Pozitivní test na drogy těsně po porodu. Jak se to řeší?

sharonx
25. čer 2022

Nevite nekdo jak je to po porodu ze socialkou kdyz porodi matka která během těhotenství užívala pervitin a zjisti to na základě odběru z miminka chvíli po porodu. Jak s touto situaci pracuje ospod? Je nějaká šance že v případě kdy matka projeví snahu a zájem s tím nemám docházet a něco s tím delat, dostane dítě nebo striktní odebrání, předběžne opatření..?

marimanta
25. čer 2022

@sharonx jak to přesně je, to nevím. Ale ihned k odebrání patrně nedojde. Tak to u nás nefunguje. Možná dostane dohled (OSPODu).

sonya28
25. čer 2022

@sharonx - budou ji chodit kontroly, hned ji ho neodeberou... Znala jsem od kamaradky jednu takovou, ale nakonec mala stejne skoncila v klokanku...

aselluska
25. čer 2022

Projeví snahu? Neměla se spíš snažit nebrat drogy? Myslím, že by matka měla být ráda, že vůbec má dítě, natož zdravý. Tady holky mají depky, že snědly kus tataráku nebo si daly 2 skleničky vína, jestli to miminku neublíží ...

barmil
25. čer 2022

@sharonx to zjisti i bez odběru, protože dítě bude mít abstak. Chudák. A socialka bude jednat v zájmu dítěte a pokud máma fetuje i těhotná, je otázka, zda dítěti nebude lépe třeba u babičky, nebo jiných příbuzných, ústavní péče je poslední řešení. Máma by se měla bát o dítě, ne o to, že doktoři přijdou na to, že je fetka.

marimanta
25. čer 2022

@barmil takhle to bohužel nefunguje. Naše svěřené dítě matka v opilosti málem zabila, zůstalo u ní. Dle znalce není schopná starat se o dítě... Přesto jí druhé nechali, posudek byl totiž na to první. Když to druhé opět v opilosti ohrozila na životě, zase v šestinedělí, chtěli ho nechat babce, se kterou žily spolu, na hlídání než vystřízliví. Naštěstí pro dítě byla taky nametená....
Na stranu druhou, pozdě bycha honit. Už se stalo... Pokud matka užívala v těhotenství, může dítě být poznamenané, ale paradoxně tady je horší alkohol než drogy. V Česku se děti odebírají až jako úplně poslední řešení, takže i taková matka má šanci to chytit za správný konec.

barmil
25. čer 2022

@marimanta mamka pracuje s těmi dětmi, píše posudky, psychologie, a podle toho co píšeš, asi záleží, kde se to děje, kdo sedí na ospod a u soudu. U nás je to tedy přísné, takovým rodičům se děti nenechavaji, hodně tu funguje kojenak a pestouni a soudy i ospod jsou přísne i co se týče péče v případě rozchodu, nemají problém jít proti rodičům a pokud se rodiče hádají, svěří dítě do péče ospod a nemá ho ani jeden rodič a oba mají jen návštěvy, dokud se nedomluvi.

l01991
25. čer 2022

Ja budu hnusna ale byla bych pro odebrani.. (jo ja vim na to se neptaš,promiň) ale kurde ja drogy nikdy nebrala (snad až na "bylinku" v mládí...) i jsem si dala před těhotenstvim ráda (ne moc ale dala) bacardi.Ale v těhotenstvi mužu mít "chuť" na co chci ale snad na prvním místě je dítě a nebo?Dá se dostat ze všeho pokud člověk chce.... a jinak k otázce,určitě bude mít dohled a pak se uvidí... chudák dítě...

marimanta
25. čer 2022

@barmil ano, je to jen o lidech. Někdy bohužel. Já jsem právě pěstounka, mám tyhle dvě děti, o kterých píšu, obě jsou poznamenané chlastem, to mladší je mentálně postižené... A teda náš první OSPOD, který děti odebral tak, jak jsem popsala, byl děs. Ačkoli děti odebral, krajský úřad nás s nimi spároval (nejsme příbuzní), jednali tam se mnou někdy, jako bych ty děti matce ukradla před obchodem. Pak jsem jim změnila bydliště k nám, a tedy i OSPOD. A zjistila jsem, že to jde i jinak. Že se třeba už nemusím cítit jako zloděj dětí. Mám za sebou šest soudních stání a i soudci jednají různě... Bohužel teda musím říct, že těch případů, kdy OSPODy zcela nesmyslně, nebo někdy z pohodlnosti (naše matka je tam chodila prudit třeba třikrát týdně, stejně neměla co na práci) hájí za každou cenu zájem bio rodiny na úkor zájmu dítěte, je víc než jen pár výjimek. Takže díky za ty, které se nebojí říkat rodičům i nemilé věci a postavit se za děti.