Otec brání dceři jet na soustředění do zahraniční. Má na to právo u takto velkého dítěte?

novaa
23. led 2022

Rozpor rodičů - soustředění dítěte

Zdravím a prosím o naléhavou radu.

Potřebuji poradit a rychle vyřešit následující situaci. Dcera - téměř 15 let, se od pěti let věnuje gymnastice, ve které velmi vyniká a je nyní již zařazena do reprezentace české republiky v juniorské kategorii a má podepsanou reprezentační smlouvu a je v současné době mezi nejlepšími juniorkami v republice . V jejím mateřském klubu ji domluvili s mým a dceřiným souhlasem možnost soustředění na 14 dnů v bulharské Sofii s výbornou trenérkou v doprovodu její dospělé kolegyně (18let)z klubu, která tam také jede trénovat.
Dcera se chce soustředění zúčastnit, ale její otec ji to nechce dovolit, protože se o ní bojí. V klubu kde trénuje řekl, že s tím nesouhlasí i přesto, že už je zarezervovaná letenka a vše domluvené. Má na to právo u takto velkého dítěte, když chce dítě jet? Máme ji ve střídavé péči, i když u nás je více dnů než u otce.

Moc děkuji.

jancazao
23. led 2022

To mě moc mrzí. Právo na to asi má, ale dcera by ho nedovedla přesvědčit? Budu držet palce, ať se vám to podaří, byla by to škoda 🍀❤️

novaa
autor
23. led 2022

@jancazao i přesto, že dcera už má téměř 15 a chce jet? Neměl by na to brát ohled?

barmil
23. led 2022

@novaa důležité věci rozhodují oba rodiče. Pokud otec nesouhlasí, můžeš to vzít přes soud a zadat, aby to povolili, že jednas v zájmu dítěte. Pak mohou ve veci rozhodnout na Tvuj návrh a souhlas druhého rodiče není třeba

novaa
autor
23. led 2022

@barmil děkuji. Bohužel soudy jsou hodně pomalé, tak pochybuji, že to do půlky února někdo rozhodne😪to by muselo jít o předběžné opatření.

barmil
23. led 2022

@novaa ano, tak se to řeší, predbezkem. Nebo prostě dite odjede a kdyz to on pak dá k soudu, že jela bez jeho souhlasu, budes argumentovat tím, že jsi jednala v jejím zájmu. Je na to paragraf, zkus si to dohledat

barmil
23. led 2022
novaa
autor
23. led 2022

@barmil děkuji

zelenaesmolda
23. led 2022

@barmil
co z toho teda vyplyva?

trpaslicek19
24. led 2022

@novaa obávám se že na to právo má. Pořád je to její rodič a ona není dospělá. Budu držet palce aby se otec umoudřil a nebránil dceři.

hasara33
24. led 2022

@novaa dcera není dospělá a on je otec, takže ano právo na to má 😉 nicméně buď se to tedy dá řešit soudně, což by asi stejně bylo kontraproduktivní vzhledem k tomu, že pojede už v únoru 🤷‍♀️ asi bych doporučila sednout si s otcem a dcerou, nechat emoce na uzdě a domluvit si za jakých podmínek by soustředění povolil a zjistit z jakého důvodu má takové obavy 😉 můžete se s otcem domluvit třeba na tom, že si každý večer dá s otcem videohovor, můžete se také domluvit, že dceru bude sledovat na google mapách a namátkou třeba zavolá, aby si ověřil, že je tam, kde má být dle map atd.... 😉 Vím, že to asi pro dceru nebude moc příjemné, ale pokud za těchto podmínek soustředění povolil, tak si myslím, že to za to stojí.

odula
24. led 2022

@zelenaesmolda z toho vyplyva, ze pokud jde o zajem ditete (coz v tomhle pripade jde), muze rozhodnout jenom jeden rodic, (hrozi - li nebezpeci z prodleni). jinak se to da resit soudne

odula
24. led 2022

@trpaslicek19 nastesti to vypada, ze v pripade zajmu ditete pri nebezpeci z prodleni, muze rozhodnout jenom jeden rodic, takze vlastne asi nema?? a pak to resit soudne jedine. Jezkova, to jsou radosti. Na jednu strasnu otce chapu, na druhou bych mu dala petikacku fakt. jeste navic pokud je takto nadana. tak uz je to proste ponekud sobecky se takto chovat.

maroussia
24. led 2022

Co znamená "zakáže"? Musí podepsat souhlas s účasti nebo něco podobného? Pokud ne, měl by stačit podpis jednoho rodiče.

vitezove
24. led 2022

Já bych jí tam poslala a na otce bych se vykašlala. Ať vás dá k soudu, když mu to tak vadí. Co tam jako řekne? Matka dovolila dceři vycestovat? Jako wtf? To si o něm soudce bude myslet, že se zbláznil. Předběžka a takové věci, to je kvůli třeba nemoci, když dítěti hrozí smrt a jeden z rodičů nechce operaci. Takové věci. Ohrožení života a zdraví. A ne, jestli pojede na dovolenou. Klidně mu řekněte, že teda nikam nepojede a pak ať odjede. A on ať se pak s tím srovná sám. Protože to by jí taky mohl zakázat sportovat, aby si nezlomila nožičku nebo dělat řidičák atp. Je to absurdní situace a podle mě to bude soudce brát jen jako mrhání jeho časem.

zuzekk
24. led 2022

Soud by to sice vyřešil, ale takovouhle záležitostí bych ho teda nezatezovala, i kdyby se to stihlo. Když to srovnám s tím, jak důležité věci se nestíhají..
Taky bych navrhla spíš pokus o domluvu, nebo nějaký kompromis, jakože jestli třeba zkusí letět s ní nebo písemný souhlas s tím, že tentokrát ne, ale příště ano, třeba to někdy příště bude důležitější, např reprezentace nebo účast bude něco podminovat.. třeba ať mu zavolá trenérka, možná nemá úplné informace, kdyby mu vše popsala jako třetí strana.
Chápu, že ty i dcera soustředění vidíte jako důležité, ale otec prostě může mít jiný názor, třeba gymnastice nefandi, nevidí v tom moc benefitů oproti možným nebezpečím, jeho obavy mohou být oprávněné a právo na ně jednoduše má. Určitě bych ji neposlala jemu navzdory. I kdyby to měl být šprajc od něj.

novaa
autor
24. led 2022

@vitezove to neznáte mého ex.... Podá žalobu na klub, že ji tam poslal bez jeho souhlasu a na mě taky 😪

michaela666
24. led 2022

@novaa Podat žalobu může, ale pokud má klub od tebe písemný souhlas tak pochybuju, že by soud dělal nějaká opatření a dával pokuty.
Mě táta něco takového zakázat a viděla bych to jako promarněnou příležitost k úspěchu v gymnastice, dala bych mu to pěkně sežrat a přestala se s ním bavit. Jsem za to, že děti se mají podporovat. Zvlášť když jsou nadané jako tvoje dcera.

moudivlacek
24. led 2022

@novaa a ze byste s ni jela jako doprovod vy neni realne?

novaa
autor
24. led 2022

@moudivlacek bohužel z důvodu nové práce a i finančních důvodů to není možné 😭ráda by jela babička, ale ta není očkovaná a dospělý neočkovany tam teď nesmí.

novaa
autor
24. led 2022

@michaela666 naprosto souhlasím. Bohužel bývalý manžel je typ který hned vše žene přes OSPOD, ligu otcu, právníky a všem vyhrožuje. Je to strašně těžké se s ním na něčem domluvit. Ale na tomhle dceři strašně moc záleží a já nevím jak ji to umožnit bez toho aniž by si odnesla trauma z toho, že Budem muset chodit něco vysvětlovat u soudu nebo na sociálce.

michaela666
24. led 2022

@novaa A navrhnout mu aby jel s ní on? Postavit to tak, že pro dceru je to důležité a on může dohlédnout na její bezpečí? Může si částečně naplánovat svůj program ať jen nesedí v tělocvičně a s dcerou mu to "vylepší" vztah.

novaa
autor
24. led 2022

@michaela666 on si to nezaplatí, neplatí vlastně téměř nic, co se taky gymnastiky tak vůbec nic. Takže to nehrozí 😲

novaa
autor
24. led 2022

@michaela666 snažím se o to...

michaela666
24. led 2022

@novaa V tom případě bych jí tam poslala a připravila se na to, že bude naštvaný. Nabídla jsi variantu, on odmítl. S žádnou další aby mohla jet nepřišel. Potopit dceru naschvál, jen aby byl v opozici a dělal zle mi přijde dětinské.

fyii
24. led 2022

@novaa a proc to neresis pres OSPOD ty?? oni by dokazali zareagovat velmi rychle obzvlast, pokud je to fakt v zajmu ditete. ja bych to zkusila, sice se budete handrkovat jak deti, ale nekdy to proste jinak nejde. chce ublizit a nastvat tebe, ublizuje hlavne sve dceri mamlas. bracha to ma s ex dost podobny a Ospod ji porad umravnuje, bylo by mi to fakt trapny byt nekde "karana" za kraviny

drep
24. led 2022

Já vím, že otcové jsem tu na MK v zásadě jen idioti a brání matkám ve vlastnění dětí, ale nějak tu nepadlo, kromě vágního “bojí se o ní”, proč přesbě otec nechce, aby jela. Finance (protože ano, vrcholový sport je finanční masakr)? Strach z přehnané zátěže, poruchy příjmu potravy (protože jo, to je s gymnastikou ruku v ruce)? Sexuální obtěžování, zneužívaní (protože dvě mladičké holky v cizím státě jsou celkem snadný terč)?
Upřímně mám v rodině vrcholově sportujicí dítě a taky bych se o ní bála. Tréninkove metody jak z komunistického gulagu, pochopení pro psychologii dítěte nula, zodpovědnost žádná. Chtít poslat můj muž dítě někam do cizimy v doprovodu jedné “dospělé” osmáctileté holky, taky de mu v tom budu snažit zabranit.

eviicka
24. led 2022

@drep přesně, chápu tu důležitost soustředění, ale poslat takhle mladou holku pouze v doprovodu jiné 18. leté mi tedy přijde taky trochu na hraně. Ale neznám ani jednu z aktérek.

hojda
24. led 2022

A nějaký konkrétní důvod k tomu řekl? Nepročítala jsem vše.

vitezove
24. led 2022

@novaa tak ať se naočkuje ne? Ať si dá Johnsena, bude mít jen jednu dávku a nejspíš to akorát vyjde aby mohla jet.

vitezove
24. led 2022

@novaa no tak ať podá. Dyť je to kravina. Akorát zaplatí soudní výlohy. Pokud jim stačí podpis jednoho dospělého, a tím pádem stačí jen váš, tak nemá žádné právo je tahat po soudech. Já bych mu to nechala vyžrat. Když nemá na letenku tak ať si zaplatí soud no. Se mu každý vysměje.

Asi bych si sedla s dcerou a poradila se s ní, co budete dělat. Jak moc o to stojí a proč, co se stane když pojede i bez souhlasu otce (že bude naštvanej a možná bude na někoho řvát) atp. Ať si ona sama zváží a řekne, co chce. Prostě právně nemá otec šanci. Ale můžete se zeptat nějakého právníka, co dělá rodinné právo, ať vám odpoví opravdu fundovaně. Ale podle mě stačí podpis váš. A tím pádem může vyhrožovat a stěžovat si, ale k ničemu mu to nebude.