Osvětlení v MŠ. Šetření? Jaká máte doporučení?

mourovatakocka
7. říj 2022

Holky, mám dotaz. Ráno jsem přivedla dceru do školky, venku mlha, šero, no vohavnost sama. V šatně jsem rozsvítila jako každé ráno, a když jsme pak ťukly dovnitř a otevřela jsem dveře, tak tam nerozsvěceno a třeba to byl jen ten šok na oči, ale tam bylo takové šero, že bych neviděla ani na čtení. Smála jsem se, že paní učitelka světí černou hodinku, ale prý mají doporučeno nesvítit, pokud děti přímo něco netvoří. Nepřijde mi to v pořádku, mě třeba bolí oči, když pořádně nevidím, a nevím, jak je to pro děti zdravé. Vím, že tu máme i učitelky v mateřinkách, máte taky taková doporučení? A co v jiných školkách, narazila už některá na takové šetření?

krisstina93
7. říj 2022

U nás se musí zhasínat v šatně a na chodbách, ale ve třídě si ráno svítí. Taky záleží v kolik tam jdete no, jestli tam jdeš v 6 ráno za tmy, tak by mi to taky přišlo divné, kdyby tam seděli bez světla, ale když tam jde člověk na 8 a venku už normálně světlo je, tak bych to neřešila, doma si taky nesvítim celý den, i když je venku zataženo. Ono koukat do těch zářivek celý den taky není úplně zdravé.

merope
7. říj 2022

Jedno upozornění - čím je člověk starší, tím více světla oči potřebují, aby "viděly".

ai30
7. říj 2022

@mourovatakocka To se takto spatne posuzuje, ale myslim, ze hodne zalezi na zvyku. My treba doma taky nikdy rano nesvitime, prijde mi prijemnejsi nechat to svetlo prijit postupne se sluncem a pokoj prozareny umelym svetlem mi rano vadi. Nekomu zase muze byt prijemnejsi prosvetlena mistnost. Nemyslim si ale, ze by to polosero zrak nejak poskozovalo, spis naopak. Neprijemne by to asi bylo u cteni malych pismen, ale predpokladam, ze to v materince neni uplne aktualni problem :D

mourovatakocka
autor
7. říj 2022

@krisstina93 Chodíme v půl osmé, dneska bylo opravdu hodně šero, taková příprava na zimu ze strany počasí.
@merope To mě trochu uklidňuje, ale stejně to ve mě hlodá, aby se oči nehoršily.
Dcera se těšila, že něco nakreslí, tak to doufám, že šla dělat později.

martiniquest
7. říj 2022

Vidis, mne je naopak neprijemne umele osvetleni a mam radeji sero. Samozrejme ne na cteni a kreslení, ale na hrani to povazuju dostacujici.

bohumilakupkova
7. říj 2022

@mourovatakocka U nás ve školce se svítí i ráno.

j.a.n.i
7. říj 2022

@mourovatakocka Ja seto nerada, ale tedy dnes jsem zhasinala lehce pred tou pul osmou, uz mi prislo svetlo.

sirinfirst
7. říj 2022

Že se oči v šeru kazí, ne fáma.