Práce z domova - výhody a nevýhody

vetyver
7. čer 2018

Ahoj všichni, na konci září mi končí rodicak na druhé dítě a tedy hurá do práce. Před dětmi jsem pracovala v bance jako bankéř pro firmy, práce s lidmi, většinou do pěti, šesti večer, obchody, analýzy... Vrátit se nemůžu, školka do čtyř, babičky daleko, ani tam nemají místo, full stav. Před dvěma měsíci jsem si v rámci banky našla brigádu, pracuju na dohodu ale u vnitřního oddělení v Praze. Pracuju z domova, kdykoli chci a můžu, jedno jestli ráno nebo o půlnoci... oficiálně cca 80 týdně. Jezdím tam jednou měsíčně na setkání nás co pracujeme z domova (sdílení zkušeností, další školení atp...) No a teď k věci- protože jsem dobrá (a práce mě fakt baví) , nabídli mi od září místo na plnej úvazek. S tím že do Prahy 2x týdně (drží se služby pro pobočky) . Zbytek dnů z domova. Smlouva ze smlouvy neurčité na dobu určitou na 1 rok,potom na zase na neurčito. Mele se to ve mě, práce z domu nikdy nebyla můj sen, jsem ráda mezi lidmi, kolegy..,ale s dvěma malými dětmi bez možností hlídání (máme jen jednu babičku v důchodu, je zlatá,ale je daleko a taky naše deti už nejsou jediná vnoučata) si říkám že by bylo super neřešit pořád OCR, malý jde do školky první rok, však to znáte... Výhody vidím hlavně v možnostech kolem dětí (kdykoli kroužek, představení,v případě nemoci obstarám dítě, dám léky, pustím pohádku a můžu na ntb vedle nich pracovat nebo si to nadělat večer nebo v noci nebo když se s manželem vystřídame. Nevýhody vidím v dojíždění - bydlíme kousek od Plzně, celkem cesta cca 1h45m (blbá strana Prahy,metrem jedu půl hodiny). Plus teda i peníze nejsou nijak zavratné. Ale nehoní se tam obchody, nejsem závislá na klientech, parta lidí je tam taky super... Jaké vidíte výhody a nevýhody Vy co pracujete/pracovali jste z domova? Děkuju moc za zkušenosti.

letadylkokane
7. čer 2018

@vetyver Ahoja, jsem deset let osvc, nikdy jsem nebyla zamestnana a delam jen z domova plus schuzky v terenu. A nemenila bych ani za zlate prase. Ta svoboda je takove plus, kteremu se nic nevyrovna. Manzel to ma take tak, takze si obcas udelame vikend treba ve stredu, ale nekdy zase makame pres klasicke vikendy. Zalezi, jak jsou zakazky.
Nesnesla bych ani sefa, ani openspace. Musim si sefovat sama.

Ale chce to hodne osobni discipliny, kdyz se musi makat, tak se maka, dokud neni hotovo. Coz spousta zamestnancu neumi, nema ten navyk a museji se to teprve naucit. Proto se asi firmy boji davat vic home office, protoze nemaji kontrolu nad tim, zda ten dotycny opravdu pracuje.
Byt tebou, vzala bych to vsema deseti 🙂

Vyhody: svoboda, klid na praci, samostatnost a neexistence od-do.
Nevyhody: neexistence od-do, zodpovednost vuci sobe i klientum (u tebe zamestnavatel), a zvyk. Jak jednou zkusis uz nebudes chtit jinak 🙂

konidana
7. čer 2018

Dva dny v práci a 3 doma... ja vidím jen vyhody
. Budeš mit kontakt s kolegy a zároveň možnost dělat práci kdy se ti to bude hodit. To dlouhy dojizdeni je tedy dost blby, zvlášt jestli bude pevně dané od-do. Ja dojíždím do prahy denne, jen vlakem a kousek pěšky celkem tak 70min a je to na hraně. Ale dá se. Taky mam možnost delat z domova kdyz to je bezpodmínečně nutné a jsem za to strašně rada. Někdy toho doma moc neudělám ale jindy stihnu za 2h doma víc než v práci za celý den.

xkalisto
7. čer 2018

Jsme s manželem oba doma, já primárně v domácnosti. Jsme s tím oba hodně spokojení, je hodně fajn že víkend je vpodstatě flexibilní, ale je to hodně individuální. Popřemýšlej nad svou pracovní morálkou - jak moc si schopna pracovat když tě nikdo netlačí. Některým lidem tento způsob práce zas vadí. Manžel by neměnil. Dá si ve tři pauzu, jdem na malou procházku na zmrzku, pak jde zas programovat. Ale on je hodně disciplinovaný v tomhle.

evik19
7. čer 2018

Ja jsem cca10 let pri studiu a pak pri materske pracovala prevazne z domu a melo to vyhody i nevyhody. Nevyhody - penize nic moc. Okoli to bralo tak, ze jsem doma a nedelam nic, takze meli tendenci me ukolovat ci navstevovat v dobe, kterou jsem si stanovila jako pracovni. Sef to bral tak, ze kdyz me nehlida a nekontroluje, automaticky to znamena, ze mi naoplatku muze poslat ukol kdykoliv - treba v osm vecer s tim, ze to chce mit rano hotove. Omezeny socialni kontakty - nemela jsem blízké kolegialni vztahy (coz mi ale zase tolik nevadilo, mam dost jinych kamaradu). Po case pocit nevyuziti vlastniho potencialu, pocit, ze delam neco, co nema zadny hlubsi smysl a co by mohla delat i cvicena opice. Hlavne z pocatku boj s prokrastinaci, postupem casu jsem to uz zvladala dobre, zejmena s ditetem a naucila jsem se neztracet cas, ktery jsem si vyhradila na praci. Dost casto jsem pracovala a zaroven se starala o dite, coz bylo hodne vycerpavajici.
Vyhody: obrovská casova flexibilita - jak pri studiu, tak s ditetem (nemoci, besidky, akce, vylety, manzel me pozval, at s nim jedu na sluzebku, naprosto bez problemu jsem se sbalila a jela, na dovolene jsem jezdila, kdyz to bylo extra vyhodne atd...).
Z teto flexibility jsem preskocila rovnou do prace ve skolstvi, kde citim, ze prace smysl ma, bavi me a rozviji, ale ten pocit, ze nemuzu neplanovane odjet byt jen na jedinej den, me dost ničí. A to ani nemluvím o tom, ze i doktory je potreba hlasit tyden dopredu, aby se zajistilo suplovani atd...
Mne se zda prace z domu + 2 pracovni dny v praci jako docela fajn kompromis...

michelle_01
7. čer 2018

Ja delam z domu sestym rokem a nemenila bych 🙂 Je potreba umet si vse zorganizovat. Casto pracuju i o vikendech az do tmy, ale na druhe strane si muzu zajit kdykoliv nakoupit, zajit k lekarum, urady (letos stavime svepomoci). Kdyz mi to nemysli a potrebuju pauzu, zajdu se provetrat a pokracuju pozdeji. Manzel je taky osvc, kdyz jede pracovne treba do Prahy, muzu se behem hodiny sbalit a jet. Termin dovolene nikomu nehlasim, proste koupime letenky v akci za par kacek a letime. Az budem mit dite, taky v tom vidim jen same pozitiva. Nevyhoda je mozna jen ta, ze ti muze zacit trochu hrabat z toho, ze jsi jen doma, pokud se prace nakupi. Ale tohle u tebe odpada, kdyz budes 2x tydne dojizdet mezi lidi 🙂

labijoux
7. čer 2018

to hlídání by se dalo vyřešit paní na hlídání, nebo maminkou , která je sama s dětmi a ráda si nárazově přivydělá, je tu skupina maminky samoživitelky.

werumka
7. čer 2018

@vetyver Pracovala jsem jako OSVČ před dětmi i s dětmi (od malinka). Výhoda je, že organizace času je víceméně na Tobě. To "víceméně" vysvětlím pak dál 🙂 Nemusíš nikde sedět, dojíždět. Lépe se pracuje s tím, když děti onemocní.
Negativa. Nevím, jestli to tak třeba nemám jediná. Ale pro mě je psychicky trochu náročné, když musím pracovat a vím, že třeba děti by už chtěly jít ven, ale já musím dodělat práci. Takový pocit, že by bylo fajn se jim teď věnovat, ale musím dát přednost práci, protože uzávěrka a tak.. Takže jako matka se občas cítím trochu rozházeně. Mám pak tendence tu práci sunout do večera a pak zase ubývá času s manželem, se kterým se vidíme pouze večer, když se vrátí z práce. Pokud děti onemocní, nastává opět tlak, že třeba musíš stále odbíhat od práce k nim.V tomhle směru by byla ideální paní na hlídání, která zajistí tu nutnou dobu, aby sis práci udělala, aniž bys měla výčitky, že děti něco potřebují, žes jim slíbila, že půjdete na koupaliště, ale práce stále není hotová a oni čekají... Protože mnohdy se nedá naplánovat, kolik času bude na tu danou věc potřeba. Navíc jak tu psala @evik19 - lidé často mají pocit, že když pracuješ z domu, tak vlastně máš čas pořád.
Pokud máš pracovní sebekázeň a umíš se nastartovat a práci udělat i přes domácí "ruchy", dokud není hotová, tak to určitě dáš. Podle mě je také důležité to, že bys byla dva dny v týdnu v práci, abys měla sociální kontakt s kolegy, jiné prostředí. Pomáhá to.

fandysek_1
7. čer 2018

Já byla nadšená práci z domova. Musí být disciplína, ale to tobě evidentně problém nedělá. Udělej si +- na papír a uvidíš jak ti to vyjde.

lennus
7. čer 2018

Mě dřív práce z domu nikdy nelákala, říkala jsem si, že potřebuju mezi lidi, ale teď s dětmi bych to uvítala. Je to určitě náročné, člověk nevypne, ale nevadilo by mi si po uspání dětí k tomu sednout a přes den si dát zase čas i na děti, přizpůsobit jim to, určitě to má výhody a nevýhody jako vše, zas se člověk nezdrží dojížděním. Já bych to zkusila, uvidíš ty i zaměstnavatel, jak to půjde, jinak nezjistíš, jaké to je. Držím palce!

anetka1701
7. čer 2018

Pracuju z domu posledni pulrok a jeden den v týdnu do kanclu. Bude se to zvedat na dva dny v tydnu do kanclu. Výhoda to je veliká v tom, že mám peníze, praxi a i čas na děti (občas je vyzvednu dřív a jedeme na výlet, když je dítě nemocny tak to neřeším a jsem s ním doma, vystoupeni, besidky, dilnicky s rodicema nejsou stres - proste jdu...). Nevýhoda je v tom ze se kolikrat musim fakt dokopavat 😁😁 do toho mi občas volají kolegové v ten nejnevhodnejsi okamžik... No a tou práci z domu ztrácím kontakt s firmou... Ale moje pozice není koncipována pro práci z domu 😁😁 spíš jsem otehotnela a nechtěli o mne přijít... Na druhou stranu, na full time docházet do firmy už nikdy nechci 😁 zvykla jsem si na klid... I na to, že kolikrát vyvalim notebook na terasu a dělám venku 😁 to je teď v létě luxusní...

jankol
7. čer 2018
Uživatel jankol je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od jankol.

@vetyver Jako má to nějaké úskalí a to tu smlouvu na rok a to dojíždění, pak taky finance, ale záleží jak je to s u vás rozhodující. na druhou stranu to s těmi dětmi zní velice lákavě a já bych do toho šla hned, pokud by mě třeba nebrzdili finance, ale mě by se to líbilo, že bych na děti měla více času, chodit s nimi na kroužky a neřešit, že musím být v práci a podle mě velká výhoda v tom jak budou děti nemocné.

jolal
8. čer 2018

@vetyver Ahoj, ja jsem pred nastupem na materskou pracovala z domu. Me zamestnavatel kontroloval (site napojene na sebe), bylo tolik prace, ze se opravdu nestalo, ze bych pulhodiny bych lezela. Pracovni doba byla od 9-18. Homeoffice zni sice fajn ale ma to sve uskali. Po rodicovske se opravdu nevratim. Neni cas na uklid, v klidu uvarit obed, partner prisel v 15:00 z prace a tezko mu vysvetlit, ze na me muze mluvit az v 18:00.. Ale zase na druhou stranu nepises jakou praci budes delat, kolik toho bude.. 🙂

lisianne
8. čer 2018

Ahoj, mužů se zeptat jaké práce máte z domova? Ráda bych pracovala z domova, mám malého... Před nástupem na MD jsem dělala na nákupu ve velké firmě. Klidně bych začala něco seriózního jiného, klidně i kurz bych doplnila.Nechci už pak dojíždět každý den daleko kvůli malýmu.

letadylkokane
8. čer 2018

@lisianne ja jsem umelecka profese, takze moc nepomohu. Ale verim, ze nekdo bude mit trwba dobrej tip 🙂

vetyver
autor
8. čer 2018

@labijoux díky za tip, ale snad by to vyřešil taky občas tatínek, jsou to i jeho děti 🙂 a já nechci omezovat svoji práci na max, když on taky může (je relativně flexibilní...)

@fandysek_1 plusy a mínusy na papíře mám... u mě převažují plusy, u manžela tolik ne. Tvrdí, že se jakoby ,,zahrabu" s tím, jakou mám kvalifikaci a zkušenosti. Ztrátový čas na cestě. Peníze za dojíždění (stálo by mě víc denně dojíždět do nějakého menšího města v okolí, případně i do Plzně), nijak závratný plat (nejsme na mém platu až tolik závislí, manžel pracuje v IT, pronajímáme v Plzni byt, teď na RD s příjmem (roztahovala jsem RD kvůli červencovému synovi - školka od září) pod 5 tis. v pohodě vyjdeme...)

@anetka1701 to mě taky láká, ne že ne 😀 sice máme zatím terasu pouze štěrkovou a paletovou (musíme došetřit), ale stůl a židle tu jsou...

@jolal mě může zamtel taky kontrolovat, ale děje se to prý jen v případech, kdy je podezření, že zaměstnanec kecá o provedené práci... a hlavně vykazuješ kolik případů člověk udělal, takže to snad ani nehrozí, já jsem taková poctivka, co si deset minut nenapíše a prostě je radši někdy napracuju... Práce bude určitě dost a dost, jsem tam dva měsíce a neustále se zvyšují počty, co musí oddělení zpracovat. Se mnou jsou právě spokojení nejvíc z pěti maminek, co nás brali - rychlá, aktivní, týmová (jediná jsem s nimi jela na teambuilding s výstupem na Sněžku 😀), spolehlivá.. A jsem fakt takovej ten typickej aktivní ,,šprt". Jenže už mám dvě malé děti které miluju nejvíc na světě a chci být s nimi a nechci se vracet s mizerným pocitem, že mi nevyšel kšeft a že lidi už jsou přeúvěrovaný a kde jako mám brát atd atd, spojené s obchodem. tohle je backoffice a není nikde řečený že tam můžu zůstat že jo... Navíc máme zaměstnaneckou hypotéku a refinanc za dva roky - kdybych zůstala v bance, tak lepší úroky..
Já jsem prostě asi fakt na 90% pro, ale uvidíme co manžel na to, že bych dva dny v týdnu přijížděla chvíli po osmé večer...

fandysek_1
8. čer 2018

@vetyver manžel je proti, ale rozhodni se sama.za sebe. Věř mi, že dnes sehnat práci s dobrou pracovní dobou kvůli dětem je náročný. Kvalifikace nekvalifikace...Bude tě ta práce bavit? Pak tedy na kvalifikaci skutečně nezáleží. Pripadas mi zapalene do te práce a ze te to bude bavit. Mám vysokou školu a pracuji na velmi nízké pozici, protože je to v našem podnikání, které děláme nutné a jsem spokojená.

meibinka
1. črc 2018

@vetyver me konecne umoznili v praci delat z domova, ale cas od casu (1x tydne) tam musim. Vyhovuje mi, ze muzu delat kdy chci, kdyz nemuzu spat tak klidne do 3 do rana a pak nekdy pres den, kdy se najde cas.
Za me prace z domova o za mene penez je lepsi nez se stresovat v kolik vyzvednu dite ze skolky, ue je zase nemocne co na to reknou kolegyne a jak dlouho mi to budou tolerovat.. muj nazor

ludmi97
Odpověď byla odstraněná
Zobraz