Rodičovský příspěvek, mateřská dovolená, porodné atp.

kosarovapavla
15. led 2014

Zdravím,
stále nemám úplně jasno ohledně financí, o které bych si mohla zažádat..
Porodné činí 13 000 Kč - nárok na něj má ten, kdo v posledním, uzavřeném čtvrtletí nepřesáhne příjem 18 500 Kč. Říkám to dobře? (Termín porodu mám 1.-7.3. tzn. že se v mém případě jedná o říjen,listopad a prosinec roku 2013 ano?) Kdy NEJDŘÍVE mohu o porodné zažádat?
Rodičovský příspěvek je 220 000 Kč. 18 měsíců - 4 roky, jaké musíme s přítelem splňovat podmínky abych nedostala nejnižší příspěvek a 4 roky ? Kdy o něj mohu zažádat abychom nebyli zbytečně ve finanční tísni? Předpokládám totiž , že určená instituce má nějaký čas na veškeré vyřízení.
Jak získám mateřskou dovolenou ? A o jaké další finanční injekce mohu zažádat a kdy ??
Mockrát Vám všem děkuji za rady a pomoc !!

terunka88
15. led 2014

Můžu ti poradit jen ohledně mateřské (MD) a rodičovské (RD), v ostatních dávkách se moc nevyznám.
Abys měla nárok na MD, musíš být momentálně zaměstnaná a zároveň v době nástupu na MD (nastupuje se 6-8 týdnů před termínem porodu) musíš mít odpracováno alespoň 270 dnů za poslední 2 roky. Pokud tohleto nesplňuješ, tak máš nárok na RD, který ti začne běžet ode dne porodu (takže dřív jak po porodu o něj žádat nemůžeš). Pokud alespoň přítel splňuje ty podmínky (stejné jako u MD), tak si můžeš vybrat délku - máš těch 220 000 Kč a rozpočítáš si to do kolika měsíců chceš, max. výše se řídí podle jeho platu (nesmí to překročit 70 % jeho měsíčního hrubého výdělku), abys dosáhla na tu nejvyšší možnou dávku za měsíc (11 500 Kč), tak musí vydělávat tuším něco přes 16 tis. Kč hrubého. Pokud ani on, ani ty ty podmínky nesplňujete, tak máš automaticky nárok jen na tu 4 letou variantu - do 9 měsíců dítěte to je 7 600 Kč a potom do 4 let 3 800 Kč.

blahova_andrea
15. led 2014

o porodné si logicky můžeš zažádat po porodu, máš na to myslím rok a příjem 18500 se týká myslím ne jen tebe, ale i partnera, takže příjem vás obou dohromady.
na mateřskou budeš mít nárok v případě, že jsi zaměstnaná alespoň 270 dní myslím. musíš odvádět nemocenské pojištění. vyřizuje se to přes gynekologa a zaměstnavatele.
o rodičovský příspěvek si žádáš podle toho zda máš mateřskou či nikoli. pokud máš mateřskou, tak si žádáš při jejím konci. vše se platí měsíc zpětně, takže to většinou všem krásně navazuje. pokud nemáš nárok na mateřskou, pak tě čeká 4 letá varianta. pokud ale splňuje podmínky pro mateřskou otec dítěte, tak můžeš čerpat RP na základě jeho příjmů a délku rodičáku si můžeš volit.
na co dalšího máte nárok se takto nedá říct. možná přídavek na dítě, možná příspěvek na bydlení...to záleží na moc věcech.

andreadornova
15. led 2014

Ahoj, co se týče porodného tak se jedná o společný výdělek pokud uvedeš že s přítelem žijete a pouze prvorodičky.a pokud jde o mateřskou,pokud jsi na NP tak máš nárok na mateřskou 8 týdnů předem, měl by tě na to upozornit gynekolog a dát ti na to papír.rodičák dostáváš po 6 měsících a když zažádáš ke konci měsíce poslední mateřské měli by ti ihned další měsíc vyplatit rodičák v klidu.o to na kolik let si určíš sama na 4 roky dávaj většinou automaticky těm co nebyli zaměstnaný nebo nesplňují minimum za poslední rok.a když si najedeš na jejich stránky tak tam budeš mít o co všechno můžeš zažádat a jestli splňuješ jejich podmínky.

kosarovapavla
autor
15. led 2014

@andreadornova Takže pro upřesnění, zda jsem pochopila opravdu dobře - haha. Žijeme s přítelem ve společné domácnosti. Ani tak jsme za ty tři mnou výše uvedené měsíce 18 500 Kč nepřesáhli a jsem prvorodička, takže by nám porodné tedy měli dát. Super. Děkuji!
270 dní za poslední 2 roky odpracováno nemám, jsem ÚP (již od září). Pokud tedy přítel tyto podmínky splňuje budu si moci navolit délku a částku přes něho. Pokud nesplňuje ani on, tak mi dají automaticky ty 4 roky. Ok? Píšete, že rodičák navazuje na mateřskou a vyplácí se až po 6 měsících tedy po skončení mateřské, ale v mém případě, když nemám nárok na mateřskou to bude jinak nebo budu 6 měsíců bez ničeho a až potom mi začne rodičák ?
Děkuji!!

andreadornova
15. led 2014

Pokud ty podmínky splňuje přítel nárok na mateřskou tak budeš pobírat mateřskoú přes něho pokud ne automaticky nastupuješ na rodičák a žádat můžeš až po porodu.taky automaticky musíš mít 4 roky tzn. 9 měsíců budeš brát 7600kč a pak se to snižuje.všechno záleží na tom jestli jeden z vás splňuje nárok na mateřskou.

kosarovapavla
autor
15. led 2014

@andreadornova Jo takhle !! Takže jde přes přítele oboje. Ahaa! Tak to jsem netušila! Moc, moc děkuji!! Někde jsem četla něco o tom, že po určité době se to nějak přepisuje nebo co?? Jako že na mateřskou půjdu já, ale peníze budou chodit přes přítele tzn., že po určité době se změní jméno rodiče, který se o dítě stará nebo jak tohle probíhá?

j.a.n.i
16. led 2014

@andreadornova To není pravda, mateřská se nedá pobírat přes cizí nárok, mateřskou může pobírat pouze ten, kdo na ni má nárok. Pouze jde přes partnerův nárok na mateřskou zvolit výši rodičáku.

andreadornova
16. led 2014

Tak to jsem zase netušila já to se omlouvám,já myslela že skrz přítele jde pobírat i mateřská.když je to tak a ty nesplňuješ nárok na mateřskou tak hned po porodu jdi zažádat o rodičák a pokud splňuje přítel podmínky tak si to můžeš volit.pak vím že můžeš získat nárok na příspěvek na dítě,samotnou nouzi anebo bydlení na to se mrknutí na jejich stránkách.

petrajurinova
16. led 2014

@kosarovapavla
Mateřská - pokud ty osobně nemáš odpracováno (nebo dobrovolně zaplacené pojištění) 270 dnů za poslední 2 roky, tak na mateřskou nemáš nárok - co dělá otec dítěte v tomhle ohledu není důležité. Dnem porodu ti začíná nárok na rodičovský příspěvek - zažádat můžeš hned po porodu.
Porodné - žádáš po porodu a dokládáš čtvrtletní příjem za všechny členy domácnosti - tzn. pokud žiješ v jedné domácnosti s přítelem, počítají se oba vaše příjmy, pokud žijete každý jinde, počítá se jen tvůj příjem.
Rodičovský příspěvek - žádáš po porodu, výše se může odvíjet od tvého nebo partnerova příjmu (od toho pouze v případě, že spolu oficiálně žijete v jedné domácnosti), ovšem pokud uvádíš, že ani společně nemáte za čtvrt roku příjem nad 18 500 Kč měsíčně možnost výběru délky a výše rodičovské mít asi nebudeš a automaticky budeš mít tu 4 letou. Zato bys po porodu mohla navíc zažádat o příspěvek na dítě (tj. 500,- měsíčně)

j.a.n.i
16. led 2014

@petrajurinova Pokud není oficiálně vyřešené svěření do péče a alimenty, tak se ti dva berou jako rodina (tj. počítají se příjmy obou) bez ohledu na bydliště.

ness21
16. led 2014

Holky promiňte vim že je to tu už milionkrát, ale chci se zeptat. Dne 21.5.2013 jsem odmaturovala a hned 22.5.2013 nastoupila do práce od 19.11.2013 jsem na neschopence, ale jsem stále zaměstnaná. Takže bych měla nárok na mateřskou mít normálně ne ??
Děkuju moc začínám plašit, popřípadě kam se jít zeptat

j.a.n.i
16. led 2014

@ness21 Jojo, to nárok mít budeš 🙂

ness21
16. led 2014

@j.a.n.i děkuju 🙂

petrajurinova
16. led 2014

@j.a.n.i tak to asi dost záleží na úřednici. Brácha má nahlášené jiné bydliště než jeho přítelkyně a dcera a jelikož trvali na tvrzení, že spolu nežijou ve společné domácnosti posuzovali jeho přítelkyni jako matku samoživitelku a o žádné soudní svěření do péče nebo alimenty se nezajímali. Automaticky se berou jako rodina manželé i když žijou odděleně, ale pokud spolu dva žijou "na psí knížku" řeší to úřednice podle své nálady.

kosarovapavla
autor
17. led 2014

@j.a.n.i Děkuji moc. Pokud žijeme ve společné domácnosti kde, ale nemáme trvalé bydliště dostaneme i tak porodné?? 😨 Tzn. já mam trvalé bydliště u svých rodičů, ale nežiji tam s nimi a přítel je hlášen na městském úřadě. Máme spolu byt v nájmu a bydlíme tam společně.. ??

pe.martina
17. led 2014

@j.a.n.i Ahojda, narazila jsem na tuhle diskuzi a napadlo mě zeptat se na tohle. Manžel bude dávat v dubnu výpověď a v červnu skončí úplně a nastoupí na ÚP, nyní je zaměstnanec a ještě podniká. Podnikání si taky v červnu pozastaví a stane se úplně nezaměstnaným. Já budu někdy v červnu nastupovat na mateřskou (TP je 4.8.) je možné, že bysme takhle nějak dosáhli na porodné?? Jestli je už teda ta změna, že se dává i na druhé dítě, to netuším 😅

j.a.n.i
17. led 2014

@kosarovapavla Pokud se společně vejdete do toho příjmu, tak ano.

j.a.n.i
17. led 2014

@pe.martina Žádná změna není, porodné je pouze na první dítě.

dajda28
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
j.a.n.i
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
dajda28
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
dajda28
20. led 2014

tady je pro přesnost otázky-kdo dostane porodný a kdo ne-je to článek z novin:
Porodné 2014 - kdo má nárok na porodné

Patří do: Finance Související (45)

Porodné jako samostatná dávka zůstává i v roce 2014. Vládní koalice ODS, TOP 09 a VV totiž nakonec - na nátlak poslední jmenované nejmenší strany - neschválila návrh na úplné zrušení porodného. Naopak: Rodící se vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL chce pravidla pro porodné opět uvolnit.

Oproti roku 2013 se nic nemění.

Na porodné mají nárok jen rodiny, jejichž čistý příjem je menší než 2,4 násobek životního minima.

Tuto sociální dávku dostanou jen na první dítě, nikoliv už na další v pořadí. Obě omezení platí od ledna 2011.

Samotná dávka pro rok 2014 zůstává na 13 tisících korunách, při dvojčatech (či více současně narozených dětech) činí 19 500 korun.

Matka a otec žijící ve společné domácnosti (bez dalších osob kromě narozeného dítěte) dostanou porodné jen tehdy, jestliže jejich měsíční čistý příjem nepřesáhl 18 504 korun.

U matky-samoživitelky činí hranice čistého příjmu 11 712 měsíčně.

j.a.n.i
20. led 2014

Ano, já bych ho zrušila úplně, bohužel díky nesmyslným VV to neprošlo.
A nějak nevím, co bych měla časem zjišťovat?

laurital
20. led 2014

@dajda28 Trochu se mírni ve výrazech.Děkuji.

liss_durman
20. led 2014

@dajda28 Máš dítě podobně staré (o něco starší) než já. Takže porodné na něj jsi jistě dostala a neříkej že ne, já ho dostala taky. Ano, spousta věcí se mi tu nelíbí, ale to, jakou máme mateřskou a rodičovskou by nám všude na západě záviděli až na půdu! Máš ten luxus, že můžeš být s dítětem doma až do 4 let! Co by za to dali třeba v USA, kde ženský šupajdí do práce po šestinedělí, aby si práci udržely. Zdá se ti, že máš málo? Tak se snaž a vydělávej si. Když se chce, všechno jde. A laskavě se nenavážej do @j.a.n.i, všem nám tady sává cenné rady, jak máme postupovat ve věcech, které jsou pro nás ostatní španělská vesnice.

dajda28
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
liss_durman
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
lostakova
20. led 2014

Holky a jak je to v případě, že RD skončí, ale dítě nevezmou do školky, tudíž matka nemůže do práce? Asi je na ÚP a pobírá příspěvek v nezaměstnanosti? A podle čeho se počítá jeho výše? Asi to souvisí s výší rodičovské (takže podle různě zvolené délky RD by pak byla i různá výše příspěvku z ÚP)?

petrajurinova
20. led 2014

@lostakova výše dávek na ÚP nemá s výší rodičáku nic společného. Odvíjí se od platu před nástupem na mateřskou. Pokud jsi před porodem nepracovala, tak po rodičáku ti na ÚP přiznají minimální možnou podporu (je to něco kolem 3500,- na první 2 měsíce a pak se to snižuje).

ratatooy
20. led 2014

@lostakova pokudsi byla zamestnana před mateřskou tak je to z platu prvně 60% pak 50%a pak 40% myslim nevim přesně,a pokud si šla už z up na md nebo rd tak se to počítá z rd a je to neco kolem 3200,.prvni mesice a pak se snižuje na 2400 cca