Celoroční boty a tlustá ponožka. Stačí v zimě?

1. lis 2021

Ahoj, možná mám úplně blbý dotaz, ale jednak, stačí dítěti na zimu do města celoroční bota a v ní teplá ponožka? A potažmo je cajk ušetřit tím, že koupím o číslo větší botku, dám do ní tlustou ponožku s na jaře do ní doroste???

hojda
1. lis 2021

Jak staré dítě? Záleží také na tom, jaké bude zima. Jeden rok byla zima totálně bez sněhu a moc nemrzlo, ale pokud hodně napadne a budou velké mrazy, tak to ideální řešení nebude☹.

krisstina93
1. lis 2021

Jak velké dite? Třeba u ročního bych to i riskla, když bude stejně většinu zimy ve fusaku. Pokud je starší, tak by mělo mít dobře padnoucí botu a co se týče celorocek, tak záleží jaká bude zima, když je nad nulou, max kolem nuly, tak to jde, ale třeba u nás i ve městě jde teplota k ránu třeba hodně pod nulu a to už bych se bála, aby nenastydli od nohou.

brixavonpavli
1. lis 2021

Ahoj, podle mě ne. Já sama jsem tohle praktikovala na sobě ve studentských časech. Když bylo v Praze třeba -5, bez sněhu a čekalo se dlouho na tramvaj, tak mi fakt byla od nohou velká zima. A nezachránily to ani tlusté merino ponožky, které mi pletla babička....

zelenaesmolda
1. lis 2021

Loni stacila,snih skoro nebyl

felixfelicis
1. lis 2021

A ty bys v zimě chodila v kožených keckach s tlustou ponozkou a stačilo by ti to? Já mám snehule/boty s kožíškem, do toho poradne ponozky a stejně mi je občas zima. Jedno dítě mi v mírně zimě nosilo boty s fleecem plus normální ponozku a stačilo mu to, ale on je opravdu horkokrevny. Druhé dítě by v tom umrelo zimou. Takže případ od případu...ale i kocarkovane dítě z něj občas vyndas ven, nechtěla bych,aby jim byla zima.
Veliké boty se mi jednou podařilo koupit omylem, když dítě nespolupracovalo v obchodě při měření, a jako přežilo se to, ale když vezmu, že u nás je to pomalu co roční období, to jedno číslo, musel by ten nadmetrek být fakt obří. Jestli chceš ušetřit, kupuj na bazaru.

orchidis
1. lis 2021

Necháš to pak v lékárně, věř mi 🙂. No a copak ty s dítětem nechodíš na snížek do parku, nejezdíš na hory? Nebo třeba nechodíte o víkendu do lesa? Superfity z bazaru, naimpregnovat a jakýpak copak. Nespekuluj, nevyplatí se to 🙂. Teď jsem prodala měsíc používaný Superfity za stovku, koupila jsem je za 2 200. Top stav to ale nebyl, to je fakt, naše děti umí dělat ve skautu i na horách nepochopitelný psí kusy 🙂. Radím bazar.

kosi_cek
1. lis 2021

Tak třeba puberťák už nějaký rok existuje bez zimních bot v zimě a v létě bez sandálů (otevřených bot), naposledy se narval do zimních bot, které nosil na konci základky na chvíli v prváku, když jeli na lyžák do Alp. Ani do bot nenosí snad teplé ponožky. No, je to jeho volba, však znám osobně lidí, kteří celoročně obouvají sandále a dokonce i v zimě bez ponožek (a nebo taky úplně bez bot). Každopádně u těch dětí to někdy nevyjde(myslím to šetření) ani skrz teplou ponožku, jednak že jim noha může vyrůst hodně rychle nebo prochodí rychle třeba podrážku (s tím jsme měli problém i u docela drahých bot), celoročky nemusí dávat zimní radovánky, ale to bude záležet i jak je bota vysoká, jak moc do ní může padat sních, jak moc bude odolná vlhkosti..., jsou celoročky a celoročky, když se dobře vybere, tak nemusí být bota vyloženě zimní, zvlášť do městských podmínek.

konidana
1. lis 2021

Moje batolata a předškolní děti měly i na zimu jen celoročky. Ale je fakt že u nás moc sněhu není, a ten týden nebo sem tam víkend na horách se zvládnul v pohodě. maximálně měly přes boty a kalhoty návleky. Sněhule měly asi až když jely jako školáci na lyžák na jarňáky a nemohla jsem hlídat jak jsou obuté.

konidana
1. lis 2021

@felixfelicis jak komu, mě jo. Mám defakto jen dvoje boty - kožené kotníkpové tenkou protektorovou podrážkou nosím podzim až jaro, jaro až podzim kožené sandály. Syn má momentálně sandály keen (stále je nosí) a pak sněhule

cilkat
1. lis 2021

Za mě jedny kvalitní celorocky na běžné chození (když toho chcete taky trochu ujít... Ono ve snehulich se obvykle dobře nechodí) a k tomu gumové sněhule za dvě stovky od vetnamcu pro chvíle, kdy napadne sníh, jste venku stejně půl hodinky, ale prostě chcete nohy v suchu, protože dítě ječí, když mu spadne sníh do ponožky...

felixfelicis
1. lis 2021

@konidana jo to jsem viděla tu fotku v sandalech🙂. Já už teď uvazuju, jestli nevytahnu boty s fleecem, děti už je nosí. V barefoot skupině dávají lidi fotky s bosyma nohama na sněhu, tak věřím, že tohle je prostě individuální, ale radši jsem připravena na různý podmínky a pak buď boty prodám, nebo do nich doroste další dítě...nechci řešit, že něco nemůžu, protože na to nemám vybavení.

malinkaelinka
1. lis 2021

Já takhle chodim už roky, vyloženě zimní boty nemám. Na túry do sněhu beru celoroční pohorky. Předloni jsem zimu odchodila převážně ve skinnerskach. Pokud má noha v bote místo, německa se, pracuje, tak se sama zahřívá. Takže pro dvouletou mám celorocky a o zimních zatím neuvazuju. Stejně jako celá rodina nemame zimní bundy, jen softshellky. A nebydlime ve meste, ale na Vysocine, ven chodime celoročně, hodně a denně. Neztotoznuju se s myšlenkou, že člověk onemocni od chladu. Ale od oslabení a chlad nemusí nutně znamenat oslabení ale navýšení odolnosti.

zuzkasim
1. lis 2021

Já na tohle vždycky odpovídám, že záleží na tom, jak žijete. Pokud je pobyt venku pro vás sprosté slovo, kam potřebujete, dovezete se autem, popojdete po parkovišti a pak zase zpět, tak ano, celoročky s tlustou ponožkou stačí. Náš životní styl je jiný. S děckama strávíme venku hodiny. Malí jsou od 10 do 12 venku se školkou, téměř za každého počasí. Větší pak od 14 do 15h venku s družinou. Do škol se přesouváme pěšky, cca 20 minut chůze jedna cesta. Kroužky mají tady v okolí, popř. se popovezou MHD. O víkendech jsme denně odpoledne venku, nějaký výlet, procházka aspoň po okolí, minimálně na 2h, často i více. Navíc výlety se skautem. My potřebujeme teplé oblečení i obutí. Na to, abych děckám koupila zimní boty, jsem vždycky měla. Nestyděla jsem se koupit bazarové zachovalé, asi od těch lidí, co se vozili tím autem🙂 Protože po naší zimě už v tak hezkém stavu nebyly.

te_reza
1. lis 2021

Ušetřila bych tím, že koupím třeba Demar sněhule za 400,- a je. Nevim odkud si, ale tohle bych nedala ani já.

andelka
1. lis 2021

Jak staré dítě? Můj malý 3 letý bude mít kožené celoročky, můžu mu přidat teplou stelku, pak zimní nižší, a vyšší jakože sněhule, když by bylo opravdu dost minus a byl by sníh. Ty první dvoje budou Barefoot, sněhule ne. Ale ty počítám,že obuje párkrát za tu sezónu.

izz76
2. lis 2021

@zelenaesmolda Loni naopak po dlouhé době snih byl.

izz76
2. lis 2021

Kolik je dítěti, jeste se vozí v kočáru? Protože jinak nechápu proč by mělo mít jen jedny boty, taky by se mi nechtělo celou zimu chodit jen v jednéch a ještě k tomu nosit tlustý ponožky. 😃

zelenaesmolda
2. lis 2021

@izz76
to sice byl ale jenom par dni,dcera mela i snehule a obula je parkrat

izz76
2. lis 2021

@zelenaesmolda Aha.. Tak u nás byl sníh asi měsíc, chodili jsme pořád bobovat.

andelka
2. lis 2021

U nás je sníh jakože na bobování obvykle 1-2x za sezónu, v lednu nebo únoru většinou, a vydrží max 10-14 dní,když je dobře. Jinak suchá zima, kolem 5 stupňů, občas déšť.

nezvalova
14. lis 2021

Hodně záleží na věku a odkud jste. Něco jiného je město a hory, ale to je myslím logické. Syn má 5 let ( město) a opakovaně kupuji na podzim/ zimu trekove boty( keen, decathlon...) Sú nepromokave,robustnější, nad kotníky, silnější podešev a s teplejší vložkou do bot, zvládáme klidně i zimu. Pokud je zima velká, sníh, tak kupuji Demar Mammut s vložkou s ovčí vlny jako sněhule. Je super, že Demary pak využiju jako holinky ( po vybrání vložky) a trekove boty, bez teplé vložky i na jaro. Jó a já klidně kupuji treky o číslo větší. Synovi totiž zásadně roste noha v zimě. Takže kupuji boty větší a ze začátku dám klidně i 2 vložky do bot a v průběhu zimy vždy 1 odstraním a boty mu vydrží do jara.