Práva a povinnosti vůči dítěti

vaioletka
5. srp 2016

Dobrý den, marně hledám na netu. Nevíte kde najdu práva a povinnosti obou stran jak matky tak otce vuči nezletilému dítěti...... Konkrétně kdy má otec nárok na styk s dítětem v době nemoci, nebo jakou má matka povinnost ohlašovat otci dítěte například zdravotní stav, nástup do školky a tak všeobecně.
A co dělat v případě že otec nerespektuje potřeby dítěte a na dítě tak působí amorálně,..........pomlouvá matku,..........
Děkuji

j.a.n.i
5. srp 2016

Pravo na styk ma podle rozsudku, nemoc ditete neni duvodem pro to, aby se nemohlo stykat s otcem. Ad informace, no o zasadnich vecechmaji rohodovat oba, takze treba na vyberu skoly se maji dohodnout a ne ze matka neco oznamuje...

vaioletka
autor
6. srp 2016

je nejaky zakonik nebo neco takoveho??
ve styku otci nebranim,....ale kdyz ma malej 18meicu teploty, kasel a prujem....neprijde mi vhodne ho prevazet.....samozrejme jsem pro navstevu v miste naseho bydliste to jsem otci i nabidla opakovane.
nevim jak se v takove situaci mam zachovat, styk nemame soudne danny, pouze sepsanou dohodu na ospod

jancaand
6. srp 2016

Taky by mě tohle zajímalo. Od soudu máme dané alimenty (které otec dítěte platí jen pro vyhnutí se trestnímu oznámení) a styk. Ale co dělat, když otec dítěte mi pokaždé před ním při předávání zbytečně nadává, několikrát ho vrátil pozdě, 2x mu syn spadl do jezírka, nedá synovi najíst (ode mě s sebou sváču nechce) a podobné excesy.. Nejhorší je, že OSPOD to absolutně nezajímá a my matky jsme v tomto bezmocné. Momentálně řeším, jak si nenaběhnout, když mám se synem zaplacenou dovolenou ještě před soudem, ale spadá to do jedné návštěvy s jeho otcem (není s ním absolutně žádná normální domluva, je schopen na mě poslat OSPOD a policii. Přitom si pro něj nechodí pravidelně). V případě, že dítě je nemocné (a není to jen rýma), tak pokud máš potvrzení od doktorky, tak bych jen o tom informovala otce s tím, že není problém doložit papír od doktorky. Tohle mi radila právnička. Pro ostatní situace, které nás čekají při předávání dětí bohužel zatím radu nemám 😒

horsiee
6. srp 2016

Tohle téma mě nikdy nepřestane udivovat. Člověk si říká na čí straně ty úřady stojí. Sice dítě zatím nikomu předávat nemusim, ale rodiče jsou rozvedení a tahali se o mě jak o kus žvance. No pěkný zážitky to nebyly.

ivular
6. srp 2016

@vaioletka Pokud není s otcem domluva, doporučuji všechno nechat strvrdit soudem. Ono k tomu v praxi většinou stejně dojde.

K těm otázkám:
- nemoc dítěte: pokud lékař nenapíše, že dítě není schopné převozu, má otec právo si jej převzít. Rozumný otec toto neudělá, protože to pro dítě je vždy zátěž (minimálně změna bakteriálního prostředí), nicméně rozumných otců je jako šafránu ☹
- zdravotní stav by matka měla sdělit kdykoliv na dotaz otce. Lékařské zprávy z veškerých vyšetření by měla vždy odevzdat pediatrovi, přičemž otec má právo kdykoliv se u pediatra na tyto zprávy podívat (nebo si je okopírovat)
- výběr školky/školy - je na dohodě rodičů. Pokud rodiče nejsou schopni se domluvit, mohou zkusit mediaci (mediátora může zprostředkovat i OSPOD, pak je zdarma). Pokud se ani tak neshodnou, určí školku/školu soud.

Jinak ve všem by ti měl radit OSPOD. Bohužel, praxe je taková, že maminky musejí s ospodem spíše bojovat, než by jim byl nápomocný ☹

mialagia
6. srp 2016

@vaioletka tak obecně občanský zákoník- část 2.rodinné právo.. konkrétně styk rozsudek nebo dohoda..jinak asi jen dokumentovat všechny excesy otce (např.natáčet nebo vždy mít přítomného nějakého svědka..) a poté řešit dle intenzity excesů s ospod, policií (trestní oznámení..) nebo u soudu podat návrh na změnu styku apod...pokud jde o tu nemoc dítěte, tak bych řekla taky, že stačí mít záznam u MUDr o nemoci a oznámit otci klidně i SMS, e-mail..ať máš opět písemný důkaz, že byl informován..a napsat mu tam klidně, že v místě bydliště návštěva možná ať jsi z obliga, ale v horečce převážet dítě je samozřejmě nesmysl..to tě nemůže nikdo nutit😉

yerry
6. srp 2016

@horsiee ba či straně stoji? Na ničí. Jen musí rozsoudit spor dvou lidi. Kdy každý má svou pravdu a části na sebe hází špínu. Úřady s nimi neziji a nevidí do nitra problémů. Smutne je ze se lidi nedokážou domluvit a z ditete si často dělají rukojmí a jednají často jen ve švem zájmu a tak aby ublížili tomu druhému a na Dítě ohledy neberou. Mne to přijde Teď naprosto nepochopitelné ale to proto ze to resit nemusím.

@vaioletka Já bych si zkusila najít práci online poradnu a tam napsat dotaz. Myslím že se tady dozvíš sice spoustu zajímavého ale nikdy nemůžeš vědět jak dalece je informace ověřena.
Přeji to hodně sil a štěstí a hlavně ať Vaše Dítě nemá pocit ze je jako horký brambor. ....

jancaand
7. srp 2016

OSPOD se nás matky snaží jen umlčet. I mi naznačili, že k excesům bývalého (např. vrací syna pozdě) nemám tahat policii, že by to mělo prej negativní vliv na syna. To že jeho návštěvy syna "ničí" nikoho nezajímá.. A ještě nás posílají do poradny. Paradoxně už jsem absolvovala povinnou mediaci (ex se na to vykašlal a neměl z toho žádný postih). K čemu poradna, kde do nás budou hučet (pokud se dostaví) a on při první návštěvě zase spustí vodopád nadávek a výhrůžek (syn se ho bojí). Co dělat, když se snažím, aby z mé strany to proběhlo vše v klidu, jenže druhá strana se naopak vyžívá v co největším humbuku, protože si je vědom, že mě a synovi nikdo nepomůže.. Je to nekonečný boj za klidnější život dítěte i můj, boj proti OSPOD 😒

horsiee
7. srp 2016

@jancaand přesně. Matky mají povinnosti a otcové práva a OSPOD má chránit dítě a kašle na to.

mialagia
7. srp 2016

@jancaand tak viz.shora jak jsem psala, vše dokumentuj a následně lze podat k soudu návrh na úpravu styku, např. vzhledem k chování otce navrhnout, aby mohl vídat dítě jen za účasti soc.pracovníka, v klokánku apod.nebo v krajním případě zamezení styku pokud otec psychicky vpodst. týrá dítě..musely by se dělat asi znalecké posudky, ale je to možné.. Pokud neplatí pravidelně výživné, podávat opakovaně trestní oznámení příp.na státní zastupitelství přímo..

vaioletka
autor
7. srp 2016

mockrat dekuju, ja se chci dohodnou je i v mem zajmu aby jsme spolu vychazeli v dobrem. budu pracovat na smeny a tudis do budoucna neni o pravidelnosti styku moc misto k manevrovanislo mi predevsim o syna mel teploty a i vzhledem k tomu ze ex pritel jiz ceka dalsi rodinu a ma doma male dite prislo mi z me i z me strany poslat nemocne infekcni dite do teto spolecnosti pri nejmensim nevhodne. proto jak rikate poradim se na ospod a veskere zalezitosti resim pisemnou formou abychom se vyhli pripadnemu nedorozumeni. lekarskou zpravu nemam v ruce ale na vyzadani urcite nebude problem vydat, vsem mockrat dekuji za rady

khanlova
28. kvě 2019

Já upřímně nevím,na co vy si matky stěžuje že?Byli jsme s manželem od sebe 2mesice.Dal se dokupy se ženou,která mu tvrdila,že děti mít nemuze-buch a mohla.Manzel jí řekl,tě ji zaplatí potrat,ale nechtěla,což jako žena chápu.Nicmene s ní bojujeme.Neustale se dohaduje a direktivně si určuje jak průběh návštěv,u kterých nikdo jiný krom ji a manžela být nemůže,ale i další možné rozšíření styku manžela s dcerou.Odmita jakékoli nové návrhy a vždy se na něco výmluvu.OSPOD je při každém našem dotazů na její straně.Tak teď radte,maminky,jak toto řešit,když otec má zájem,chce s dcerou trávit co nejvíce času a zatoužila matka dělá naschvály,hm?

gabinka98
16. pro 2019

Dobrý den chtěla bych se zeptat s přítelem jsme se nedávno rozešli máme spolu rok a půl starou dceru a ještě jsme neřešili soud ani ospot ale chci se zeptat i když jsme s přítelem spolu bydleli tak malá je fixovana jen na mě a bývalí přítel si chce vzít dceru k sobě přes noc ale nebydlí ve stejném městě musím mu ji pujcit i když malá pláče a nechce snim nikam bezeme jed děkuji za odpověď

bamak
17. pro 2019

@gabinka98 ano, musíš. Má na ni stejné právo jako ty. Pokud na něj není dcera zvyklá, zkusila bych se s ním domluvit, že by si na něj měla zvyknout. Například nejprve společně prochazky/hřiště, pak chvíli s ní sám a dobu postupně prodlužovat.

bera28
17. pro 2019

@gabinka98 , jak jako "půjčit"? Dítě je vás obou a oba máte stejná práva i povinnosti. Oba jste povinni to zajistit tak, aby to dítě zvládlo.

saffy
17. pro 2019

@bamak to ale není pravda. Pokud není styk určen soudem, rozhodně není povinnost dávat dítě otci na noc, zvlášť takto malé. Řada žen v tomto věku ještě kojí, v takovém případě by soud styk přes noc nenařidil. Pokud chce tatínek dítě častěji, musí si dát návrh k soudu. Nebo to samozřejmě může udělat i @gabinka98.

bamak
18. pro 2019

@saffy fajn, a když otec přijede a dítě si prostě a jednoduše odveze... Tak co? Nic. Klidně to může udělat, je to jeho právo! Může být s vlastním dítětem přes noc. A matka s tím nic nenadela. Takže podle mě ano, musí.

saffy
20. pro 2019

@bamak to je přece úplná blbost. Jak by to asi v reálu vypadalo? Vloupe se do bytu a dítě násilím odveze? To se dopustí hned několika trestných činů najednou. Dítě není kus nábytku proboha, nemůžeš si ho prostě jen tak vzít kdy a na jak dlouho chceš. Vždycky se primárně přihlíží k zájmům dítěte, takže bych se tu tak vehementně neoháněla právy otce, ty se musí přizpůsobit zájmům dítěte.

bera28
21. pro 2019

@saffy to se bohužel mýlíš. Otec mých dětí si odvezl dceru ze hřiště, kde byla s babičkou a vzhledem k tomu, že jsme neměli péči určenou soudem, ale jen na základě ústní dohody, tak na měl naprosté právo. Hned jsem kontaktovala advokátku a musely jsme dát navrh na péči k soudu. Kdyby si dceru u sebe nechal až do doby soudy (což naštěstí neudělal), mohly jsme zkusit dát předběžné opatření s nejasným výsledkem, nebo prostě jen čekat. O žádný únos atd se vážně nejedná.

bamak
21. pro 2019

@saffy ano, není to nábytek a proto by dospělí, kteří ho splodili, měli v zájmu dítěte postupovat. Ale myslíš se ty. Matka v žádném případě není nadřazena otci. Takže pokud není soudně určeno jinak tak si ho otec může vzít... Nikdo s tím nic nenadela. Žádný unos, vloupání, ani jiný trestný čin se nekoná. To, že to odnese dítě je samozřejmé. V žádném případě není automaticky v zájmu dítěte být s matkou.... Pokud je malinké a je kojení, budiž. Ale toto zakladatelka nezmínila, takže asi kojena nebude. A i kdyby byla, pokud nemá soudní rozhodnutí, i tak by si ho otec mohl vzít.

j.a.n.i
24. pro 2019

@bamak Tak ono hlavně ani to, že je rok a půl staré dítě kojené, není důvodem pro to, aby nemohlo být se svým otcem... Obě děti jsem kojila do 2,5 a 3,5 let a tou dobou už normálně chodily do školky a byly beze mě i přes noc.