Torticollis u novorozence, začínáme cvičit Vojtovu m.

emanuelka13
16. srp 2015

Maminky, diagnostikovali nám torticollis. Začínáme cvičit Vojtovu metodu. Budu ráda za každou informaci, podněty, jak podpořit otáčení hlavičky, co všechno jste s dětmi dělaly vy, jak dlouho jste cvičily...atd. Předem děkuji.

zazana81
16. srp 2015

Jo, měli jsme to taky. Já tu Vojtovku moc nezvládala, hlavně , když už dcera měla víc síly, bránila se a já prostě nemohla jít proti ní ....strašně brečela ... Takže jsme na ní mluvili z "druhé " strany, motivovali jí hračkami, dávali co nejvíc na koníka a hlavně vyřadili takovou tu sedačku pro mimina typu Fisher price vibrační lehátko a jemu podobné ....

betelgeuzz
16. srp 2015

@emanuelka13 starší to měla taky, z porodu. vojtovku jsme cvičily už z porodnice kvůli jiným problémům, torticollis jí diagnostikovali později. Na rehabce nám ještě ke cvikům ukázala další na protahování hlavy. Cvičily jsme dokud nelozila, ale jak píšu, cvičily jsme i kvůli jiným problémům. Dbej na to, aby neměla zátěž jen na jednu stranu, při nošení střídat ruky, v postýlce střídat strany. Doporučuji knížku Něžná náruč rodičů (myslím, že na youtube najdeš k tomu video) a Rozvíjej se, děťátko, kde najdeš, jak dítě správně nosit, jak podpořit zdravý vývoj. Na rehabce mi ji doporučovali, ale já jsem je měla už doma.

emanuelka13
autor
16. srp 2015

@betelgeuzz děkuji. právě, že na rehabce mi řekli ať na nošení v klubíčku atd zapomenu. Mám nosit vertikálně ať je rovně a má volnou hlavu...což se vylučuje s tím, co se učí v předporodním kurzu a tak sama tápu. Určitě přečtu k té motivaci, jelikož samotné hračky nás zatím neberou.

betelgeuzz
16. srp 2015

@emanuelka13 novorozence vertikálně??? vždyť mu akorát bude padat hlava na tu nesprávnou stranu. Možná bych zašla na jinou rehabku. 😒

zo_ja
16. srp 2015

@betelgeuzz No jistěže se dá nosit novoš vertiákálně, to snad potvrdí všichni, jejich novoši mají reflux a mnozí jiní, kteří jinak být nechtějí. Třeba článek tu http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=126
Nesjede mu nic, do toho ohrnutého lemu třeba tady http://www.nosenideti.cz/foto.php?volba=zobrazi... se strčí menšíá plínka nebo větší žínka nebo tak něco a vytvoří to lem, který zabrání nějakýmu padání hlavičky. Tu naopak lze napolohovat na potřebnou stranu.
Třeba tady je to hezky vidět. http://www.nosenideti.cz/foto.php?volba=zobrazi...

betelgeuzz
17. srp 2015

@zo_ja ale já neříkám, že nejde nosit novorozenec v šátku vertikálně, ale tady se mluví o běžném nošení na ruce, ne? Místo klubíčka nosit vertikálně. a to mi u dítěte s torticollis v pořádku nepříjde.

emanuelka13
autor
17. srp 2015

Ano, bylo to myšleno bez šátku či nosítka.

emanuelka13
autor
16. říj 2015

@zazana81
@betelgeuzz
Můžu se ještě zeptat, zda poté co jste přestali cvičit stále docházíte na kontroly nebo si vše hlídáte samy? Musí se potom cvičit nějaké udržovací cviky nebo se to dá do normálu a je klid.Díky za odpověď.

betelgeuzz
16. říj 2015

@emanuelka13 dcera měla kromě torticollis i další problémy, cvičily jsme vojtovku asi do 8 měsíců, pak jsme ještě byly několikrát na neurologii, naposledy ve 3 letech. Bude mít 6 a vypadá v pořádku.

anniesfibis
14. dub 2016

@emanuelka13 ahoj, mohu se zeptat, jak se vyviji torticollis?..máme 4 měsíce a diagnostikováno až před 2 týdny. Od dnes cvičíme Vojtu (jeden cvik na břichu, hlava do boku a vzdálenější ručička se stisknutím bodu na lokti). Chtěla bych se zeptat, kdy se to začalo spravovat a zda ještě cvičíte? Polohujeme od narození správně (nosíme v pozici klokánka, zvedáme nabalením), teď co to víme, se ji snažíme motivovat do protisměru stáčení hlavy.
K tomu špatnému vytáčení hlavičky mimo osu (levé ucho blíže k rameni) ještě na bříšku neumí používat levou ruku - za hračkama se natahuje jen pravou a tím pádem se i celá na břiše točí doleva tím, jak se natahuje jen pravou rukou - měli jste to stejně?). Děkuji

emanuelka13
autor
15. dub 2016

@anniesfibis ahoj, díky cvičení uvidíš takřka okamžitě posuny k lepšímu. Jen se musí vydržet, začátky jsou těžké( cvičily jsme 5 denně). My chodily a chodíme plavat, aby zapojovala všechny svaly a pomohlo to v rehabilitaci. Vše, co budeš dělat navíc plavání, polohování, motivování je super, ale nejvíc musíte máknout na vojtovce. Na intenzitě cvičení jsme postupně ubíraly až do doby kdy začala lozit, teď má 10 měs. a cvičíme už jen 1 cvik, jak se dá, už je to dost velký boj. Ale asimetrie není vidět, zapojuje obě části těla stejně a hlavou otáčí do všech směru. Kdyby jsi chtěla něco víc napiš do IP.

anniesfibis
15. dub 2016

@emanuelka13 děkuji, plavat chodíme od 5ti týdnů do Kenny clubu (Kiedronova)-vanickovani, manipulaci děláme taky podle ní...a od 3m chodíme do bazénu...obvyklé plavání jsou pak až od 6ti m...děkuji ti moc. ...Ještě dotaz, dky se ji trochuopravilo to držení hlavy? (to zešikmené držení).

emanuelka13
autor
15. dub 2016

Jo tak to si přesně nepamatuju, už je to chvilka, ale u nás byl problém už v tom, že nedokázala dát hlavu ani na střed. Tedy hlavu měla stále na jedné straně. Ale jakmile jsme to rozcvičily a dokázala otočit hlavu už i na druhou stranu, tak pak už to bylo dobré a držela se na středu. Ale opravdu je to běh na dlouho. Teď už na ní nikdo nic nepozná.