Sušení v bytě (prádlo), nechci plíseň. Jak tomu předejít?

30. led 2022

Cauves maminky, s přítelem jsme se přestěhovali do krásného bytu, ale i majitelka i v nájemní smlouvě je, ze se nedoporučuje sušit prádlo doma skrz plisen, máme to dávat na balkon, který je 3 patra dolu, no já samozřejmě dnes už musela vyprat, byl obrovský kos prádla, ale venku foukalo, tak jsem to teď pověsila a otevřela okénko do koupelny a dveře aby to luftovalo.. přeci nepůjdu sušit prádlo ven v tomhle počasí a nebo si rict aha dnes budu prát, má sněžit, víte jak to myslím.. mate nějakou fintu nebo radu? Dekuju moc

verka86
30. led 2022

My máme odvlhčovač, který má program i přímo na sušení prádla, jinak si kupte sušičku 😉

michaela666
30. led 2022

Nemám sušičku, suším prádlo v ložnici a stačí když pravidelně větrám ( okno na 20 minut dokořán ) a pak zatopím.

klokanka31
30. led 2022

Já suším v koupelně,když zrovna jdu kolem tak pustím větrák, ale jinak nic,a plíseň nemáme...

eviicka
30. led 2022

Prádlo jsem sušila normálně v bytě (dělám to i teď, ale teď žiju v RD a suším kousek od krbu) a problém s plísní nebyl. Chce ale danou místnost opravdu větrat a pak zatopit. Pokud to půjde dávej na balkón, pokud jsou ale hodně vlhké dny schne to pak třeba tři dny. Paradoxně v dnešním větru by se sušilo dobře, ale k čemu je suché prádlo o půl km dál 😀.
Jinak můj tip pořídit vlhkoměr a případně sledovat, ale většina bytů jsou v zimě suché, problém je spíš jaro/podzim, kdy se málo topí.

merope
30. led 2022

V bytě máme šílenou vlhkost, co tu jsou plastová okna a s plísní problém není. Ale na vlhkost jsme koupili odvlhčovač, protože prádlo schnoucí 2 dny taky nic moc.

jana_zofie
30. led 2022

To zalezi. Ja mam treba v loznici tak nechutne suchy vzduch, ze kdyz pred ni to pradlo nahodou nesusim, skrabe me v krku. Jinak bych si nasla nejake misto s dobrou cirkulaci vzduchu a podle potreby treba nejaky odvlhcovac, no...

autor
30. led 2022

Holky děkuji, to já zase to dám třeba do koupelny nebo na chodbu ráno a odpo už to mám suché 😧

klokanka31
30. led 2022

Já v tý koupelně to mám suchý do druhýho dne 🙂 a krásně to voní aviváží,žádná zatuchlina...

autor
30. led 2022

@klokanka31 Jooo přesně tak to máme i my! Jen se bojim tedy té plísně..

klokanka31
30. led 2022

My žádnou nemáme, teda musím zaťukat 🙂 si myslím že když se vyvětrá a topí tak to je OK...

zuzekk
30. led 2022

To se takhle nedá říct, "my máme", "my nemáme". Každý byt je jiný a pokud je v tomto bytě problém s plísní &prádlem vypozorovany, nepodceňovala bych to. Občas trochu na/u topení, ale plný kos raději táhnout na balkón.
Priklady: naši z prvního patra susili celé naše dětství venku nebo na půdě. Celý barák to tak dělal.
Nedávno jsme měli byt v novostavbě, furt dobrý, ale jak byl plný sušák, voda na oknech tekla proudem.
Máma má vlhký domek, raději koupila sušičku, moc si to chválí, ten rozdíl s mokrym prádlem a bez něj doma.

intonace
31. led 2022

Ahoj.Také máme odvlhčovač. A pomáhá to. Jakmile nebude potřeba přebalovací pult v koupelně chci sušičku. Máme také problém s plísní 🤦

alubif
31. led 2022

Nám se v rodinném domě , relativně novém se plíseň dělat začla, i když jsme větrali , sušení u krbu... Jak jsou plastová okna a barák dobře uzavzeny, tak to nemělo kudy unikat. V létě to je v pohodě, strcim na zahradu. Ale v zimě.... Koupily jsme sušičku a je po problému.
Jinak v bytě bez balkonu, jsem odmítala lítat s prádlem na půdu nebo do sušárny. Venku bych už v této době nesusila nic, lidí kradou úplně všechno. Manžel vyrobil sušák na prádlo do okna a byla to paráda.

marcicek84
31. led 2022

Pokud nechces susicku,tez doporucim ten odvlhcovac a oak to muzes susit kde chces a bude to bez plisne.Jinak v koupelne byste meli mit vymalovano protiplisnovou malbou,pokud nemate,tak plisen bude i po beznem pouzivani jako koupani,sprchovani.

aselluska
31. led 2022

@marcicek84 měli jsme v bytě koupelnu bez okna, klasicky uprostřed bytu. Žádná protiplísňová výmalba tam nebyla a plíseň se nikdy nikde neudělala. Je to individuální.

marcicek84
31. led 2022

@aselluska tak ja vychazim z toho,ze kdyz majitel bytu toto rekne,tak vi proc to rika,ze jo.Asi ne jen tak ze srandy kralikum,takze asi vi,ze tam ta plisen z toho bude....

konidana
31. led 2022

Furt na střídačku vetrat a topit. A spis davat na ten balkon, pokud k tonu budou podminky. Aspon velke kusy. Jestli jsou ve zdech (strope) tepelne mosty, tak se tam plíseň proste casem udela..

jarla
31. led 2022

@marcicek84 poradíš jaký odvlhčovač?

jarla
31. led 2022

@intonace poradíš jaký odvlhčovač máte?

aselluska
31. led 2022

@marcicek84 ale pokud o ní ví, tak tomu tenhle nátěr napomůže. Máme ho v domě a nic, co je proti plísni dostupný, na to nepomáhá.

jarla
31. led 2022

@merope poradíš jaký odvlhčovač?

konidana
31. led 2022

@marcicek84 jsem fakt zvedava zda ta protiplisniva vymalba v koupelně pomuze... letos to uz nutne musim oskrabat a vymalovat. S plisni tam bojuju kazdy rok, ale letos to uz je extrem (spatne odizolovana strecha v panelaku, jsme az nahore, takze nam plesnivi strop prestoze dost vetrame, a krom koupani mame do koupelny dvere furt dokoran)

michaela666
31. led 2022

@konidana Obávám se, že nepomůže. V jednom podnájmu měli blbě udělanou fasádu, teklo za ní a celá jedna stěna nám plesnivěla. Celé jsme to oškrábali, natřeli přípravkem na plíseň a potom barvou se složkou proti plísni. Absolutně bez výsledku a to jsem větrala a topila na přeskáčku 3 krát denně. Nakonec nám tenkrát domácí nadal, že jsme prasata a nevětráme. Takže jsem se kvůli zdraví stěhovali.

merope
31. led 2022

@jarla Hlavně zjisti, jakou máte vlhkost v bytě. Správně má být 40-60, my máme přes 70, klidně i přes 80. Sestra má podobně, takže máme takové ty stojací s už trošku větší nádobkou. My máme Guzzanti z Alzy, ale už je ani neprodávají. Je trošku hlučnější, takže pokud je plná nádoba, tak ji večer nevylévám, protože mě to budí.

merope
31. led 2022

@michaela666 My máme podobné problémy v kostele v klubovně, skončilo to u nějakého elektrostatického nátěru či co, jinak to bylo pořád vlhké - sem-tam když je problém, tak to moc nejde a ano, lepší se odstěhovat. Ale většinou podobné problémy nebývají, tohle byl suterén.

intonace
31. led 2022

@jarla máme od DeLonghi,ale už pátý rok a začíná být dost hlučný. Vyrábí je více firem. Určitě bych se zaměřila na hlasitost a výkon😉 Na netu se dají najít i recenze

konidana
31. led 2022

@michaela666 tak pokud se to aspon vrati ke stavu minulych let (par mm flicku zlikviduju savem), tak to beru, ale letos uz je kropenaty cely strop🙄. Doufam ze to ta hloubkova ocista a osetreni zase na par let zlepsi...

intonace
31. led 2022

@konidana Také jsme měl pár let klid,ale loňský rok byl hodně mokrý a opět se to vrátilo. Je to boj myslím napořád 😏

ester_ka
1. únor 2022

@jarla máme DeLonghi, je tam speciální funkce silného výkonu na sušení prádla

lulinda5
1. únor 2022

Taky suším doma a plíseň nemáme, větrám pravidelně