Pořídit synovi klavír nebo digitální piano - a jaké?

veruska007
13. črc 2015

Prosím o radu. Syn byl přijat do ZUŠ na klavír (chtěla jsem ho dát jen na flétnu, ale při výběrovém řízení učitelka i ředitelka naznaly, že syn má hudební talent a je škoda dávat ho jen na flétnu). Já sama na klavír hrávala celou ZŠ a část SŠ. Doma máme ale jen obyčejné klávesy. Chci se poradit, zda synovi pořídit klasický klavír nebo raději digitální piano a jaké. Bydlíme v paneláku, finančně přežíváme, ale žádná sláva. Osobně se mi nejvíce líbí digitální klavír, který vypadá jako klavír klasický (líbí se mi tam možnost ztišit zvuk, u klasického klavíru se bojím neshod se sousedy - i když nad námi klavír mají také a cvičí; ale nad nimi se teď stěhuje rodina se 4 malými dětmi, pod námi mají dvě malé děti - a myslím, že to opravdu otravuje). Manželovi se líbí více vybavený klavír, který spíše připomíná klávesy... sama nevím. S digitálním pianem zkušenosti nemám. Jen chci, aby si syn nezkazil úhoz a aby klávesy umožnily hrát citlivou dynamiku.

dannyblakely
13. črc 2015

já myslím, že je to celkem jedno až na jednu drobnost a tou jsou "pedály" .. Ty jsou jen u klasického klavíru a u elektronického piána mi velice chybí..

linee
13. črc 2015

@veruska007 dnes jsou uz kvalitni digitalni piana, které dokonce kopiruji i uhoz a dynamiku, ale jsou drazsi. Myslim ale, ze to vychazi porad levneji, nez klasicke piano v dobrem stavu. Navíc si ho muzes napojit na sluchátka, takze sousedi nebudou nic slyset. Rozhodne bych ale takto nekupovala v e-shopu, ale zasla do specializovane prodejny, minimalne jenom kvůli kvalite klaviatury. A pozor také na rozsah oktav, tech 5 by mel mit rozhodne. Doma mam ale klasicky klavir, takze se značkou nepomohu. Znamy ma ale Roland a je spokojeny. Znacek je ale hodne, také urcite zavisi na cene nebo moznosti opet prodat, kdyby syna hrani prestalo bavit🙂

linee
13. črc 2015

@dannyblakely nemohu souhlasit, dnes mas u digitálních pian o pedaly, u nekterych i tri, dva ale urcite stacit budou🙂

dannyblakely
13. črc 2015

@linee aha, to jsem nevěděla. Tak pak bych brala to digitální určitě

linee
13. črc 2015

@dannyblakely dnes to jde hodne rychle🙂 Dokonce uz jsou i piana, které zvukove od klasického piana ani nerozeznáš🙂

anetadr
13. črc 2015

@veruska007 No, já osobně hraji na klavír vcelku dlouho - začala jsem se učit o rok dřív, než jsem začala chodit do školy a končila jsem dva měsíce před prvním porodem (soukromé hodiny od výborné profesorky). Mám bohatou praxi v doprovodu písní v církvi a řadu let jsem klavír i učila. Doma jsme měli úžasné piáno s výborným zvukem. Takový malý poklad. Když jsem se vdávala, bylo mi strašně líto, že budu bez piána a nedovedete si představit mou radost, když jsem mezi svatebními dary rozbalila toto:
http://www.prokapelu.cz/yamaha-ydp161-arius-set...

Rozdíl mezi klasickým piánem a elektrickým keybordem (lehké klávesy) je pro hráče obrovský. Začátečníkovi 100% stačí, ale pro pokročilejší je zcela nevyhovující. Elektrický klavír je ale něco úplně jiného. Má to klávesy jako klavír, úhoz stejný, neuvěřitelná výhoda je právě regulace zvuku a hlavně ta možnost dát si sluchátka. Nikdy bych ho sama nevyměnila za klasické piáno. Na to si ráda občas příležitostně někdy zahraji, ale doma jedině tohle. Zvuk mi přijde na úrovni špičkového piána, nesrovnatelně lepší, než většina klasických. Další výhoda je, že se nemusí ladit a váha je "jen" cca 60kg. Tím typem v odkazu si nejsem 100% jistá, nikdy jsem nezkoumala, zda se pod názvem "yamaha arius" schovává více typů.

anetadr
13. črc 2015

@dannyblakely zkus pohledat, většinou jde pedál dokoupit - třeba to půjde i k vašim klávesám🙂

mika251
13. črc 2015

@anetadr

ja nmám doma elektrické klávesy /keyboard/, chodila som do ZUŠ celú základnú i strednú školu, začala som v obore klavír, ale potom som prešla práve na klávesy (našťastie u nás tento obor bol, i keď som vlastne bola jediným žiakom), práve preto, že medzi klavírom a kebyboardom je dosť rozdiel - ani nie tak v tom, že by nemal pedál či dynamiku (lepšie keyboardy oboje majú), ale predovšetkým v sile úderu resp. hmotnosti samotnej klávesy - keyboard ich má ľahučké, takže som doma cvičila skladby v neskutočnom tempe a dynamike a potom som prišla na hodinu do ZUŠ a zistila som, že klavír proste neutiahnem 🙂
Ale v obore klávesy som bola za hviezdu i na koncertoch, pretože namiesto "nudnej" klasiky som hrala moderné pecky 🙂 Pár rokov som hrala aj v kapele a boli to super roky 🙂
To už je ale trošku OT. Pokiaľ chodí syn na klavír, tak by som do kláves nešla, pretože je to fakt dosť rozdiel.

sissinka81
13. črc 2015

Já jsem na střední také navštěvovala hodiny klavíru a doma měla k dispozici "pouze" klávesy, myslím že to nevadí 🙂

bunny123
13. črc 2015

Klavir je klavir, tomu se nic nevyrovna 🙂 U digitalniho je fajn to, ze si ho muzes dat na sluchatka. Znam jednu studentku konzervatore, ktera si ho kupovala, aby mohla cvicit po nocich. Je to vsak jedina vyhoda, kterou na nem shledavam (sama hraji 26 let). Klavesy jsou o nicem.

anetadr
13. črc 2015

@mika251 přesně jak píšeš - souhlasím s tím, že je to v podstatě jiný nástroj. Klavír a elektrický klavír je o něčem úplně jiném. Každopádně zdravý přístup k hudbě je úžasný, já jsem strašně ráda, že jsem se k hudbě dostala a určitě mi život hodně obohatila. Jen je škoda, že co se narodily děti, je na klasickou hudbu minimum času. Mmchd i na klasický klavír se dá zahrát řada super pecek - některé jazzové skladby byly skoro jako tělocvik😀

mika251
13. črc 2015

@anetadr

v kapele som prežila štyri úžasné roky - od 15tich do 19tich a myslím že mi v podstate zachránila pubertu - každý piatok skúška, skoro každý víkend nejaká akcia (svadba, ples) v nedeľu som dospávala a popoludní sa učila - na diskotéky a vilomeniny nebol čas.
Milovala som to a až mi je ľúto, že s nástupom na vysokú som sa sťahovala do Brna a toto krásne obdobie skončilo. Dnes si ešte niečo zabrnkám, ale presne ako píšeš, nie je na to čas.

V každom prípade už som úplne mimo tému 🙂

eva267
13. črc 2015

Já hraji na klavír už dost dlouho. Rodiče mi koupili digitální piano za 70 tis s dynamikou a odporem kláves..Bylo to v roce 99. Technologie už určitě pokročila, nicméně pro hráče je to rozdíl. Dítěti bych určitě pořídila klasické piano. Já když sednu k normálnímu pianu, tak mě po nějaké době bolí prsty, jakoby byly namožené. Pokud nechcete hned kupovat, dá se piano půjčit od hudebního fondu asi za 400/měsíčně.

anetadr
13. črc 2015

@mika251 chápu🙂 hudba je úžasná🙂

anetadr
13. črc 2015

@eva267 teda v 99 už elektrické piáno - to se nedivím té ceně. Máš jistě úžasné rodiče, že tě takhle podporovali. Nicméně dnes je vývoj elektrických pian již někde jinde. A stejně jako u většiny elektroniky i cenově jinde. Nesrovnatelně vyšší kvalita, za třetinu ceny. V úhozu je už prakticky k nerozeznání.

iluss
13. črc 2015

Já jako malá hrála víc jak deset let na klavír. Teď jsem se k tomu po několikaleté pauze zase vrátila. V dětství jsem měla klasický klavír. Teď, jelikož bydlím v paneláku, mám elektrické piano (kvůli skladnosti i kvůli možnosti ztišení) - holt v paneláku se nemůžu tak rozšoupnout.

Dcerka od září nastupuje do první třídy a já už uvažovala, že bych jí přihlásila do umělecké školy na klavír. Ale co mě zarazilo, že děti, které chtějí navštěvovat hodiny klavíru, musí mít doma klasický klavír - elektrické varianty nejsou přípustné.
Takže asi budu dcerku učit doma sama, protože do paneláku klasické piano prostě nenacpu. A taky sousedé by mě asi vynesli v zubech, kdyby dcerku museli denodenně poslouchat při cvičení.

izka1
13. črc 2015

máme digitální piano kawai http://www.hudebnicentrum.cz/eshop-kawai-cn25.h..., kupovali jsme asi za 31tisíc..zvuk krásný, jsme spokojeni..Kvůli ceně, stěhování atd...rozhodně lepší než klasické piáno.Nelituju, že jsme nepořídili klasické.Cenové rozpětí začíná u digitálních pián i níže, ideální do nějakého obchodu s hudebninami a naposlouchat, vyzkoušet, co sedne..

ludva
13. črc 2015

@veruska007 Počkej na září, co řeknou v Lidušce. Každý vyučující preferuje něco jiného. Já takhle budu kupovat další kytaru :( Jinak nástroj ZUŠ půjčuje za symbolickou cenu ;) Toho bych asi využila já. Přeci jen nevíš jak dlouho bude malého hraní bavit 🙂

smisekivuska
13. črc 2015

Já mám doma clavinovu yahama a jsem maximálně spokojená. Je to klavír a klávesy dohromady - můžu volit různé doprovody, nahrávat, převádět to na flešku.... a přesto mám klávesy jako klavír, můžu si navolil citlivost úhozu, ztišit atd. Prostě za mě je to nejlepší volba toho, jak dítko naučit na klasický klavír, anižby to zabíralo moc místa a rušilo sousedy 🙂

nocniptace
13. črc 2015

Celou ZŠ jsem chodila na klavír, bydleli jsme v bytovce, kde bylo všechno slyšet, tudíž elektrické bylo jasnou volbou, značku teď nevím, rozhodně měl 3 pedály a nebyl rozdíl v úhozu + pár kravinek okolo, jako metronom. S klasickým klavírem jsem nikdy neměla problém a naopak ani v lidušce nebyl problém s elektrickým. 🙂

peggy722
13. črc 2015

@linee No to máme doma. Pointa je ta, že k tomu piánu si koupíš program do počítače a díky tomu máš neuvěřitelný množství zvuků různých klavírů. Imitovat to dokáže skoro cokoliv si vymyslíš. Ale chce to už hodně kvalitní piáno. My máme Kawai. Bydlíme v bytovce, takže normální klavír nepřicházel v úvahu. Ani já bych nebyla nadšená, kdyby mi tu manžel vyhrával tři hodiny denně. Zvlášť když se učí novou skladbu a některé úseky si přehrává třeba 20x za sebou. Tak to je na zbláznění. Takže já hlasuji pro digitální piáno.

eva267
13. črc 2015

@anetadr

https://www.youtube.com/watch?v=xSQ0kgp6mws

zvuk má úžasný. Pořád se mi nechce věřit, že elektronika dokáže plně nahradit v úhozu klasiku. Asi jsem už stará a špatně se mi připouští, že už uběhlo tolik času. Na tu dobu to byla špička. (teda špička byla yamaha za 150🙂)

veruska007
autor
13. črc 2015

@ludva V ZUŠ mají digitální piano, nástroje nepůjčují. Lze cvičit na klasickém klavíru i digitálním, už jsem se ptala při přijímačkách. Kdyby syna klavír nebavil, ráda si zahraju i já... případně budou hrát sourozenci.

anetadr
13. črc 2015

@eva267 já mám yamahu arius - nemá displej, nemá skoro žádné funkce - všechna cena šla prostě do imitace piána. Dá se na něm něco nahrát, měnit asi 5 druhů zvuku (varhany, cembalo..), přehrát asi 100 skladeb, je tam metronom, regulace hlasitosti a to je vše. Stál cca 25tis (byl to dárek, tak nevím přesně). Cvičila jsem na něm, na hodinách hrála na křídle, koncertovala na křídle a nepoznala jsem rozdíl. Asi to moc nejde srovnávat - stejně jako nejde srovnávat televizi či mobil z 99 roku a ty dnešní😀

A hraješ i když máš dcerku? Mně se to vůbec nedaří:(

eva267
13. črc 2015

@anetadr jsem nucena hrát pořád dokola Holka modrooká🙂

martavatar
13. črc 2015

Tohle jsem řešila nedávno, kvůuli studiu na pajdáku a sám učitel klavíru říkal, že dneska už se víc oplatí digital. Že už jsou dneska uplně špičkové a na rozdíl od klasických nevyžadují skoro žádnou údržbu. Mám zn Medeli za cca 16 tis a spokojenost. Akorát já rozdíl trochu cítím, když hraju doma na digital a ve škole na klasicky. tzen můj je jakoby takovy . tužší, tězce se mi ty klavesy mackaji. Ale mozná je to tím, že je ještě skoro nový (kupovaný na vánoce) a málo hraný. 😉

anetadr
13. črc 2015

@eva267 😀 a klasiku?

eva267
13. črc 2015

@anetadr na rodičovské je manžel, takže absolutně není čas. Nemám rok umytá okna, takže tak🙂

anetadr
13. črc 2015

@eva267 chápu🙂

ludva
13. črc 2015

@veruska007 v tom případě bych volila digitální 🙂 Poraď se přímo s vyučujícím. Našemu mladíku taky na talentovkách kytaru chválili i vyučující v září také, jenže během měsíce odešel a já měla kupovat další...