Stěhování z Prahy kvůli bydlení

jimichanga
24. dub 2016

Ahoj holky. Resime ted doma bydleni. Mame pronajaty byt 2+kk v Praze. Chteli by jsme neco vetsiho, ale najmy v Praze jsou strasne a na vlastni byt tady financne nedosahneme. Uvazujeme o stehovani z Prahy, nekam do Strednich Cech, kde by jsme si koupili vlastni byt. Ale manzel tu ma praci, mame tu rodiny, zijeme tu od malicka. Nevim jak by fungovalo dojizdeni, nebo hledani privydelku na rodicovske. Neresili jste nektera z Vas podobnou situaci, odchod z Prahy kvuli bydleni? A jak to fungovalo s praci v Praze, atd? 🙂 Dekuji.

renca1978
24. dub 2016

My s manzelem jsme taky zili v Praze ale nakonec jsme se rozhodli postavit si dum ,coz v Praze bylo pro nas nerealny.Povedlo se...krasne bydlime a do Prahy dojizdime oba za praci...Je to narocnejsi ale uz jsme si zvykli a nemenili bychom.Praha mi moc chybela ale uz bych nemenila...Bylo to jedno z nejlepsich rozhodnuti co jsme za svuj spolecny zivot udelali...A navic cesta mi trva autem do prace 45 minut coz je stejna doba jako kdyz jsme bydleli v Praze....Neboj se toho urcite to bude stat za to!

magdalenan
24. dub 2016

@jimichanga My teda ještě nebydlíme, ale napíšu ti slohovku o tom, že jsme ve fázi, kdy hledáme.

Chceme koupit dům a to v oblasti Praha - východ (oba máme práci na konci "C")

Nejdřív jsem odmítala z Prahy vytáhnout paty, ale představa vlastního domu se zahradou mě prostě rychle přesvědčila. Zatím se držíme v dojíždění autem cca do 30min. Ale asi budeme muset ještě dál :-/

Máme dvouletého syna ve školce, druhý se narodí za dva měsíce a jsme teď ve 2kk, kde to nejde jinak, než být všichni 4 v jedné ložnici (v obýváku v noci úřaduje kocour) a tak na to stěhování i celkem spěchám. Už jsme měli vybraný perfektní dům v Nupakách a koupě byla na spadnuti, bohužel nedopadla dobře stavební inspekce a museli jsme to odmítnout, tak hledáme dál. Máme makléře, který za nás všechno zařizuje a po dvou měsících intenzivního hledání už se nemůžu dočkat, až z Prahy vypadnu, vážně 😀

Původně jsme chtěli jen byt v Praze, ale naše vysoké nároky splňují byty až cca kolem 6-7m a tak jsem holt došla k tomu, že z Prahy půjdu a můžu mít za ty peníze dům a zahradu...

Dřív pro mě bylo nepředstavitelné z Prahy odejít, ale po třicítce a s dětmi už v tom žití v Praze moc výhod nevidím. Je to prostě jen zvyk a myslím si, že dokud člověk z Prahy neodejde, neuvědomí si, jak zbytečně na ni lpí 🙂 Slušná občanská vybavenost už je dneska běžná i v menších obcích.

Tak se toho neboj, já se na to teď už fakt těším 🙂

olga_
24. dub 2016

My jsme šli z Prahy, kde jsme bydleli ve spolubydlení. Už v průběhu mého VŠ studia jsme postavili na Berounsku dům za cenu, která by se v podstatě rovnala koupi bytu. Já jezdím stále na fakultu do centra, ale nemusím tak často, takže je to v pohodě. Manžel už předtím pracoval mimo Prahu (teď je to vesnice vedle), takže bylo naše rozhodování jasné. A neměnila bych. Praha nám chyběla, je fajn, že je tak blízko, ale žije se bez ní krásně. Nedokážu si s dětma představit už život bez zahrady a na sídlišti, ač jsem sama z paneláku. Za nás taky nejlepší rozhodnutí.

marton
25. dub 2016

@jimichanga Tak s prací to je asi to nejmenší. Ale rozvoz dětí do škol a kroužků, to je docela náročný. Přestože máme školu na konci ulice, tak mě jímá hrůza, že by tam měly děti nastoupit. Rádi bychom, aby chodily do centra jako starší kluci. Ovšem denodenní vození tam i zpět není myslitelné. Jako jo, baráček na okraj Prahy je super, ale fakt musí člověk počítat, že bude pár let taxikářem.

domca89
25. dub 2016

Nejsem sice z Prahy a ani jsem nikdy v Praze nebydlela, ale bydlíme na menší vesnici, školka tu sice je, ale škola už ne a práci svého oboru jsem našla ve větším městě vzdáleném 25km od našeho bydliště Vzhledem k dojíždění do práce mě i přítele je to finančně náročnější. Protože každý pracujeme jinak, kreje se nám to a nestíhali by jsme přehazovat auto, takže dvě auta, dvoje dojíždění. Syna máme ještě malého, ale do školy o budeme muset vozit, na kroužky taky. To samé v případě většího nákupu, hold se na něj zastavuju po cestě z práce a co jsem na mateřské, tak za přivýdělkem jsem dojížděla těch 25km. Nebála bych se toho. Člověk má alespoň svůj klid a tu chvilku cesty přežijete. 😉

magdalenan
25. dub 2016

@marton Jsem si to precetla a rikam si, ale nee, to prece nebude tak hrozny, to je prehnany... A pak koukam - ctyri deti.. Aha, uz mlcim 😀

kika_21
25. dub 2016

@jimichanga Ano, odstěhovali jsme se na venkov, ale nakonec zase zpátky do Prahy-podotýkám, že nemám řidičák.Příčinou byla nemožnost uplatnění-máme velkou rodinu. Také jsme si to nerozmysleli a celé to uspěchali. Pokud si to rozmyslíte a zvážíte pro a proti-dojíždění, občanskou vybavenost, školy pro starší, bude to dobré-i já bych dnes už asi zůstala na venkově-i když na trvalo nevím.

myjusiatko
25. dub 2016

@domca89 hele, jen tak uplne mimo, ale nejezdi vam tam itesco skrz ty nakupy? 🙂

Inak my sme chvilu s variantou domu za prahou pocitali, ale nakoniec sme si to rozmysleli. Pre male deti je mozno vesnice fajn, ale co pubertaci? Tak nejak má manžel zažité, že z nudy tam fičia drogy a jazdit každý deň do mesta je tiež pruda.

bassetlady
25. dub 2016

my nad tímhle koumali skoro rok, jsme ve vlastním 2 kk na klidném sídlišti. Ale přece jen nás to táhlo do přírody, takže původní plán byl pryč z Prahy. Ale postupem času jsme se dopracovali k tomu, že nechceme být otrokem dojíždění a jsme pohodlní a lézt kvůli každému "prdu " do auta a někam se hrkat - děkuji ne. Takže raději nepojedu 10 let k moři,abych měla na pořádný byt v Praze ( je pravda, že jsme na klidném malém sídlišti a do lesa to máme přes silnici). A když si připočítám nějakou tu tisícovku na hypotéce navíc a porovnám to s nutností koupě druhého auta, provozní náklady na 2 auta a hlavně ten čas strávený v kolonách a lítáním sem a tam se zaplatit nedá a v MHD si aspoň přečtu knížku. A když bude potřeba, tak hlídací babička je 15 minut od nás ( to byl taky rozhodující faktor) .

myjusiatko
25. dub 2016

@myjusiatko jop a doplnim, ze mame rodinnu chalupu, kam mozeme na vikendy. To taky hralo roli.

nita1984
25. dub 2016

Bydlíme v Praze, manžel dojíždí za prací 80km tam a 80km zpět. V Praze ve své profesi práci nesežene. Já mám práci aktuálně 2 minuty od domu. Pokud vše klapne, stěhujeme se na nymbursko do vlastního domu, oba budeme dojíždět cca půl hodiny a už se na to moc těšíme.

blecha94
25. dub 2016

@jimichanga Stěhovali jsme se v září 2015 z Vršovic do Marče u Benešova. Hledali jsme bydlení na vlakové trati kvůli případnému dojíždění za prací do hlavního města. Nicméně manžel má home office a já jsem na rodičáku, takže se nás to prozatím netýká. Kažodpádně, na hlavní nádraží člověk jede hodinu, takže žádná hitparáda. :/ Autem jsem v centru do 35 minut, což je o dost příznivější, jenže ten benzín... Momentálně jezdím 1-2x týdně do Prahy za rodinou a na nákupy, spolyká to nemalou částku z rozpočtu.

Upřímně, já se celkem děsím toho, co bude, až budu muset do práce. Pokud budu skutečně muset dojíždět do Prahy, čeká mě 2-4 hodiny hrkání na cestách každý pracovní den... Manžel je nadšený, že je tu klid a jen co vyjde z bytu, je v přírodě, ale jeho se nikdy dojíždění na 99% týkat nebude... Já osobně jsem tu trochu nešťastná, Praha mi chybí. Chybí mi dostupnost míst, obchodů, kulturního vyžití, to, že člověk sedl na tramvaj a za chvíli byl kde potřeboval a s autem vyjel, jen když se mu chtělo. Tady člověk tahá auto kvůli každýmu prdu, protože to jinak nejde.

Asi bych volila podle toho, co Vás táhne. Já jsem prostě městský člověk, v Praze jsem žila 20 let spokojeným životem a vyhovovalo mi to tam. Takže po skušenosti s tím, jak je to teď, bych bývala víc utáhla opasek a našla byt v Praze.

teraolli
25. dub 2016

@jimichanga Příští rok taky z Prahy odejdeme. Stavíme dům na Praze východ a do Prahy bude dojíždět oba do práce. Ve vesnici máme veškerou občanskou vybavenost (školka, škola, malé obchodky, vlak, bus, doktor, lékárna atd.) a po D1 jsme do 15 min na Chodově. Každopádně já jako rodilá Pražanda si to zatím moc nedovedu představit, ale dětem tam bude krásně a do Prahy to budeme mít kousek. Každopádně jsme mobilní a máme aktivní mobilní babičku, která bude mít v domě svůj pokoj, aby nemusela přejíždět ještě v noci po hlídání.

alboo
25. dub 2016

Bydlime Praha vychod, mhd u nas je hur dostupna, ale da se to, záleží jakym smerem. Ale oba mame auto. Manzel jezdi denne autem do prace, mhd by mu to trvalo 2x tolik. Ja jezdim od ty doby co mame dite taky jen autem a do prace se ani jinak nedostanu. Ale zvykly sme si a nevadi nam to. Manzel je puvodne z prahy. Ale pak se odszehovali na vesnici a nemenili by. Ja z vesniček a do mesta bych nesla. Je to uplne jiný život. Takhle me svuj dum. Kde je hodbe mista, neresime sousedy.mame klid. Zahradu. Do skoly a skolky se ale holt budeme muset prostridat. Jinak kdyz srovnsm naše znamy v praze a jejicj bydleni sice v praze. Ale vetsinou na okraji a male. Dost jich jezdi do prace casove stejne jako my a v byte neni k hnuti. Proste bych neměnila

myjusiatko
25. dub 2016

@blecha94 Ako moc ti rozumiem. Ono aj blby radotin mas len 16min vlakom, ale ten vlak bohuzial jazdi len v urcite casy a nedajboze, ze potrebujes z akehokolvek dovodu ist pozde v noci.. To si nahrana.

mina_
25. dub 2016

@jimichanga to rozhodnutí je čistě na tobě a jediná rada je, rozmýšlej fakt dobře, vše má své pro a proti, taky strašně moc záleží na lokalitě, jak pražské tak venkovské...
My s manželem bydleli v bytě v Braníku s regulovaným nájmem, už jsem byla těhu a majitel bytu, tedy pěkný blb, hodil do schránky navýšení nájmu na 14,5 tis, které byly nemyslitelné... jak z důvodu, že bychom měli problém to utáhnout,tak to bylo nesmyslně vykoké vzhledem ke stavu bytu, který byl 60 let vybydlený, topení wafky, stará okna a neohlašované stavební úpravy v domě, které měly za následek třeba propad stropu na wc a bylo toho víc, takových jobovek a vše jsem museli opravovat na vlastní náklady, vyúčtování nedělal, fa za vodu taky neukazoval... vše dělal proto, abychom odešli, tak jsem taky tak stalo...
Odstěhovali jsme se za Prahu, do jiného nájemního bytu, vlastní si dovolit nemůžeme, říklala jsem si, jak to bude pro dítě i psa super, les kousek od bytu... ale ale...

Je třeba vědět, že na vsi opravdu není zdravější vzduch než ve městě.... stačí se večer v topné sezoně projít po vsi a nadýchyt se čerstě páleného uhlí, pet lahví a pod... na pole za ves místní "podnikatel" vozí fekál, aby ušteřil za odvoz na správné místo,takže je zničená podzemní voda a smrad všude, když spárvně foukne vítr...
Když je po dešti nemůžeš pomalu s dětmi ven pro hromady bahna. MHD jednou za hodinu, o víkendu jednou za cca 3,5 hod. Školka tu ve vsi je i škola, jen kapacita totálně nestačí a všechny děti neberou, takže stejně musí někteří rodiče dojíždět a dělat taxikáře.
Pokud je v rodině jen jendo auto, tak je to peklo... já neřídím, takže všude musíme MHD... k dokorovi je to necelých 30 min a když je tam fornta a nestihne se bus, tak čekáš na další spojení třeba 40 min a pokud se stane, že jede víc kočárků, tak tě řidič nevezme a čekáš další hodinu (vlastní zkušenost).
Rozhodně nevybírejte lokalitu podle aktuálního zaměstnání.. jeden den práce a pak být nemusí.... Manžel o práci přišel v lednu (rušili celé oddělení) a teď denně dojíždí 70 km, s tím jdou ruku v ruce obrovské náklady na PHM a opotřebení auta, které jde taky do tisíců. Auto je na vsi nutnost, protože cetovat do prace mhd časově nelze... bývalá práce byla od nás 15 min aute a 1,2 hod mhd, teď je to 35 min autem a 2 -2,5 hod mhd.... a to je porovnání jedné cesty, taže za den je to "krát" 2.

Ve městě je víc příležitostí jak na práci, tak pro děcka na školu a je to více anonymní, tady je to "kdo komu lépe kam".

@myjusiatko jestli jedou drogy víc na vsi nebo ve městě nevím, řekla bych spíš město, ale kdo se bude chtít chytit, tak se chytne a je jedno kde žije.
nákupy pres tesco jsou super🙂

myjusiatko
25. dub 2016

@mina_ Hele, ja taky byla skeptická, ale on se z phy prestehoval na p- zapad jako dite a proste to tak vidi a nechce to pokouset a ja se nebranim. Mame to ve meste oba radi. 🙂

hojda
25. dub 2016

Podmínkou je dobré dopravní spojení, kromě auta i MHD. Nejlepší je ten vlak. Je to velká úleva, větší děti už zvládnou vlakem samy a člověk je nemusí tolik vozit. Máme byt v Praze na sídlišti, ale bydlíme v domku za Prahou. Před měsícem jsem tam zrovna byla a musím říct, že jsem ráda, že jsou děti mimo Prahu. Opravdu se musí dobře vybírat lokalita, aby vše potřebné bylo dobře dostupné. Mít levný domek, ale v tramtárii je celkem k ničemu, to je tak na dobu rodičovské, ale jak děti začnou někam docházet a rodiče musí do práce, tak je to peklíčko. Za mě tedy bydlení mimo Prahu, ale v dobré lokalitě s občanskou vybaveností.

mina_
25. dub 2016

@myjusiatko bohuzel to svinstvo je všude☹ pred 3 tydny jsem v lese na ceste nasla seminka marky, tak to letelo do kotle.
kdybychom alespon oba pracovali a meli neco nasetreno, tak jdeme zpet do mesta, uz jen kvuli skolce a skole...

mina_
25. dub 2016

@hojda presne tak, vlak je o mnoho lepsi nez bus

hojda
25. dub 2016

@teraolli 15 minut ano, ale musí být průjezdno🙂, co často není, proto je super ten vlak🙂

anetka1701
25. dub 2016

Dva a půl roku zpět jsme koupili domeček na předměstí kolína. Je to maličká vesnice, ale hned vedle je větší obec se školou, školkou, dokotry, úřady a několika obchody - včetně číňanů co mají každý den otevřeno 7-20 a výběr větší jak v lidlu 🙂 Jsme tu moc spokojení. Je tu klid a pohoda, máme vlastní zahradu a zaplatili jsme tu za to i s rekonstrukcí cenu běžného panelákového 1+1 v Praze.

Pro nás byl zásadní vlak - muž je z Kolína v Praze za 30 minut, z vedlejší vsi za 50. Pracuje přímo v Libni, takže dojíždí skoro stejně dlouho jako jiní lidé po praze MHD. Mně jezdit autem nevadí, zvykla jsem si. Stejně bych děti po praze na kroužky malé samotné MHDčkem neposílala.

Já sama si hledám práci v okolí - je tu několik fabrik, je to tady velké a příležitostí hodně.

hojda
25. dub 2016

@mina_ Koukám, že bych měla přehodnotit naše nájemné, za které pronajímáme náš byt v Praze. 3+1 s balkónem 80m2, dům i byt po rekonstrukci i s poplatkama za 14.200,- a nájemníci už druhý měsíc mají problem s placením nájmu☹.

blecha94
25. dub 2016

@myjusiatko Ano! Nedejbože si někam vyjít! Jedině autem, protože jakmile ujede poslední vlak, člověk může shánět leda tágo, nebo jít spát pod most... Pro mě to znamená, že když jdu dvakrát do roka někam s přáteli, nesmím pít, protože jsem autem. 😀 Nejsem typ, co by se potřěboval zmastit do lezu po čtyřech, ale dát si dvě skleničky červenýho u povídání by bylo fajn...

Prostě, ráda bych odtud vypadla jakmile to bude možné někam na kraj Prahy, kde existuje MHD! :D

hojda
25. dub 2016

@blecha94 Tak na naší stranu jede poslední vlak ve čtvrt na jednu a pak ve 4 hodiny, tak na ty 2 skleničky to stačí, ne? 😀 😀 😀 -Ale já už moc nevydržím, i ta čtvrt na jednu by byla pro mne moc🙂.

alena_
25. dub 2016

AHoj, tak tady náš příběh 🙂:
před 2 lety jsme byli v podobné situaci. Bydleli jsme na Letné v nájmu v garsonce, chtěli jsme něco většího a hlavně našeho. Ceny bytů v Praze pro nás byly naprosto nedostupné a zároveň jsme věděli, že chceme být ve větším městě. Rodinu a kamarády máme rozeseté hlavně v Praze a po středních čechách, dokonce jsme měli nabídku od našich, že můžem bydlet s nimi v jejich 2generačním domě na Praze-východ (40min vlakem na hlavák). Po zvážení všech pro-proti jsme se rozhodli koupit byt v Plzni. Cena byla přibližně poloviční než za srovnatelný byt v Praze, jsme hned u tram (12min na náměstí) a zároveň hned u lesa se spoustou turistických stezek, rybníky, všude tu jsou hřiště, komplet občanská vybavenost... a přátelé si tu také pomalu nacházíme. Ohledně práce - já jezdila pracovně po celé čr a jinak jsem měla home office, takže mi bylo úplně jedno kde bydlím. Manžel je elektroinženýr, pracoval v Praze denně v kanclu. Se šéfem se dohodl na variantě 3 dny v práci (kde mu umožnili i přespávat v "kamrlíku" - vlastní postel, kuchyňka, sociální zařízení) a 2 dny home office. Na denní dojíždění by to samozřejmě nebylo. Po pár měsících si našel práci tady (a musím dodat, že výrazně lépe ohodnocenou). Já jsem teď na rd. S rodinou a pražskými kamarády se stále vídáme velmi často - za hoďku jsem autem v Praze, u našich za 1,5hod. Našeho rozhodnutí určitě nelitujeme..

Do svých 20let jsem žila s našima, v malém městě na Praze východ: byly jsme 3 sestry, naši oba pracovali na plný úvazek a nemohli nám tedy dělat taxikáře. V městečku celkově "chcípl pes". Vždycky jsem strašně záviděla kamarádkám z Prahy co chodily do skauta, tancovat, tenis, volejbal, plavání... u nás vůbec nic takového nebylo, dojíždět do Prahy mě jako malou naši nenechali (z dnešního pohledu to chápu, tehdy mě to děsně štvalo). Dodnes mě to mrzí, myslím že jsem přišla o spoustu zážitků, koníčků apřátel co jsem mohla mít.. takže to zvažte i z pohledu vašich dětí - budou mít ve vámi vybraném místě dostatek vyžití a stejně starých dětí? Nebo budete schopní je někam vozit?

magdalenan
25. dub 2016

@hojda To asi ano, my platíme za novostavbu 2kk+T+S+GS (70+28) 12.000 + 4.500 🙂

jimichanga
autor
25. dub 2016

Holky dekuju za vase nazory a zkusenosti. Ja bych klidne na vesnicku sla. Ale z praktického hlediska jsme to hned zavrhli. Navic manzel je mestsky typ. Spis sme si predstavovali mensi mesto..Kladno, Benesov, Beroun, Pribram. V Kladne je hodne bytu, veskera vybavenost i dobry spoj na Prahu, ale rodiny mame na druhem konci Prahy a po prijezdu do Prahy by to byla dalsi hodina cesty. V tech dalsich mestech je to sice taky, ale cenove jsou tam uz byty podobne Praze. Na vlastni byt v Praze by jsme klidne setrili jak blazni, ale i tak nemame s hypotekou moc sanci a prave mam osypky ze vecneho dojizdeni do Prahy z jineho mesta. Dalsi vec je skolka, skola, krouzky..Jak to pujde z vozenim, a praci, nedejboze kdyz onemocni..tady mam prece jen obe babicky po ruce..no uvidime..

hojda
25. dub 2016

@jimichanga JJ chce to zvážit ze všech stran, pro každého je výhodnější něco jiného. U nás jsou třeba kroužky v rámci školy, tak je člověk nemusí nikam vozit (pokud to není nějaký speciální kroužek).

hojda
25. dub 2016