Zavařování zeleniny pro příkrm na delší dobu cca půl roku

veronikahappy
21. srp 2016

Ahoj, prosím vás o radu.
Ráda bych zavařila nějakou zeleninu ze zahrádky mrkev, cuketu. Spíše mě to zajímá jen tak na zkoušku od každého max 5 skleniček.
Jenže miminko ještě není na světě mám před sebou ještě asi 10 tt. Takže má to vůbec smysl zavařovat na takhle dlouhou dobu? Spíše jsem si to chtěla jen vyzkoušet a poučit se z případných chyb. Případně, kdo si bude myslet ať to vyzkouším, prosím přihoďte stručnej návod jak by jste postupovali. Díky za názory

derinne
21. srp 2016

@veronikahappy Tak to jsem zvědavá,jestli se někdo ozve 😨 Řeším stejný problém,sousedka (zkušená zpracovatelka všeho) mi řekla, že zelenina nejde takhle zavařit,vždy jen naložit do laku,že pouhým zavařením nevydrží do jara (léta). Takže jsem akorát propašovala mrkev do ovocný jablečný přesnídávky (ovoce jde,obsahuje cukr)

veronikahappy
autor
21. srp 2016

no po delším hledání na netu ... to prej smysl nemá, že se vše (zelenina) maminkám zkazilo ideální to je zamrazit ale to je tak na nákup mrazáku na který nemám ani místo 😒

bajana
21. srp 2016

Nie, zeleninove prikrmy sa nedaju zavarit. Tiez som zacinala s prikrmami v unoru a bohuzial mala bola na supermarketovej zelenine.

amabilis
21. srp 2016

@veronikahappy
@veronikahappy Holky, jestli vam muzu poradit, vykaslete se na to. Stejne zezacatku deticky sni strasne malo. Taky jsem si myslela, jak budu hned od zacatku vyvarovat, ale nakonec mi ditko snedlo sotva par lzicek a hlavne se zacina postupne. Jinak je problem jeste v tom, ze zelenina ze zahradky neni kontrolovana na dusicnany a do pul roku dite dusicnany neni schopne odbouravat, takze to pro nej pusobi jako jed. Ja vzdycky zacinala varit az kdyz toho deti snedly vic a hlavne jedly vic druhu. Pak jsem toho uvarila plny hrnec, rozmixovala a dala do sklenicek. Par sklenicek (tak na dva az tri dny) jsem nechala v lednici, zbytek jsem zamrazila. U prvniho ditete jsem i sterilovala a kdyz jsme nekam jeli, brala jsem to, ale nakonec jsem zjistila, ze to uz je lepsi bud uvarit na miste (treba u babicky) a nebo holt nakoupit par sklenicek. Maso jsem vzdycky varila zvlast, vyvar jsem si namrazila ve forme ledovych kostek a pouzivala pak treba do polevky jako bujon a maso jsem rozmixovala a pridala do tech prikrmu. No a prikrmy jsem delaval hodne z kupovane mrazene zeleniny. Zelenina se mrazi na podzim, kdyz jsou prebytky a obdobi sklizne, to je doba, kdy uz v te zelenine neni moc vysoky obsah dusiku - toho je nejvic v rychlene zelenine, takze hlavne v te jarni.

plea
21. srp 2016

Tiež som to riešila, moje dvojčatá začnú s príkrmami v zime a rada by som im dopriala kvalitnú zeleninu z vlastnej záhrady. Nakoniec som to po dlhšom pátraní na nete vyriešila tak, že som pár druhov podusila, rozmixovala tyčovým mixérom a zamrazila v tvorítkach na ľad. Následne vylúpla a presypala do mraziacich sáčkov. Netuším či to za tie 3-4 mesiace bude ešte ok, zhodnotím to ad hoc a buď vyhodím, alebo použijem. Ale nezamrazujem žiadne závratné množstvá - za prvé kvôli obmedzenej kapacite mrazáku, za druhé aby to neprišlo na vnivoč, ak by sa mi to už nepozdávalo. Ale ak to výjde, bude to super - odobrať sa dá aj minimálne množstvo, presne podľa potrieb drobcov. Skúsila som zamraziť červenú repu, patizón, cuketu, hokkaido.

amabilis
21. srp 2016

Tak zrovna dyne vydrzi pri spravnem skladovani az do ledna nebo unora, takze ty neni potreba nijak zpracovavat. Ale musi byt dozrale a osvedcilo se mi je skladovat v mistnosti, kde topime a je primerena vlhkost. Mam je v kuchyni nahore na kredenci a pravidelne je prevracim, aby se neotlacily. Posledni jsme snedli letos v unoru.

pouzarovaj
21. srp 2016

Já zavařovala před narozením druhé dcery (málo místa v mrazáku - tam jsem měla jen na úplně první příkrmy) a vše mi vydrželo až do jara (za 30 skleniček se zkazily asi 3) - zavařovala jsem dýni, cuketu, červenou řepu, mrkev,petržel, hrášek, patizon většinou v nějakým mixu s bramborem nebo navzájem namíchané, do různě velkých skleniček, rozmixované tyč.mixérem jako kupované příkrmy. Na jaře vše zbaštily.

astyna
21. srp 2016

Holky a nějaká rada na uskladnění příkrmů na cca 5 dní? Jedeme ke známým na minidovču a nechci tam kupovat příkrmy, tak přemýšlím, jak to udělat, abych tam mohla malého krmit "svou stravou" 😕

astyna
21. srp 2016

@pouzarovaj

ahoj a jak jsi to přesně zavařila? Stačí tedy jako by vše uvařit, mixnout a poté skleničky zavařit v troubě na plechu s vodou? A při jaké teplotě?

amabilis
21. srp 2016

@astyna Zeleninu je potreba sterilovat 25 minut pri teplote 85 - 90 stupnu celsia. A jelikoz jedete ke znamym, tak budou mit urcite mrazak, tak bych se asi pokusila prevezt maso uz namixovane a zamrazene. Delavala jsem to tak, ze jsem dala na pecici papir hromadky a ty jsem zamrazila a sesypala. Zalezi na tom ale jak daleko to budete mit.

pouzarovaj
21. srp 2016

@astyna zavařovala jsem normálně v hrnci, 25 minut,80 stupňů. Ale na tak krátkou dobu bych to taky zamrazila.

astyna
22. srp 2016

@amabilis

pojedeme asi 3 hodiny vlakem, celkově cesta cca 4hodiny 😖 ale už jsem si to vymyslela jinak - prý tam mají 2plotýnkový vařič, takže si zeleninu koupím až tam a budu mu to vařit čerstvé, lednička tam malá je 🙂

amabilis
22. srp 2016

@astyna Tak hlavne s sebou tycovy mixer, pokud nemaji a je vyreseno!!! 😀

veronika223
Odpověď byla odstraněná
Zobraz