyby někdo věděl přímo, jak to probíhá u Břešťáka. Budou mě před tím ještě nějak prohlížet, dělat ultrazvuk apod. nebo se jde rovnou na věc? Jak jste vnímaly odběr a jak vám bylo po něm? Budu vděčná za každou odpověď.

lentilkah
27. pro 2016

Ahoj, ja odber podstoupila pred cca 14 dny v Genettu na zaklade spatnych vysledku screeningu. Predtim probehl kontrolni utz a konzultace s genetickou. Odber jako takovy jde zvladnout, je to trochu neprijemne, ale trva to jen chvilku. Po odberu me bolel podbrisek, zbytek dne jsem prolezela, druhy den uz jsem byla v praci.

darenn
27. pro 2016

zkušenost nemám, odmítla jsem tento odběr, dle genetika je dost rizikový, počkala jsem na odběr plodovky, jinak riziko jsem měla 1:30 a vše nakonec negativní, dcera zdravá..

ko87
autor
27. pro 2016

@darenn já se právě dočetla, že je zhruba stejně rizikový jako ta plodovka. A dle slov genetika, u kterého jsem byla na konzultaci, je Mudr Břešťák velmi zkušený a nemám se bát. No bojím se stejně, ale čekat bych nevydržela. Už takhle dostává mimi poslední týden dost zabrat tím stresem😞 Tobě gratuluju k dobrému výsledku, kéž by to tak dopadlo i u nás.

lanabanana
27. pro 2016

Ahoj, taky jsem odber musela podstoupit. Presne jak pise lentilkah, pred samotnym odberem probehla kontrola ultrazvukem a rozhovor s lekarem. Odber je neprijemny, ale nic co by se nedalo prezit😉 Podbirsek me pobolival dva dny po zakroku a pak uz vsechno v pohode. Mela jsem riziko 1:190 a vysledky nastesti negativni 🙂

ko87
autor
27. pro 2016

@lentilkah @lanabanana Holky, ještě se zeptám, dělali vám ten odběr přes břicho nebo přes čípek? Asi je to podle umístění placenty, že jo? Já ji mám prý dole. Minulý týden jsem byla na pohotovosti právě kvůli krvácení z čípku, tak z toho mám trochu obavy.

lanabanana
27. pro 2016

@ko87 Me to delali pres bricho, ani jsem nevedela, ze se to dela i pres cipek, to mi az pak rikala znama.
Kazdopadne drzim pesti, vim moc dobre jaky jsou to sileny nervy, ale urcite to vsechno dobre dopadne! 😉

ko87
autor
27. pro 2016

@lanabanana Díky, já sem pak napíšu info, kdyby třeba ještě někdo jiný pátral po tom samém. Já mám riziko mnohem horší než ty, 1:66, ale zase jsem četla i o případech, kdy to bylo 1:3 a dopadlo to dobře, tak se tím uklidňuju.

darenn
27. pro 2016

@ko87 děkuji, člověk musí věřit, že to dopadne dobře, já už bych dnes nešla ani na tu plodovku a zaplatila si testy z krve, nicméně držím pěsti ať je mimísek v pořádku..

lentilkah
28. pro 2016

@ko87 Me taky pres bricho, ale vazne to neni tak hrozne, jak to zni. Drzim palce, aby byly vysledky dobre.

pidalka12
28. pro 2016

@darenn ahoj. Myslíš, ze testy z krve nahradí odběr plodovky a odběr choriových klků. Ja teda taky doufám, ze ano. 2.1. jdu totiž pro výsledky z krve a screening.

alcar
28. pro 2016

Byla jsem na odberu asi pred tremi tydny kvuli riziku DS 1:77. Odber mi delali ve FN Ostrava, kde delaji pouze metodou pres bricho (pres cipek nedelaji). Cekam dvojcata a placentu na zadni stene, takze pro doktora opravdu orisek. Ale zvladl to perfektne. Nez pichnul, tak si pod utz kontrolou peclive urcil, kde bude pichat a kdyz mel jehlu v brise, tak si to jeste znova na utz kontroloval. Vpich me vubec nebolel, trochu to tlacilo a pri odsavani obsahu jsem citila vetsi tlak, ale dalo se to vydrzet, nic kvuli cemu bych kvicela bolesti. Bezprostredne po odberu me bolelo a tahlo bricho, takze jsem chodila trochu jakoby v predklonu (mit auto nekde pobliz vchodu je opravdu vyhodou). Lezela jsem poctive cca 3 dny po zakroku, jak mi bylo doporuceno (vstavat jen na wc, jidlo). A dohromady 5 dni jsem mela klidovy rezim, nic netahala, nezvedala malou, polehavala. O dceru se staral manzel, ktery si vzal volno. Misto vpichu jsem si prelepovala tri dny, pak uz jsem to nechala volne, protoze jsem z naplasti mela vyrazku. Jinak mi cca 5 dni tvrdlo bricho, takze jsem si nasadila magnesium (to ti doporucuju si koupit a uzivat klidne preventivne). V hodne diskuzich jsem se docetla, ze ten klidovy rezim by se mel dodrzovat tyden. Riziko potratu po CVS hrozi cca 14dni, resp. pokud by zena v teto dobe z jakychkoliv duvodu potratila, tak se to priklada tomu CVS. Riziko potratu u CVS je 1% a u plodovky 0,5%, takze vicemene stejne (nekde udavaji CVS 1-2%, u plodovky 1%). Neni rizikovejsi jedno nebo druhe.

Vysledky na tri chromozomalni vady vc. DS mi volali po dvou dnech, zbytek vys. chromozomu se dozvime 2.1.

Pokud by te jeste cokoliv zajimalo, tak se klidne ptej. 😉

alcar
28. pro 2016

@ko87 jo a jeste koukam, ze mas doma uz jedno ditko. Pokud chces opravdu dodrzet ten klidovy rezim a partner si nemuze vzit volno, tak si muze klidne vzit paragraf a starat se o ditko on. 😉 My jsme o tom uvazovali, ale nakonec to manzel nejak splacal z volna.

ko87
autor
28. pro 2016

@alcar Moc děkuju za odpověď a přeju vám, ať jsou i ty kompletní výsledky v pořádku. Já už se na to snad skoro i těším, to čekání je hrozný. Klidový režim určitě dodržím, první tři dny budu u našich a pak už má manžel dovolenou. Jinak bych to s tím naším torpédem nedala.

alcar
28. pro 2016

@pidalka12 @darenn mysli asi vys. krve Prenascan. Toto vys. stoji zhruba 12tis. a vysetruji se jen tri chromozomy (tri chromozomalni vady, u kterych ti vys.miru rizika pri 1.screeningu). Neni tak spolehlive jako vys. CVS nebo plodovky a pokud vyjde pozitivni, tak te stejne pozenou znovu na plodovku. A dela se jen do BMI 35.

alcar
28. pro 2016

@ko87 dekuji a preji totez, hlavne v klidu, nestresuj, urcite to dopadne dobre. 😉

ko87
autor
31. pro 2016

Jak jsem slíbila, píšu i vlastní zkušenost. Ve čtvrtek jsem byla na odběru, přijížděla jsem tam úplně vynervovaná a odjížděla jsem víceméně v pohodě. Pan doktor i sestra byli úžasní. Nejdřív mi udělali celkem podrobný ultrazvuk (i s komentářem☺), pak mi vydezinfikovali břicho a píchli. Samotný odběr byl sice nepříjemný, ale trval tak krátce, že se to dalo vydržet úplně bez problémů. Navíc doktor vysvětloval, co zrovna dělá, kdy to zabolí, takže jsem byla na všechno připravená. Doporučili mi týden klidový režim. Ve čtvrtek mě až do večera různě píchalo, pobolívalo břicho při jakémkoli pohybu, takže jsem opravdu poctivě jenom ležela, včera už to bylo lepší a dneska se cítím dobře. A už vím i první výsledky, z kterých DS vyloučili☺

lentilkah
31. pro 2016

@ko87 Gratuluju k dobrym vysledkum.

lanabanana
31. pro 2016

Gratuluju!! @ko87

alcar
1. led 2017

@ko87 super zpravicky 🙂

verousekveronika
2. kvě 2018

Já jsem po odběru v pondělí, riziko na DS 1:6, výsledky měli být dneska, ale díky svátku až tak v pátek dopo.. moje nervy…včera mě dost bolelo břicho, ale dneska už 3.den a dobrý…

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru