Porod doma?

kacasa
26. led 2017

Mám dvě děti..již velké .. Znovu jsem se vdala a zvažujeme miminko..Tedy..spíše já zvažuji, manžel moc chce. První porod byl nic moc..ale tak v normě..druhý strašný. Navázání kontaktu s dítětem..v ani jednom případě..ihned odneseny. Přístup v porodnici, zákroky..všechno špatně..málá se narodila v ohrožení života.. prostě porodnic a doktorů...a jakýchkoliv zásahů..a hlavně hnusné arogantní chování..toho všeho mám plné zuby..a tehdy po porodu jsem prohlásila..že už děti nikdy nechci.. Vydrželo mi to 10 let a teď tedy váhám... Chtěla bych rodit doma..v klidu..s někým, s kým se budu znát, on bude znát mě a proběhne vše v klidu..Ale díky otřesným zprávám v TV mám i přeci jen obavy.
Kdo rodil doma? jaké to bylo, jak postupovat?
Podotýkám..ještě nejsem ani těhotná..jen to plánuji..ale je to pro mne tak bolestivé a důležité, že to řeším už teď 🙂

pekluska88
26. led 2017

Mrzi me,ze mas takove vzpominky na porody. Pises,ze mala se narodila v ohrozeni života? Proc? Nestalo by se to samé doma s mnohem horšími následky? Nechci strašit,ale známá má po domácím porodu,byla druhorodicka a chtěla si porod užít,12letou holčičku tělesné i mentálně retardovanou. Mám za sebou dva porody,rodila jsem v normálně v porodnici,oba porody nádherné... Co zkusit alespoň něco mezi? Najít si mensi porodnici,kde nechají porod přirozeně běžet,najit si dulu,která bude naladěná stejně jako ty,bude tve prani respektovat a porod,pokud možno,podle toho povede... Když by se stal nedej bože nějakej p*ůser,porad bude poblíž doktor a sal...

lusinda485
26. led 2017

Ahoj sice s tim zkusenosti nemam ale u nas je par maminek ,co rodily doma a nebyly s tim dobre zkusenosti jedno umrelo nebot bylo omotane kolem pupecni snury a druhe utrpelo parezu ochrnute cast koncetin pri porodu .Za me urcite ne ,chapu ze je doma prijemnejsi ale v nemocnici tam zakroci hned pak si ty maminky tukaji na hlavu proc nesly rodit do porodnice =/ .Ja osobne bych nad tim ani neuvazovala ty sice budes mit pohodli ale jde ti hlavne o tebe nebo o zdravi miminka .Preji spoustu sil a radosti doufam,ze se rozhodnes spravne=)

kacasa
autor
26. led 2017

Všechno už špatně začalo..prostě asi špatná noční směna v porodnici..2x mě poslali domů s tím, že nerodím..že ty bolesti jsou jen poslíčci (pár dní jsem už přenášela) Když jsme dojeli potřetí..protože už to sakra bolelo a kontrakce byly častější..dali mi prášek(tuším, že to byl Plegomazin) a to byla chyba. Po tomto léku prý kontrakce měly ustat a ja usnout..Bohužel..začala jsem rodit a byla jsem jako omámená..neudržela jsem se na nohou a byla jak po litru vodky..chtěla jsem spát..ne rodit-hrozný pocit. Porod nepostupoval..Malá nešla vůbec ven..dlouho to trvalo..pupečník kolem krku..vyndali ji fialovou, ani nezaplakala..bylo hrobový ticho..Pak jen chrčela..vzali jí vedle..odsávali, dávali kyslík..pak ji ihned odnesli. Viděla jsem ji až za několik hodin..Informace od lékaře, zda vůbec dítě žije a jak je na tom..přišla 5 hodin po porodu..které jsem strávila v slzách ☹ Byla ještě 3 dny v inkubátoru na jiném oddělení než já..když jsem ji přilezla nakojit..nechtěla pít..už byla nakrmená- nevím čím. Strašný, strašný. Ještě po porodu vlastně následovalo odtrhávání a násilné vytahování placenty..To už byla poslední tečka.

viki788
26. led 2017

@kacasa Ahoj,možná to sem nepatří,protože zkušenost s domácím porodem nemám,ale mám 4 děti a všechny se narodily v porodnici. První porod jsem měla taky nic moc,ale s každým dalším se to zlepšovalo a napočtvrté už to bylo tak v pohodě,že jsem si to i užívala 🙂
Kamarádka má tři děti,první dvě rodila doma,třetí chtěla taky,ale kvůli komplikacím při porodu ji museli urychleně převézt do porodnice a přijela opravdu za pět minut dvanáct,miminko to málem nepřežilo,naštěstí teď už je vše v pořádku. Chápu,když se někdo rozhodne rodit doma z důvodu soukromí,domácího známého prostředí a většinou se soukromou PA,takže se chová jistě moc mile,nic Vám nenutí,není nepříjemná atd... Jenže co když právě přijdou ty komplikace,což nikdo nemůže dopředu vědět,protože i když matka není prvorodička a celé těhotenství probíhá bez problémů,tak to není zárukou toho,že se při porodu nemůže něco pokazit...bohužel. Věřím,že jsou tady maminky,které rodily doma a nevolily by jinak a já je rozhodně neodsuzuji,je to každého věc,jen já osobně bych do toho nikdy nešla,to riziko mi přijde příliš vysoké. Já jsem právě naopak měla s porodnicí jen ty nejlepší zkušenosti,všichni moc milí,ochotní,slušní...prostě všechno v pohodě a právě mě hrozně moc uklidňovalo,že jsem ve zdravotnickém zařízení,kde jsou zkušení lékaři a vybavenost,přístroje,okamžitá lékařská pomoc atd.,takže kdyby náhodou něco,byla jsem naprosto v klidu,že se o nás postarají. Je mi líto,že jsi natrefila na nepříjemné lidi ve zdravotnictví a to zrovna při porodu,který má být krásnou událostí,ale to je jen o lidech,napříště určitě natrefíš na příjemné a milé lidi a budeš spokojená. Zvlášť pokud jsi měla při minulých porodech nějaké komplikace,přijde mi to riziko domácího porodu obrovské. To raději překousnu protivnou sestru v nemocnici a jít za pár dní domů v pořádku a se zdravým miminkem,než si pak celý život vyčítat,kdyby se stalo nějaké neštěstí... za mě tedy domácí porod rozhodně ne kvůli pro mě příliš vysokému riziku jak pro matku,tak pro dítě. Ale je to jen můj názor,nikomu ho nenutím,neodsuzuji,jen mi takové maminky přijdou trošku jako zbytečné hazardérky.

lusinda485
26. led 2017

@kacasa to me mrzi ale predstav si ,kdyby se ti to stalo doma jak bys male pomohla?:/

rajani
26. led 2017

Pokud uvažujete nad domácím porodem, asi bych informace sbírala úplně jinde, než na modrém koníkovi.

japona
26. led 2017

@kacasa Sama píšete, že jste mela dítě v ohrožení života při porodu. Myslíte si, že doma by to bylo lepší?
Možná by vám dítě neodnesli a vás nestresovali, ale třeba byste nepsala, že máte zdrave a již velke dítě.. pro mě je nepochopitelne, že někdo jde do rizika rodit doma. Porod doma může být super bezproblémový, pak zůstane vzpomínka (i když mě by nelakalo uklízet ten bordel🙂), ale také může skončit velkym pruserem!
Já osobne jsem mela porody ve "fabrice na deti", a ani v jednom případě jsem se nesetkala se špatným přístupem personálu. Ba naopak.
Nebo opravdu věřite, že porodníci jsou sadisticti psychopati, kteří se snaží maminkám a dětem co nejvíce znepříjemnit život..?

kacasa
autor
26. led 2017

Myslím, že kdyby negativně nezasahovali do průběhu porodu a netlumili mě léky, nemuselo se to vůbec stát..asi tak
a stresem apod..porod nemusí postupovat..což se tak stalo
Ale asi jsem opravdu někde jinde

kacasa
autor
26. led 2017

@japona zřejmě jste měla štěstí na personál..to buďte ráda

kajalka
26. led 2017

Chápu tě, ani nevíš jak. Taky jsem měla oba porody strašný díky zásahům personálu a nerespektování mých přání. U druhého mi primář poškodil dítě.
Já na domoporod nemám "koule", kdybych ještě někdy rodila, zaplatila bych si soukromou PA a s tou rodila v porodnici.
Kamarádka rodila doma a děťátko přišlo na svět takřka bez bolesti, ještě v plodových obalech, to jí ze srdce závidím.

cabalkova
26. led 2017

@kacasa Mrzi me, ze jsi mela kolem porodu tak silene zkusenosti, bohuzel nejsi zdaleka jedina, kdo zazil takhle sileny pristup zdravotniku, takze naprosto chapu, ze zvazujes domaci porod, vsak v mnoha zemich je naprosto bezne rodit doma a nikdo se nad tim nepozastavuje, to jen u nas jsou maminky, co se tak rozhodnou, v podstate za hranou zakona. Pokud jde o me zkusenosti, obe deti jsem porodila v porodnici a jeste ze tak, protoze po obou porodech u me doslo k tak masivnimu krvaceni, ze bych to velmi pravdepodobne doma neprezila. Prvni porod byl sileny, dlouhy, byla jsem ve spitale zavrena kvuli preeklampsii, miminko neslo ven, porodni asistentka mi skakala po brise, mela jsem napred epidural a pak oxytocin, protoze epidural zastavil kontrakce, proste vsechno blby, co te napadne, probehlo. K druhemu porodu jsem si vzala soukromou porodni asistentku (ne dulu, ale vylozene PA), a navic me shodou okolnosti odrodila moje gynekolozka, ktera zrovna slouzila na ambulanci. Porod byl nadherny, na zaklade porodnich prani se nic neurychlovalo, neprobehlo holeni ani klistyr, voda praskla sama, porodila jsem bez nastrihu v podstate na tri kontrakce, do porodnice jsem prijela v jednu odpoledne a mala byla ve tri ctvrte na tri venku, moc rada na to vzpominam, hned mi ji bez vazeni a mereni dali na prsa, takze bonding jsme meli taky, bylo to fakt krasne... jenze jsem opet zacala masivne krvacet a skoncila jsem na ARO a pote na JIPce, kdybych byla doma, nejspis bych uz nebyla. Co tim chci rict, kdyz ke svemu porodu pristoupis aktivne v tom smyslu, ze si vyberes prostredi a lidi, kteri se o tebe budou starat, muze byt krasny a intimni i v porodnici, ovsem s vyhodou lekarskeho zazemi. Pro me to byla vyborna volby, i kdyz jsem predtim o domacim taky uvazovala, a penize za PA byly jednoznacne nejlip investovane penize, co znam.

cabalkova
26. led 2017

@kacasa A jeste bych ti doporucila, pokud jsi naklonenam nejakym alternativnejsim smerum, zkusit to porodni trauma zpracovat, at uz formou meditace nebo konzultace s psycholozkou, ktera se takovymi vecmi zabyva, protoze by te to mohlo trapit pri dalsim porodu. Mne to po tom prvnim traumatickem teda hodne pomohlo.

japona
26. led 2017

@kacasa Jak víte, že doktoři dělali něco spatne? Vy jste lékařka či porodní asistentka? A spoléhat se na to, že "kdyby nic nedělali", urcite by to proběhlo všechno bez komplikací? To vám řekli? Nebo jste sama vydedukovala nebo někde načetla?
Mně přijde, že největší komplikace s personálem mají "internetove vzděláne" matky, které PŘESNĚ vedi, jak to mají porodnici dělat a neváhají se jim znalostmi pochlubit.
Já osobne neměla požadavky žádné, tedy kromě porodit zdrave dítě a prezit🙂, a nemůžu ani náhodou říct, že by se ke mně někdo choval spatne, nevysvětlil, co a proc bude dělat, sami se ptali, zda chci dítě přiložit atd. Neměla jsem domluvenou pa ani porodnika, vše bylo součástí beznych služeb.

kacasa
autor
26. led 2017

@japona Tak to pardon..ale podat rodící ženě Plegomazin je za čárou!!!
Před tím jsem právě byla pěkně blbá, že jsem poslechla a spolkla to...

Nemám již s Vámi co řešit, děkuji za diskuzi

rajani
26. led 2017

@japona evidentně taky nejste Dr či PA. Tak co rypete do autorky.

A má pravdu, Plegomazin nemá co dělat při rozbehnutem porodu.

pekluska88
26. led 2017

@kacasa nevim,proč jste zakládala diskuzi,když jste rozhodnutá a názor ostatních odmitate...

betelgeuzz
26. led 2017

@kacasa zkus radši nějakou skupinku o přirozeném porodu, tam určitě nějakou domarodičku najdeš. Mám několik známých, které rodily doma a porody proběhly v pořádku. Bohužel v ČR je obecně názor na domácí porody negativní a takhle v obecné diskuzi se setkáš spíš s odrazováním a strašením.

betelgeuzz
26. led 2017

@pekluska88 a proč ty do takové diskuze odpovídáš, když zakladatelka se ptala, jestli je tu někdo, kdo doma rodil a ty jí odpovíš, jak jsi měla krásné porody v porodnici? 😝

terkaz
26. led 2017

Mne to spis prijde, ze podle toho, co autorka popisuje, tak kdyby byla doma, mohlo to skoncit obrovskym prusvihem. Predpokladam, ze doktori pupecni snuru miminku schvalne neomotali...
Ale asi je to jen muj pocit.

japona
26. led 2017

@rajani Nejsem, proto si nechám poradit od někoho, kdo tomu rozumí (tj. lékař v porodnici). Jestli je normální podávat Plegomazin u porodu či není, netuším. K čemu se to používá?
Verim, že ji to podali v dobre vire, aby porod proběhl co nejlépe. Nemyslím si, že rodicce chtěli uškodit a jen tak z pleziru ji něco dali. Nebo opravdu myslíte, že cílem personalu v porodnicích je co nejvíce zneprijemnovat maminkám a novorozencum život?

viki788
26. led 2017

@pekluska88 Souhlasím. Po přečtení všech příspěvků mám stejný názor,že zakladatelka má jasno,při případném porodu by chtěla rodit doma a v tom případě taky nechápu,proč se ptá na názory,protože i kdyby ji tady odpovídaly jen samé maminky,které rodily doma,jistě by to nebyly jen krásné příběhy se šťastným koncem a to zakladatelka nejspíš nechce slyšet. Podle všeho hledá stejně naladěné maminky,ale těch se v obecných diskuzích jistě nedočká,je třeba se přesunout jinam...

absintka19
26. led 2017

@kacasa nesouhlasim s vami. Postup co popisujte je bezny, porodni bolesti hold boli, proto jsou to bolesti, to ze mimi melo pupecnik kolem krku se priste stava, miminko si ji omotalo svym pohybem. Nenapadlo vas ze jste videla mimi po 5 hodinach protoze potrebovalo peci? Jak vite ze kdyz nechtela pit tak byla nakojena uz? Vzdyt jste tam nebyla...a hold kdyz vam placenta neodesla sama museli ji dat pryc. Muzete byt rada ze jste byla v peci lekaru. Doma by jste tohle nezvladla ! Jestli jste cekala ze porod probehne bez bolesti a za minutu tak prestante cist diskuze. Jo a k tomu ze personal byl dle vaseho popisu naprd, no vy se taky zrovna nechovate vzorne....

kacasa
autor
26. led 2017

@pekluska88 neodmitam..ale rozhodne pochybeni lekaru tam bylo..

pekluska88
26. led 2017

@betelgeuzz no třeba proto,ze jsem několikrát týdně v kontaktu s osobou,která ma 12lete dítě po domácím porodu upoutané na lůžko. A třeba taky proto,že moje vzpomínky na porody jsou krasne ipresto,ze jsem nerodila doma a myslím si,ze je to i tím,ze jsem rodila o 10 let později,než autorka. Věřím,ze dnes by se s takovým přístupem nesetkala. Možná jsem optimista,ale myslím,ze tohle se za poslední léta zlepšilo opravdu k lepšímu.

absintka19
26. led 2017

@kacasa klidne si rodte doma, ale vyjezd lekaru bych vam dala uhradit, protoze to, ze k vam maji cestu znamena ze v tu chvili nemuzou pomoci mamince ktera by to uvitala. A navic po prevozu zaberete jine mamice misto...mamince, ktera v porodnici rodit chce ale ji musi odmitnout protoze maji plno a litaji kolem vas...verte ze lekari vam chteji pomoci, ale.musite s nimi take spolupracovat a ne si porad kroutit to svoje...

betelgeuzz
26. led 2017

@pekluska88 vidíš, já znám zase děti, které jsou postižené právě díky zásahům lékařů. Stát se může vždycky, ať rodíš kdekoliv. Taky není porod doma, jako porod doma.
Já rodila v porodnici, hledala jsem takovou, kde jsou k přirozeným porodům naklonění a stejně jsem se nevyhla zásahům, které jsem nechtěla a které porodu nepomohly.

kacasa
autor
26. led 2017

@japona tak v tom případě absolutně nechápu proč reagujete..
Plegomazin se podává, aby se zastavila, či ztlumila činnost dělohy... (např když má někdo kontrakce ve 30tt apod) nebo při poslíčcích..nikoliv porodu!
Ano..sestra (s lekářem) to špatně vyhodnotila. Proto porod nepostupoval, jak měl..proces byl narušen.
Pokud nejste poučena, tak nemusíte zasahovat do diskuze

Omotaná šňůra kolem krku až takový problém není..rodí se tak hodně dětí

kacasa
autor
26. led 2017

@absintka19 vy už máte po porodu?

astyna
26. led 2017

A proto - jak pořád všude říkám - je možnost navštívit předporodní kurzy, chodíš tam do poradny před porodem, poznáš lidi, je možnost si před nástupem k porodu porodnici projít, kouknout se, zeptat se, hlavně se ptej!

Pupečník kolem krku má drtivá většina dětí, je to mazlavá hadička, která funguje i jako hračka pro plod. Můj syn ho měl 3x kolem krku a nebyl přidušený, nedá se to dotáhnout. Horší je, když jsou průtoky pupečníkem nižší/horší, to je průser.

Můj syn se lokl zkalené plodové vody, narodil se ale v pohodě, ikdyž byl po porodu na pozorování do rána. Já jsem to nevnímala jako špatné, prostě šlo mi o zdravé dítě a že bude X dní (byt by to tak mohlo být) bych nebrala jako něco strašného, já chci dítě v pořádku. Chodily za mnou sestřičky a pediatři, jak je na tom, nevnímala jsem to jako něco ohrožující život, dokud mi neřekly, že před týdnem tam byl chlapec na tom podobně, dostal infekci do plic a málem umřel. Také jsem to mohla vnímat tak, že měl být bonding - nebyl - mohlo být první přiložení, nebylo. Ono to je hodně o prioritách a přístupu k nim.

Zrovna včera jsme na to s manželem vzpomínali, jak to bylo fajn a já si vzpomněla na tu ukřičenou přede mnou, co všechno odmítala, pak porod nesestupoval a honem honem císař. Já úsměv na tváři, ok porod bolí, jasně, ale je to hlavně o vnitřním nastavením rodičky.

andryyysssek
26. led 2017

@kacasa Ahoj,já sice nerodila doma,ale v autě, ale dobrovolně bych do toho rozhodně nešla. Při představě, že malý mohl mít omotanou pupeční šňůru, a uškrtit se,mě mrazí. V porodnici v obou případech se našel někdo,kdo prudil,ať to byla sestra nebo uklízečka, ale tak jsme dospělí, tak musíme kde co zkousnout a vydržet.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru