Školka na vesnici nebo ve městě?

ely14
9. kvě 2016

Ahoj maminky z vesnice 🙂

Zajímalo by mě,jak jste řešily výběr školky? Na vesnici mě to odradilo minulý rok nás nevzaly ale pak další maminku po mě ano a to do práce nešla ... 😖. Nechápu.
Teď jsou synovi 4 roky takže už chci aby začal chodit.

Docela se mi víc líbí ta městská až na to dojíždění ale je to asi 8minut autem plus jsem si říkala že si tam rovnou nakoupím,vyřídím co je potřeba,je tam úřad,doktoři,...manžel tam pracuje mohl by vyzvedávat má jen ranní,a od září v tom městě má začít chodit na kroužek.

Ale plánujem druhé takže ,pak jezdit ještě s mimčem takže se ptám jestli vodit s kočárem nebo jezdit v autě -jaké máte zkušenosti co se dá lépe zvládat? Ono bude mít asi každé své pro a proti ..
Ale zajímají mě zkušenosti a rady ostatních 🙂

nelam
9. kvě 2016

Rozhodnuti je na vas,ale jestli vas vesnicka skolka naprdla jen tim,ze vam loni nevzali dite a jine ano,byla bych uplne nad veci. Skolka ma jasne dana kriteria,vetsinou jsou to: misto bydliste,vek a teprve pak zamestnani rodicu. Do ted dostat v nekterych krajich triletaka do MS byl nonsenc 🙂 jestli vam tam nevadi nic jineho,tak bych urcite volila nedojizdet.

carrie_b
9. kvě 2016

Dle me budes jezdit autem tak, jako tak, protoze jednou bude prset, pak budes chtit rovnou na velky nakup, do auta skocis jen v teplakach, dite taky nemusis moc oblekat... Jinak u nas se skolkou to same,vubec nezohlednuji, zda jde matka do prace,nebo bude doma treba s mladsim ditetem ( nebo se bude doma jen tak valet, nez by do prace dojizdela) ☹

lucifereeek
9. kvě 2016

Malou jsem dala do školky na vesnici kde bydlíme, chodí jen na dopoledne, kdybych ji dala do města tak každý den bych pro ni jezdila 16km tam a 16km zpátky což mi příjde zbytečné - jak časově tak finančně. U nás to teda je hodnoceno bodově, takže pokud matka jde do práce má +1 bod navíc než ta, která práci nemá, nebo je s druhým doma. A pak samozřejmě záleží na věku dítěte, a na tom, zda má ve školce sourozence, zda má tady trvalý pobyt atd. Za to vše jsou body a ty se sečtou a dle toho se umisťuje. Jinak taky malou mi ve 3letech nevzali-u nás na vesnici, proto jsme to vyřešili právě druhým, ve městě bysme neměli šanci - přednost mají ti ze spádové části školky. Teď s malým až budu muset nastoupit do práce a nevezmou ho, budu muset platit soukromou ve městě za 8tis. 🙄

verka4d
9. kvě 2016

Děti nám vždy chodily do školky u nás na vesnici. No,my jich tady teda máme trošku víc,církevní,dvě obecní a jednu soukromou. O soukromé jsem ani neuvažovala,těch peněz by mi bylo fakt líto a dělala bych jen na to. Pak je tu školka,která je součástí školy,kde jsou první tři třídy,takže děti pak plynule přecházejí ve známém prostředí do školy. Další,taky obecní,je ale neustále narvaná a ty učitelky teda nic moc k dětem... takže všechny čtyři děti nám chodily do církevní školky. Sestřičky naprosto úžasné a asi i tím,že nemají svou vlastní rodinu a nic jiného na práci,tak se dětem dokonale věnují Jsou prostě skvělé! A k tomu se tam neplatí školné,jen obědy. Kdo z rodičů chce školce poskytnout nějaký příspěvek,může,ale rozhodně to není povinnost a už vůbec ne kritérium k přijetí.
A za mě tedy,lepší dát dítě do školky v místě bydliště,je to blíž,děti se spolu poznají a pokud budou chodit i na základku ve stejné obci,což se tedy předpokládá,tak se aspoň v první třídě budou spolu znát. Je to úspora času a pak s kočárkem,když bude venku pěkně,je to hezká procházka. 🙂

zmrzlinka
9. kvě 2016

Malej chodí do vesnické školky.Za mně je velké plus,že zná děti od nás z vesnice.Půjdou spolu i do vesnické školy.Chodí na procházku do lesa,na louky a k rybníku.Co se mi líbí víc než procházky po městě.Občas zajdou do kravína,na ovečky a tak.Trochu nevýhoda byla,že jsou v jedné třídě děti od 3-6 let.Ty starší se samozřejmě perou a malý se že začátku bál ,ale ted se pere taky 🙂

ely14
autor
9. kvě 2016

Díky za názory🙂 škoda že tady taky nemáme církevní školku🙂
No ty soukromé stojí pěknej balík :/ to je jako poslední možnost ale docela nereálná šílený jak je to drahý.
A to bodování tady nemáme taky škoda to je pak spravedlivý aspoň..;)

houpacikonik
9. kvě 2016

Výhoda vesnické školky:
blízko domova dítěte - při potížích jste tam hned
dítě zná okolí svého bydliště, louky, lesy, hřiště, stromy, zvířata
na vesnici nebývají přechody pro chodce, děti se od mala učí, jak přecházet silnici, rozhlížet se, chovat se správně v dopravě.
Na procházkách jdou děti za ruce, jsou tedy ukázněné a chápou, že mnohdy musí po silnici (chodníky nejsou všude).
Děti připravují program - vystoupení např. v místním kulturním domě (Sokolovně), prostě mimo školku a učí se tak, že vystupují před větším množství známých lidí.
Na vesnici vaše děti každý zná, děti se učí pozdravit, rozloučit, ví, kde kdo bydlí
Většinou ve školce je smíšená třída - výhoda. Starší pomáhají mladším.

Výhoda městské školky:
dítě se naučí dojíždět - autem, autobusem, MHD
školka má většinou vlastní kuchyni, občas umí vařit pro diety
mohou zde být smíšené nebo věkově oddělené třídy
více aktivit - angličtina, flétna, gymnastika, plavání
většinou jsou děti na zahradě, občas vyrazí na výlet
je zde hodně dětí - více tříd
modernější vybavení, nová budova

Nevýhody si každá může doplnit sama

nelam
9. kvě 2016

@ely14 urcite mate nejaky kriterialni system,klidne se na nej zeptejte. Skolka musi byt pri odvolani schopna zduvodnit,proc je dite prijato/neprijato 🙂

kika_21
9. kvě 2016

Za mne MŠ co nejblíž k místu bydliště-pokud stejně každý den do města nechcete jezdit.Abych dala dítě někam dál, musela by to být něčím výjimečná-myslím formou výuky -MŠ, jinak je lepší, pokud to jde, mít MŠ blízko z důvodů spaní miminka v době vyzvedávání, nemoci sourozence, příp. i matky. Je to praktické .Jiná věc je, pokud ve městě třeba pracuji.
@ely14

g_m
9. kvě 2016

@ely14 Rozhodně na vesnici. Dítě si tam vytvoří první kontakty a najde kamarády blízko jeho bydliště. Jinak bude izolované a "mimo" když nastoupí do ZŠ ve vesnici. Postupem času se samozřejmě začlení, ale už jen kvůli kamarádům bych ho dala na vesnici.

lomanta
9. kvě 2016

já vozím z města na vesnici. Nedostal se do školky, kam jsme chtěli a do jiné u nás jsem ho dát nechtěla. Ve vedlejší vesnici je vyhlášená, hrozně hodné učitelky se super přístupem. Sice to nemají nejmodernější vybavením, ale za mě rozhoduje přístup k dětem. Vozíme je 5 km tam a zpátky, denně to je klidně 20km, ale naštěstí se střídáme se sousedkou a navíc děti nechodí denně a asi ho ani denně dávat nebudu, když budu s prckem doma. Kdybych chodila do práce, asi by to tak už nešlo dělat