Příspěvek na bydlení. Mám nárok? Žijeme u našich

ria80
11. lis 2008

Ahoj.Máte někdo přehled o tom,jak je to s příspěvkem na bydlení?My žijeme na doraz,a určitě bysme s malou nárok na to měly.Ale nemáme nájemní smlouvu.Zijeme u našich,ale podílíme se na energiích.NA úřadu práce mi řekli,že mám smůlu,asi když bydlím s rodiči,tak oni za mě všechno platí.Ale mě to přijde divný.Nevíte někdo,co s tím?

vojtisek2007
12. lis 2008

ria - zkus se zeptat na příslušném úřadě, kde příspěvek na bydlení přímo poskytují - na odboru dávek ssp - když by jste měli mezi sebou (ty a rodiče) sepsanou nějakou smlouvu - kolik jim přispíváte a tak, možná by to šlo....

skuli
12. lis 2008

ria80 -No nedostaneš asi nic,když bydlíš s rodiči,protože se tam počítá příjem všech lidí v domácnosti a ten nesmí překročit 1,6 násobek životního minima těch osob.Taky myslím,že byt by musel být psaný na tebe.

ria80
autor
12. lis 2008

No já nevím,to je přece hloupost,vždyt my s malou jsme jako jedna rodina a máme příjem malý.Naši přece příspěvek nežádají.To nám můžou rovnou říct,vaši rodiče mají dost peněz,aby za vás všechno platili.Jak znám mamku,tak tam vletí a bude chtít po babě na uřadě,at jí to teda takto řekne a dá písemně. 😠

usounek25
12. lis 2008

Ahoj, v pondělí jsem byla na sociálce, protože jsem těhu a na pracáku. Teď v listopadu dostanu poslední podporu. Takže jsem se chtěla nahlásit na ssp. Ale jak je tady už víše napsáno, jelikož bydlíme s přítelem v domě jeho rodičů máme smůlu. Půlka baráku je sice přítele a my žijeme ve svém patře a oni taky, máme každý svoji domácnost, ale to je na sociálce nezajímá. Pokud nemáte každý svůj elektorměr, plynoměr atd., tak vás opravdu budou posuzovat všechny dohromady, tzn. tebe, rodiče, přítele/manžela, sourozence, kteří žijí v domě atd. A pokud se vlezete do nějakého toho minima, tak nedostane ani halíř 😒 . Ale zkus se pozeptat na ssp, za to nic nedáš. 😉 Přeji hodně štěstí, snad dopadneš lépe než já.

ria80
autor
12. lis 2008

Jo já jsem se ptala na uřadě práce,a tam mi řekli,že od nich teda nic nedostanu.Naši se rozčilovali a řekli,že mi teda napíšou nájemní smlouvu,at má baba klid.
Ale brácha,který u nás taky bydlí,tak když byl na pracáku,tak mu naši dávali potvrzení,kolik stojí energie a tak,a on to někam nesl a pak dostával přídavek nějaký.Ale on to bral asi z našeho obecního úřadu.Tak se půjdu zeptat ještě tam.To je asi něco jiného než příspěvek na bydlení.

andu
12. lis 2008

Ahoj, Rio80. Bohužel tě nepotěším, ale opravdu nedostaneš nic ☹ Já teď řešila to samé - bydlím v domě s našima, dokonce v horním patře. Tak jsem si zašla na sociálku se poptat a paní mi řekla, že pokud žiji s rodiči, mají povinnost mě živit. Příspěvek bych dostala jedině v případě, že příjem rodiny by byl nižší než 10 000Kč. Jsem prostě posuzována spolu s rodiči. Je to dáno ze zákona, že rodič musí zaopatřit své dítě, i když dítěti je třeba padesát! Prostě ta povinnost trvá do doby, než je schopno se samo uživit!

Ještě mi paní na sociálce řekla, že jedině kdyby s náámi bydlel i můj přítel, byli bychom my 2 posuzováni společně a samostatně bez našich. Ovšem opět by přítelův plat nesměl přesáhnout 10 000 Kč.

Další možností by bylo, že bychom dům zkolaudovali na 2 bytové jednotky, což by znamenalo, že bychom museli udělat samostatné vodoměry, elektroměry atd.

Takže stručně řečeno, opravdu s příspěvkem na bydlení máme smůlu ☹

vojtisek2007
12. lis 2008

ria 80 - možná by bylo lepší zažádat o dávky v hmotné nouzi....

ria80
autor
12. lis 2008

Hmotná nouze ne,dokud dostávám mateřskou 7600 kč,tak na to nemám,uvidím později.
Tak ale nevím,co teda dostával ten brácha,zkusím to zjistit a dám vám vědět.Ze rodiče mají povinnost mě živit,to si snad děláš srandu.Já jim to hned půjdu říct,at se pobaví.A co když jsou v důchodu.To snad není pravda.Ale ty jsi posuzovaná ještě sama,ale my už jsme rodina,když mám malou.Třeba je tam rozdíl.

renat2
12. lis 2008

Ria: Přesně, jak píše Andu, tak to bohužel je, počítá se příjem celé domácnosti...Já jsem tohle řešila hned po škole, kdy jsem se chtěla podílet na chodu domácnosti, platila jsem příspěvek, a protože jsem byla na stáži a dostávala jsem 2000,- na měsíc....s tím se fakt nedalo vyžít, tak jsme šla na soc. Ale bohužel jsem krutě narazila, protože pokud chceš o něco takového žádat, tak musíš prokázat veškeré výdaje, příjmy (a bohužel opravdu všech)...a stejně ti tio pak třeba o pár korun nevyjde. Bohužel se taktéž oháněli tím, že mě mají povinnost živit, pokud s nima bydlím, což ale není pravda, mají povinnost mě živit do 18 ( a pak třeba v případech studia). Pokud by si chtěla vykázat, že přispíváš na domácnost, tak by to ale rodiče museli vykazovat...prostě, cvo se týče pomoci státu normálním lidem, tak to je na bodě mrazu

ria80
autor
12. lis 2008

Já jsem taky myslela,že mě mají povinnost živit,když studuju.
No ale Michalku už mám povinnost živit já,ne oni.A co když na to nemám?
Se asi zítra podívám na ten obecní úřad.Myslím,že se to nějak musí dát.

renat2
12. lis 2008

ria: určitě to zkus, budeme držet palce.

andu
13. lis 2008

Renat, není to pravda! Musí Tě živit i po 18 letech, dokonce i po těch 26, do kdy můžeš být oficiálně studentem...

Rio, ale je fak, že ty teď máš vyživovací povinnost za malou, takže by vás mohli posuzovat zvlášť, to je fakt. No a nebo zkusit zažádat o nějaký příspěvek přímo na Michalku.

No tak jsem se pěkně nas**, když mi tohle bylo řečeno, dokonce jsem to hledala i na netu, a bohužel, paní nekevcala ☹

andu
13. lis 2008

jinak tohle jsem našla na netu:

"Vyživovací povinnost rodičů k dětem

Můj dotaz se týká vyživovací povinnosti. Moji rodiče se rozvedli v době, kdy jsem byl nezletilý. Otec byl soudem přiměn k tomu, aby na mě platil výživné. V době, kdy jsem dovršil 18 let, jsme se společně dohodli, že soudů už bylo dost, a že si výživné stanovíme dohodou. V té době jsem ukončil studia na střední škole a pokračoval studiem na VŠ. Tu studuji již šestým rokem. Otec bez problému platil výživné až do června tohoto roku, kdy jsem dokončil pátý ročník VŠ. Od června mi přestal platit výživné s tím, že mu právníci řekli, že pokud si „vydělávám“, pak jeho vyživovací povinnost odpadá, bez ohledu na to, že nadále studuji. Výdělkem má na mysli moji brigádnickou činnost u firmy, která trvá necelé dva roky, kterou mi dokonce sám zprostředkoval, a která je upravena dohodou o provedení práce. Můj dotaz je, zda má v uvedeném tvrzení pravdu, zda opravdu skončila jeho vyživovací povinnost a zda existují kroky, kterými bych se mohl bránit ? Děkuji za odpověď.

Vyživovací povinnost rodičů ke svým dětem trvá až do doby, než jsou schopny sami se živit, tedy sami si z vlastních prostředků zajišťovat veškeré náklady na živobytí (ubytování, ošacení, strava, náklady na školu apod.). Není správný názor, že vyživovací povinnost končí dovršením 26 roku dítěte. Také si nemyslím, že by Vás brigáda (dohoda o provedení práce) mohla finančně zajistit tak, že již nebude žádným způsobem závislý na svých rodičích. Jestliže otec přestal platit výživné, doporučil bych Vám ještě jednou to s ním v klidu probrat, neboť z Vašeho dotazu vyplývá, že máte s otcem korektní a dobré vztahy. Jestliže ho svými argumenty nepřesvědčíte, nezbývá, než se obrátit na soud. Ten by pak posuzoval, za máte nárok na výživné a v jaké výši."

andu
13. lis 2008

to jsem se hodila kvůli té vyživovací povinnosti rodičů... Je to děs! ☹

ria80
autor
14. lis 2008

Tak jsem byla zase uřadě práce,doložila jsem tam doklad o rozvodu,takže mi nepatrně zvedli příspěvek.A ptala jsem se i na to bydlení,paní byla ochotná se bavit,tak jsem toho využila.
No a řekla mi,že kdybysme s malou bydleli s našima třeba v domku 3+1,tak to by nebylo nic.A případně by se počítaly příjmy nás všech,co bysme tam bydleli.Ale pokud máme oddělený byt samostatně,tak bych měla mít na příspěvek na bydlení nárok.Ale musí mi napsat nájemní smlouvu,kde bude napsaná rozloha toho bytu a náklady na energie.Takže tatka řekl,že mi to klidně napíše,půjdem to ověřit na obecní úřad a pak to tam donesu.TAk jsem zvědavá,jestli z toho fakt něco bude.

andu
14. lis 2008

Tak, Rio, to mi určitě dej vědět, to by mě zajímalo! My také máme byty samostatně a paní mi řekla, že smůla. A nebo máte zvlšť vodoměr atd.? Jsem fakt zvědavá a jestli ti to schválí, tak na ně tady taky naběhnu 😉

ria80
autor
14. lis 2008

Já doufám,že se tam příští týden dostanu a uvidím.Samostatný vodoměr nemáme,ale na tom y němělo záležet.Však v nájemním domě taky kolikrát je jeden vodoměr a plynoměr a rozpočítává se to mezi nájemníky.
Ale taky musíš mít příjem malý,aby s měla na příspěvek nárok.Musí to být tak,že máš nějaký příjem (i přídavky a rodičák),a pokud 30% z toho příjmu nepokryje náklady na bydlení,tak máš nárok.Takže ty zatím mít nárok neudeš,si myslím.Myslím si,že ani já,i když mám 8600 čistý příjem.Taky podle toho,kolik jsou ty náklady.Ale předpokládám,že nájem neplatíš,jen energie.
Ale pokud bych pak dostávala ty nižší mateřskou,tak to už nárok mít budu a mohlo by to být docela dost.
Taky se asi bere v úvahu,pokud jsi osamělý rodič.

ria80
autor
8. pro 2008

No tak jsem tam byla a zase mě poslali zpátky.Takže pro ty,co bydlí u rodičů:V nájemní smlově musí být napsáno vše,co platíne,jako jedna částka.A potřebuje doložit příjmové doklady.
Mužete mi někdo říct,co je to evidenční list?

vojtisek2007
8. pro 2008

ria 80 -evidenční list dostáváš v práci - každý rok se vyplnuje nový -máš tam kolik máš za rok odpracováno dnů, celkový vydělaný peníze, kolik dnů jsi promarodila a tak....taky se evidenčák vyplnuje,když v zaměstnání končíš...proč ho po tobě chtějí -nebo chtějí něco jiného ??? ale žádný jiný evidenčák už mě nenapadá

ria80
autor
8. pro 2008

Ne to ne,to má něco společnýho s bytem.Asi kolik tam bydlí lidí a kdo.Ale nevím,kde se to bere a jak to má vypadat.

vojtisek2007
8. pro 2008

ria - a co na úřadě, kde si hlásíš trvalý pobyt - asi to bude něco, kde budou napsaní všichni, kdo mají trvalé bydliště na uvedené adrese...

ria80
autor
8. pro 2008

Jo něco takovýho to bude.Takže na obecním úřadě?