Vykopání urny z hrobu. Je to trestné?

annoonniimm
29. kvě 2023

Dobrý den, chci se zeptat zda je to někdo kdo se v tom vyzná. Máme rodinnou hrobku nedávno jsme tam pohřbily dědu a jeho sestry který jsou na něho naštvání ho prý vykopaly nevíme okolnosti zda oni samy nebo hrobník a co je teď s urnou.. my se snimi neznáme. Je trestné ho vykopat? A nejvíc nám jde o tu urnu bojíme se aby jí nevyhodily 😔 nebo daly buch ví kam..

journals
29. kvě 2023

😳🙈 opravdu se ptáš na to, jestli někdo může jen tak přijít na hřbitov a vykopat cokoliv? Schválně, popřemýšlej co jsi teď napsala… odpovědět není těžké

1pomnenka
29. kvě 2023

Ne, ve vašich rodinných vztazích se vážně nevyznám. Netuším, zda by někdo z příbuzných nechal urnu vyjmout hrobníkem. Kdo platí za hrobové místo? Pokud sestry, tak jste tam bez jejich souhlasu neměli urnu vkládat.

merope
29. kvě 2023

@journals Tak jelikož hřbitovy si nechávají platit docela dost za uložení urny, tak kupa lidí prostě ukládá urnu sama. Takže množství lidí asi ani nenapadne, že vykopat není úplně to pravé stran nakládání s mrtvými.

Jinak tady https://www.obecniportal.cz/33/premisteni-urny-... k tomu máš nějaké vyjádření - tzn. záleží na tom, kdo je nájemce hrobu. Pokud je to některá se sester, pak to ale udělat mohly. Pokud je nájemcem někdo "z vás", pak naopak nesmí.

betelgeuzz
29. kvě 2023

Jak píšou výš, záleží, kdo je nájemcem hrobu, nahlásili jste na správě hřbitova, že chcete urnu uložit? Zajděte se zeptat tam.

kelerub
29. kvě 2023

@annoonniimm Než jste dědu vložili do hrobu, byli jste to nahlásit na obci? Kdo platí poplatky za nájem hrobu? Pokud nájemce nejsi ty, tak nemůžeš jen tak vložit urnu do hrobu bez jejich vědomí.

klokanka31
29. kvě 2023

To vážně někdo může lézt do hrobu jen tak? 😮

betelgeuzz
29. kvě 2023

@klokanka31 no, nemůže. Na druhou stranu, když je velký hřbitov, tak si nikdo nemusí ani všimnout, že vykopeš díru na urnu a dáš ji tam, nebo naopak vykopeš. Případně když je na hrobu deska, tak pod ní může být prostor, jen desku zvedneš a dáš urnu pod ni. Otázka chvilky. Nám na jednom menším hřbitově sami řekli, že si můžeme urnu uložit, jen se má nahlásit, koho ukládáš a do které části hrobu.

klokanka31
29. kvě 2023

@betelgeuzz 😳 To mi přijde jak z hororu. Fuj.

betelgeuzz
29. kvě 2023

@klokanka31 proč? jde jen o urnu.

vikinkav
29. kvě 2023

@betelgeuzz ja bych se bala, ze tam na me neco nebo nekdo vykoukne 😬😄

betelgeuzz
29. kvě 2023

@vikinkav jako kde tam? Tam nejsou žádné chodby. Některé hroby jsou vyzděné na rakve, ale novější nemají žádný prostor, jen hlína, do které vykopeš díru a dáš urnu.

klokanka31
29. kvě 2023

@betelgeuzz No ale stejně, je v tom nebožtík...brr 😱 Navíc při původním příspěvku se mi hned vybavila scéna , kterou radši nebudu rozpitvávat 🤐

kamino
29. kvě 2023

Nejsem v tom moc zkušená, ale babičku máme v urnovém háji, urny jsou v takových schránkách a do země se pohřbívá klasicky v rakvi, ne?

hanka_12345
Autor odpověď smazal
Zobraz
hanka_12345
29. kvě 2023

Mam dotaz-jak vypada hrobka uvnitr? Jsou tam naskladame.rakve a vedle toho urny? Nebo jak?my treba kdyz ukladali tchana sami tak jsme jen oddelali desku na hrobe , postavili urnu a desku dali zpet,zadny drama. Ale fakt ze nevim teda jak to vypada primo v hrobce,jestli po otevrrni najdes rakev s clovekem ktery je tam uz dlouhou dobu to bychcse asi taky bala. A nebo to je asi zakopané?Ale myslim si ze kdyz se zwptas na hrbitoveczda tam nekdo neco nevyndaval v nejblizsi dobe tak se na to nemuzes spolehnout. Ty sestry to trrba neohlasily nebo to vydelali kdyz tam nikdo nebyl

hanka_12345
29. kvě 2023

Teda ale jak sem to cetla tak sem myslela ze ste tam pohrbili dedu i jeho sestry🤣

hanka_12345
29. kvě 2023

@annoonniimm vyhodit urnu..to je snad i trestny

hanka_12345
29. kvě 2023

@klokanka31 jo muze,me se v kancelari hned ptali zda si to chceme udelat sami nebo xhxeme aby nam to udelali oni a sama.me pani rekla ze je to docela mastný a poradila mi kdy je nejlepsi to provést,jak atd

hanka_12345
29. kvě 2023

@vikinkav chapu,taky jsem z toho byla nervozni ,ale bylo to uplne v pohode,oddelala se deska a tam bylo takove mistecko s 1 urnou,postavili jsme.to vedle toho,zaklopali a bylo....3 minuty

klokanka31
29. kvě 2023

@hanka_12345 Kdy je to nejlepší provést? Takže asi v noci? 😮

betelgeuzz
29. kvě 2023

@klokanka31 radši nerozpitvávej, si to umím představit 😀 Ale máme za poslední 3 roky 3 úmrtí v rodině, řešili jsme zpopelnění a uložení urny, i pohřeb do země, takže vím, jak to chodí.

klokanka31
29. kvě 2023

@betelgeuzz Ježiš to je hrozný 😢

eviicka
29. kvě 2023

@kamino dneska jsou na hřbitovech běžně dva druhy hrobu - klasické, dlouhé. A pak urnové, ty vznikají teď hojně v nových částech hřbitovů, mají jen poloviční délku. A tam dát urnu je fakt otázka pár minut, nám to dělal u obou rodičů kameník, my stáli vedle - odendal desku, položil, nandal desku a bylo.

kamino
29. kvě 2023

@eviicka Aha - jsem ještě stará škola, neznám tyto novinky 🙂

merope
29. kvě 2023

@1pomnenka "Kdo může uložit urnu do hrobu?
Urnu může ukládat na veřejném pohřebišti pouze certifikovaný hrobník nebo jiná osoba pověřená řádem pohřebiště, přičemž uložení musí odpovídat podmínkám pohřbívání na daném pohřebišti. Při každém uložení urny je nutné zamatrikování na příslušné hřbitovní správě." - já pochopila, že to tam vložily "legálně" - ale je pravdou, že v tu chvíli by to znamenalo automaticky, že sestry nejsou nájemci místa, protože jinak by to asi nedovolily.

eviicka
29. kvě 2023

@hanka_12345 pokud je to klasicky v hlíně, tak tam prý za pár let (nechci kecat 5-10?) nic není, známý takhle dával nejdříve tetu a pak asi po 15 letech strejdu a díra byla prý na stejným místě a nic (hrob znám osobně, je úzký-tehdy jsem se právě ptala, jaktože tam jsou oba).

journals
29. kvě 2023

@merope Jenže přidat - odebrat je v tomto případě dost zásadní rozdíl 🙈

klokanka31
29. kvě 2023

@eviicka Vždycky tam máš něco i po tolika letech. Příbuzní kdysi prý takhle museli nechat otevřít hrob pro druhého člověka, a po tom prvním tam byly kosti, vlasy...

betelgeuzz
30. kvě 2023

@eviicka @klokanka31 je na tom nějaký limit, asi 15 let, do té doby tam nemůžeš dát druhou rakev. Když se u nás chystal hrob, tak tam taky něco bylo, hrobník to dal do pytlíku a ten pak byl v rohu hrobu.

hanyzka11
30. kvě 2023

@eviicka máš pravdu. Na pohřbení těla do stejného hrobu je ze zákona 10 let. To tam určitě ještě něco je, ale tak se to dá bokem, jak píše @betelgeuzz . A taky vím, že když se očekávalo, že se bude pohřbívat dřív, tak se vykopal ten hrob hlubší,aby se mohli třeba stáří manželé pohřbít "nad sebe".
Jinak k dotazu bohužel neporadím. Spíš by mě zajímalo, co by se muselo pokazit v rodinných vztazích natolik, abych pak chtěla vytahovat někoho z hrobu 🤷. To mi přijde dost za hranou.