Starý nemocný pes. Vydrželi byste?

sahrazad1
8. led 2025

Ahoj všem , mám psa , fenku , 13,5 let starou . Bolonak . Mame ji rádi , ale …
Poslední dobou me štve , nemam z ni radost , je s ni jen starost .
Je nemocna - zvětšené srdce s šelestem a tekutinou , nemocné ledviny , špatné klouby a nove par měsíců i epilepsie .
Kvůli srdci porad kašlala , jak tuberak , tak dostala léky na odvodnění .
Jenže hodně pije , a tak mam doma načůráno .
Plenky jsem zkoušela ´ jenze si je sama sundává .
Když se ji léky ma srdce sníží , muže ji to zabít , kdyz zůstanou jak jsou - poškozuje ji to ledviny . Epilepsie tomu moc nepřidává .
Uvažuju nad utracením .
Vydrželi byste ?
Za mě to nemá budoucnost , lepší to nebude určitě , maximálně stejné.
Vahám , protože ji máme rádi .
Zároveň mě štve , ráno vstanu a šlápnu do ….
Je člověk povinnen dochovat starého nemocného psa ?
Jo , asi to ode mě není mile , jsem ale upřímná .

1pomnenka
8. led 2025

Ano, to k tomu patří. Až přestane žrát, nebude chodit, bude mít bolesti, pak je ten správný čas na uspání. Kdyby to bylo na uspání, veterinář by ti to sám navrhl. Starého člověka se přece také na stáří a v nemoci nezbavíš. Vydrž, prosím.

barulina
8. led 2025

@sahrazad1 ja vydržela až do mrtvicky, ale byl to rok pekla. Tohle za Vás nikdo nerozhodne, ale obecně se říká, až predtane zrát, ale třeba ten můj jedl až do konce. A nemyslím si, ze zverólekar vždy navrhne upsání, ten můj po té mrtvicce už jen ležel, v náruči jsem s nim letěla na veterinu, měl 16 let a stejně mi cpal kapacky. Ale ká věděla, ze už je konec, to ale jen o tom, ze rozhodnout se musíte vy

uzivatelkapetra
8. led 2025

Taky mám skoro 14 let kavalírku, která bere denně kupu léků (pevně doufám, že dáváš nejen léky na odvodnění, ale i na srdce). Doma se počůrá jen výjimečně, umí si sama říct a hned jde ven jak potřebuje. Zadní nohy už ji zrazují, prostě důchodkyně se vším všudy a nikdy bych ani na vteřinu neuvažovala nad tím se jí zbavit. Pokud má tu jiskru v očích, která signalizuje chuť žít, tak ne. Ona tu pro mě byla celých 13 let, vždy dobře naladěná a připravená pro mě tu být a teď je řada na mě.

te_reza
8. led 2025

"Máme ji rádi,ale... poslední dobou mě štve, nemám z ní radost, je s ní jen starost "
Tohle může někdo říct o psím kamarádovi, co mu x let dělal radost? Jako vážně? Copak za to ten pes může?

kajacob
8. led 2025

@sahrazad1 nechávala jsem uspat naší fenku měla 15 let . Cukrovka píchala jsem inzulín , kusinguv syndrom nebo jak se to píše . Čurala a kadila už úplně kdykoli ,kdekoli . Nohy ji přestaly sloužit . Vydrželi jsme rok a něco . Ve mě se to zlomilo , když za mnou chodila s utrapenym výrazem že už nemůže . Po poradě s vet jsem ji nechala uspat 21.1 to budou 4 roky . Pořád jsem si to neodpustila že jsem jí to udělala , ikdyz nebylo zbytí . Tohle je těžké rozhodnutí , hodně štěstí ať se rozhodneš jakkoli.

sahrazad1
autor
8. led 2025

@uzivatelkapetra bere 4 druhy léků denně , některé dvakrát denně - jedny na srdce , druhé na odvodnění, třetí draslík , čtvrté na epilepsii . Páté máme v záloze , když má epileptický záchvat .

sahrazad1
autor
8. led 2025

@te_reza úplně normálně může - takhle to vnímám . Nebo si myslíš , že je to snadné ? Neni . A ja toho mam bez toho dost . Ale mame ji porad rádi , pamatujeme chvíle , kdyz byla mladší a zdravá - proto váhám a píšu sem .

dandaa
8. led 2025

Mám fenku skoro třináct let , bere léky na srdce a na alergii , neslyší a přestává vidět na jedno oko . Potřebuje častěji venčit,s tím opravdu problém nemám. Hodně spí a je šťastná když jsme s ní. Dokud jí,pije a nemá bolesti tak bych ji rozhodně nenechala uspat. Je to moje dítě, člen naší rodiny o kterého se přece budeme starat i ve stáří a nemoci.

pajak13
8. led 2025

@sahrazad1 řešili jsme to samé. Fenka,13 let, srdce, léky a asi poslední měsíc jakoby "omdlévala" my ji nechali uspat po dlooouhem rozhodování,ale to nechtěla žrát, nejdřív odmítala granule, pak konzervu, a nakonec do sebe nedostala ani když jsme ji uvařili maso a to už jsme se s veterinarkou dohodli, že to je konečná a nenechali jsme ji trápit. Taky hodně curala ,ale měla Teda pleny no. Osobně bych vydržela až když opravdu přestane žrát, rozhodně ji nenechávej uspavat jen proto, že s ní máš starost-to jste si toho psa nemuseli pořizovat 🤦🏻‍♀️ pak by sis to hodně vyčítala.

evaviki
8. led 2025

@sahrazad1 dala bych vsude podlozky. Dokud netrpi, starala bych se o ni. Pokud bude trpet, bude mit bolesti, nebude jist, nebo nebudezvladat chodit, pak bych ji utratila. Do te doby ne.

sahrazad1
autor
8. led 2025

Tak jo , zkusím vydržet . Nemáte někdo tip na psí plínky , které pes nesundá ? Ona se z nich vždycky vyvlíkne , a to ji jsou správně , tak akorát . Nebo kšandy pro psy , které by držely ty plínky ? Dochází mi nápady …

korin
8. led 2025

Nešlo by jí oblíct nějaké bodýčko, aby se k plíně nedostala?

sahrazad1
autor
8. led 2025

@korin bodycko ?

sahrazad1
autor
8. led 2025

To se dělá ?

pajak13
8. led 2025

@sahrazad1 a jaký plenky jste zkouseli? Taky pro psy? Ta nase je taky nechtěla. Vzdycky jsme kupovali pro miminka-ty co byli zrovna v akci,jinak bysme se nedoplatili 😀Hezky ji seděly a nepadaly.

korin
8. led 2025

Myslela jsem zkusit jí přešít nějaké malé dětské oblečení...

sahrazad1
autor
8. led 2025

@pajak13 ale oboje , speciální pro psy , i ty pro miminka . Jenže ona si je vazne denne sundá - večer jde spát s plínou , a ráno plína leží vedle ni , zabalena , a nedaleko loužička .

sahrazad1
autor
8. led 2025

@korin dekuju za tip . Znám jen svetyrky a bundičky , ale teď koukám jsou i takové bodycka pro psy po operacích - tam možná by to nesundala. Díky za tip - odzkoušíme

izz76
8. led 2025

@sahrazad1 Samozřejmě ze je člověk povinen dochovat nemocného psa. Zaslouží si to,za všechnu tu lásku a radost co nám celý živit dává. Uz jsem stáří pejska zažila dvakrát,je to náročné,ale nikdy mě nenapadlo pejska předčasně uspat.

cherie24
8. led 2025

@sahrazad1 staré zvíře je hodně drahé zvíře. Já dávám zvíře uspat, až když vidím, že už samo nemá tu jiskru žít. Dokud je to jen náročné, ale zvíře má vůli do života, nechávám žít, i když tisíce lítají. Věřím, že počůrávání ubírá sílu a že je to k vzteku, ale pro mě by to nebyl důvod k uspání. Pokud je jinak vitální a bez bolesti.
@1pomnenka starého člověka se sice na stáří člověk nezbaví, ale nesrovnávala bych tohle. U lidí to jde až do extrému, neboť my tuhle volbu nemáme. Bohužel, spousta lidí ke konci své životní pouti trpí a čeká na vysvobození. A velká část z nich by byla mnohem radši za důstojný odchod, než udržování za každou cenu. U těch zvířat ta možnost je, takže uvažovat o tom k tomu taky patří.

sahrazad1
autor
8. led 2025

@cherie24 ano , potvrzuji , peníze jen lítají . Na veterine jsme jako doma , naposledy včera . Naštěstí to zvládáme . Spis jsem psychicky na dně - vyhlídka na zlepšení neni , max udržení stávajícího stavu . A do toho inkontinence. A v neposlední řadě - dívat se , jak záchvat třese celým tělíčkem tvého psa , z pusy ji jdou sliny , a ty se ve stresu snažíš do ni nacpat lék do zadečku , to je teda taky něco . Ale s tím bodyckem , jestli plínku nesundá , by se mi mohlo ulevit . Ona má u nás jinak vše potřebné - od dobrého krmiva , přes kosmetiku a oblečky , po veterinární péči - a ze tam chodíme jak pro housky skoro .

marketa1218
8. led 2025

@sahrazad1 Nemám teda zkušenost se starým pejskem, ale s nemocnou kočičkou. A trošku nerozumím tomu pojmu, mám psa ráda, ale dám ho asi utratit. Já rozumím, že je to náročný, ano asi jako se starými lidmi je to také náročný. Ale takhle přece nepřemýšlím ne? Když mám někoho ráda, tak chci aby žil. Samozřejmě pokud už je to konečná, potom je to vysvobození, to ale v tomto případě tak nevnímám.

sahrazad1
autor
8. led 2025

@marketa1218 ne . Kdyz mas někoho rada , tak pro něj chceš to nejlepší - což nemusí být aby žil . Kdyz miluješ druhého , tak ho třeba necháš jit za jinou , když on tu jinou má rad . Pro jeho dobro . A ne , ze sobecky prosazuješ svou vůli . Ja to s ni jeste zkusím , uz jsem našla vhodny obleček s kšandami . Jen proste vím , ze uz bude jen hůř , a nevim tu hranici. Ona je muj první pes .

linducha90
8. led 2025

@sahrazad1 mám jorksirku, dávám plenky na noc, kupuju normálně Pampers Plants, udělám dírku na ocásek na zádech ještě přeložím a zalepim leukoplastí, vydrží celou noc...

cherie24
8. led 2025

@sahrazad1 chápu. Já na podzim dávala uspat 10 letého králíčka. Měla jsem ho od jeho narození, děti to obě hodně obrečely. Poslední 2 roky jsem s ním jezdila co 3 měsíce na broušení zubů v narkóze a výplach slzných kanálků. 2x denně jsem mu rozkapávala oči víc jak rok v kuse a po každé narkóze léky na zánět. Při každém placení jsem omdlévala, když mi řekli částku. Taky mě ke konci často napadlo, jestli by nebylo už lepší ho uspat, že by se nám ulevilo. Ale stejně s ním člověk nakonec letěl, když mu nebylo dobře a ty peníze dal. Byl to člen rodiny, běhal na volno, hrál si s dětmi na koberci a děti ho milovaly. Každou návštěvu veteriny prožívaly. Někdy je asi i dobré rozeznat tu hranici u samotných veterinářů. Jestli už nejde komfort zvířete stranou a nedrží se spíš zlatého dolu, což stará zvířata jsou. 🙂

pajak13
8. led 2025

@sahrazad1 já to chápu. Ale opravdu pokud není nějaký jiný hodně vazny důvod nechat pejska uspat, proste počkat, až přestane žrát. To už je většinou poznat, že ji prostě není dobre a to je "nejlepší" čas na to je přestat trápit a uspat. Taky jsme parkat přemýšleli, jestli neuspat dřív, ale i po tom, co přestala žrát a uspali jsme ji, my hlavou proběhlo - co jsme to sakra udělali - takže si sem jistá, že kdybysme to udelali ještě dřív, když měla ještě chuť k jídlu, bych si musela nafackovat.

sahrazad1
autor
8. led 2025

@pajak13 dekuji

sagitta33
8. led 2025

@te_reza Někdy uspaní je to nejlepší a co pro pejska múžeme (nebo musíme) udělat, ale z věty "Poslední dobou me štve , nemam z ni radost , je s ni jen starost " mám pocit že důvod utracení je že majitele už obtěžuje.

kelerub
8. led 2025

@sahrazad1 vada srdce, epilepsie, ledviny, opakující se mozkové příhody a stařecká demence. Kopa léků 3x denně. Na veterině minimálně jednou týdně. Pořád všude načůráno. K tomu bylo čerstvě narozené mimino. A i přes tyto stavy vydržela ještě další 2 roky. Bylo to setsakramentsky náročné, ale ani jednou mě nenapadlo nechat jí uspat jen proto, že nás to obtěžuje a že by to pro nás bylo pohodlnější. Ona tady pro nás byla když jsme měli trápení. Byla naše povinnost postarat se o ní do poslední vteřiny. Stáváš se navždy zodpovědný za to, cos k sobě připoutal.

eviicka
8. led 2025

Mám fenku 16 let, léky na srdce bere dva roky, nehody už také začínají... je to těžké, myslet na to, co nás čeká...
Řekla jsem si, že dokud zavrtí ocasem a ukáže mi alespoň trochu rodost ze života, budu tu pro ni. No a pak se uvidí...