První boty. Co myslíte?

martik169
24. bře 2022

Ahojte maminky, jdu si pro radu. Maly se od 8 měsíce začal stavět k nábytku, zhruba od 9 ho začal obcházet a ted už má 12M a převážně stoji, uz se snaží asi měsíc chodit..poslední 2 týdny už ujde opravdu dost ale není to 100% s tím, že se zatím dokáže postavit jen o něčí nebo někoho ještě to neumí sam v prostoru. Když se ale postavi a chce někam jít pustí se a jde a dojde. Bohužel jsme to neuhlidali a poslední týden jsme ho docela dost vodili za ruce. Snažím se to omezit, ale už to moc nejde, jelikož se mu to líbí.Neni to ale tak že ho vodime celý den, jen občas 2-3minutky když chce jít někam dál doma..no a dotaz teda zní, zda už můžeme koupit první boty. Jsem u rodiny na baráku s velkou zahradou, pískem a ted se to doslova nabízí si jít sednout na zahradu..nevim ale jestli není brzy na boty..myslím si že převážně víc stojí a snaží se chodit než by lezl po čtyřech..ale nevím jak moc to stačí na první body. Každý má jiný názor. Děkuji

jjasmina
24. bře 2022

@martik169 my měli capáčky na ven

emamaira
24. bře 2022

Já bych koupila, jde to pak strašně rychle. Syn opravdu den ode dne chodil víc a víc.

pipi_puncocha
24. bře 2022

Super jsou capáčky od BaBice, dají se vybrat takové, co mají na spodní straně tenkou gumovou vrstu, např tyto: https://www.boty-detske.cz/produkty/letni-a-dom... a dá se v nich v pohodě chodit venku. Syn je měl právě toto období co je teď u vás a pak asi dva měsíce chůze venku.

martik169
autor
24. bře 2022

@pipi_puncocha děkuji, vypadají dobře možná by to teď opravdu stačilo. 😊

konidana
24. bře 2022

@martik169 capáčky jsou super. Od jara do podzimu budou určitě stačit🙂 (ale možná budete potřebovat víc velikostí😅)

martiniquest
24. bře 2022

Doporucuju capaky Babice, ktere jsou podlepene gumovou podrazkou. Vyborne prvni boticky. A na leto Tikki sandalky.

hester92
24. bře 2022

@martik169 Klasicke boty bych urcite porizovala az bude opravdu sam stabilne a nejakou dobu chodit. Driv je to zbytecne a akorat bys ho botama zbytecne brzdila ve vyvinu te chuze

lachipie
24. bře 2022

My měli capáčky. Nechávali jsme šít synovi Dadoos. Byly super.

tasimia
24. bře 2022

@martik169 taky doporučím Babice A Superfit. Jinak my jsme z malou normálně chodili za ručičku, ona byla schopná i dvě hodiny řvát, nakonec se v 11 měsíci rozchodila sama a od te doby je venku nezastavitelná 🙂.

surikata131
24. bře 2022

@martik169 capácky nebo potom Bobux xplorer (pokud nemá širokou nožku, jsou spíš užší), mají tenoučkou podrážku, lehké, měkké, ohebné…

nagojka
24. bře 2022

Ja mam asi trochu debilni dotaz ale ono se s detickama nesmi chodit za ruce?mam 7 mesicniho syna zacina se tedy teprv snazit lezt ale nejak me nenapadlo hledat informace o tom zda se smi ci nesmi vodit za ruce🤔🤔

tasimia
24. bře 2022

@nagojka ono se tvrdí, ze to zpomaluje vývoj, protože dítě se nesnaží samo, mění se těžiště, klouby a takové.

andelka
24. bře 2022

@nagojka vodit za ruce max v úrovni ramen,ne jako kdysi bylo běžné, ruce nahoru a pravá, levá..A ideálně nevodit vůbec. Dítě má svůj vlastní vývoj a dělá jen to,a tehdy,až je na to připravené. Než se od stoje dostane k samostatné jisté chůzi uplyne mnohdy hodně času, několik měsíců.

andelka
24. bře 2022

Za mě taky capáčky. S dobrou špičkou,ať netlačí prstíky.

merope
25. bře 2022

@nagojka Jj, není to zdravé. Nám to třeba neuroložka vyloženě zakázala. Od obcházení nábytku do chůze pak bylo skoro 5 měsíců, ale rozchodil se krásně a na kontrole veliká pochvala, že má hezký stereotyp chůze (což vzhledem k tomu, že jsme cvičili vojtovku a byl hodně jednostranný, bylo fakt super).

nagojka
25. bře 2022

@merope diky za vysvetleni..nam na kurzech plavani rikali jen ze za ruce jedine pred sebou ale o tom ze je to naky skodlivy nemluvili..mi se ted uz skoro mesic plazime,perujeme jak blazni na vsech ctyrech,zvlada bocni vzprimeni ale mam pocit ze se snad nikdy nerozleze a bude snad driv chodit protoze se doplazi k necemu ceho se chytne a klekne na kolinka🤦bude mu 8 mesicu ..

andelka
25. bře 2022

@nagojka ale rozleze. Od pérování do lezení je ještě dlouhá cesta, je to náročná koordinace, plazení vypadá jednodušeji. Moji se rozlezli jak který,ale bylo to v rozmezí 9-11 měsíce.

merope
27. bře 2022

@nagojka ono to opravdu všechno chce čas - rozleze se, až si posílí břišní svaly dost na to, aby to zvládl. Syn péroval na kolínkách už v inkubátoru a stejně se rozlezl až 9 měsíců po porodu (7 korigovaných), skoro hned i obcházel nábytek - a dalšího skoro půl roku, než se zpevnil natolik, že se pustil do prostoru. A to jsme cvičili vojtovku kvůli jiné vadě (jednostranný), ta si myslím, že ho celkově motoricky šoupla šíleně dopředu (protože jsme srovnali tu slabší stranu na úroveň té silnější).