Příjmení bez -ová. Dal někdo své dceři?

16. lis 2021

Ahoj, je tu nějaká maminka, která dala své dceři příjmení bez -ová? Jste si i po letech jisté, že to bylo správné rozhodnutí nebo byste po zkušenostech (třeba kvůli vysvětlování, blbým narážkám nebo jen z čistě praktického hlediska) už tento tvar příjmení nedaly? Díky moc za zkušenosti.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
zlorenka
16. lis 2021

Malá má madarske prijmeni bez ová, zatim nikdo nic nenamítal

scraty222
16. lis 2021

Mam kamaradku a ta ma prijmeni no ted uz to bude asi 15 let… dali prijmeni i sve dceri a rim, ze cestovali hodne, tak to pro ne bylo lehci. A rozhodne s tim nikdo nemel problem 🙂 a to ze maj opravdu zvlastni prijmeni😂

autor
16. lis 2021

@kelerub tak to je mi holčičky líto, to si ještě užije. Souhlasím u ryze českých příjmení to často nebývá dobrý nápad

@zlorenka a ty to vnímáš jak? Nekomplikuje vám to život? A když třeba voláš k doktorce, tak říkáš - volám kvůli dceři křestní + příjmení, aby nedošlo k nějakému omylu?

@scraty222 a cizí nebo české příjmení?

Nemáte i zkušenost, jak na toto pohlíží vrstevníci dětí? Řeší to vůbec nebo to prostě berou jak to je?

biciklissie
16. lis 2021

Já mám příjmení bez oba (oba jsme Češi, ale máme německý znějící příjmení). Dcera měla po narození automaticky u příjmení ova. Zažádala jsem matriku o změnu, aby měla příjmení stejne jako já. Nebyl problém. Teď má tři roky, nenapadlo mě toho litovat. A nebudu toho litovat, ať už reakce, až bude starší, budou jakékoliv. Mám názor, ze kdo se chce posmívat, důvod si vždycky najde. To za prvé. A za druhé, myslím, že jména a příjmení budou stále pestřejší, i spousta cizokrajných, bez ova, složených, atd. Za třetí, je to po tom každému houby. Praktické mi to přijde, je to kratší. Vysvětlovat musím stejně, jméno i příjmení, takže jsem zvykla. A normálně se představuji jménem a prijmenim bez ova, dceru taky. Přijde mi to úplně normalni.

scraty222
16. lis 2021

Je to ceske prijmeni…. Tak zalezi jake prijmeni to je. Dnesni deti si delaji srandu ze vseho, to tak je i bude…

eviicka
16. lis 2021

Dětem to bude si myslím jedno, já znám z okolí 3 případy. Jedno není česká klasika, holka už dospělá, myslím že problém žádný neměla.
Pak spíš z povzdálí vím o dvou případech, kdy se jedná o typicky české jméno představující reálnou věc/zvíře (něco jako výše zmiňovaná Kohout) a tam vím, že pro okolí to je velká příležitost k "řešení" protože to zní fakt zvláštně. Jestli s tím mají problém ty holčičky to netuším.

zlorenka
17. lis 2021

vzhledem k tomu, ze mame to prijmeni slozity samo o sobe a automaticky vsude hlaskuju minimalne zacatek (sz), tak je vetsinou posluchac vdecnej, ze nemusi resit dalsi tri hlasky navic 😂 (coz byla teda i motivace pro me k neprechylovani). Dala jsem teda jednoduchy tuctovy krestni a doktorce hlasim cele jmeno tak jako tak, za me bez problemu

pavelfilip2511
17. lis 2021

Klidně doporučuji . Já mám příjmení bez ova....a je to originální ..

dashyyy
17. lis 2021

Já i dcera máme příjmení bez ová a nikdy jsem se nesetkala s žádným zádrhelem.. nikdy se nad tím nikdo nepozastavil 🙂

anetka1701
17. lis 2021

Já příjmení bez -ová strašně chtěla... Bohužel, naše příjmení je vlastně křestní jméno, takže to prostě nejde... Ale fandím, moc 🙂

badyr
17. lis 2021

Mám příjmení bez ová, dcera (půl roku) má také, takže posměšky zatím soudit nemůžu, ale nikde jsme neměli problém, nemyslím si, že bych někdy litovala. Jediný, kdo má problém je tchýně a ta jí neustále říká příjmením s ová, ale tchýně je frnda a už ji na to chci upozornit, aby to nedělala. Jednak se tak malá nejmenuje a hlavně nechci, aby pletla hlavu staršímu. Tchýně to ovšem dělá schválně, protože s tím nesouhlasí, tak aby to dala řádně najevo. Má doma i vystavenou průkazku z porodnice, kde má malá příjmení s ová, než to matrika změnila 🤦🏼‍♀️

sanoela
17. lis 2021

Ahoj, já jsem si vzala cizince a mám příjmení bez ova i dceři jsme dali. Zatím s tím problém nemáme, ale je pravda, že je to příjmení u kterého to jde je to jako české např. Kočí, Krejčí. Švagrová si nedala ova u českého příjmení a zní to fakt blbě, ale ona chtěla být jiná. A naštěstí se jim narodili dva synové a mají mužský tvar jinak by to byli chudáci.

ajka198
17. lis 2021

jsme oba Češi, ale manžel má německé příjmení končící samohláskou. Takže pro mě bez -ová byla jasná volba. A stejně tak máme v oddacím listu napsáno, že naše dcera bude mít bez -ová. A taky to tak je. Sice má zatím 3 roky, ale ani já jsem se nesetkala s tím, že by k tomu měl někdo nějaké námitky. V dnešní době to je naprosto běžné. Kdybychom měli české příjmení, tak bych si ho nechala přechýlené. S tím německým v přechýlené formě jsem měla problém.

autor
17. lis 2021

@biciklissie máš pravdu, kdo se bude chtít posmivat, nějaký důvod si najde. Ono už je to asi časem o zvyku i to představování.

autor
17. lis 2021

@eviicka věřím, že typicky české příjmení a ještě k tomu zvíře fakt asi musí znít zvláštně. V takovém případě by mě to asi ani nenapadlo.

autor
17. lis 2021

@zlorenka ano, zkrácení o 3 písmenka byla motivace i u mě 🙂 Příjmení je uz dost dlouhé i v mužské verzi.

autor
17. lis 2021

@pavelfilip2511
@dashyyy Tak tohle ráda čtu 🙂

martulka6188
17. lis 2021

Mam prijmeni bez -ova ja, i dcera. Jsou ji ctyri roky, bydleli jsme v Praze a fakt se nikdo nepodivoval. Ostatne ve skolce nebyla jedina s neprechylenym prijmenim. Ted jsme se prestehovali za Prahu a tady ve "vesnicke" skolce je asi jedina, ale nevim o tom, ze by to nekdo resil.
Nesouhlasim s nazorem vyse, ze dnesni deti se posmivaji za vsechno. Rekla bych, ze co se tyka jmen, tak je naopak uz nikdo moc neresi, ta diverzita i u Cechu je dnes uz velka.

autor
17. lis 2021

@badyr to je teda taky "skvělý", ale asi se s tím tchýně fakt nesrovnala. Moje dcera tuto svoji "babičku" nezná a nikdy nepozná, nechce s námi mít nic společného. Já ji taky neznám, ale je možné, že by s tím taky měla problém.

autor
17. lis 2021

@sanoela
@ajka198 je vidět, že u těch cize znějících příjmení se to fakt nabízí. Jsem ráda, že v tomto tedy dcera nebude výjimka 🙂

orisek56
17. lis 2021

Já mám manželovo bez ova a dcery taky. Jenže jedna se o cizí příjmení (manželuv původ a jeho příbuzenstvo z Rumunska) i když on je už Čech narozený tady ale rodinu má v Rumunsku a v Italii, takže se to dá pochopit. Obecně si myslím, že u ryze českých jmen by se to nemělo upravovat do mužského tvaru a odebírat ova. Vím že sice ty lidi chtějí být světový (nemyslím to zle) ale ve výsledku to zní pak dost blbě. U cizího příjmení se to dá pochopit a korun tam, kde jsou vazby na cizinu jako u nás.

autor
17. lis 2021

@martulka6188 to je dobře, že to nikde neřeší, mám radost, že to lidi berou jako fakt. Ono to bylo spíš myšleno, že když se budou chtít posmivat, tak si vždy něco najdou.

autor
17. lis 2021

@orisek56 souhlasím, asi je vždy nutné si říct, zda je to zbytečná snaha o originalitu nebo to má nějaký logicky základ.

autor
17. lis 2021

Holky, moc všem děkuji. Dcera má jméno po otci, které taky není původem české a je dlouhé i v mužském tvaru. To byly pro mě dva důvody, proč ji -ová nedat. Ale předevčírem v noci jsem místo spánku přemýšlela o blbostech a vznikla z toho myšlenka, zda jsem neudělala chybu. Takže moc všem děkuji za uklidnění 🙂

rnika
17. lis 2021

A já z jiné strany, já se - ova vzdát nechtěla. Manžel je cizinec a moje jméno hodně lidem přijde jako jazykolam. Naopak můj bratr se změnil a jeho žena - ova nechtěla.... Přijde mi to minimálně zvláštní, ale její věc. Ať si to každý udělá jak se mu to líbí 😉

geonisa
17. lis 2021

Já i dcera taky máme příjemní bez ová a nelituji toho . A potvrdila mi to i paní na matrice ze to příjmení s ová zní ještě hůř než bez toho .

ninive211
17. lis 2021

Dcera má ve třídě holčičku s příjmením bez -ová (příjemní končí na -a, tam to nezní zas tak divně).I křestní jméno má netradiční (Jasmína). A vlastně u syna ve školce je stejný případ, holčička se jménem bez -ová, taky končí na -a (její bratr chodí do školy s dcerou, tak s bráchou se jmenují oba stejně příjmením, příjmení není typicky české). Isabella Mia Kohout zní fakt děsně, no 😀

cabadajovimah
17. lis 2021

ano, já i dcera máme příjmení bez ová a nevidím v tom žádný problém, sice nás starší generace oslovuje tak, jak je zvyklá ale to nevadí

ai30
17. lis 2021

@martulka6188 Uplne souhlasim. Detem jsou jmena uplne sumak, opakuji to, co slysi doma. Tak kdyz dospeli se neumi psychicky srovnat s tim, jak se nekdo jmenuje a posmivaji se lidem okolo, budou se posmivat i jejich deti.