Osmák degu. Máte ho někdo doma?

ina.b
9. únor 2009

Ahojky, plánujeme pořídit dva osmáčky, tak bych ráda věděla, jestli jsou to vhodný kamarádi i pro dítě? Když dítě strčí prst do klece, nekousnou jí??? 😕 Samozřejmě nedovolíme dceři, aby je nějak tahala, mučila... Máte někdo osmáka? Poradíte? 😅

ina.b
autor
9. únor 2009

Opravdu nikdo? 😕

skuli
9. únor 2009

Ahoj.My máme osmáčky dva.Páreček,takže míváme i mláďátka.Jsou to super tvorečci,nekoušou,ve dne jsou čilí a v noci spí a vůbec nejdou cítit.Dají se perfektně ochočit,chodí nám po bytě a na zavolání přiběhnou.Teda jen sameček,toho máme déle a je ochočenější.Samičku nepouštíme.Měli jsme doma kde co-želvu,morče,ptáky,rybičky,vodní želvy,křečky,potkana,ale tohle je nejlepší,jiné zvíře už doma nechci.

skuli
9. únor 2009

Podívej se sem http://www.degu-web.net/

ina.b
autor
9. únor 2009

Děkuji moc, vybavení na ně už máme, tak zítra vyrazíme koupit dva osmáčky. Nechceme právě páreček, ale dvě samičky nebo dva samce. 🙂

skuli
9. únor 2009

Tak bacha.Dva samečky si nekupujte,nesnesli by se a mohli by se pokousat.Dvě samičky být můžou.A proč nechcete páreček?To je nádhera se dívat,jak se k sobě mají.Ti naši leží pořád na sobě,tulí se.A když mají mláďátka,tak to je lepší než televize.Jsou nádherní.A vždycky vám je vezmou do Zverimexu a ještě na tom vyděláte 😀 Já se s těmi malými vždycky nerada loučím ☹

dasap
9. únor 2009

ahoj, osmáky jsme měli asi pět let. tvorečci jsou to fakt supr, ale pro dítě bych je rozhodně nedoporučovala, na mazlení nejsou stavění a že by nekousli, tomu bych rozhodně nevěřila.
to už by asi byl lepší i potkan, v tomhle směru.
pro dítě je mnohem, mnohem lepší morče, to skutečně kouše velmi málo kdy, spíš vůbec, je větší, takže líp snese manipulaci od dítěte a hlavně se s ním dá mazlit.
pokud bys měla zájem o morčatech se dozvědět něco víc, napiš mi IP, morčata chovám strašně let a můžu Ti i dát kontakty na chovatele morčat s PP.

jo a dva samce jsme měli a v pohodě. měli jsme dva brášky, a dokonce i když jsme pak přikoupili samice, měli svoje role vyjasněné a rvačky byly jen ty každodenní o žrádlo a bez následků.

ina.b
autor
10. únor 2009

Děkuji všem za rady a tipy.
Taky mi spousta lidí doporučuje spíš samičky, že se tolik neperou. S těma mláďatama je to právě tak, že člověk k tomu přilne a s těžkým srdcem je dává pryč. Když jsme měli psy, tak jsme měli 6 štěňat a jak jsme je obrečeli při loučení 😅

Morče jsme měli "Julču", když jsem byla ještě dítě, také křečky, kočku, andulky... tak jsem chtěla vyzkoušet toho smáka nebo činčilu. Ale ta činčila nevím, spousta známých, co jí měli, tak měli štěstí na kousavou činčilu 😒 Proto jsem se rozhodla pro osmáka.
Ale děkuji za rady 🙂

skuli
10. únor 2009

Tak já jsem ještě neslyšela,že by osmák někoho pokousal.A znám taky pár lidí,co je mají.Potkana jsme měli a ten kousal,kvůli tomu jsme ho dali pryč.Morčata smrdí,to mi nikdo nevymluví a v noci dělají kravál.Proč by nebyli osmáci na mazlení stavění?Lozí nám po těle,dají se perfektně ochočit.Mají citlivé ocásky,které jim upadnou,když je za ně někdo chytí,teda jen ty štětinky.Ale jim to nevadí.Náš sameček měl štětinky jen jeden den.A samičku jsme už bez štětinek koupili.

dasap-Když jste měli dva bratry,tak to jo.Ale cizí by se rvali.

ina.b-No,taky je možné,že koupíte dvě samičky a obě budou už těhotné 😀

ina.b
autor
10. únor 2009

Odpoledne jedeme do města pro osmáky, tak pak dám vědět, jak jsme pořídili 😀

modzo
10. únor 2009

Ahoj
Máme doma dva osmáky -oby samečky.Nejsem si jistá zda je to nejvhodnejší zvířátko pro dítě.Ty naši se dají pohladit a to je maximum.jsou docela divoký a koušou taky.Známí mají zase dvě samičky,jsou klidnější,ale nemůžousi je pustit po bytě.to by je nechytli.U nás je to samé.

dasap
10. únor 2009

skuli - proč nejsou na mazlení - aspoň ti naši byli velmi čiperní a v ruce mi vydrželi maximálně pár vteřin a hned zas mazali jinam, a řekla bych že nějaké hlazení jim ani nebylo příjemné. prostě podle toho co jsem měla já doma, tak říkám - supr zvířátko, ale ne pro malé děcko.
mě zase smrděli osmáci víc než morčata, na ty už jsem asi tak zvyklá že to nevnímám. ale jinak samozřejmě pokud se jim pravidelně čistí, tak nesmrdí ani morčata ani osmáci.

a s tím rámusem, naši měli jako nejoblíbenější činnost běhat v takovém tom kole, a rámus to dělalo větší něž morčata. rozhodně bych neřekla, že spí celou noc. ale my nemáme žádná zvířata blízko ložnice, takže morčouny neslyšíme vůbec a z osmáků jen ten vrzající kolotoč.

Ino, mláďátka osmáků jsou doslova k sežrání, ale já ten chov dost brzo zase utnula, protože mláďat se rodí docela dost a je občas problém je udat, a představa že mi doma zůstane dvanáct neudatelných osmáků navíc, ta mě teda dost děsila.

co se týká kousání, jednak bych si nebyla jistá, jestli by nekousli, pokud by jim třeba dítě strčilo prst do klece, a jednak se mi stalo že kousli, když jsem je musela rychle chytit za ocas nebo do ruky. Vím že se to nemá, ale mladá samička byla na útěku a kdybych jí nechytla okamžitě, asi bych jí nechytla vůbec.
A jednou mi jedna, pravda ne moc ochočená samice, slušně prokousla dlaň, taky byla na útěku.
Vím že jsou to všechno moje chyby, ale trochu bych se bála, že dítě je zrovna tak může chytit za ocas nebo něco a to kousnutí fakt dost bolí:(

Myslím, že osmák by byl super pro dítě starší, které už má dostatečný rozum z toho, jak s ním zacházet a zároveň už si ho samo bude ochočovat a učit ho nějaké kousky třeba. Pak už je 100% lepší než to morče.

A ještě musím říct, že nás Mikeš, ten nejvíc ochočený, mi loni v létě dokonce chvíli běhal i venku na dvorku a na trávníku a v pohodě se zas vrátil a nechal chytit🙂

ještě modzo: my měli dva samečky, ochočené, ti běhali po bytě v pohodě a na zavolání většinou přišli, no někdy se muselo chvíli čekat než se jim chtělo🙂 a pak jsme jim přikoupili samice a ty se nenechaly ochočit vůbec:( maximum bylo že si vzaly z ruky žrádlo a ta jedna ani to ne, ale ta byla asi nějak extrémně splašená. No a taky se mi stalo, že jsem několikrát honila po kuchyni uprchlou samici, asi tak hodinu, bylo to fakt o nervy:( Zlaté morče, to se odvalí pod první židli a tam si ho v pohodě vyzvednete 😀

skuli
10. únor 2009

ina.b-činčila je na mě moc velká 😀

modzo-jste si je asi vůbec neochočili,když se vás bojí a koušou.Osmáci koušou jen když se bojí.Nemá se na ně sahat shora ani zezadu.V přírodě na ně útočí ptáci,proto se takových pohybů bojí.
Když osmáka pouštíme po bytě,tak vždycky přijde sám,nemusíme ho nikde hledat.Někdy to třeba trvá déle,ale vždycky vyleze a nechá se chytit.Nebo se má nechat otevřená klec na zemi a on si do ni vleze sám,protože ví,že tam najde jídlo a pití.

dasap -Kousli tě právě proto,že jsi je chtěla rychle chytit.Cítili nebezpečí a bránili se.Osmáci nesmrdí,všude to píšou a potvrdilo mi to plno návštěv a každý se tomu diví,že je nejde vůbec cítit.Máme je v kuchyni,aby jsme je měli pořád na očích.Někdy je to lepší než televize,hlavně když jsou mimina.Máme je ve velikém akvárku.Kdysi jsme je měli ve 2 patrové kleci,ale byl binec z těch pilin.Mláďat máme vždycky tak 5-6 a vždycky je udáme.Něco se rozdá známým a zbytek vždycky vezmou do Zverimexu.Mají se dávat pryč po 5 týdnech,až když začnou sami žrát,ale samička je kojí tak asi 7 týdnů.My je dáváme pryč co nejpozději,až když ten otec začne skákat po dcerách 😀 To je někdy před 3 měsícem.Zverimexu jsou tu v okolí dva,tak se chodíme vždycky dívat,jestli mají osmáky a když ne,tak jim řeknem,že zítra přinesem a je to.

ina.b-Jestli jste se rozhodli,že pořídíte zvířátko prckovi,tak je to fakt brzo.Ještě z toho nemá rozum a bude se akorád vztekat,když ji budete zakazovat na ně sahat.Ale jestli to chcete pro sebe,tak jen do toho 😉

ina.b
autor
10. únor 2009

Ahoj holky. Tak jsme dnes pořídili 2 osmáčí kluky 😀 😀 😀 "Pišta a Fišta" jsme je pojmenovali 😅 Samičky neměli, ale nevadí, tyhle dva prý spolu vyrůstají už od mala v jedné kleci, tak by se prát neměli. Sledovali jsme je celý podvečer místo televize. To by jeden nevěřil, jak jsou akční a taky pěkně zvědaví 😀 Když dáme ke kleci nebo dovnitř ruku, hned se přiběhnou podívat a očuchávají ji. Taky si hned dali pískovou koupel. Určitě jim to ve zverimexu moc nedopřávali, tak si to užili dnes a to dost dlouho, ještě se několikrát vrátili do písku a udělali v něm několik kotrmelců, přemetů, vyváleli se...
Malá je nadšená. Chodí se dívat ke kleci a má radost, když přiběhnou směrem k ní. Učíme ji, aby se jen dívala a nesahala. Může si zvířátko hladit, jen když ho mám v ruce.
Myslím, že pochopí, že je nesmí tahat sama. Kamarádka má psy, děda kočky, tak se zvířátek nabaží a pomazlí víc u nich. Ale je hezké, když může Aduš osmáky sledovat a piští u toho, když vidí, jak se točí v kolečku nebo vyvádí jiný alotrie 😵

skuli
10. únor 2009

ina.b-Super.Řekli vám,jak jsou staří?Tu ruku do klece jim dávejte často,aby si zvykli.Taky na ně pořád mluvte,hlavně jejich jména opakujte.A když jim budete dávat jídlo z ruky,tak taky říkejte jejich jména,oni se tak naučí a pak když je budete pouštět ven,tak příjdou na zavolání.

ina.b
autor
10. únor 2009

Stáří nevíme. Ale řekla bych tak půl roku. Ve zmerimexu prodávala nějaká mladá holka a neuměla rozeznat ani pohlaví (to jsem si naštěstí nastudovala podle "sprostých obrázků" 😀 😀 😀 dopředu), tak jsem zjistila, že jsou to kluci. (doufám, že jsem se nesekla 😀 ).
Taky jsem si říkala, že když jim dáme jména, že je od sebe nerozeznáme, ale nakonec jeden je trošku světlejší (Fišta) a jeden tmavší (Pišta) - ten je navíc docela divokej a voraženej.
Jinak děkuji za tip. Pokusim se je naučit na jména. Do klece jim saháme často, protože se těžko odolává dívat se a nesahat 😅

skuli
10. únor 2009

ina.b-Ty jo,tak to už jsou dost velcí.Nejlepší je,když máš co nejmenšího.Možná nebudou tak staří.My když dáváme ty mláďátka do Zverimexu,tak je chtějí do toho 3 měsíce,že velké by pak neprodali.To by tam ty vaše museli mít dlouho a to bych se divila,protože jdou hodně na odbyt.My ty naše poznáme podle ocasu,ten sameček je úplně bez té štětinky a samička ji tam kousek má.Co má co dělat v obchodě se zvířaty prodavačka,která nepozná pohlaví zvířete? 😨 Co jste jim koupili na jídlo?Nedávejte jim sladkostí a ořechů.Oni trpí na cukrovku a pak brzy umírají.

dasap
10. únor 2009

skuli: já vím proč mě kousli...psala jsem to proto, že bych se trochu obávala aby přesně tohle jim neudělalo dítě.
mě prostě osmáci trochu smrděli, ale myslím, že nebyla tolik cítit podestýlka, jako spíš ty větve a dřevěná patra, co měli ve voliéře. oni si na to občas čůrali, a časem to bylo cítit. a zas není možné jim každou chvíli tahat z lesa náklad nových větví, že🙂

ina, pokud mají oba to pohlaví stejné, tak je to celkem fuk co jsou🙂) v nejhorším fištice a pištice🙂) my měli mikeše a bobeše. samice jména neměly, páč stejně neposlouchaly🙂

s těmi ořechy, to jsme nedávali prakticky vůbec, ale na podzim jsem jim přinesla vlašák ve skořápce a to byla legrace🙂) byli z toho úplně v sedmým nebi.

skuli, to že prodavač ve zveráku nepozná pohlaví je (nebo bylo před pár lety) bohužel celkem běžné:( a to nejenom u osmáků, kde se to opravdu pozná hůř, ale i u těch morčat, kde je to fakt jasný:( taky nevím, podle čeho si občas obchody vybírají zaměstnance

ina, v čem je máte ubytované? vzpomínám co ty naše ještě bavilo...měli tam nějakou trubku, papírovou, tak akorát aby prolezli, musela být teda skoro vodorovně, protože jim to jinak klouzalo, tak jsem jí měla někde ve výšce a byl to průchod z jedné plošinky na druhou. to je bavilo opravdu hodně. no a nejvíc ten kolotoč.

jo a dávat větvičky ze stromů, ovocných, toho dokážou sežrat kvanta

skuli
11. únor 2009

ina.b-Nedávejte jim MOC sladkostí tam mělo být.Občas piškot,ovoce nebo ty bonbony pro hlodavce,jsou tam i vitamíny.My máme jogurtové a málem jim to snědly holky 😀 Strašně voní.Nejdůležitější je pro ně seno a v létě tráva.Milují pampelišky,sedmikrásky a jitrocel.Ze zeleniny hlavně mrkev.Každý osmák má rád něco jiného.Ti naši okurku,brokolici,kedlubny,čínské zelí.Pak jim kupujeme granule pro činčily.Taky žerou burizony ty bílé,suchý chleba,hrách a fazole,ale to jim dávám sem tam.Z ovoce mají rádi jablko a naše samička banán,sameček si ho nevšímá.Pak potřebují ty větvičky a listy z ovocných stromů nebo dubu.Nejlepší je to na jaře,když stromy kvetou.Můžou se zbláznit z těch rašících pupenů,má to pro ně hodně vitamínů.Já vždycky když jdu z obchodu,tak táhnu nějakou větvičku.Brousí si na nich i zuby.Jídlo jim nedáváme do misky,protože to stejně hned vysypou a pak tou miskou mlátí do skla.

Vlašáky ve skořápce jim taky dáváme,je sranda sledovat jak, se těší,až se prokoušou k oříšku.Ale ten kravál u toho.

ina.b
autor
11. únor 2009

Koupili jsme jim směs pro osmáky a ještě plánuju koupit granule pro činčily, ty prý nejsou tak tučný. Jablíčko chutnalo tomu jednomu, zblajzl ho, ani se nerozdělil.
V albu mám pár foteček.
Bydlí v 92 cm vysoké a 60 cm široké kleci, mají tam kmínek z dubu, který trošku ohlodávají. Zásobu větviček nám bude dělat kamarád, který pracuje v lesích (čistí lesy, potoky, prořezávají stromy, teď prý i jabloně a hrušně...) Tak myslím, že budou mít větviček kvantum 😀
Máme tu i kapii, ale nevěděla jsem, jestli to můžu dát, aby je to nenadýmalo 😕
Jinak jídlo mají v hliněné dvojmisce, kterou stěží uzvednu i já 😀 (ve druhé části je taková ta kost na ohlodávání).
Seno zatím dlabou nejčastěji, to máme zavěšené v takovém tom seníku.

dasap
11. únor 2009

ina, máte krásnou klec 😵 my jsme jim ještě udělali takové plošinky v různých výškách, a přes den na tom i spali, v domečky byli jen v noci, oni nejradši sedí ve výškách, však jsou to taky skoro veverky🙂

ina.b
autor
11. únor 2009

Děkuji, koupili jsme ji jako bazarovou, ale je pěkná a hlavně hodně vysoká 🙂 Také se chystáme na nějaké plošinky, zatím jsme jim tam dali kmen, ale moc po něm nešplhají, proto bych jim časem dodělala ještě mezipatra ze dřeva nebo tak něco 😀 😀 😀

skuli
26. únor 2009

ina.b-Tak jak se mají Pišta a Fišta?Už si na váz zvykli?Pouštíte je ven z klece?

ina.b
autor
26. únor 2009

Ahojky. Zvykli si celkem rychle. Fišta je přítulnější, Pišta takový divoký 🙂 Malá si je hladí, srtká jim bezproblému prstíky do klece a oni hned přijdou čmuchat a nekousnou. Jsou to čumáčci 😅 Ven z klece je zatím ještě nepouštíme. Akorát nám Pišta utekl, tak jsme ho chvíli naháněli. Chceme jim zkusit pořídit tu kouli pro křečky 🙂 Tam můžou běhat jako v tom kolečku, co mají v kleci (to milujou, vržou na něm od rána do noci) 😀

osmacka
22. čer 2010

me tedy nekouse ale porad mi nejde chytit do ruky! 😖 a nevite nekdo jak se chyti do ruky? ale jinak bych rekla ze je idealni pro dite! 😀 😎

lin18
30. čer 2010

@osmacka
no chce to postupně. Já měla jednu neochočenou osmačku...další dvě se daly ochočit celkem snadno, ale tato jedna byla od chovatele, kterej se jim vůbec po této stránce nevěnoval, takže byla fakt divoká. Ze začátku jsem ji vůbec do ruky nechytala...aby nebyla ve stresu. Ale dávala jsem jí přes klec dobroty, aby si ruku spojila s něčím dobrým. Pak jsem třeba strčila do klece ruku a nechala ji, aby se přišla podívat. I když mi pak v kleci sama na ruku vylezla tak jsem ji nechytala. Teprve až byla pro ni ruka naprosto samozřejmá tak jsem ji třeba trošku nazvedla. No a postupně šlo všechno.
Podle mě nemají moc rádi nošení v sevřené ruce...to vždycky škrábali, ale když si seděli na otevřené ruce byli v pohodě. Jinak nám taky pobíhali v pohodě po bytě...dokonce přiběhli na zavolání...jedinej problém byly bobky a okousaný kytky 😀 . A klec teda rozhodně nesmrděla...byly cítit hobliny a seno....ale ne smrad.

deggu11
24. čer 2011

prosím potřebuji poradit včera jsem si koupil dva osmáčky a jeden mi hned utekl potřeboval bich jen vědět co mají radi a naco je mužu chitit prosím pomozte.!
😨

alenaipoltova
17. říj 2011

mám dotaz...mohou být společně v jedné kleci osmák degu a morče...přibližně stejně starého věku ...děkuji za odpověď...

eliskaolsovska
20. zář 2012

Dobrý večer, asi dva roky mám dvě osmačky degu 🙂 jedna je o půl roku starší. Celou dobu spolu spaly a vůbec to nevypadalo, že by se neměly rády. Až teď o prázdninách se začaly kousat a způsobily si plno zranění....... ☹ Nevím co mám dělat! Děkuji za odpověď 😅

eliskaolsovska
20. zář 2012

@ina.b
Jak jaký 🙂 třeba já mám dvě samičky a jsou krotké a malý tříletý bratr jim do klece strká prstíky a oni ho nikdy nekously 😉

adlik
23. říj 2012

Zdravím ;)) potřebuju udatz jednoho osmáka! -samečka!. mám 2 a neustále se koušou a mají z toho velká zranení!. Ve zverimexu mi ho nechejí vzít a nechci, aby zkončil jako potrava. Nechce te se ho někdo ujat ? nebo aspon vyměnit za samičku ? 🙂