Z čeho se vypočítává mateřská a rodičovská?

tmamn
26. kvě 2015

Ahoj holky, chtěla bych trochu občerstvit toto téma.
Prosím nevíte náhodou některá z čeho se vypočítává mateřská a rodičovská? Z kolika odpracovaných měsíců před nástupem na mateřskou? Někde píšou 3 měsíce někde rok a většinou jsou příspěvky už starší tak to může být trochu jinak. Jsem zaměstnaná už skoro 3 roky. Mě jde z toho už hlava kolem a z naši učetní nemohu nic dostat.
Děkuji a mějte se krásně

svatkafojta
26. kvě 2015

Ahoj, naše účetní mi říkala, že mateřská se vypočítává z posledních 3 měsíců v práci před tvým nástupem na MD, ale kolik je to % z výplaty to nevím. Rodičovská se vypočítává podle toho, na jak dlouho si ji zvolíš...představ si dostaneš na 4 roky nějaký balík / obnos peněz a ten si podle délky na RD rozvrhneš, mám pocit, že na 4 roky to jsou měsíčně nějaké cca 4.000, na 3 roky je to cca 7.000 na 2 roky cca 11.000...víc ti k tomu já nepovím 🙂

katjja123
26. kvě 2015

na mateřskou máš nárok pokud jsi v pracovním poměru a máš odpracováno (zaplaceno pojištění) 270 dnů v posledních dvou letech. na mateřskou se nastupuje asi 6 až 8 týdnů před porodem a je do půl roku dítěte, vyplácí ji OSSZ. Rodičovská dovolená je po mateřské dovolené, vyplácí jí úřad práce. máš balíček 220 000 Kč a můžeš si volit výši měsíční dávky od 50 do 11 500 Kč maximálně však do 4 let dítěte.

simdan
27. kvě 2015

Mateřská z odpracovaných 270dní (započítává se i nemocenská) a výše je 70%(od června) denního vyměřovacího základu.

hany_bany
27. kvě 2015

na mateřskou musíš mít odpracovaných 270 dní v posledních dvou letech, to splňuješ. Výpočet je z posledních 12ti měsíců, více zde: http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...
V praxi je to 70 % z hrubé měsíční mzdy. Kalkulačka: http://www.penize.cz/kalkulacky/materska-presny...

Rodičovská je dohromady 220 000, jde to rozvrhnout, ale jsou tam limitace podle příjmu. Maximálně můžeš mít 11500 na 19 měsíců, spolu s mateřskou to vyjde do dvou let dítěte... kalkulačka zde: http://kalkulacky.idnes.cz/cr_vypocet-rodicovsk...

ehh
27. kvě 2015

Takze na 3 roky co mám v plánu 6111,-Kč. No to je síla.!!! To na první jsem mela dřív o tisícovku vic.

katjja123
27. kvě 2015

pokud nemáš nárok na mateřskou tak je to tak jak říkáš, můžeš být ale doma jen 2 roky a budeš mít víc 🙂

tmamn
autor
27. kvě 2015

děkuji za rychlé odpovědi. 🙂 Více byse mi hodilo kdyby se to počítalo jen z posledních 3 měsíců jak píše svatkafojta než 12 jak píše hany_bany. Z důvodu "nejlepšího" nápadu našeho šéfa nám dát 2 pracovní smlouvy - jednu na 11000 hrubého a druhou máme na dohodu o provedení práce na zbytek peněz z čeho zaměsnavatel neodvádí zdravotní a sociální takže smůla. >☹ Ale jelikož s tím nic bohužel nenadělám tak se nebudu asi zbytečně rozčilovat. 🙂
Ještě jednou moc díky 😉

v_anilka
28. kvě 2015

@hany_bany ovlivní nějak neschopenka výši mateřské? Nástup na neschopenku od 1.6. nástup na mateřskou 7.7., před tím 4 roky v zaměstnání...

xpila
28. kvě 2015

@v_anilka Neovlivní, neschopenka se do příjmu nepočítá, je to vyloučená doba.

v_anilka
28. kvě 2015

@xpila děkuju

jarai
13. črc 2015

holky, a na mateřskou můžu nastoupit kterýkoliv den od toho 8-6 týdne před termínem porodu? Třeba i 7 týden atd? Nemusí to být přesně 8 týdnu nebo 6 týdnů před porodem?

xpila
13. črc 2015

@jarai Ano, kdykoliv v tomto rozmezí.

gryffi
25. led 2016

Ahoj holky,
s přítelem uvažujeme o miminku. Jsem zaměstnaná už 5 let u jednoho zaměstnavatele jako prodavačka. Nemocná jen jeden týden. Po střední jsem byla necelý rok na vysoké(střední zdravotnické lyceum, vysokou jsem nechala,protože jsem neutáhla nájem a školu). Už déle přemýšlím o tom, že budu riskovat a najdu si jiné, lépe placené zaměstnání a hlavně zaměstnání, kde nemám jen 4 dny v měsíci volno ( což by stejně do budoucna jako pro mamku byl nesmysl) . Ač vím a proto jsem tak nerozhodná, že to není nic jednoduchého si novou práci najít. Plat tu opravdu nemám veliký. Možná jde o určitou jistotu 😒 😒 No a na co se chci vlastně ptát. Jde mi o to, že kdybych byla třeba nějakou dobu na pracáku než si našla něco jiného a v nové práci byla třeba méně než rok. Jak se v takových případech mateřská vypočítává, z čeho ?
Miminko by jsme chtěli,ale říkám si zda to ještě nevydržet najít si práci třeba (ve fabrice) a zajistit tak mimču vyšší příjem.

Budu ráda za Vaše rady a informace, jak to v podobných případech chodí
a omlouvám se za ukecaný příběh :0) , jen jsem nechtěla, aby to vyznělo, že chci jít na pracák 😠

somalicats
25. led 2016

@gryffi Novou práci můžeš hledat i v době, kdy jsi normálně zaměstnaná, není to o tom dát nejdřív někde výpověď a pak začít hledat. Obzvlášť pokud plánujete dítě, protože pořád je lepší hůř placená práce než žádná co se nároku na PPM (tedy tu vlastní "mateřskou") týče.
Pokud budeš chtít mít nárok na PPM, tak musíš mít odpracováno za poslední 2 roky 270 dnů a buď Ti musí ke dni nástupu na PPM stále trvat pracovní poměr, nebo se musíš vejít do ochranné lhůty, která činí minimálně tolik dnů, kolik trvalo poslední zaměstnání, maximálně ale 180 dnů. To je pro situace, kdy Tě například nový zaměstnavatel propustí ve zkušební době (protože to může bez ohledu na to, jsi-li nebo nejsi-li těhotná). Výše PPM se pak počítá z příjmů z posledního zaměstnání za 12 měsíců (případně i za kratší dobu, pokud bys třeba byla před nástupem na PPM na neschopence).
Z toho všeho tedy plyne, že pokud bys mezi jednotlivými zaměstnáními byla pár měsíců na pracáku, tak to nemusí nutně vadit, ale záleželo by pak na konkrétních datech a na tom, jestli bys měla pracovní smlouvu na dobu určitou (jde o tu délku, navíc ji zaměstnavatel nemusí prodloužit, což u těhotných většinou neprodlouží) nebo neurčitou, jestli bys byla ve zkušebce nebo už nebyla.