Změna zaměstnání při plánování prcka?

zkrat
19. bře 2016

Ahojky obracím se na Vás s žádostí o názor. Jsem zoufalá 😔
S manželem jsme začali mluvit o miminku a minulý měsíc to i zkoušeli. (ještě jsem to nedostala ale mám nepravidelný cyklus - testy negativní). Jenže! Práce ve které jsem se naprosto zbláznila. Jsem učitelka v mš a asi jediná co s dětmi něco dělá (starý kolektiv). Pracovní dusno je už od prosince a já už takhle dál nemůžu. Našla jsem si jinou práci do které když nastoupím hned (záleží jestli mě ředitelka pustí na dohodu) dostanu práci na HPP na jeden rok. V případě že ne dostanu nejdřív jen dohodu a smlouvu až potom.
Dřív jsem měla cystu na tu stačila B6 a za pár měsíců jsem začala brát antikoncepci. Teď jsem ale už rok a kus bez prášků a cyklus začíná zlobit - máme s doktorkou obavy aby se opět neobjevila nějaká cysta 😒
Má otázka je prostá 😀 mám zůstat ve staré práci kde budu ve stresu (ne zrovna ideální prostředí k početí) nebo jít do nového zaměstnání počkat až skončí zkušebka a začít se snažit?
Budu mít nárok na mateřskou kdybych otěhotněla v nové práci? ( ve stávající práci dělám už 4 rokem)

lucieandrlova
19. bře 2016

Tohle si každý musí rozmyslet sám, ale u mě to bylo tak, že se mi nedařilo otěhotnět, dokud jsem nebyla v nové práci, v klidu, spokojená, na dobrém postu, za dobré peníze... (Až se to potom trochu nehodilo...)
Nárok na mateřskou vzniká dle počtu odpracovaných dnů před nástupem na mateřskou a musí se odvádět sociální daně (tudíž dohoda v nové práci by zřejmě nestačila). Přesně Vám to řeknou na Call centrum Úřadu práce.
Také záleží, kolik je Vám let a z čeho máte větší strach - zda o to, že nebudete moci otěhotnět nebo případně najít novou práci... Otěhotnět ve stresu a špatné náladě je těžké... A dítě potom stejně vše změní. Nikdo nezaručí, že ta práce na Vás počká, i když budete mít dobu neurčitou. A při hledání nové budete posuzována především jako matka s malým dítětem bez ohledu na vzdělání, praxi... (Mně dokonce řekli na jednom "vysokém státním úřadě" - máte perfektní životopis a praxi a určitě Vás budeme chtít do týmu, ale přijďte, až budete mít větší dítě...)
A pokud máte pedagogické vzdělání, tak máte i jiné možnosti při mateřské nebo po ní - pořád se hledají lektoři kroužků nebo můžete hlídat děti, otevřít si vlastní miniškoličku...

zkrat
autor
19. bře 2016

Děkuji za odpověď 🙂 Jsem mladá je mi 24 let a s příchodem prcka počítám s velkými změnami a to především u sebe. Nechci po rodičovské nastoupit na plný úvazek ale jen na částečný a v místě bydliště (teď dojíždím cca hodinu) abych se prckovi mohla věnovat. Tedy počítám že bych do stejné práce nenastoupila - práce v mš je psychicky náročná a já si nechci vyplýtvat nervy ve školce a pak být nevrlá na prcka doma. Uvidím třeba změním názor.
Pokud jde o dohodu měla bych ji jen na dobu než doběhne výpovědní lhůta a pak teprve smlouvu.
Nejvíc se bojím toho že když zůstanu neotěhotním a jen se budu trápit na druhou stranu je to největší jistota pro mateřskou . . .

lucieandrlova
19. bře 2016

Já to vidím tak, že práce je a bude (i když třeba ne úplně dle představ), ale miminko se ve stresu nepodaří... Já jsem několikrát měnila práci pro nespokojenost a až v páté se mi líbilo, byla super a pak přišlo to miminko... 🙂 A přítomnost dcery nám přehodnotila pohled na práci. Chci být hlavně s dcerou a užít si ji, dokud je malá a chce rodiče... Za pár let budeme trapní... Práce potom nějaká bude, ale ona už nás chtít nebude.. 🙂
Pokud zůstanete a budete se užírat, pravděpodobně se miminko nepodaří. Navíc Vám začnou lézt na nervy i ty děti, protože když je v práci špatná atmosféra, je potom člověk nevrlý a zlý.
A jistoty neexistují. Žádná pracovní smlouva nezajistí, že nebude pokles dětí ve školce a nedostanete výpověď pro nadbytečnost...

lucieandrlova
19. bře 2016

Jen bych ještě doplnila, že ze zkušeností spíše maminky litují, že si třeba nic před dítětem neužily, necestovaly, nepořídily si dražší vybavení apod. Protože dítě provětrá rodinný rozpočet a je to náročné i psychicky i fyzicky... I když máte zkušenosti s jinými dětmi, u vlastních to je jiné... Vlastní máte 24 hod., neustále se snaží neposlouchat (protože pro děti jsou autority spíš cizí lidé než rodiče...)
takže bych práci tolik neřešila...

zkrat
autor
19. bře 2016

@lucieandrlova Mám to stejné prcek je pro mě to nejdůležitější ačkoli ho ještě nemám vidím jaké to je když děti nemají dostatek pozornosti.
U stávající práce vím že je nedostatek lidí proto se bojím že mě nepustí hned a já to pak nějak budu muset vyřešit s novou prací právě přes dohodu . . .
Nejvíc se bojím toho že bych nedostala mateřskou nejsme zrovna nejbohatší a tak by to byl velký zásah do rozpočtu. Na druhou stranu bojím se i že otěhotnět bude trvat dlouho a zůstávat dlouho ve stávající práci nechci.
Nejspíš odejdu. Manžel se k tomu také přiklání.

zkrat
autor
19. bře 2016

@lucieandrlova cestování mě neláká a výbavičku nějakou už mám (je to asi divné ale manžel už renovuje postýlku, máme novou matraci, ušila jsem si přebalovací podložku, mantinely do postýlky, povlečení, kočárek nechci mám už koupený šátek tak uvidím jak to půjde s nošením popř si kočárek možná můžeme půjčit z rodiny . . .) nějak nejsem zrovna náročná dokážu vyjít s malým rozpočtem když na něco šetřím . . .

lucieandrlova
19. bře 2016

@zkrat tak na mateřskou se právě musí odpracovat určitý počet dní a je jedno u kolika zaměstnavatelů... Je to v nějakém období před nástupem na mateřskou. Takže tam by přestup jinam nevadil. A nespokojenost v práci se odráží i ve vztazích, což opět neprospívá otěhotnění.
Tak to je hezké, že se připravujete. 🙂
A stresovat se nemusíte. Času na miminko máte dost... Ideální věk pro miminko je 26-28 let (dle doktorů). Jak jsem dlouho být matkou nechtěla a pak se chvilku nedařilo, tak jsem nakonec otěhotněla až v 35-ti letech. 🙂 není to ideální, ale taky se nic nestalo... My jsme predtím právě hodně cestovali a pracovali... A teď si mohu užít dítě... 🙂

zkrat
autor
19. bře 2016

@lucieandrlova Já vím musím mít odpracováno 270 dní jen jsem nevěděla jestli u jednoho či více zaměstnavatelů. Druhou podmínkou je ale být zaměstnaná či v ochranné lhůtě. Toho se bojím. Stejně jako se bojím že neotěhotním a tak si stále říkám jestli nebude lepší zůstat a mít jistotu mateřské.
Je to hrozné. Když otěhotním v nesprávný čas bude zle 😒 když zůstanu bude také zle . . .
Vůbec nechci domyslet scénář kdy odejdu a bude problém u budoucího zaměstnavatele . . . ještě jsem práci neměnila a tak mám strach 😢

nelam
19. bře 2016

Já jsem v tomto posera, mám ráda svoje jistoty, takže bych jinam nešla. Čekala jsem 4roky na smlouvu na dobu neurčitou, abych se měla po RD kam vrátit. A ani v nové práci Vám to koneckonců nemusí vyhovovat, stresy budete mít zase jiné 🙂 Nestálo by za to dát si tedy nějaký termín, kdy to rozčísnout? Pracujete v MŠ, tak zatnout zuby, vydržet do července a řešit to o prázdninách? Do nové práce můžete nastoupit s novým šk.rokem a třeba ani nebude třeba a mimčo se do té doby zadaří 🙂 . Pak byste se měla po 3 letech kam vrátit, třeba už i do nového kolektivu (říkáte, že máte staré kolegyně).

zkrat
autor
19. bře 2016

@nelam moc děkuji za odpověď. Novou práci jsem si našla teď kvůli hroznému stavu v kolektivu a do nové bych tedy měla nastoupit co nejdříve (rozhoduji se zda-li v pondělí podám výpověď) Samozřejmě si uvědomuji že v nové práci to může být stejné nebo dokonce horší jenže do práce už chodím opravdu nerada nebýt dětí nechodím tam 😒 manžel už začíná být trochu unavený z mé prac. situace a mé špatné nálady kterou si tahám domů.
Mám ráda jistoty a proto ve mě neustále hlodá myšlenka že bych měla zůstat a snažit se a nastoupit pak v klidu na mateřskou . . bojím se ale zda-li se nám to ve stresu zadaří.
Samozřejmě po mateřské by se změnila ředitelka zástupkyně a možná i jedna kolegyně neb by odešly do důchodu.

nelam
19. bře 2016

@zkrat :-/ to je fakt smutné. Práce ve školství je stres sám o sobě a s nepříjemným kolektivem a vedením to musí být opravdu nápor. Taky jsem si jeden čas nosila "práci domů" a bylo to se mnou k nesnesení, nespokojená, partner se mnou měl svatou trpělivost.
Jestli cítíte, že to dál nejde, tak práci změňte. Život není jen o práci a jistotách. Je prima, že máte kam, horší by bylo, kdyby ve Vaší lokalitě byla pouze jedna MŠ.
Někdy si říkám, že jsem hrozně zpátečnická, potřebuji mít svoje jisté, než se rozhodnu pro další krok. Ale když vidím, jakými různými životními situacemi tu maminky prošly a zvládly je, tak jsou taková dilema úplně malicherná. 🙂
Ať se rozhodnete jakkoliv, přeji, ať se daří podle Vašich představ!

zkrat
autor
19. bře 2016

@nelam moc děkuju 🙂 ještě jsem se nerozhodla stále váhám. Nejlepší by bylo kdybych teď otěhotněla a šla na rizikové. Nikdy jsem to v plánu neměla ale teď . . . 🙂 ještě jednou děkuji a přeji krásné těhotenství 🙂

domca89
19. bře 2016

v nové práci jsem se prcka sice dočkala, ale ve chvíli, kdy mi končila smlouva, mi samozřejmě prodloužena ani nebyla a já vyšla s mateřskou jen tak tak do ochranné lhůty. Ale teď už se nemám kam vrátit a budu muset po mateřský hledat nějakou práci a toho se děsím.

sipkovarose
23. kvě 2016

Holky prosím vás jaká je ochranná lhůta když dám výpověď sama a ne zaměstnavatel. Budu mít nárok vůbec na něco kdybych otěhotněla v té výpovědní lhůtě, nebo mi prac.pomer zanikne po té výpovědní lhůtě a půjdu na UP?

sipkovarose
23. kvě 2016

Pokud bych měla v novém zaměstnání smlouvu na dobu určitou, popř bych otěhotněla v záucni lhůtě nemám nárok na mateřskou? 😳

xpila
23. kvě 2016

@sipkovarose Zanikne bez ohledu na to, ze jsi těhotná. Ohledně nároku na mateřskou o nelze rict, záleží na víc okolnostech.

sipkovarose
23. kvě 2016

@xpila jaké okolností?chápu dobře že po té výpovědní lhůtě zanikne nějaký nárok na mateřskou od zaměstnavatele a tudíž už to řeší buď Úplného nový zaměstnavatel.

xpila
23. kvě 2016

@sipkovarose Ano. Pro nárok na mateřskou jsou totiz dvě podmínky - ke dni nástupu na mateřskou splnit 270 dni nemocenského pojištěni a zároveň byt zamestnana nebo v ochranné lhůtě po skončení zaměstnáni. Tak je maximálně 180 dni, ale zároveň tolik, kolik trvalo poslední zaměstnáni.

sipkovarose
23. kvě 2016

Já se v tom úplně utapím😳.v práci mám odpracovaných 9let tak že podmínky splňují eventuálně ne?i kdybych nastoupila do nové práce a třeba hned první měsíc byla těhotná tak to taky splňuji že?

xpila
23. kvě 2016

@sipkovarose Pokud by te nepropustili ve zkušební době, tak ano, splnujes.

sipkovarose
23. kvě 2016

Aha tak že přečkat tu zkušebku.jsem myslela že je to jedno u koho je těch 270dni odpracovaných.

xpila
23. kvě 2016

@sipkovarose Jo, to jedno je, ale kdyby te vyhodili ve zkusebce, tak nesplnis tu druhou podmínku.

sipkovarose
23. kvě 2016

Tak že jak dlouho je potřeba být v té nové práci(180dní)?

xpila
23. kvě 2016

@sipkovarose Tak to nejde takhle rict, záleželo by i na termínu porodu. Nicméně pokud tak preckas zkušebku, tak uz te jen tak vyhodit nemůžou.

sipkovarose
23. kvě 2016

@xpila jj děkuji moc za pomoc😉