Ohodnocení dětí za výsledky ve škole a pomoc v domácnosti

kaccistar
8. zář 2015

Dobrý den, prosím o radu.. Partner stále rozpráva o tom, že by sme mali začať dávať deťom kapesné, respektíve finančnú odmenu za výsledky v škole a ja s tým vôbec nesúhlasím, pretože to nie je podľa mňa výchovné a deti sa majô učiť kvôli sebe a nie za peniaze. Takže si nie som istá, ako na to, aby to bolo rozumné. Vysvetlím Vám situáciu: kluci sú 11, 13. Majú absolútne všetko, na čo si ukážu, do školy a zo školy ich táta na minútu presne vozí, každý deň navarené čerstvé jedlo, doma neumyjú po sebe ani riad.. nepomáhajú absolútne s ničím. Sú hodní, ale v domácnosti "nefunkční" a jediné, čo ich vždy zaujíma je ich vlastný záujem, čiže kedy bude jedlo hotové, kedy budú odvezení, atď.. Ten mladši, chodí na základku, ten sa učí dobre, až na češtinu. Problém ale je, že je totálny flegmatik a stále niečo zabúda. Sto krát mu treba povedať, aby niečo urobil, aby si nachystal veci do školy, aby si napísal úlohy, aby si nachystal prezúvky.. keď mu to človek fakt niekoľkokrát nepripomenie, tak sa to nestane a nosí poznámky, že stále niečo zabúda. Ten druhý, ten by aj občas pomohol doma, ale len to, čo chce on sám, nič iné.. Hlavne vtedy, keď sa má učiť, tak hľadá cesty, ako sa tomu vyhnúť.. čiže známky sú tak 3,4.. a aj 5.. no a do toho partner navrhuje, že máme vymyslieť nejaký systém odmien, aby mali motiváciu a aj nejaké kapesné, keby chcú niekam ísť (ale oni sa nikam sami ani nepohnú...).. nejaký návrh? 😖

kaccistar
autor
8. zář 2015

..a zabudla som ešte zmieniť, že svačinu a pitie majú každé ráno čerstvo pripravenú, ktorá sa ani neopakuje, aby to jedli a je jej dostatok, že ju aj nosia domov.. a obedy v škole.

veronika182
8. zář 2015

U nás tro bylo tak, že se člověk učí pro sebe. Jak píšeš kluci mají první poslední, ale doma nehnou ani brvou. Měli by si uvědomit, že každý má své povinnosti a že mezi Vaši povinnost např. nepatří dělat jim svačinu, vozit je do školy ale mezi jejich povinnosti patří se učit, když už nic jiného nedělají. Jsou prostě zvyklí na plný servis a to jim do budoucna život moc neulehčí. Se syny jste se o tom bavili, zda potřebují kapesné resp. nějak motivovat k učení? A pokud je ten mladší zapomětlivý,tak ať si vše co má udělat zapíše...nemůžeš mu pořád něco připomínat. Jasně, kluci jsou na tohle horší, ale taky jim nebudeš stát za zadkem věčně. Ohledně učení, co takhle ho z látky co má umět doma vyzkoušet? U nás to tak bylo.

zuny
8. zář 2015

@kaccistar kluci už jsou vellký na to, aby si uvědomili, že každý má své povinnosti - ať už se to týká školy nebo i doma. Kapesné jako odměnu za průběžné výsledky bych jim nedávala, odměnu za celé vysvědčení ano. Co se týká učení - myslím, že už jsou dost velcí na to, aby věděli, co mají za úkol a co se mají učit, k tomu existuje zápisník, aby si mohli všechno zapsat. U nás vždycky bylo to, že já se naučila a mamka mne z toho vyzkoušela. Asi od čtvrté třídy jsem se vypravovala ráno do školy sama a ze školy jsem taky chodila sama nebo s kamarády. Úklid - pokojíček si mají už uklízet sami, i vysávat, utírat prach, jít s košem....můžou si i chystat svačiny sami, jen zkontrolovat co si nachystali. Takoví velcí kluci 🙂 Mají skutečně servis od vás a potřeba trochu přitvrdit nebo se z toho brzo zblázníte. Neříkám, že na prvním stupni by neměli doprovázet do školy rodiče, ale náctiletí už to zvládnou sami 😉

blanka.k
8. zář 2015

@kaccistar Začala jsem dávat synovi peníze před týdnem - je v předškoláku v MŠ. Za ně má dovoleno koupit si sladkosti, které jinak má vyjímečně. A peníze dostává pouze za věci, které nejsou "běžné" - pracuji jako OSVČ a občas se mnou musí jít "pracovat" ven, tak dostane třeba 2,-, žejde s emnou a někde bokem sedí a kouká na tablet, nebo když jdu dělat úklid baráku, za který beru peníze a on mi pomáhá leštit dveře, tak taky dostane 2,- (samo to pak musím po něm ještě umýt znovu,ale snaží se)... Naopak včera jsem mu hrozila , že za zlobení mu peníze seberu :D
Rozhodně mu nechci dávat peníze za známky, že mi pomůže třeba věšet prádlo, uklidí si pokojík atd....To na mě už zkouší "Mami, když s tebou půjdu do obchodu, tak mi dáš peníze?"..."Nedám, do obchodu jdu, abys měl co jíst, tam se musí!"

konidana
8. zář 2015

Zkusit nastavit nějaký drsnější režim. Aby neměli všechno zadarmo. Nesníš svačinu? příště si ji děláš sám. Seš bez svačiny - tvůj problém. Chceš si ji koupit? Vydělej si na ni! např. ohodnocením konkrétních domácích prací(stálý ceník), ať doma také s něčím pomůžou ... Můj návrh, upravte a doplňte dle vlastního uvážení: vynést koš (5Kč), mytí komplet nádobí po večeři - třeba jeden myje (5Kč) druhý utírá (5Kč) a uklízí nebo s myčkou jeden nandá, druhý vyndá, ... Nebo nastavit nějaké kapesné, ale podmínit ho pomocí v domácnosti viz. výše, a v případě neplnění povinností kapesné zkrouhnout nebo pozastavit. Výsledky ve škole bych nehodnotila.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
konidana
8. zář 2015

@sarihy já měla doma placené žehlení. Kapesníky po 10h, košile 1Kč, ... 🙂 ale spíš jako zpestření. Kámoška svoji náctiletou dceru doma donutila něco dělat, až placením domácích prací. Ve výsledku jim to prý fungovalo a byly spokojené obě dvě. Matka nemusela všechno oddřít sama a dcera byla ráda, že si vydělá.

anina32
8. zář 2015

Hodnotit výsledky v tomhle věku mi nepříjde vhodné, jsou to už puberťáci a korunové položky za jedničky jim budou k smíchu než aby je motivovaly. Rozhodně by to ale chtělo je zapojit do chodu domácnosti. Můj starší syn má 12 let, má na starosti odpad, směsný do popelnice, plastové láhve dvakrát týdně do kontajneru na plasty, skládat a vázat papír do balíčků do sběru. Kromě toho mi denně pomáhá utírat nádobí, nemáme myčku, o víkendu luxuje, občas pohlídá tříletého bratra, v zimě pomáhá nosit dřevo na topení. Za jednotlivé práce mu neplatím, obávám se že by to bylo kontraproduktivní a natahoval by ruku pořád že chce, za něco co udělal, zaplatit. Od malička jsem ho vedla k tomu že se musíme zapojit všichni, aby to doma fungovalo. Dostává kapesné 100,- měsíčně, od dědy a tety tak stovku za vysvědčení a dvě stovky k svátkům, narozeninám a vánocům. Svačiny mu připravuji, obědy má zaplacené, do školy dojíždí autobusem, na jízdné mu platíme, když jdeme na velký nákup a chce koupit něco na zub tak to platíme taky my, kredit do mobilu taky, když chce do kina na lístek dostane. Když touží po nějaké dražší věci, třeba nějaká elektronika, tak to probereme a většinou koupíme k vánocům nebo narozeninám svátku. Z toho kapesného si tedy platí jen občas cestou ze školy třeba brambůrky a kupuje z něho malé dárečky k vánocům a narozeninám pro nás rodiče a svého malého bratra.

pavlapl
8. zář 2015

Moje dcera má pevně stanovené úkoly které musí každý den udělat, ale kdybych nad ní nestála jako dráb tak by taky nic nedělala. Kapesné dostává týdně 100kč s tím že si i kupuje svačinu když má dlouhý trénink. Zkusila jsem na ní že za každou myčku co vyndá a dá špinavé tak jí dáme 10kč. Minulo se to účinkem tak to teď dělá za darmo a když né tak dostane. Jediné co na ní platí je výprask. Když jsem se s ní pokoušela mluvit tak si myslela něco o hovně a čuměla na mě jak debil.

berenika39
8. zář 2015

@kaccistar Ahoj. Můžu se zspetat, proč to máš tak nastavené? Z toho asi pramení moje odpověď.🙂
Pokud to všechno pro ně děláš ráda, protože chceš a baví tě to a máš na to čas, prostor, energii, tak ok, je to vaše volba, i když si myslím, že do budoucna je to hodně ...nevím jak to říct - nebezpečné? V tomto případě jim dávat ještě nějaké "odměny", aby se posílilo jejich výsadní postavení v rodině - jistojistě ne.

Pokud to děláš proto, že máš obavu, aby vůbec fungovali a oni toho zneuživají, prostě jsi pod tlakem a jakoby tě vydírají (nemyslím doslova, ale prostě tě tlačí k tomu, abys všechno dělala), tak pokud jim ještě dáš odměnu, budeš na tom ještě hůř. Bude se to stupňovat.

Takže? Moje doporučení, osvědčené, s petrem i mm doma to děláme už dlouho, od synových třeba tří let - vždy přiměřeně jeho věku, saozřejmě. Sedneme si všichni, řekneme si, ted i napíšeme, co všechno je třeba dělat. Sám syn si řekne, co by chtěl pomáhat, děsně ho baví třeba popelnice- jakože dávat před bránu a stahovat zpět, nebo denně zamykat zahradu, dvě branky a hlídat, aby se k nám nidko nedostal....k tomu jsem já řekla, že mám hodně práce s kuchyní, tak jestli by ještě zvládnul denně večer vyskládat myčku na linku, komplet. Práce na max pět minut. Třídí odpad a nosí petky do kontejneru. Krmí kočku a křečka. Jo a třídí malé prádlo, to ho baví od batolete, prostě co je čí a dává to do šuplíků, jen tak hází, žádné skládání, ale má to jkao nostalgickou hru🙂))). Já si řeknu, co budu všechno dělat, mm taky - sice je jasný, že se to mění, ale tak obecně - hlavně pro prcka aby věděl, že i on patří do domu a že i on se podílí na jeho chodu.
A hele - opravdu normálně, v klidu, sám, přijde si důležtě - dělá, co je jeho "práce". Tak jako my. Každej něco. Nikdy by mě nenapadlo mu za to něco dávat, řkenu mu, že to udělal dneska fajn, že třeba i utřel mokrý hrnky zespodu😀, ale to je všechno. mě taky nedává manžel korunu, když je teplá večeře.
Oba pracujeme, škola, koníčky, provoz celý den - takže logicky,kadý musí něco.
njedůležitější je, aby si dítě uvědomilo - samo - ideálně si protě vybralo - to, co bude dělat a pak za to neslo odpovědnost. u takhle velkých kluků je to už úplně nutné - jedna s eti uleví s prací a jednak pochopí, že nejde všechno samo a nelítají pečený holubi pod nos.
Já vím, taky někdy ráda petra rozmazluju a dám mu snídani do postele k pohádce, ale naprotou většinu dní se podílí s náma na tom, abychom měli čas na věci, co nás bavěj.

Vyzkoušej to, jestli není pozdě. Napišet, co je třeba dělat, oni sami at si vyberou, a at to taky pak dělají. Jakékoiv odměnování za práci nebo školu je mě osobně proti mysli, ale to netvrdím, že je nutně dobře. Mám dojem, že pak to ztrácí smysl - nevědí, proč to dělají - tedy vědí - pro peníze. ne proto, že je to potřeba.....

A ještě poznámka - postav to tak, že to nebude jejich pomoc vám, protože oni jsou ve věku, kdy jsou v opozici, puberta, klasika. Prostě at si řeknou práci, a tu budou dělat - pro sebe. Něco, co se týká jich a nemůžou bez toho být. At společně obden oni dva udělají komplet večeři, co? uvidíš........

martiina_k
8. zář 2015

Teda... kluci s takovým full servisem budou mít asi problém s partnerkou. Málokterá jim bude poskytovat takový servis, jako vy... v 11 a 13 už to nejsou žádné děti. Každý má nějaké povinnosti, tak proč oni by je mít neměli? Co až půjdou na intr? To si ani nebudou umět namazat chleba nebo uvařit čaj... Za domácí práce bych je penězma neodměňovala, mě doma taky nikdo za nic neplatí a podle mě by potom třeba vynesli koš a natáhli ruku pro peníze. Pokud jsou ve škole na trojkách a čtyřkách, tak bych občas za nějakou dobrou známku z důležitého předmětu odměnila, ale ne pravidelně, prostě nahodile. Tím myslím, že bych jim nedala peníze za jedničku z výtvarky nebo z tělocviku, ale kdyby třeba dostal jedničku nebo dvojku z předmětu, na který se včera celý den připravoval, tak bych to ocenila... ale fakt ne pravidelně.

veronika182
8. zář 2015

@martiina_k přesně tak..naprostý souhlas

lauranosi
8. zář 2015

Kapesné už měli dávno nějaké mít, aby si zvykli s penězi hospodařit (ovšem to funguje jen v rodinách, kde dítě "nemá to, na co si ukáže"). Samozřejmě nepodmíněné. Už jsou dost velcí, aby nesli sami důsledky toho, co dělají nebo nedělají, je potřeba jim vysvětlit, že se špatnými známkami a bez učení se z nich zázrakem úspěšný člověk nestane. Motivace odměnou na ně podle mě v tomhle věku už fungovat nebude, to spíš naopak, "neučíš se, nosíš špatné známky, nepomáháš doma, i když tě slušně žádám, nečekej, že já se budu o tebe nějak nadstandardně starat (kupovat značkové oblečení, sportovní vybavení, vozit na oblíbené kroužky atd.). Ale to by měl hlavně pochopit partner a změnit své "rozmazlovací" zvyky.

kaccistar
autor
8. zář 2015

@berenika39 a všetky ostatné maminy, čo to vidia rovnako ako ja... bohužiaľ to je nastavené takto práve preto, že im pred 4 rokmi maminka zomrela a táta sa snaži robiť všetko, podľa mňa až moc, a oni to využívajú a niekedy až zneužívajú.. Takže preto som aj otvorila túto debatu, pretože by som potrebovala poradiť, ako to celé riešiť a s partnerom sa nehádať. Naviac čakáme mimi, takže klukom stále vysvetlujem, že ich egoistické potreby a uprednostňovanie vlastného ja, ale absolútna nechuť čokoľvek dobrovoľne doma urobiť, to nám nikomu situáciu neuľahči.. Keď poviem staršiemu, nech sa naučí a že ho preskúšam, prídem sa pozrieť za hodinu a už spí.. takže si v tomto neviem rady, nechcem byť tá "blbá náhradná matka", ktorá im stále len niečo prikazuje a za všetko nadáva.. dokiaľ som sem neprišla, tak si ani neodpratali po jedle zo stola.. to už sa konečne naučili..

takže preto za mňa odmeny a kapesné za to, že sa učia, alebo pomáhajú v domácnosti je úplne mimo.. nehovoriac o tom, že ešte aj sladkosti sa im nakupujú podľa ich chutí a želaní.. takže fakt neviem, ako to vysvetliť všetkým členom domácnosti a hlavne ako to nastaviť, aby to proste fungovalo..

nápad s odmenou za vysvedčenie sa mi zdá super, ale pre nich odmena 500,- by bola fakt vtip.. ☹

takže možno skôr otázka ani nie je, ako zmeniť deti, ale ako to prestaviť v hlave partnerovi, keď tak nad tým premýšľam.. 😖

hanih
8. zář 2015

@kaccistar Já mám podobný názor jako většina ostatních. Kapesné bych dávala, aby se naučili hospodařit s penězi, ale ne jako odměnu za domácí práce nebo známky. Prostě určitou pevnou částku měsíčně. Učí se pro sebe a domácí práce jsou samozřejmost, ty je taky děláš zadarmo. Na druhou stranu bych zavedla nějaké sankce za špatné známky nebo za neudělané domácí práce - zákaz televize, počítače, když budou chtít koupit třeba nějaké drahé značkové tričko apod. - neděláš domácí práce, smůla, koupíme obyčejné (nebo žádné, pokud není potřeba), na značkové si můžeš našetřit z kapesného. Sedla bych si s nimi a řekla jim, že jsou už dost staří a stanovili bychom si, co kdo z nich bude dělat. Ať si třeba i vyberou, co by dělali raději, ať si i vyberou čas nebo den v týdnu, kdy to udělají, ale prostě do určité stanovené doby to bude hotové, pokud ne, budou nějaké následky. Klidně bych je nechala, ať si i dělají ty svačiny, pokud si je neudělají, jídlo si koupí sami ve škole z kapesného. Jejich problém. Odvozy bych taky klidně zrušila. V rámci kapesného by dostali i peníze na autobus a ať se starají, aby jim to do konce měsíce vyšlo. Pokud by peníze utratili, na ten autobus bych jim další peníze dala, ale strhla bych jim to z dalšího kapesného.
Prostě podle mého potřebují kluci trochu přitvrdit.

hanih
8. zář 2015

@kaccistar Teď jsem si až přečetla tvůj poslední příspěvek. Pokus se vysvětlit partnerovi, že i když kluky takhle rozmazluje s dobrým úmyslem, do budoucna jim to spíš uškodí. To by mohlo zabrat. Pokud nebudou umět hospodařit s penězi, nebudou umět dělat domácí práce, budou zvyklí, že za ně všechno někdo udělá, jak se pak o sebe v dospělosti postarají? Která holka to s nimi vydrží? Která jim tenhle full servis poskytne? Partner by měl pochopit, že jeho dětem tenhle přístup nakonec uškodí nejvíc. A myslím, že je nejvyšší čas, protože tyhle návyky už budou později těžko získávat...

anina32
8. zář 2015

@kaccistar Co zkusit dát přečíst partnerovi tuto diskuzi? Aby získal obrázek o tom jak to chodí v jiných rodinách? Protože pokud nebude chtít on, tak na nastavené situaci jen těžko něco změníš.

berenika39
8. zář 2015

@kaccistar za prvé mě mrzí, co se stalo a dá se předpokládat, že to pro děti bylo neštěstí, že to pozměnilo vztahy mezi nimi a otcem (ten se jim snaží vše vynahradit a možná to dělá i trochu neohrabaně nebo prostě ne úplně vhodně - nicméně jistě s těmi nejlepšími úmysly). a tím pádem to celé nabylo trochu jiný obraz...

Opravdu dobře funguje,když se děti zapojí už primárně do toho plánování - mají své slovo v rodině, můžou - a možná i musí - vyjádřit svůj názor na chod domácnosti, provoz rodiny, a hlavně můžou rozhodovat o tom, co, kdy,kdo jak...s kým a tak. myslím, že u puberťáků je tohle maxi důležité - mají to tak nastavené a nemůžou za to, že jsou ted oni a všichni ostatní jsou mimoni🙂). Zkus je do toho vtáhnout, nenásilně, ale ptej se jich - at si řeknou, at navrhnou, at třeba napíší nějaký jízní řád🙂, at si vymyslí, co by jim šlo, co by je i třeba bavilo a tak. At to celé vzejde od nich, uvidíš, že budou spolupracovat, chce to čas a trpělivost. V tomhle případě se jakákoliv restrikce a poučky a příkazy míjí účinkem. Budou ted stát jakoby proti vám, tomu se zkus vyhnout, obvykle to ještě situaci vyhrotí.

PArtnerovi bych dala tohle tady přečíst, pokud k tomu bude ochotný.

Držím palce, vidím, že to nemáš jendoduché. Ale půjde to. Dej jim slovo.....

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuny
8. zář 2015

@kaccistar tvůj poslední příspěvek leccos vysvětluje ☹ smrt maminky byla pro ně i partnera rána, proto tatínek jim chce všechno vynahradit. Tvé postavení v rodině je tedy těžší, ale ty pravidla je potřeba stanovit teď hned, později už to bude moc těžké (vzhledem k věku, k dalšímu přírůstku atd.). Sednout si nejprve s partnerem, dohodnout se....odměna za pomoc v domácnosti nebo za výsledky ve škole může být i to, že jim koupíte sladkosti nebo cokoliv, co doteď dostávali automaticky. Ale né za každý úkol, ale třeba za celý týden, kdy se pěkně chovali, pomáhali, učili se.
Pokud tatínek nezmění svůj typ "výchovy-nevýchovy", obávám se, že kluci budou chtít časem víc a víc a jen maličkosti je neuspokojí, na to pozor.
Bohužel že přišli o maminku, tu jim nikdo nenahradí, to chápu, ale tatínek si našel tebe a nastává nová situace v rodině.

kamila297
8. zář 2015

pokud někdo dává dětem peníze za výsledky ve škole nebo práci v domácnosti, akorát je rychle naučí "zadarmo ani kuře nehrabe". Přiměřené kapesné ano, ale rozhodně nevázat na výše zmíněné.

zuny
8. zář 2015

@sarihy já bych spíš řekla, že tatínek to vedení k učivu trochu podcenil 😒 prostě kluci nejsou vedeni k tomu, aby se učili (tzn. učit se doma a nechat se vyzkoušet rodičem) a aby pomáhali s domácími pracemi, to je všechno. Toho by se teď měla chopit náhradní maminka, aby tuto roli převzala 😉

kaccistar
autor
8. zář 2015

@zuny s tým definitívne súhlasím. Kvôli tomu sme sa neraz chytili, pretože tínek si myslí, že teda ak to deti nezvládajú, je nutné sa s nimi učiť, ale pre mňa úplne špatnou formou: ja ako rodič si celé učivo prečítam, naučím sa ho sám, znovu ho vysvetlím detičkám a potom dúfam, že už to chápu a tým sa to naučili. Nejaké kontrolné otázky.. ale s týmto postupom ja zásadne nesúhlasím, deti chodia do školy a od toho, aby hodinu - dve s jedným predmetom s nimi niekto trávil, je učiteľ. A nie rodič, ktorý večer príde z práce, uvarí, uprace a ešte aby sa za dieťa učil, aby mu to znova mohol predrozprávať.. takže toto je tiež niečo, v čom sa vôbec nezhodneme, pretože ja si to predstavujem tak, že dieťa príde zo školy, urobí si úlohy, naučí sa a príde sa nechať preskúšať. V prípade, že to nevie dobre, tak sa môže doučiť, ale nie aby som sa ja za dieťa učila.. 😢