Svatba - doporučení, co se vám kde líbilo a nelíbilo

sumitra
16. led 2019

Ahojte, zacinam planovat svatbu. Chapu, ze je to hodne individualni, nicmene pro zajimavost bych se rada zeptala, kdyz jste byli na svatbe jako host, co se vam libilo, nebo naopak co nelibilo, co vas otravilo. Co vas potesilo/zklamalo co se tyka jidla, hudby, zabavy, vyzdoby, usporadani... Uvitam i nejaka doporuceni na venkovni svatbu a naslednou zabavu. Diky vsem za tipy 🙂

budouci_maminka
16. led 2019

Spíš zkus web beremese.cz

cilkat
16. led 2019

Nám se poměrně osvědčilo "nechat lidi, ať se bavěj sami"... měli jsme vytahané nějaké "sportovní hračky", měli jsme asi hodinový konzert (kamarádi mají kapelu), Ale krom obřadu samotného a "děkovacího proslovu" + krájení dortu jsme nic dalšího neorganizovali . Důležité taky bylo, že všechno bylo na jednom místě - žádné přejezdy. Spoustu lidí nám potvrdilo, že tím pádem byla mnohem větší pohoda a nikdo si nemusel hlídat, aby byl někde včas. Ségra to měla organizované podobně a fakt to bylo super. Funguje to ale jen u "vekých" svateb (kolem stovky lidí), kdy prostě nezvete jednotlivce, kteří se neznají, ale celé party lidí (kteří jsou vlastně rádi, že maj důvod se potkat a zabavěj se mezi sebou). Jinak jsme se brali tady: https://www.kocvary.cz/ ... opravdu to není na smokingy a velkou večerní toaletu, ale na "zahradní párty" je to super.

julien9
16. led 2019

Určitě doporučuji areál Hnojice - u Šternberka kousek za Olomoucí, paní majitelka je moc super ženská, je tam i vlastní kuchyň kde se buď dá pronajmout i s kuchaři a obsluhou nebo si člověk doveze kuchaře vlastního, je to hodně velký areál, s venkovním posezením, bazénem a vevnitř v budově se dá i přespat v krásných pokojích v zámeckém stylu.

makronka222
16. led 2019

Me bavil na svatbach Dj, co to trochu vedl, mel fine komenty a zapojoval nas, pak ruzny hry, kde se mohli zapojit vsichni, nebyla nuda a nebyl cas aby to tam bylo uplne rozdeleny na gangy. Svatby, kde si kazdej delal co chce byli pro me nuda, jen sedet a cucat vino, povidat si... mohli to mit zivejsi

zuzekk
16. led 2019

@sumitra nebaví mě tombola, čtení přání a příliš mnoho programu (focení, povinné hry, tance,..), když novomanželé zmizí se na hodinu a víc fotit. baví mě volné hry - petanque, kroket, corn hall, v noci ohynek. Výborný byl lučištník, fotobudka s tiskem. Základem je dobrá živá kapela, která ví co vám hrát.
Jídlo rozmanité a volně přístupné, otráví čekačky- zejména na oběd. Drobnost k sezobnutí před
obřadem bodne. Raději méně sladkého a více chuťovčiček typu sýry, olivy, pomazanky, krevety, jednohubky, zelenina, rafinované kombinace 🙂 šunkova kýta, uzeny losos, čerstvé (!) minirizecky nikoho neurazi, tvrdé řízky jo. Vína raději méně ale v o to vyšší kvalitě. Guláš na noční/ranní hlad pro pařany.
Nelíbí se mi na svatbach škrobenych, určitá úroveň však nesmí chybět, pozor na křupany, dovedou zkazit celý dojem. Velký vliv má počasí, ale to neovlivnis- asi 😊

swetlusska
16. led 2019

Mně se na svatbách líbila originalita, prostě volnost, výzdobu si lze udělat sám, místo zasedacího pořádku udělat hned po (odpoledním) obřadu raut, živá hudba - takže kapela, taneční prostor a volnost pohybu. :o) Naopak co je podle mě zbytečnost jsou drahé prostory, výzdoba dělaná firmou na zakázku, svatební oběd atd....

sumitra
autor
16. led 2019

@zuzekk skvely shrnuti, diky!

aselluska
16. led 2019

Poslední 3 roky sama svatba, takže poznatků mám spoustu: minusy- hrozně dlouhý proslov oddávající, ale opravdu hodně dlouhý a text se stále opakoval stejná slova jinak řečená, čtení přání, křupanské oblečení ( kostkovaná košile a béžové kraťasy?), protivný svatební koordinátor a jeho buzerace ( ne že říká, co má dělat, to je jeho práce, ale připomínky, dělejte, připoutat šup a podobně ... Plusy- svatebčané se věnovali hostům, od oběda střídavě hry, kdo chce, zahraje si, fotokoutek, moc se mi líbí, že si teď hodně párů vybírá svoje oblíbené písně při nástupu na obřad, nechápu proč někomu vadí, že se novomanželé dlouho fotí? Sama fotím, zkuste si to, ona taková náročná nevěsta, která chce mit krásné fotky podle sebe taky není jen tak. Většina předpokládá, že to je jednou za život a chtějí si to užít. Pokud budou chtít mít na svatbě smradlavého osla, a budou se u toho od srdce usmívat, proč ne 😉

zuzekk
16. led 2019

@aselluska focení - památku jo, ale desítky perfektnich fotek na úkor užití si svatebního dne neberu. Jak pro novomanzele tak hosty. Pokud chci mít album krásných fotek s partnerem, nemusí přeci být jen ze dne D.
Jako host to vnímám tak, že jsou to chvíle nudy, kdy večerní zábava ještě neproudi a zároveň se nic neděje, středobod = ženich +nevěsta v tahu... Malokde bylo na tu dobu něco připravené (třeba tombola organizovaná svědky).

kikcas
16. led 2019

V dnešní době je fajn si připlatit za šikovnou svatební koordinátorku, nebo si najít nějakou slečnu/paní kterou baví takovéhle věci plánovat. Je fajn mít někoho po ruce a nemuset se v den D strestovat když to může za vás v rámci možností rozhodnout někdo jiný. Ale určitě také záleží na počtu hostů.
Dle svých zkušeností bych doporučila spíše DJ než kapelu. DJ dokáže lidi více zaujmout, nehraje jenom jeden styl a dokáže vycítit z atmosféry svatby co zrovna hosté vyžadují aby byla zábava. Jako další plus vidím to, že dokáže svatbu i odmoderovat - hry, tombola, krájení dortu a dokáže zabavit lidi když se jdou novomanželé fotit.
Co se týká jídla tak tam bych určitě nešetřila. V průběhu dne určitě nějaký jednohubky, obložené mísy a popřípadě i nějaké svatební koláče. Je potřeba mít alespoň něco než bude to hlavní jídlo.
Určitě si nechte poradit od šéfkuchaře, který vám svatbu bude připravovat ať už budete mít svatbu v restauraci či budete využívat cateringovou společnost. Pokud přemýšlíte o cateringu můžu za sebe doporučit No box catering, jedná se o pražskou společnost. Svatbám se věnují dost často a každá svatba je pro ně originální a dokáží udělat opravdu vše.
Co se týká výzdoby záleží na místě a na stylu svatby. Některá místa už jsou samy o sobě tak krásné, že nepotřebuji nějakou další výzdobu. Poslední dobou je moderní přírodní styl svatby,ale opět zde platí že musíte brát v úvahu kde se svatba nakonec bude konat.
Za sebe můžu doporučit Statek Vletice. Vše je na jednom místě, nemusí se nikam přejíždět stačí když v sobotu nebo už v pátek přijdete a budete si užívat.
https://www.statekvletice.cz
Pokud budete mít nějaké další dotazy ohledně cateringove společnosti či Statku Vletice klidně napište soukromou zprávu.

bayt
16. led 2019

@sumitra Tak podle mě je základem organizace. Na své vlastní svatbě jsem to bohužel podcenila, ale opravdu je velmi důležité mít koordinátorku nebo VELMI schopné svědky, kteří budou lidi koordinovat, budou přesně vědet, co a jak atd. A v neposlední řadě to musí být opravdu společenští a milí lidé, že.

Jako host v první řadě vždy řeší jídlo a hudbu. Hudba je podle mě fajn nějaká kombinace - nejdřív třeba kapela (spíš k poslechu, nějaká maďarská, lidová, cikánská, swing..fakt ne takový ty trapný dua), pak DJ, co hraje na přání.

Co se týče jídla, tak to zanechá největší dojem. Byla jsem na svatbě, kde byl dort suchý, hnusný a oschlý. Oběd byla polívka a studené mini řízky se salátem, které hned zmizely. To bylo pro mě jako pro hosta zklamání a troufám si říct, že mi to strašně zkazilo dojem. Přišlo mi, jako kdyby mě někdo pozval kvůli daru, ale přitom na mě jako na hosta nemyslel. Co nemám ráda jsou taky takové ty studené mísy - hromada oschlé šunky a sýra, nikoho to moc nebere.

Co taky osobně nemám ráda je organizovaná nucená zábava. Fakt trpím u všech těch tombol, vybírání do střevíce a já nevím čeho. Podle mě dokonalá zábava jsou lidi, jídlo a hudba, to bohatě stačí! Když už chce někdo něco navíc, tak třeba fotokoutek apod., kam můžu jít ale i nemusím.

Nejhorší je na svatbách, pokud se dělí hosté na ty "vyvolené", kteří dostanou oběd, a ty druhořadé, kteří nedostanou nic nebo jen osekanou verzi. To je taky hrůza.

zuzekk
16. led 2019

@kikcas souhlasím a zduraznim toho koordinátora - taky jsem to na své svatbě podcenila: koordinace lidí byla v pohodě, nikam jsme se nepresouvali, nic po nich nechtěli. Ale organizace jídlo, piti, potřeby, přinést, zařídit, zajistit...důvěřovala jsem majiteli objektu a to byla chyba, byla jsem pak ze spousty věcí zklamaná. A koordinátor/ka znajici naše potřeby a požadavky by to z velký části mohl zmaknout.

leneee
16. led 2019

@sumitra jako hosta mne nebavi kdyz nevim co kdy kde se bude dit a musim na program cekat jak se vyvine nebo se na to nekoho ptat (doporucuji aspon maly planek k pozvance,nebo odkaz na web,...),nebavi mne dlouha (dele jak 15ti min losovani) tombola s “radobyvtipnymi” dary, nebavi mne kdyz se zenich a nevesta temer nezastavi u naseho stolu,aby prohodili par slov ... bavi mne fotokoutky, svatebni noviny, dj ktery je vtipny, neco o novomanzelich vi a neni to jen poustec hudby, dela souteze,hadanky atd., fajn jsou i nejake rychle hry,treba i sportovni a dovednostni, ...

lpch
17. led 2019

Za posledni tri roky jsem byla asi na 15 svatbach, takze poznatku mam tez dost 🙂 me nakonec nejvic zklamaly obrady venku v horku, kde se zapomnelo na vodu nebo drobne obcerstveni pro svatebni hosty. Zvlast posledni svatba byla peklo, uprostred srpna byl obrad na zahrade nejakeho zamku, na miste bez kouska stinu, 30 minut zpozdeny zacatek, do obeda daleko, nikoho nenapadlo rozlevat aspon trochu vody. S dalsimi lidmi jsme se shodli, ze nejhorsi svatby jsou ty, kde neni co jist ani pit 🙂

sumitra
autor
17. led 2019

Diky vsem za postrehy, urcite beru v uvahu, jste zlate!

djmartinsamek
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
lovemusicsun
23. pro 2021

Mě se líbí svatby na jednom místě, bez přejíždění, bez dělení hostů na rodinu a ostatní, kteří nedostanou oběd a mají přijít až večer na oslavu. Nevadí mi trocha organizované zábavy, trochu to prolomí ledy, ale nesmí toho být moc. Nejhorší je podle mě únos nevěsty, to pak část hostů zmizí a většinou to trvá dlouho. Líbilo se mi večerní grilování, jinak jídlo je bohužel základ, musí ho být dost a dobré. DJ podle mě lepší než kapela.

g_m
23. pro 2021

Jsem svatební fotografka a varuju hlavně před přílišnou organizací, lpění na detailech a organizování zábavy svatebčanům. A vůbec nejhorší je svatební tombola 😀
Je fajn, když se svatba odehrává na jednom místě bez zdlouhavých přejezdů a vyřeší se tím i chaos při organizaci. Chce to mít někoho schopného po ruce, ideálně svědka, který bude vědět, co se bude dít a pomůže při organizaci i harmonogramu, než dojde k volné zábavě.
A nejhorší je, pokud si to nevěsta do detailu vysní, jak má vše vypadat a něco z toho neklapne a ona se začne hroutit a přestane si užívat dne jako takového. Nejde o ptákoviny typu dárky pro svatebčany, jde o ten den jako takový, který je třeba si užít i pokud vše neklapne.
Doporučuju max. 2 nějaké hry jako zábavu, pak už je toho moc a svatebčani se nestačí pořádně bavit, ale pořád jim někdo říká, ať jdou tam a tam se podívat na to a na to.
A určitě bych se to nesnažila někde finančně osekat, všichni mají rádi dobré jídlo (ano, i sladké), důležitý je DJ nebo hudba, protože ti tvoří zábavu. A místo a fotograf už záleží na Vás 🙂

lovemusicsun
23. pro 2021

Jo a ještě jsem si vzpomněla - pokud budete dávat nějaké dárky svatebčanům, tak ať se to dá sníst nebo vypít, max nějakou svíčku. Takové ty serepetičky lapající prach většina lidí neocení a jsou to vyhozené peníze.

mvuser
Odpověď byla odstraněná
Zobraz