Současné čerpání řádné dovolené a rodičovské dovolené

kristiin
8. črc 2016

Ahoj holky, prosím o polopatické vysvětlení, jsem z toho zmatená🙂 Po skončení mateřské mám k čerpání ještě přes 35 dní řádné dovolené, které jsem si během posledních dvou let nestihla v zaměstnání vybrat. Myslela jsem si, že o ty dny pak nastoupím později na rodičovskou dovolenou, ale naše účetní mi řekla, že řádnou dovolenou a rodičovskou dovolenou budu čerpat současně. A budou mi prý chodit dvoje peníze, za každou dovolenou zvlášť. Přijde mi to divné. Jak jste to měly vy? Děkuji!

mysicka_lb
8. črc 2016

Z hlediska volna v práci je to tak, že je mateřská dovolená - řádná dovolená - rodičovská dovolená. Tyto "dovolené" na sebe bezprostředně navazují a nepřekrývají se. Z hlediska peněz je to ale tak, že pobíráš zároveň rodičovský příspěvek a peníze za řádnou dovolenou.

cukricek123
8. črc 2016

A jde to i tak že je řádná dovolená-mateřská-rodičovská.. kolegyně to tak měla, a já asi budu muset taky.

kristiin
autor
8. črc 2016

@mysicka_lb že by to bylo až tak jednoduché? to by bylo super🙂 děkuji!

kristiin
autor
8. črc 2016

@cukricek123 jj, tak by to pro mně bylo i přehlednější, věděla bych jaké peníze za co právě na účet dostávám, ale tu svoji dovolenou před MD vyčerpat nestihnu. Gratuluju k těhotenství, 9.tt mi přijde jako by to bylo včera🙂 ať všechno dobře dopadne!

cukricek123
8. črc 2016

@kristiin Děkuji 🙂 🙂 Já už se těším až budu tam jak ty. Teď je to takové ještě nejisté všechno. A já jsem vynervovaná. Ale musím věřit. 🙂 .. Jinak já budu mít asi jen týden dovči takže asi si to vezmu před MD.

astyna
8. črc 2016

ahoj, já jsem čerpala před odchodem na mateřskou starou dovolenou za ten rok, poté jsem přešla na mateřskou dovolenou. Po jejím doběhnutí jsem nastoupila na řádnou dovolenou za nový rok a poté na rodičovskou dovolenou.

Rodičovský příspěvek jsem čerpala od konce mateřské spolu s řádnou dovolenou.

cukricek123
8. črc 2016

@astyna No jo.. já bych taky měla mít za nový rok. Rodit bych měla v únoru takže za ty dva měsíce mám nárok na dovču.. to mi nedošlo :D

astyna
8. črc 2016

@cukricek123

Musí ti to vyjít ale na 60 směn - takže cca 3 měsíce, mě končila mateřská koncem března -vyšlo mi to o cca 3 dny.

cukricek123
8. črc 2016

@astyna aha tak to nic. 🙂

anina32
8. črc 2016

@cukricek123 Mateřská dovolená se počítá jako odpracovaná doba a je nárok na řádnou dovolenou i za ni, proto je výhodnější čerpat řádnou dovolenou až po porodu v návaznosti na mateřskou = po mateřské budeš mít nárok na víc dní řádné dovolené než před porodem.

astyna
8. črc 2016

@anina32

Ono taky záleží, jak se moc dovolená čerpá předtím. Já jsem nastupovala na mateřskou 23.9. a předtím jsem si vybrala celou dovolenou (20 dní). A po mateřské zase celých 20 dní, prostě: práce - dovolená - mateřská - dovolená - rodičák.

maanule
8. črc 2016

@kristiin bavila jsem se o tom u nás v práci - lze aplikovat vícero variant...

1) vybereš si dovču (tu na kterou máš nárok) před nástupem na mateřskou
2) dovču si nevybereš všechnu bo končíš v srpnu, tzn 4měsíce*2dny = 8 dní ti doplatí v mateřské v lednovém termínu 2017)
3) bude ti vypláceno souběžně s mateřrskou taky dny dovolené, na které máš v daný měsíc nárok (tj min. 2 dny)

mimidaniela
19. srp 2016

ahoj omlouvám se ze se sem takle nabourávám jen sem zaslechla že na řádnou dovolenou je nárok i pokud jsem byla na rodičovské s prvním a pak nastoupila na mateřskou s druhým nevíte náhodou jak to s tím je

pampeliska1
28. srp 2017

Obnovuju téma, i kdyz mam dotaz malinko odlisny.
Nevite nekdo, prosím, jak je to s narokem na dovolenou, ktera vyplyne z PPM. Pujdu ted na 3.PPM po sobe (3.dite), v praci jsem mezi detma nebyla, porad navazuju, jen ted jsem jeste do nástupu na PPM od kvetna (kdy mela mladsi dcera 3r) na neschopence. Pracovni pomer trva, smlouva na dobu neurčitou.
A muj dotaz zni - kdyz budu v letošním i příštím roce na PPM 60 prac.dni (vychází mi to tak diky termínu porodu na zacatku listopadu), budu mit narok na řádnou dovolenou za rok 2017 i 2018?

jitka_cv
28. zář 2017

Za rok 2018 máš nárok na celou,za letošek jen za tu dobu co budeš mít ppm( za rd a pn se ti nárok zkrátí).

soleilll
28. zář 2017

@pampeliska1 Řekla bych, že záleží taky, jak dlouho budeš na neschopence. Myslím, že nad 100 směn se ti dovolená poměrově krátí. Takže určitě máš nárok na letošní dovču, jen je otázkou, jestli na celou nebo o pár dní míň - to ti vypočte tvoje mzdovka.

luj89
28. zář 2017

Holky, mam ten samy pripad jako zakladatelka. Taky mi ucetni rekla, ze se muze cerpani dovci a RD prekryvat. Chce po me vyplnit zadost o rodicovskou dovolenou, kam musim uvezt i datum od kdy na ni nastupuji. Tzn. Mam tam uvest den co nasleduje po skončení materske bez ohledu na dovolenou?a jeste jedna vec, je pravda, ze kdyz nahlasim zamestnavateli 2letou variantu, muzu ji pak prodlouzit na 3, ale opacne to nejde? Dekuji 🙂

sdu
28. zář 2017

@pampeliska1 ahoj, prosím mohu se zeptat, z čeho Ti počítali nemocenskou? Děkuji!

jitka_cv
28. zář 2017

@luj89 řádná dovolená z práce a rodičovská dovolená se nemůžou překrývat.Obojí je omluvené volno z práce.Můžeš mít ale dovolenou z práce a zároveň čerpat rodičovský příspěvek.Já psala účetní,že žádám o čerpání řádné dovolené a následné čerpání rodičovské dovolené do x let věku dítěte.Zaměstnavatel ti musí držet místo do tří let.Když nahlásiš rd do dvou let,tak si ji pak můžeš do tří let prodloužit a zaměstnavatel s tím musí souhlasit.Pokud ale nahlásíš do tří let a po dvou letech se budeš chtít vrátit tak ti to zaměstnavatel nemusí povolit a může po tobě chtít dodržení tří let co jsi nahlásila.

pampeliska1
28. zář 2017

@sdu ahoj, počítali mi ji z mého x let starého posledního platu 😀

pampeliska1
28. zář 2017

@jitka_cv
@soleilll
Díky za odpovědi, už jsem to nějak pozjišťovala. Ano, krátí se po těch 100 dnech PN a pak nějak za každých 21 dní pokaždé o dvanáctinu celkového výměru dovolené. Jinak na PPM jsem od 18.9., tak jsem sama zvědavá, kolik těch dní ŘD budu nakonec mít. Kolegyně loni nastupovala na PPM asi o 3 dny pozděj než já a vyšlo jí to na 39 dní dovolené (máme základ 25 dní). Tak uvidíme..jsem ráda za každou korunu 🙂

sdu
28. zář 2017

@pampeliska1 dekuji moc, to mi porad nebylo jasne, z ceho to vezmou ☺

soleilll
28. zář 2017

@luj89 Ano, zaměstnavateli můžeš nejdřív nahlásit kratší rodičovskou dovolenou a až do 3 let věku dítěte to můžeš prodloužit. Opačně to nejde - zaměstnavatel může mít za tebe zástup a ten nemůže vyhodit, když si to rozmyslíš a chtěla bys nastoupit zpět do práce dřív.
A pozor - je rozdíl rodičovská dovolená a čerpání rodičovského příspěvku - obojí může být jiná doba! Já třeba budu na RD déle, než budu čerpat příspěvek - několik měsíců tedy budu mít omluvené volno z práce, ale nebudu dostávat žádné peníze (budu doma zadarmo). Jen mi stát bude hradit povinné odvody.

blahova_andrea
28. zář 2017

@luj89 běžně se žádá o čerpání řádné dovolené k následujícímu dni po ukončení PPM a zároveň tam dopíšeš, že po té žádáš o navazující RD (většina žen totiž netuší, na kolik dní dovolené vlastně bude mít nárok a tudíž těžko napíše přesné datum). ze zákona máš nárok být doma max. do tří let dítěte. takže pokud chceš prodloužit ze dvou na tři, musí ti být vyhověno, když o to písemně požádáš, ale pokud se chceš naopak vrátit dříve, tak ti to opět musí zaměstnavatel schválit. takže ti to povolit může a nemusí

luj89
28. zář 2017

@blahova_andrea
@soleilll
@jitka_cv me prave ucetni napsala, ze datum nastupu na MD a jeji ukonceni neni vazano na cerpani dovolene (byla to odpoved na muj dotaz na kolik dni mam dovolene)

jitka_cv
28. zář 2017

@luj89 tak v tom má účetní zmatek.Za mateřskou ti vznikne nárok na dovolenou.Normálně bych jí napsala,že žádáš o čerpání řádné dovolené od ....(napíšeš datum následující po dni kdy ti končí mateřská) a pak následně čerpání rodičovské dovolené do x let věku dítěte,tj do .....( datum x narozenin dítěte).

jitka_cv
28. zář 2017

@luj89
Řádnou dovolenou můžeš cerpat mezi md a rd.Současně to opravdu nejde.Md i rd a řádná dovolená jsou všechno omluvené volno z práce a musí se čerpat samostatně.

blahova_andrea
28. zář 2017

@jitka_cv přesně jak píše jitka. tak to má být a tak jsem psala i já. člověk se v ničem nezamotá, vše dodrží a zbytek už je na mzdovce. nenech se odbýt. pokud to napíšeš jinak, tak by jsi taky o část té dovolené mohla přijít. pokud si ji totiž nevybereš mezi md a rd, tak ti pak bude krácena. já to tak měla, protože u prvního dítěte jsem o tom neměla páru, neznala sem koníka ☹ 😅

soleilll
28. zář 2017

@luj89 V žádosti napiš formulaci, že "žádáš o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující po ukončení mateřské dovolené, tedy ode dne ..." Účetní j fakt zmatená - když by sis o dovču totiž nezažádala a nevybrala si ji teď po MD, posunulo by se ti čerpání až po ukončení rodičáku (tedy za cca 3 roky) a to už by se ti počet dní krátil.

luj89
28. zář 2017

@blahova_andrea
@soleilll holky dekuju, napisu tam nejak tu vetu. Jen je blby, ze na formulari je kolonka datum nastupu na RD a datum ukonceni RD...