Negativní Rh faktor u matky. Jaká vyšetření jsou třeba?
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat zda máte některá nagativní Rh faktor a co všechno jste musely podstoupit za vyšetření?
Já jsem totiž Rh- a u manžela krevní skupinu a Rh faktor nezjišťovali a berou ho automaticky jako že má Rh+. Ale on si myslí, že je Rh- jako já... Někde jsem slyšela, že v takovém případě se pak dítěti vyměňuje krev, ale nikde na netu jsem to nenašla.
Díky za rady!
chtěla jsem se zeptat zda máte některá nagativní Rh faktor a co všechno jste musely podstoupit za vyšetření?
Já jsem totiž Rh- a u manžela krevní skupinu a Rh faktor nezjišťovali a berou ho automaticky jako že má Rh+. Ale on si myslí, že je Rh- jako já... Někde jsem slyšela, že v takovém případě se pak dítěti vyměňuje krev, ale nikde na netu jsem to nenašla.
Díky za rady!

•
13. črc 2011@jarunkaxyz1 ona je to údajně novinka. Pak už se po porodu injekce nemusí dávat, když se dá prý tahle v 7. měs. Ale právě mi to přijde trochu zbytečný, tak zjišťuji, jestli mi to někdo nevysvětlí v čem je to lepší 😉
0
Ahoj, jestli můžu se svojí troškou do mlýna, tak já jsem prodělala mimoděložní těhotenství jsme RH 0-, takže jsem dostala po potratu imunoglobulinovou injekci kvůli protilátkám. Teď jsem na konci 7 měsíce těhotensvtví, všechny testy které mi dělali, což byly vlastně jenom jednou v 16. týdnu byly v pořádku. Nově se nyní dává injekce imunoglobulinu ve 30. týdnu, takže tu jsem minulý týden doslatala. Zatím vše v pořádku ,po porodu mě čeká další injekce.
Alespoň takto to probíhá u mě.
Alespoň takto to probíhá u mě.
Ahojky. Taky jsem RH - a přítel je na 99% RH +. Takhle to měla moje kámoška a když jí zjistili RH - hned brali jejího manžela na krevní testy. Když zjistili že má RH+ tak kámošku hlídali. Na každé prohlídce jí brávali krev na kontrolu,jestli se náhodou nezačly tvořit protilátky,které by mimčo zabily.Mě tenhle test nědali jen jednou a to ještě těsně na začátku a od té doby nic.Tak nevím. Mě se ani na krevní skupinu přítele neptali.Doufám,že to tak má teda být.
Moje aktuální zkušenost. Mám Rh-, na manžela se nikdo neptá (přistupují k tomu tak, že otec je vždy nejistý). I přestože se u mě jedná o první těhotenství, nabízejí mi injekci už v 28. týdnu, že prý je to nějaká novinka. Setkala jste se s tím některá? Přijde mi to jako pěkná blbost. Asi se opět chce nějaká farmaceutická firma napakovat.
@jancip Ano, já jsem to měla přesně jak píše @andelka O tom, co píšeš ty, jsem neslyšela, moje Dr. mi o ničem takovém neříkala a asi bych ani preventivně nic nechtěla, jestli je to nějaká novinka, tak kdo ví, co to může udělat? Jen si po porodu pohlídej, jakou skupinu miminko má a a by ti kdyžtak určitě dali tu injekci, kdyby se prošvihly ty 3 dny, je to průšvih :-|
No nevím, radši bych se držela toho původního, zvlášť když je to první mimi. Možná kdyby to bylo další těhu a první mimčo bylo +, a třeba by se člověk bál jestli tu injekci tehdy nedali pozdě, nebo jestli zabrala a kdyby ten nový postup byl už ověřený a známý...ale takhle..?
Ve kterém jsi týdnu?
Ve kterém jsi týdnu?
Ahoj holky, jsem taky Rh- a manžel RH+. Narodila se mi holčička, která je RH+ takže mi hned po porodu píchli injekci. Teď´čekám druhé miminko a když jsem byla minulý týden na kontrole, doktor mi řekl, že je nějaké nové nařízení vlády a že se teď ta injekce píchá ve 28. týdnu místo po tom porodu, prý to stojí 1.200,- a 1.000kč hradí pojišťovna, tak prý budu platit 200,- Kč. Nedávno tak rodila i má kamarádka (první dítě), která měla RH-, tak ji injekci píchli už v těhotenství, ale po porodu mělo miminko RH - tak už injekci proti protilátkám nedostala. Asi je to nějaké novinka, tak nevím jestli je to k něčemu dobré, ale asi si to nechám píchnout, vzhledem k tomu, že bych v sobě mohla mít nějaké protilátky z prvního těhotenství, i když všechny výsledky krve na protilátky jsou dobré.
ahoj holky, tak musím trochu uklidnit ty z Vás, kteří v RH- vidí "velký průšvih" jako já v těhotenství.
Když jsem čekala dcerku, měla jsem od začátku prokázné nějaké nespecifické protilátky, ty se zkoumaly, nakonec byly proti nějakým banálním enzymům...ani to s ohrožením mimi vůbec nesouviselo. Po porodu injekce. Za 3 roky jsem znovu otěhotněla, měla jsem opět strach (jak se říká, že se rizika s dalším těhu mohou stupňovat) a celé těhu jsem měla zvýšenou péči, více odběrů a ani jednou jedinkát jsem žádné protilátky neměla pozitivní. Narodil se syn, který neměl ani žloutenku. Podotýkám, že obě děti mají RH+ po manželovi.
Takže zvášená péče a odběry radši ano, ale hlavně KLID. 😉
Když jsem čekala dcerku, měla jsem od začátku prokázné nějaké nespecifické protilátky, ty se zkoumaly, nakonec byly proti nějakým banálním enzymům...ani to s ohrožením mimi vůbec nesouviselo. Po porodu injekce. Za 3 roky jsem znovu otěhotněla, měla jsem opět strach (jak se říká, že se rizika s dalším těhu mohou stupňovat) a celé těhu jsem měla zvýšenou péči, více odběrů a ani jednou jedinkát jsem žádné protilátky neměla pozitivní. Narodil se syn, který neměl ani žloutenku. Podotýkám, že obě děti mají RH+ po manželovi.
Takže zvášená péče a odběry radši ano, ale hlavně KLID. 😉
@andelka Jsem ve 24. týdnu a vím, že tu injekci odmítnu. Je to fakt blbost. Mi přijde, že se zase potřebuje někdo napakovat. Jsem se ptala doktorky, jestli se setkala ve své praxi, že by byl problém u matky s RH- u prvního těhotenství. Říkala, že za svých 40 let praxe ne. To myslím mluví za vše.
@jarunkaxyz1 Já v tom nevidím žádný průšvih. Spíš mě jen zaskočil nový postup, protože jde opět a zase o peníze a ne o zdraví.
@jancip: jo jo, pořád nějaký novinky...ale já psal spíš obecně, aby těhule, které to zjistí, neměly strach jako já před 3mi lety. Naopak jsem byl v tom druhém těhu mile překvapena, že to bylo ještě lepší s těmi výsledky protilátek.
@jarunkaxyz1 to je fakt, já když jsem si pak přečetla o co jde a co z toho může být, tak mě to vyděsilo.Zbytečně.
@andelka: ono v tomhle směru je internet opravdu většinou špatnej sluha, spíš vždycky vystresuje...lepší všechno řešit kdyžtak konkretně s dr 😉
@jarunkaxyz1 já jsem si to přečetla v knihách 😉 on právě můj Dr většinou nic moc neřekne. Člověk by řekl, že nezájem, ale on prostě nechce dělat z komára velblouda. Teď tomu víc rozumím.
tak jsem zvědavá, zda mi moje dr něco takového nabídne 😉 jsem podruhé těhotná, v prvním těhotenství hlídané protilátky, po porodu dcery -Rh+-injekce, no teď zatím mám za sebou první odběr a vypadá to, že ok. Uvidíme. Jinak jsem lékárnice a abych byla upřímná, v lékárně zatím nic takového nenabídli, takže to opravdu vypadá na snahu některé firmy to zajistit přes lékaře přímo těhotným. Pokud mi to nabídne dr teď u druhého, tak zvážím, u prvního, pokud protilátky jsou ok, bych to neřešila...
@amrash - tak já mám A-, manžel AB+ a obě dítka mají pozitivní RH po manžovi. Testy u druhého dělají stejně jako u prvního, mně osobně snad 3-4x
@jarunkaxyz1 Jenze ja byla tehu v roce 1999 a ted uz si prave frekvenci testu nepamatuji. Ted me ale testovali pouze na zacatku a od te doby nic a a to uz jsem 22tt + 2.
Začni psát odpověď...

Odešli